Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EMDAMGAMMALFINL

EM-nedräkningen: Taktikanalys Portugal - bråken gör försvaret svagt

EM-nedräkningen kollar närmare på hur Portugal kommer att lägga upp spelet ur taktisk synvinkel.

Paulo Bentos föredrar 4-3-3 med en twist i mitten. Eftersom Portugal inte har naturliga spelfördelare föredrar Bento vanligen tre box-till-box-mittfältare som hela tiden byter position.

Rui Patricio har haft en superb säsong på hemmaplan och i Europa League och kommer att vara förstavalet i mål framför Eduardo (Benfica) som inte fått spela för sin klubb. 24-årige Patricio har mognat och det ger honom mycket självförtroende inför EM.

I backlinjen kanske Bento har lagets akilleshäl i sommar. Till höger måste klara sig utan Jose Bosingwa som han är osams med. Enligt Bento sa Bosingwa att han var skadad för att slippa spela en träningsmatch och har sedan dess inte varit med i truppen.

Sportings 28-årige John Pereira är just nu högerbacken. Han är bra men med ett tveksamt temperament och han har haft svårt att hålla sig lugn i ligaspelet. I landslaget har han varit mycket bättre och han har en magnifik teknik. Han är lite av en joker.

Centralt har Bento också förlorat en spelare på grund av en dispyt. Ricardo Carvalho lämnade en träning när han insåg att han förlorat sin plats till Pepe. Efter det har han inte varit tillbaka.

Bento har lovat att Carvalho aldrig kommer att spela för landslaget så länge han är kvar.

Så de två mittbackarna lär bli Pep och och Zenits 30-åring Bruno Alves. De känner varandra väl från gemensamma tiden i Porto och enda orosmolnet är att de då och då är lite väl tuffa i sitt spel. Det kan ge röda kort.
Men Carvalhos frånvaro göra att Bento inte kan sätta Pepe på det defensiva mittfältet.

Till vänster är Fabio Coentrão odiskutabel etta och Portugal hoppas mycket på Real Madrids mångsidige spelare i sommar.

 

På mittfältet, utan utpräglade offensiva eller defensiva roller, vill Bento spela med tre spelare som kan bilda en triangel. Chelsea Raul Meireles ser ut som den mer defensvie trots att han inte erbjuder något vidare fysiskt hot.

Bredvid honom är Joao Moutinho och Carlos Martins var förstaval under kvalet men Martins skadade sig och Hugo Viana ersatte honom.

När Martins har saknat matchträning har Bento ofta gett Miguel Veloso speltid. En mer defensiv vänsterspelare som hjälper Meireles defensivt.

Det här blir Portugals största problem under turneringen. Mittfältet kommer inte ha samma dynamik utan Martins. Custido, en renodlad defensiv, Hugo Viana, en begåvad vänsterfot och Ruben Micael en hårt arbetande offensiv är alternativen.

 

På topp är Cristiano Ronaldo och Nani världsklasspelare och här kan Portugal utmanade bästa i Europa, för att inte säga världen.  Om de är i form kan Bentos lag lyckas i EM.

Men den centrala anfallaren är ett problem. Helder Postiga har spelat bättre för landslaget än för sin klubb och är favorit att starta men han är knappast världsklass. Besiktas Hugo Almeida är ett alternativ.

 

Portugal försöker spela bra fotboll under Paulo Bento och ofta lyckas de. Strategin går ut på att förlita sig på att bollen rör sig snabbt mellan mittfältarna och Nani. Ronaldo har en friare rill för att skap chanser och han får mycket stöd, speciellt från Coentrão. Med Nani och Ronaldo på kanterna brukar mittfältarna försöka visa sig vid straffområdets kant, redo för skott om yttrarna passar. Joao Moutinho är hjärnan i laget och missar sällan en pass.

Publicerad 2012-06-17 kl 08:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons