Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EMDAMGAMMALFINL

Het Ronaldo i iberisk EM-semifinal

Naturligtvis är det för enkelt att säga så — men ändå: Det är en man. Mot ett lag. Cristiano Ronaldo står i centrum när Portugal möter Spanien i EM-semifinal.

Med två mål mot Holland sköt han laget vidare från gruppspelet.

Med en nick mot Tjeckien ordnade han seger i kvartsfinalen.

27-åringen från Madeira är i en målform som han sällan förr visat upp i det portugisiska landslaget. Därtill har han skjutit skott på skott och hunnit samla på sig en imponerande mängd stolpträffar hittills i EM.

- Vi började inte EM särskilt bra, men genom en gemensam uppoffring har laget blivit allt bättre, och jag också. Jag visste att målen skulle komma, säger han i en Uefa-intervju.

Ingen press
Visserligen betonar både med- och motspelare att Portugal är mer än bara Cristiano Ronaldo, och själv talar han om hur viktig lagets arbetsinsats är för framgångarna. Samtidigt vet alla att det är just han som har de största chanserna att ta sig igenom det stensäkra spanska försvaret. Och alla vet att det blir just han som får ta emot kritiken om det inte går.

Stress och press, alltså?

Inte alls, hävdar han själv.

- Jag har spelat den här typen av matcher i tio års tid, såväl i mina klubblag som i landslaget. Ansvar, ja, men press, nej. Jag är redan van vid det.

Älskad och hatad
En 18-årig Cristiano Ronaldo dribblade bort halva Manchester United i en träningsmatch i augusti 2003. Fem dagar senare tillhörde han den engelska klubben där han kom att vinna tre ligatitlar och Champions League. United-fansen minns saligt hans frisparkar och dribblingsräder, medan anhängare av Arsenal och Liverpool och andra engelska klubbar än i dag mest fnyser åt hans fåfänga och förmåga att falla lätt.

De senaste tre säsongerna har Ronaldo öst in mål för Real Madrid — makalösa 146 stycken på 144 matcher i ligan, cupen och Champions League. Bara för säsongen 2011/12 hamnade målskörden på 60, plus 9 i landslaget. Hittills.

Starkt försvar
Spanien har i sin tur kanske världens bästa försvar. Senast laget släppte in ett mål i en utslagsmatch i VM eller EM var för exakt sex år sedan: den 27 juni 2006.

Och allra längst bak finns ett spanskt triumfkort, i dubbel bemärkelse: Real Madrids Iker Casillas.

- Vi har den bäste målvakten i världen. Och han känner väl till Cristiano Ronaldo. Det är bra, konstaterar spanske reservanfallaren Álvaro Negredo.

 

Publicerad 2012-06-27 kl 13:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons