PROFFSKOLLEN - allt om våra utlandsproffs

Proffskollen

Äntligen är mittbacken Per Nilsson på väg mot sitt verkliga genombrott. Målvakten Daniel Örlund var bäst på plan i sin premiärmatch med Fredrikstad. Det här och mycket mer i veckans proffskoll.

Danmark

Uppehåll från ligaspelet den här veckan.

Sebastian Larsson, Birmingham, 3/0 Tredje raka segern, 2-0 över Barnsley, och bra spel av svensken. Larsson var dessutom nära att bli målskytt.

Martin Olsson, Blackburn, 0/0 20-åringen är axelskadad och blev aldrig aktuell för spel mot Hull (1-1).

Johan Elmander, Bolton, 2/1 Blev skadad borta mot Newcastle (0-1) och tvingades lämna planen redan efter en kvart. Enligt tränaren Gary Megson ska det inte vara någon fara med Elmander och anfallaren ska snart vara tillbaka. Nyförvärvet fick betyget 6/10 av Sky Sports för sina minuter på planen.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0

Tung start för ytterbacken i sin nya klubb. När Fulham tog en meriterande 1-0-seger över Arsenal var Stoor återigen fast på bänken hela matchen.

Michael Svensson, Southampton, 3/0 Fick syna det gula kortet när Southampton tog säsongens första trepoängare via 1-0 borta mot Derby.

Rade Prica, Sunderland, 0/0 Ingår inte managern Roy Keanes framtidsplaner och Rade Prica är på jakt efter en ny klubb.

Erik Edman, Wigan, 0/0 Har börjat löpträna igen efter sin korsbandsoperation. Förhoppningsvis kan landslagspelaren var tillbaka i spel om två månader.

Frankrike

Karl Svensson, Caen, 0/0 Fick ingen speltid den här helgen heller.

Petter Hansson, Rennes, 2/0 Stabil insats av lagkapten Hansson när Rennes besegrade Lille med 2-1 efter två mål på övertid. 5/10 i betyg av tidningen L´Equipe.

Kim Källström, Lyon, 2/0 Gjorde sin första match från start mot nykomlingen Grenoble (2-0) och gjorde det riktigt bra. Mittfältaren kvitterade ut betyget 6/10 i tidningen L´Equipe och drog också på sig ett gult kort.

Italien

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 0/0 Tackade nej till landslagets match mot Frankrike, men spelade 120 minuter i supercupfinalen mot Roma. Anfallaren var riktigt bra och låg bakom 1-0-målet. Matchen slutade oavgjort och i den efterföljande straffläggningen var Zlatan säker från elva meter.

Norge

Njugo Demba-Nyrén, Brann, 14/3 Blev utbytt tidigt i andra halvleken i den mållösa tillställningen mot Rosenborg. 4/10 i betyg av tidningen VG.

v Daniel Blomgren, Bodö/Glimt, 0/0 Långtidsskadad.

Abgar Barsom, Fredrikstad, 16/2 Blev brutalt skallad av en Ham Kam-spelare och tvingades byta. Barsom ådrog sig en kraftig hjärnskakning. Mittfältaren fick betyget 4/10 i den intensiva 1-1-matchen.

Andreas Tegström, Fredrikstad, 14/1
Är skadad och missade matchen.

Daniel Örlund, Fredrikstad, 1/0 28-åringen debuterade i helgen och fick en pangstart i sin nya klubb. Daniel Örlund blev utsedd till matchens bästa spelare av VG och kvitterade ut betyget 6/10.

Patrik Gerrbrand, Fredrikstad, 13/1 Tillbaka igen efter en månad på skadelistan. Det blev en strålande comeback för Gerrbrand som gjorde sitt första Tippeliga-mål någonsin. Dessutom fick han fint betyg av VG, 6/10. Efter 27 minuter drog försvararen på sig sin andra varning för året.

Håkan Malmström, Ham-Kam, 2/0
Malmström missade matchen mot Fredrikstad (1-1) på grund av skada.

Markus Ringberg, Ham-Kam, 15/3 Stod för en stabil insats och fick betyget 5/10.

Eddie Gustafsson, Lyn, 18/0 Var riktigt bra mellan stolparna i 1-1-matchen mot Stabaek. 6/10 i betyg av VG.

Jimmy Tamandi, Lyn, 0/0 Långtidskadad.

Johan Dahlin, Lyn, 0/0 Får stå tillbaka för Eddie Gustafsson som imponerar.

Marcus Andreasson, Molde, 1/0 Satt på bänken hela matchen när Molde förlorade med 1-2 mot Bodö/Glimt.

Mattias Moström, Molde, 12/0

Tillbaka från skada och fick hoppa in sista 25 minuterna.

John Pelu, Rosenborg, 3/0 Fick ingen speltid den här veckan heller.

Daniel Nannskog, Stabaek, 18/9 Blev mållös när serieledande Stabaek bara fick 1-1 mot Lyn. Anfallaren fick betyget 5/10 av VG.

Johan Andersson, Stabaek, 17/8 Hade en tung dag på jobbet och byttes ut med 12 minuter kvar att spela. Blygsamt betyg av VG, 3/10.

Niklas Sandberg, Stabaek, 1/0 Fick debutera - även om speltiden blev begränsad. Byttes in med en minut kvar att spela.

Pontus Farnerud, Stabaek, 4/0
En okej insats av det haussade förvärvet - 5/10 i betyg av VG. Farnerud spelade hela matchen.

Pontus Segerström, Stabaek, 11/0 Långtidsskadad.

Joel Riddez, Strömsgodset, 15/0
Spelade 90 minuter när Strömsgodset besegrade Vålerengen med 2-1. VG gav den förre Örebro-spelaren betyget 4/10.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 18/1 Kvitterade ut samma betyg som Riddez och drog dessutom på sig ett gult kort.

Bovar Karim, Tromsö, 1/0 Har i veckan lånats ut till division 2-klubben Randaberg för resten av säsongen.

Peter Abelsson, Viking Stavanger, 0/0 Mittbacken är fortfarande skadad.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 4/0 4/10 i betyg när Ålesund förlorade med 0-1 borta mot succélaget Tromsö.

Johan Arneng, Ålesund, 15/0 Byttes ut efter en dryg timmes spel. Betyget 5/10 av VG.

Schweiz

Behrang Safari, FC Basel, 5/0 Är skadad och tvingades stå över helgens match som Basel vann med 4-3 över NE Xamax.

Andres Vasquez, FC Zürich, 0/0 Spelade inte.

Dusan Djuric, FC Zürich, 7/1 Spelade 70 minuter när Zürich besegrade Sion med 3-1.

Emra Tahirovic, FC Zürich, 1/0 Fanns inte med i helgen.

Turkiet

Fredrik Risp, Ankaraspor, 0/0

Fick inte spela i premiären mot sin förra klubb Trabzonspor (0-2).

Tobias Linderoth, Galatasaray, 0/0 Är igång och tränar för fullt efter sin skada. Spelade dock inte i matchen mot Denizlispor (4-1).

Tyskland

Matias Concha, Bochum, 1/0 Var med från start när Bochum spelade 2-2 hemma mot Wolfsburg. Ytterbacken byttes ut med sju minuter kvar av matchen. Betyget 4/6 (omvänd skala) av tidningen Kicker.

Sharbel Touma, Borussia Mönchengladbach, 0/0 Är skadad och missade matchen mot Per Nilssons Hoffenheim (0-1).

Per Nilsson, TSG Hoffenheim, 2/0 Var tillbaka efter smällen mot huvudet i premiären. Nilsson var en av planens bästa spelare när Hoffenheim besegrade Borussia Mönchengladbach med 1-0. 2,5/6 (omvänd skala) av Kicker.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 1/2

Blev utbytt med en kvart kvar att spela när Bremen skulle bevaka sin 1-0-ledning hemma mot Stuttgart. Men det höll inte utan bortalaget lyckades kvittera. Betyget 3/6 av Kicker.

Österrike

Mattias Lindström, SV Mattersburg, 6/0

Var petad från startelvan och fick bara spela de sista tio minuterna i segermatchen mot Kapfenberg (2-1).

Publicerad 2008-08-30 kl 16:49