Proffskollen - betygen på spelarna som ska ta oss till EM

Proffskollen

Här är ett besked som borde glädja Erik Hamrén: Ola Toivonen är den hetaste svenske anfallaren i Europa just nu.

DANMARK
Max von Schlebrügge, Bröndby, 18/2
Uppehåll i den danska ligan fram till 7 mars.

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 8/2

På bänken men inget spel mot Roda i onsdags. Samma sak mot Twente på söndagen.

Rasmus Lindgren, Ajax, 5/1

Startade matchen mot Roda (seger 4-0) i onsdags på bänken men hoppade in i halvtid. Spel från start på söndagen och under 90 minuter mot Twente (seger 3-0)

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 14/2

Tillbaka i startelvan när Alkmaar mötte NAC Breda i tisdags (1-1). Spelade i 90 minuter den matchen och blev varnad i den 81:a minuten. Spelade också hela matchen mot Feyenoord på söndagen (seger 2-1) och hade en bra hörna som hade kunnat resultera om finländaren Niklas Moisander fått bättre träff på sitt avslut. Hann också med att bli varnad.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 11/0

Spel från start och i 90 minuter för Wernbloom mot NAC Breda (1-1) förra tisdagen. I den 33:e minuten hade han chansen att göra sitt första mål för säsongen men styrde Mounir El Hamdaouis möjlighet utanför. Även mot Feyenoord på söndagen (seger 2-1) blev det spel i 90 minuter för Wernbloom. I den matchen var han en rejäl otursgubbe och gjorde säsongens första mål i den 39:e minuten. Kruxet var dock att han gjorde det i eget mål. Hector Morenos segermål tre minuter före fulltid räddade dock Wernbloom från att bli den store syndabocken.

Andreas Granqvist, Groningen, 21/4
Granqvist gjorde sitt fjärde mål för säsongen när han i den 15:e minuten satte en straffspark mot Ado den Haag (seger 2-0) i onsdags. Mycket snyggt skickade han in bollen i det högra hörnet. Hade redan i matchupptakten en chans att göra 1-0 men sköt då med vänsterfoten utanför. Granqvist fanns med på planen också under samtliga 90 minuter när Groningen föll med 3-4 borta mot Heracles på lördagen.

Fredrik Stenman, Groningen, 20/0
Spel från start och i 90 minuter mot Ado den Haag i onsdags. Då hann han dra på sig ett gult kort i den 34:e minuten. Även mot Heracles (förlust 3-4) fanns Stenman med under matchens samtliga 90 minuter.

Petter Andersson, Groningen, 0/0

Alltjämt på Groningens skadelista.

Viktor Elm, Heerenveen, 17/4
Spelade 90 minuter när Heerenveen föll med 1-3 mot VVV Venlo på bortaplan. Spelade från start mot Utrecht (seger 2-0) i helgen. Byttes ut i den 77:e minuten efter ett väl förrättat dagsverke. Var exempelvis inblandad i 1-0-målet, då han väggspelade med målgöraren Gerald Sibon. I slutet av den första halvleken var han dessutom på väg att slå en hörna rakt i mål men bollen rensades bort på mållinjen av Gregor van Dijk.

Philip Haglund, Heerenveen 2/0
Fick debutera för sin nya klubb när han i tisdags fick hoppa in i halvtid i förlustmatchen mot VVV Venlo. Och på lördagen mot Utrecht (seger 2-0) fick han också debutera från start. Fick spela i 90 minuter men utan att utmärka sig nämnvärt.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 18/2
Fick sitta hela matchen på bänken när NEC vann med 1-0 borta mot RKC Waalwijk.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 22/0
I onsdags släppte han in det första målet för 2010 när PSV vann med 2-1 mot Utrecht. Gjorde en magnifik räddning i den 72:a minuten när Jan Wuytens fick en jättechans att utjämna men Isaksson såg till att alla tre poäng hamnade hos PSV. Höll nollan när Ado den Haag besegrades på lördagen med 2-0. Har nu hållit nollan i 13 matcher den här säsongen.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 21/12
Inledde målskyttet mot Utrecht i den sjunde minuten, när han påpassligt skickade bollen i mål på ett inlägg från Balazs Dzsudzsak. Spelade från start och fick vara kvar på planen under matchens samtliga 90 minuter. Och mot Ado den Haag på lördagen gjorde han mål för andra matchen i följd, när han fastställde slutresultatet 2-0 i den 61:a minuten. Han nickade in en retur på ett eget skott. Mot slutet av matchen hade han en strålande möjlighet att göra sitt andra mål för eftermiddagen men avslutningen på Lazovic inlägg gick rakt i armarna på Ado den Haags målvakt Robert Zwinkels.

Lasse Nilsson, Vitesse, 19/6
Nilsson spelade från start borta mot Sparta Rotterdam i onsdags (1-1) och låg bakom kvitteringsmålet som betydde att laget kunde ta en poäng. Nilsson sköt i ribban i den 89:e minuten och Serginho Greene förvaltade returen på bästa sätt. Utanför matchtruppen i helgen mot VVV Venlo (förlust 0-2).

Emra Tahirovic, MVV Maastricht 1/0

Tillbringade hela matchen mot Dordrecht (seger 1-0) på avbytarbänken.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 20/3

Spelade från start borta mot FC Köln (3-3) men byttes ut med tio minuter kvar. Hade några bra chanser men överglänstes av anfallskamraten Mladen Petric som gjorde två av lagets tre mål. Berg fick 4/6 (omvänd betygsskala där 1 är bäst och 6 sämst) av fotbollsmagasinet Kicker.

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 4/0
Inget inhopp för Bengtsson heller borta mot Werder Bremen (förlust 1-2).

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 14/1

Rosenberg fick vara med om ett taktiskt byte när han byttes in i den 90:e minuten när Werder Bremen besegrade Hertha Berlin med 2-1.

Per Nilsson, Hoffenheim, 6/0
På nytt var Nilsson förpassad till avbytarbänken när Hoffenheim spelade mot Hannover på lördagen och vann med 2-1. Han fick dock äran att hoppa in under de sista tio minuterna av matchen.

Matias Concha, Bochum, 14/0
Concha spelade 90 minuter när Bochum spelade 1-1 mot Bayer Leverkusen. Hans insats räckte till betyget 4/6 hos fotbollsmagasinet Kicker.
Andreas Johansson, Bochum, 9/0
Utanför matchtruppen när Bochum mötte Bayer Leverkusen.

Andreas Dahlén, Hansa Rostock 1/0
Satt på avbytarbänken under hela matchen mot Rot Weiss Oberhausen (förlust 1-2).

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 8/0
Spelade från start och i 90 minuter när Blackburn förlorade med 0-3 mot Stoke på lördagen. 6/10 fick han i betyg av Skysports och omdömet: ”Försökte hela tiden men kunde inte förändra matchbilden”.

Johan Elmander, Bolton, 12/2
Hoppade in i den 57:e minuten i 0-0-matchen mot Fulham. Borde ha avgjort matchen i den 88:e minuten när Kevin Davies hittade honom med en djupledsboll men Elmanders avslutning gick tätt utanför Schwarzers stolpe. 5/10 av Skysports och fick omdömet ”bortkastad”.

Sebastian Larsson, Birmingham, 19/4
Spelade från start i segermatchen mot Wolverhampton på hemmaplan (2-1) men blev utbytt redan i den 68:e minuten. Hann med att skjuta en frispark i den 44:e minuten högt över. 5/10 av Skysports: ”Ineffektiv” tyckte tv-kanalen i sitt omdöme.

David Elm, Fulham 4/0
Elm fick hoppa in i den 77:e minuten mot Portsmouth i onsdags. 5/10 av Skysports blev betyget i den matchen. Fick på lördagen debutera från start när Fulham spelade 0-0 mot Bolton. Byttes ut i den 76:e minuten. I den elfte minuten fick han sin bästa chans men kunde inte hålla nere skottet och med bättre teknik hade resultatet blivit bättre, rapporterade Skysports. 5/10 i betyg av tv-kanalen som gav omdömet ”gjorde litet intryck”.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0 (11/0 för Derby)
På bänken både mot Portsmouth och Bolton utan att få hoppa in.

Erik Edman, Wigan 3/0

Har lämnat Wigan och spelar i fortsättningen för Helsingborg. Tas bort från och med nästa veckas proffskoll.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0
Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 27/4

Spel i 90 minuter i bortamatchen mot Blackpool (seger 3-2) i onsdags. Avbytare utan att få hoppa in i segermatchen mot Plymouth i lördags (1-0).

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (4/0 för Exeter)

Har ännu inte hittat någon ny klubb att spela för, utan hoppas alltjämt på en ny utlåning.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 17/3

Spelade från start när Lyon spelade 0-0 mot Toulouse men byttes ut i den 65:e minuten. 5/10 blev betyget av L’Equipe.

Petter Hansson, Rennes, 18/0
Tillbaka från start efter avstängning när Rennes vann med 4-2 mot Bordeaux. 5/10 gav L’Equipe i betyg.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 16/1

Fanns inte med i matchtruppen mot Sampdoria.

Andreas Landgren, Udinese, 0/0
Får alltjämt vänta på debuten hos Udinese.

Sebastian Carlsén, Inter 0/0
Utanför matchtruppen mot Cagliari.

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0

Utanför Novaras matchtrupp.

SPANIEN
Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 17/11

Gick mållös av planen även mot Getafe och byttes ut redan i den 52:a minuten. Borde ha gjort 2-0 i den 18:e minuten på en fin framspelning av Messi men Zlatan verkar ha tappat målsinnet för tillfället. Har nu gått mållös av planen i fem raka ligamatcher. 5/10 i betyg av goal.com och omdömet blev: ”Ser fortfarande ut att sakna självförtroende. Missade en stor chans som gjorde att hans torka fortsätter”.

Henok Goitom, Almería, 9/1
Spelade från start och byttes ut i den 85:e minuten när Almeria vann med 3-1 hemma mot Sporting Gijon.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 20/2

AEK Aten besegrade Xanthi med 3-1 och Majstorovic spelade matchens samtliga 90 minuter.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 12/0
Inget spel för Bjärsmyr när Panathinaikos vann med 3-0 borta mot Larissa.
Sharbel Touma, Iraklis, 7/0
Utanför matchtruppen när Iraklis spelade 1-1 mot PAOK Saloniki.

Olof Mellberg, Olympiakos 20/2
Med en snygg språngnick i den 19:e minuten inledde Mellberg målgörandet för Olympiakos när laget utklassade Levadiakos med 5-1. Byttes ut med kvarten kvar.

Jonas Sandqvist, Atromitos, 0/0
Ännu inte med i matchtruppen hos Atromitos, som förlorade med 0-1 hemma mot Panionios.

Markus Jonsson, Panionios 1/0

Gick direkt in i startelvan för Panonios i bortamatchen mot Atromitos. Byttes ut med fem minuter kvar och hade då hjälpt till att hålla nollan för laget (seger 1-0).

TURKIET

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0

Får vänta på sin debut en tid in på 2010 efter sin senaste operation.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 14/2
Spelade från start i förlustmatchen mot Besiktas (1-4) och byttes ut med elva minuter kvar av matchen. 1/5 blev betyget av det turkiska sportmagasinet fanatik.

Erkan Zengin, Eskisehirspor, 2/0

Började på bänken när Eskisehirspor vann med 2-1 mot Buyuksehir men hoppade in med sju minuter kvar.

Erkan Zaglik, Kocaelispor 1/0

Slängdes direkt in i startelvan efter att ha skrivit på för klubben i förra veckan. Kocaelispor förlorade med 0-1 borta mot Adanaspor. Varnades i den 61:a minuten och fick betyget 2/5 av fanatik.

SCHWEIZ

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Letar ny klubb för tillfället.

Dusan Djuric, FC Zürich, 15/4
0-0 i omstarten av schweiziska ligan för FC Zürich mot Xamax Neuchatel. Djuric spelade från start och i 90 minuter. 4,5/6 blev betyget hos sport.ch.

Behrang Safari, FC Basel, 16/1

I omstarten av den schweziska ligan passade Safari på att göra säsongens första mål. Han gjorde matchens sista mål på tre minuters stopptid när Basel vann med 4-0 mot Young Boys. De tre sista målen i matchen kom i matchminut 81-90. 5/6 blev betyget hos sport.ch.