Proffskollen - Det glöder om svenskarna i Holland

Proffskollen

Det blev åtta svensk-mål ute i Europa i veckan. I Holland glöder det om Lasse Nilsson, Ola Toivonen och Viktor Elm. Dessutom gjorde Marcus Berg ett nytt mål. Det här och mycket mer i veckans proffskoll.

Sebastian Larsson , Birmingham , 24 ligamatcher/1 ligamål Var tillbaka i startelvan och fick återigen agera ytterback. En position där 23-åringen inte trivs något vidare. Sky Sports ansåg ändå att Larsson var bäste spelare i Birmingham mot Burnley (1-1).

Martin Olsson, Blackburn, 7/0 Fanns inte med i truppen mot Aston Villa (0-2) på hemmaplan.

Johan Elmander, Bolton, 17/5 Landslagsanfallaren går fortfarande skadad.

Fredrik Stoor, Fulham, 1/0
Sitter kvar på bänken vecka efter vecka. Likadant i helgens mållösa möte med Wigan på bortaplan.

Michael Svensson, Southampton, 4/0 Långtidsskadad.

Rade Prica, Sunderland, 0/0

Transferfönstret har stängt, men Rade Prica ryktas ändå vara på väg bort. Det kan bli tal utlåning under våren.

Jonas Olsson, West Bromwich, 18/1
Mittbacken är fortfarande knäskadad.

Erik Edman, Wigan, 0/0
Fick, precis som landslagskollegan Fredrik Stoor, sitta på bänken hela matchen när ytterbackarnas klubbar gjorde upp i en 0-0-match.

Frankrike

Petter Hansson , Rennes , 20/0 Kaptenen var bäst in i ett blekt Rennes när laget förlorade mot jumbon Le Havre (0-1). Fick betyget 6/10 av tidningen L´Equipe.

Kim Källström, Lyon, 18/1 Fick inta en ovanlig position i 3-1-segern över Nice. Källström flyttades ner till vänster i backlinjen. Kvitterade ändå ut 5/10 i betyg i L´Equipe.

Patrick Amoah, 22, Paris FC, 10/3
Hoppade in och spelade sista 28 minuterna i den mållösa hemmamatchen mot Cannes.

Grekland

Daniel Majstorovic, AEK Athen, 20/1
Fanns på planen hela matchen när AEK spelade 1-1 mot toppkollegan Larisa.

Mikael Nilsson, Panathinaikos, 12/0 Spelade 90 minuter när Panathinaikos tog en övertygande 3-0-seger över tabelltrean PAOK på hemmaplan och avancerade upp på andra plats.

Holland

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 5/1 Det är fortsatt knäpptyst kring Kennedy Bakircioglü. Ingen ny klubb i sikte och han är inte påtänkt för att spela med Ajax.

Rasmus Lindgren, Ajax, 16/2 Fick hoppa in i paus i bortamötet med Vitesse (1-4). Då ledde redan Vitesse med 3-1 och Lindgren fick en otacksamt uppgift. Ajax är ett lag i kris med bara en poäng på de senaste fyra matcherna.

Andreas Granqvist, FC Groningen, 21/3
Har spelat två matcher den här veckan. Först i 2-0-segern över NEC och sedan i den mållösa bortamatchen mot Feyenoord.

Fredrik Stenman, FC Groningen, 18/0

25-åringen har spelat 90 minuter i de bägge matcherna.

Marcus Berg, FC Groningen, 20/14 Satte en straff efter 26 minuter mot NEC och gjorde därmed sitt första mål efter vinteruppehållet. Är fortsatt delad tvåa i skytteligan.

Petter Andersson, FC Groningen, 15/5
Säsongen är över för knäskadade Andersson.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 2/0 Har haft en del skadebekymmer sedan han kom till Holland och fick sitta på avbytarbänken hela matchen mot Vitesse (0-1). Dessutom fanns han inte ens med i truppen mot NAC Breda.

Viktor Elm, Heerenveen, 3/1 Det gjorde däremot Viktor Elm som var tillbaka efter skada och dunkade upp 3-1-målet i nättaket. Det var 23-åringens första ligamål.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 21/0 PSV har gjort elva mål i veckan och även släppt in tre. Isaksson såg tre bollar passera förbi honom i 5-3-matchen mot FC Volendam. Däremot höll landslagsmålvakten nollan i mötet med Den Haag (6-0).

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 4/3 Det glöder om Malmö FF-förvärvet. Först gjorde han mål mot Den Haag och i mötet med Volendam skruvade Toivonen läckert in 1-0 på frispark. Olyckligt nog blev 22-åringen utvisad efter paus och får nu vila i matchen mot serieledande AZ Alkmaar.

Lasse Nilsson, Vitesse, 2/2 Lasse Nilsson har fått en smakstart hos sin nya klubb Vitesse. I den smått otroliga 4-1-segern över Ajax gjorde den förre Elfsborgsanfallaren två mål. Förvärvet hoppade också in mot Heerenveen (1-0) med 22 minuter kvar att spela.

George Mourad, Willem II, 7/0 Gjorde sin första match från start och spelade 90 minuter när Willem II förlorade mot serieledande AZ Alkmaar (1-3). Fick även tre minuter mot Volendam (1-2).

Italien

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 22/14 Stjärnan visde vägen för sitt Inter när han lågt satte 1-0 borta mot Lecce (3-0). 27-åringen är nu delad tvåa i skytteligan. En fullträff efter Bolognas Marco Di Vaio. Zlatan drog också på sig femte varning för säsongen.

Olof Mellberg, Juventus, 17/1 En hård vecka för Mellberg. Först blev det 120 minuter i cupen när Juventus avancerade till semifinal efter straffavgörande mot Napoli. Mellberg fick också spela hela matchen mot Catania (2-1) i ligan. Juventus spelade med en man mindre i en halvtimme.

Albin Ekdal, Juventus, 3/0 Talangen fick ingen speltid i veckan.

Saudiarabien

Christian Wilhelmsson, Al-Hilal, 15/3 Spelledigt i veckan.

Schweiz

Behrang Safari, FC Basel, 17/0 Spelade 90 minuter när Basel förlorade i omstarten borta mot Young Boys (2-3). Mästarna fortsätter att tappa mot serieledande FC Zürich.

Dusan Djuric, FC Zürich, 18/4 Satte 2-1-målet mot Grasshoppers i början av andra halvlek, men Djuric fick inte bli hjälte eftersom Grasshoppers kvitterade på övertid. Dusan drog även på sig ett gult kort och blev utbytt.

Andres Vasquez, FC Zürich, 0/0 Spelade inte.

Emra Tahirovic, FC Zürich, 2/0
Är på väg bort från klubben. Fick nobben efter provspel med FC Nordsjälland och kopplas nu samman med Örebro SK.

Spanien

Henok Goitom, Real Valladolid , 16/5 Anfallaren spelade 90 minuter i 2-1-segern över Athletic Bilbao

Turkiet

Fredrik Risp, Ankaraspor, 3/0 Var på väg bort, men blev kvar hos Ankaraspor. Spelade inte i helgen.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0 Då har Hammarby-lånet Erkan Zengin gjort sina första 90 minuter med Besiktas. Det skedde i cupmötet med Antalyaspor när Besiktas vann med 3-1 på hemmaplan. 2/5 i betyg av tidningen Fanatik. Fick däremot inte spela i ligamatchen mot Konyaspor.

Tobias Linderoth, Galatasaray, 2/0
Var äntligen tillbaka när Galatasaray mötte Kayserispor (1-1). Mittfältaren spelade en halvtimme och fick betyget 2/5 av Fanatik.

Tyskland

Matias Concha, Bochum, 4/0 Fick återigen spela 90 minuter. Bochum förlorade borta mot Wolfsburg med 0-2 och ytterbacken fick betyget 4/6 (omvänd skala) av tidningen Kicker.

Sharbel Touma, Borussia Mönchengladbach, 1/0 Fanns inte med i truppen i helgens match.

Per Nilsson, TSG Hoffenheim, 8/0 Mittbacken fick aldrig lämna bänken i bortamatchen mot Borussia Mönchengladbach (1-1).

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 18/5
Återigen en småtung afton för Rosenberg. Anfallaren byttes ut efter 83 minuter och fick betyget 4,5/6 (omvänd skala) när Bremen förlorade borta mot Schalke 04 (0-1).

Publicerad 2009-02-10 kl 11:05