Proffskollen - Doldisarna klev fram

Proffskollen

Det var en mycket blek vecka hur svensk synvinkel. Få mål och många petade spelare. En ljusglimt i mörkret var Andreas Tegström som byttes in och avgjorde för sitt Fredrikstad med två mål. Stabaek-svenskarna firade guld med en 6-2-seger. Det här och mycket mer i veckans proffskoll.

Danmark

Alexander Farnerud , Bröndby, 5 ligamatcher/0 mål
Klubbens nummer nio fick aldrig lämna bänken när Bröndby vann över FC Midtjylland (3-0).

Jon Jönsson , Bröndby, 7/0
Kommer tillbaka först efter vintervilan.

Martin Ericsson , Bröndby, 5/0
Var tillbaka i truppen, men fick aldrig lämna bänken.

Max von Schlebrügge , Bröndby, 11/2
Spelade 90 minuter i det centrala försvaret.

Samuel Holmén, Bröndby, 11/1
Landslagsmittfältaren spelade till höger när Bröndby tog tre poäng. Fick kommentaren: "visa oss vad du kan.", av tidningen BT.

Andreas Klarström , Esbjerg, 11/0
Spelade hela matchen när Esbjerg mötte nykomlingen Söderjyske i en mållös historia.

Alexander Östlund , Esbjerg, 2/0
Mycket bättre insats den här kvällen mot i debuten. Kommer säkerligen bli nyttig för laget.

Fredrik Björck , Esbjerg, 6/0
Stod också för en gedigen insats.

Martin Fribrock , Esbjerg, 4/0
Långtidsskadad.

Rawez Lawan , AC Horsens, 10/0
Fanns inte med i mötet med FC Nordsjälland.

Mikael Antonsson , FC Köpenhamn, 0/0
Satt på bänken hela den mållösa matchen mot serieledande Odense.

Oscar Wendt , FC Köpenhamn, 11/1
Ytterbacken spelade hela förlustmatchen mot St. Etienne (1-3) i Uefacupens gruppspel. Mot Odense började Wendt på bänken och fick spela de sista nio minuterna.

Peter Larsson , FC Köpenhamn, 5/0
Mittbacken dras fortfarande med skada.

Ken Fagerberg , FC Midtjylland, 3/1
Upplevde en totalt misslyckad match mot Bröndby (0-3). Anfallaren fick lämna planen i paus, men borde ha blivit utbytt långt tidigare, enligt tidningen BT.

Andreas Dahl, FC Nordsjælland, 9/0
Svarade för en okej kamp när Nordsjälland vann över Horsens med 3-1.

Benjamin Kibebe, FC Nordsjælland, 10/0
Spelade bredvid Johnny Lundberg i mittförsvaret.

Johnny Lundberg , FC Nordsjælland, 11/0
Var som vanligt stabil. Spelade 90 minuter.

Marcus Pode , FC Nordsjælland, 2/0
Fick återigen speltid. Lämnade bänken med en knapp kvart kvar att spela.

Björn Runström , Odense 11/3
Byttes ut med en dryg kvart kvar att spela av toppmatchen mot FC Köpenhamn (0-0).

Dalil Benyahia , Vejle, 0/0
Spelade inte.

Edin Cakovic , Vejle, 0/0
Se Benyahia.

Pablo Piñones-Arce , Vejle, 6/1
Anfallaren var tillbaka från start i 1-2-förlusten mot AGF. Piñones-Arce byttes ut med tio minuter kvar att spela.

Valentino Lai , Vejle, 11/1
Spelade på mittfältet, men hade inte någon av sina bättre dagar.

Andreas Johansson

, Ålborg, 10/1
Blev målskytt när Ålborg och Villarreal (3-6) bjöd på målfest i Champions League. Johansson spelade också 90 minuter i mötet med Randers (2-2) i ligan.

Sebastian Larsson , Birmingham, 12/1
Har blivit nominerad till årets mittfältare på Fotbollsgalan. Larsson har också hunnit med att spela två matcher den här veckan: Crystal Palace (1-0) och Sheffield Wednesday (3-1). I den senare matchen drog 23-åringen på sig ett gult kort.

Martin Olsson , Blackburn, 3/0
Var tillbaka i startelvan och spelade 80 minuter i 1-1-mötet hemma mot Middlesbrough. Var utbytt när Blackburn kvitterade. Talangen fick betyget 6/10 av Sky Sports och drog på sig ett gult kort.

Johan Elmander , Bolton, 6/1
Kämpade och slet, som vanligt, men fick lämna banan mållös. Bolton förlorade med 0-2 mot krislaget Tottenham och Elmander fick betyget 6/10 av Sky Sports.

Fredrik Stoor, Fulham, 1/0
Fanns inte med i truppen den här helgen heller.

Michael Svensson , Southampton, 4/0
Jobbar med att bygga upp musklerna i knäet och det kan dröja ett tag innan Svensson är redo för comeback.

Rade Prica , Sunderland, 0/0
Satt som vanligt på läktaren.

Jonas Olsson , West Bromwich, 6/1
Hade ett jätteläge att ge West Bromwich ledningen, men missade. West Bromwich tappade efter det och förlorade mot succégänget Hull med 0-3. 6/10 i betyg av Sky Sports.

Erik Edman , Wigan, 0/0
Jobbar mot comeback.

Frankrike

Karl Svensson , Caen, 0/0
Satt på avbytarbänken men fick som vanligt ingen speltid.

Petter Hansson , Rennes, 7/0
Spelade 90 minuter mot Le Mans (2-2) och lagkaptenen fick betyg 5/10 av tidningen L Equipe.

Kim Källström , Lyon, 7/0
5/10 i betyg av L Equipe när Lyon mötte Auxerre i en mållös tillställning. Redan i paus blev Källström dock utbytt. Fick bara spela fyra minuter i Champions League-mötet med Steaua Bukarest (5-3).

Patrick Amoah , 22, Paris FC, 7/3
Spelade inte i helgen.

Grekland

Daniel Majstorovic , AEK Athen, 6/0
Spelade 90 minuter i 3-3-matchen mot Thrasivoulos. Har blivit nominerad till årets svenska försvarare.

Mikael Nilsson , Panathinaikos, 2/0
Har på allvar tagit tillbaka sin plats i laget. Fick 90 minuter mot Werder Bremen (2-2) i Champions League och spelade också från start i ligamötet med Iraklis (2-2). Byttes ut med knappt 25 minuter kvar att spela.

Holland

Kennedy Bakircioglü , Ajax, 0/0
Ingen speltid den här veckan heller.

Rasmus Lindgren, Ajax, 7/0
Tog plats på det centrala mittfältet när Ajax vann över NEC med 2-0. Lindgren spelade hela matchen.

Andreas Granqvist , FC Groningen, 7/1
Groningen tog tillbaka serieledningen efter 3-0 mot Sparta Rotterdam. Andreas Ganqvist är stabil i den bakre leden. Groningen har bara släppt in tre mål på sju matcher. Det är starkt i en målrik liga som den holländska.

Fredrik Stenman , FC Groningen, 6/0
Spelade som vanligt vänsterback och gjorde det bra.

Marcus Berg , FC Groningen, 7/6
3-0 gjordes av anfallaren som med sina sex mål är femma i skytteligan.

Petter Andersson , FC Groningen, 6/4
23-åringen har inte haft några som helst problem att acklimatisera sig till den holländska fotbollen. Redan när matchuret stod på 20 minuter hade Petter Andersson gjort två mål.

Andreas Isaksson , PSV Eindhoven, 7/0
Höll nollan i 2-0-segern över Marseille i Champions League. Däremot slank hela tre bollar förbi landslagsmålvakten när PSV oväntat föll hemma mot Roda (2-3).

George Mourad , Willem II, 2/0
Var tillbaka och spelade sista 23 minuterna i hemmamatchen mot De Graafschap (1-1).

Italien

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 8/5
Var helt okej trots 0-0 mot Genoa i ligan. Hade två bra frisparkslägen och svarade för några läckra framspelningar. Stjärnan spelade också 90 minuter i 1-0-segern över cypriotiska Anorthosis i Champions League.

Olof Mellberg , Juventus, 6/0 Två nya upplevelser för Mellberg i veckan. Först fick han hoppa in i sin livs första Champions League-match (Real Madrid 2-1) och i helgen fick försvararen uppleva ett Turin-derby (Torino 1-0). Även där byttes svensken in i paus.

Albin Ekdal , Juventus, 1/0
Blev kvar på bänken i matchen mot Torino.

Norge

Njugo Demba-Nyrén , Brann, 16/3

Daniel Blomgren , Bodö/Glimt, 0/0

Abgar Barsom , Fredrikstad, 22/3
Passade fram till avgörande 2-1-målet mot Molde. Fredrikstad har nu bärgat andraplatsen i Tippeligan. Barsom fick bra betyg av tidningen VG, 6/10.

Andreas Tegström , Fredrikstad, 16/3
Har haft en jobbig säsong, men mot Molde lossnade allt. Tegström byttes in med halvtimme kvar att spela och underläge 0-1. Men anfallaren satte både 1-1 och 2-1 för Fredrikstad.

Daniel Örlund , Fredrikstad, 8/0
5/10 i betyg av VG och på nytt en stabil insats. Mycket tyder på att AIK-lånet kommer bli kvar i klubben.

Patrik Gerrbrand , Fredrikstad, 20/1
I samma match fick mittbacken betyget 4/10. Det spekuleras i att den förre Hammarby-spelaren är på väg bort från klubben.

Håkan Malmström , Ham-Kam, 2/0
Fortfarande skadad.

Markus Ringberg , Ham-Kam, 22/3
Fick lämna planen redan i paus mot Viking (0-3). Ham-Kam är jumbo i Tippeligan och måste vinna i sista omgången för att ha någon möjlighet att hänga kvar. Ringberg fick betyget 4/10 av VG.

Eddie Gustafsson , Lyn, 25/0
Var bra mellan stolparna och fick betyget 5/10 när Lyn enkelt vann över Ålesund (3-0).

Jimmy Tamandi , Lyn, 0/0
Långtidskadad.

Johan Dahlin , Lyn, 0/0

Marcus Andreasson, Molde, 8/0
Fint betyg av VG (6/10) trots 1-2-förlusten mot Fredrikstad.

Mattias Moström , Molde, 17/1
Byttes in med 40 minuter kvar att spela och fick betyget 5/10.

John Pelu , Rosenborg, 6/1
Har fått mindre speltid den här veckan. Sju minuter i Uefacupmatchen mot Club Brugge (0-0) och en kvart i seriespelet när Rosenborg föll mot Lilleström (2-4).

Mikael Dorsin , Rosenborg, 7/1
Spelade 90 minuter i veckans bägge matcher. 5/10 i betyg av VG för sin insats mot Lilleström.

Mikael Lustig, Rosenborg, 10/1
Passade fram till ett mål mot Lilleström. Spelade också från start i mötet med belgiska Brugge.

Daniel Nannskog , Stabaek, 25/16
Gjorde inga mål när Stabaek firade sitt serieguld med en 6-2-seger över Vålerengen. Men Daniel Nannskog kommer att lägga beslag på skytteligatiteln den här säsongen. Med en omgång kvar att spela har han fyra mål till godo på tvåan.

Johan Andersson , Stabaek, 24/12

Och tvåan i skytteligan är succéförvärvet Johan Andersson som satte sitt tolfte mål för året mot Vålerengen. Målet betydde 3-0 och Andersson kvitterade ut betyget 6/10 av VG.

Niklas Sandberg , Stabaek, 8/0
Var stabil i mittförsvaret och kvitterade ut betyget 5/10.

Pontus Farnerud , Stabaek, 11/0
Assisterade till första målet och fick bäst betyg av samtliga svenskar den här omgången (7/10).

Pontus Segerström , Stabaek, 11/0

Joel Riddez, Strömsgodset, 21/0
Spelade hela matchen mot Bodö/Glimt (2-3) och fick betyget 4/10 av VG.

Mattias Andersson , Strömsgodset, 19/2

Peter Abelsson , Viking Stavanger, 0/0

Daniel Arnefjord , Ålesund, 9/0
Ålesund förlorade med 0-3 mot Lyn och ligger på negativ kvalplats. Förlust i sista omgången kan innebära att laget trillar ur Tippeligan. Arnefjord spelade i helgen och fick betyget 3/10.

Johan Arneng , Ålesund, 20/1
4/10 i betyg av VG. Spelade 90 minuter.

Saudiarabien

Christian Wilhelmsson , Al-Hilal, 3/0
Spelade när Al-Hilal vann med 2-1 över Al Hazm.

Schweiz

Behrang Safari , FC Basel, 10/0
Hade, precis som sin lagkamrater, riktigt jobbigt i 0-5-förlusten mot Barcelona i Champions League. Bättre gick det i seriematchen när klart mänskligare Bellinzona (3-2) stod för motståndet.

Andres Vasquez, FC Zürich, 0/0
Som vanligt ingen speltid.

Dusan Djuric , FC Zürich, 11/2
Spelade 90 minuter när Zürich vann med 4-0 över Aarau. Zürich toppar alltjämt ligan.

Emra Tahirovic , FC Zürich, 2/0
Se Andres Vasquez.

Spanien

Henok Goitom , Real Valladolid, 4/0
Var fast på bänken när Valladolid förlorade mot Getafe (0-1)

Turkiet

Fredrik Risp , Ankaraspor, 2/0
Är fortfarande ute i kylan och fick inte spela i lagets 4-0-seger.

Tobias Linderoth , Galatasaray, 1/0
Är snart redo för comeback och det kan Galatasaray behöva. 2-4 mot Eskisehirspor i helgen.

Tyskland

Matias Concha, Bochum, 2/0
Lider fortfarande av sin knäskada och kunde inte spela i helgen heller.

Sharbel Touma , Borussia Mönchengladbach, 1/0
Var återigen petad ur truppen.

Per Nilsson , TSG Hoffenheim, 6/0
Har fått höftproblem och kunde inte vara med när skrällgänget Hoffenheim krossade Hamburg (3-0) och gick upp på förstaplats i Bundesliga.

Markus Rosenberg , Werder Bremen, 8/4
Hade ingen större dag när Bremen spelade 1-1 borta mot Hannover 96. Rosenberg byttes ut med en kvart kvar att spela och fick betyget 5/6 (omvänd skala) av tidningen Kicker. Fick 27 minuter i Champions League-mötet med Panathinaikos (2-2).

Österrike

Mattias Lindström , SV Mattersburg, 13/1
Fick 85 minuter när Mattersburg förlorade med 0-1 mot Rapid Wien. Lindströms klubb har bara tagit en poäng på de sju senaste omgångarna.

Publicerad 2008-10-28 kl 12:54