Proffskollen

Olof Mellberg blev utvisad mot San Marino. När grekiska ligan startade om tog han revansch. I Holland gjorde hans tilltänkte ersättare mot Holland succé och i Italien blev en svensk uttagen i veckans flopplag.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 7/0

Spelade hela matchen när Bröndby vann med 3-1 mot Sönderjyske. Fick se bollen passera över huvudet i samband med Sönderjyskes mål. I övrigt stabil insats av svensken.

Mikael Nilsson, Bröndby, 8/0

90 minuter för Nilsson på Bröndbys mittfält när Sönderjyske slogs tillbaka med 3-1.

Alexander Farnerud, Bröndby, 8/0
Började på avbytarbänken mot Sönderjyske men byttes in i den 68:e minuten. Tog ett par bra initiativ tämligen omgående men hade ingen större lycka med avsluten.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0

Får vänta in på 2011 innan han kan göra comeback efter sin skada.

Fredrik Risp, Esbjerg 4/0
Risp hade precis som Esbjerg ingen lyckad första halvlek mot Lyngby (förlust 2-3). Risp spelade hela matchen.

Andreas Augustsson, Horsens, 8/0
Augustsson fanns på planen under hela matchen när Horsens besegrade Ålborg med 3-2 på bortaplan.

Johan Wiland, Köpenhamn, 8/0

Från att ha hållit nollan mot San Marino i landslagströjan var han tillbaka i vardagen när FC Köpenhamn mötte Silkeborg och fick nöja sig med 2-2.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 6/0
Spelade samtliga 90 minuter mot Silkeborg (2-2). Erkände efteråt för Ekstrabladet att både han och hela laget hade spelat dåligt.

Peter Larsson, Köpenhamn, 0/0
Får vänta på säsongsdebuten. Fick bevittna ännu en hel match från avbytarbänken.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 8/1

Delaktig i FC Köpenhamns kvitteringsmål mot Silkeborg. Han slog en mycket väl avvägd frispark in i straffområdet och där mötte Dame N’Doye med huvudet. I matchens slutskede hade Wendt ett mycket bra läge för ett segermål men bollen smet hårfint utanför stolpen. Då tappade svensken humöret, vilket innebar att han fick titta på domarens gula kort.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/1

Kvar på avbytarbänken under hela matchen när Midtjylland spelade 1-1 hemma mot Randers.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 6/0
Inget spel för Lawan som satt avbytarbänken under hela matchen mot Odense (seger 1-0)

Pierre Bengtsson, Nordsjälland, 8/0
På nytt stabilt spel av den tidigare AIK-spelaren när Nordsjälland besegrade Odense med 1-0. Slog en fin frispark i matchens inledning, som Odenses målvakt Roy Carroll tvingades till en bra räddning på. 90 nya minuter i matchboken för Bengtsson.

Andreas Johansson, Odense, 7/1

Började matchen på avbytarbänken mot Nordsjälland men fick hoppa in redan i den 43:e minuten när Johan Absalonen tvingades utgå på grund av en skada. Gjorde inget större väsen av sig.

Louay Chanko, Ålborg, 7/0
Spel från start blev det för Chanko när Ålborg förlorade med 2-3 mot Horsens. Han byttes ut i den 67:e minuten av tränaren Magnus Pehrsson utan att ha fått mycket uträttat.

Jones Kusi-Asare, Ålborg, 1/0
Från kylskåpet i Esbjerg till spel från start hos Ålborg. Tillvaron kan skifta snabbt ibland. ”Dr Jones” var nära att få en succédebut dessutom men hans avslutning strök hårfint utanför Horsens mål. I stället fick han vara med om en förlust, 2-3.

Valentino Lai, Vejle 3/1
Lai missar större delen av hösten på grund av en ledbandsskada i ena knäet.

Mikael Rynell, Vejle 2/0 (Utlånad från Esbjerg, 1/0)

Rynell spelade från start när Vejle vann med 1-0 borta mot Köge och tog sig därmed upp på andraplats i ligan direkt under Superligan.

NORGE

John Pelu, Haugesund, 15/1 (Utlånad från Rosenborg)

Inget spel för Pelu när den norska ligan startade om efter landslagsuppehållet. Pelu satt på bänken under hela matchen när Haugesund vann med 2-0 borta mot Hönefoss.

Conny Månsson, Kongsvinger, 0/0

Alltjämt borta på grund av en korsbandsskada.

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger, 22/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)
Spelade hela matchen när Kongsvinger vann med 1-0 hemma mot Sandefjord. Godkänd insats men inte mer av svensken som fick betyget 4/10 av VG.

Edier Frejd, Kongsvinger, 21/1

Var nära att bli målgörare i den 22:a minuten när han gick på offensiven. Men avslutet tog i stolpen. Var också inblandad i en hetsig situation i den andra halvleken men undgick varning. Spelade också 90 minuter. 5/10 ansåg VG att Frejds insats var värd.

Marcus Andreasson, Molde, 16/0
Molde med ny ledarstab efter sparkade Kjell Jonevret vann med 3-1 borta mot Strömsgodset. Andreasson spelade från start och gjorde en habil insats som belönades med 5/10 av VG.

Emil Johansson, Molde, 17/0

Spelade hela matchen mot Strömsgodset (seger 3-1). Gedigen insats av svensken som fick fina betyget 6/10 av VG.

Mattias Moström, Molde, 22/3
Spelade från start mot Strömsgodset och var inblandat i en hel del trevliga saker i matchöppningen men kom bort allt mer ju längre matchen pågick Byttes ut i den 77:e minuten. Då hade han dessutom hunnit med att få titta på domarens gula kort. 4/10 satte VG i betyg.

Björn Runström, Molde, 17/1 (Utlånad från danska Odense)

Började på avbytarbänken mot Strömsgodset. Byttes in i den 74:e minuten, utan att göra något som helst avtryck i matchen. För kort speltid för betyg hos VG.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 23/3
Var på vippen att bli delaktig i ett segermål när Rosenborg spelade 1-1 mot Viking. I den sista matchminuten hittade han Rade Prica i ett fint läge men Prica fick ingen bra träff och bollen gick utanför målramen. 5/10 i betyg av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 22/4

Lustig gjorde på nytt en stabil insats från sin plats i försvaret. 5/10 fick han i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 16/9

Fick börja matchen mot Strömsgodset på bänken men byttes in i den 54:e minuten mot Steffen Iversen. Började direkt med att skapa ett par farligheter men hade inte det rätta flytet med sig mot Viking. 5/10 i betyg av VG.

Daniel Örlund, Rosenborg, 23/0

Fick göra många fina nedtagningar i den första halvleken och visade fin pondus i eget straffområde. Fick dock släppa ett mål förbi sig när Birkir Bjarnason nickade bollen mot mål efter ett inlägg och via Örlund gick bollen i nätmaskorna. I den sista matchminuten fick Örlund revansch på Bjarnason, då han i ett friläge stressade anfallaren att skjuta bollen utanför. 4/10 blev betyget hos VG.

Mattias Bjärsmyr, Rosenborg 1/0 (Utlånad från Panathinaikos)

Fick spela från start och i 90 minuter i debuten för Rosenborg. Tämligen aktiv i den första halvleken. Mer anonym i den andra. I den 28:a minuten rev han ner Erik Nevland som försökte gå till en kontring. Borde kanske haft varning för det tilltaget men domaren valde att fria. 5/10 ansåg VG att Bjärsmyrs debut var värd.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 21/1
Spelade hela matchen för Sandefjord borta mot Kongsvinger (förlust 0-1). Slarvig med bollen och såg oinspirerad ut. Avspeglade sig också i det mycket låga betyget han fick av VG, 2/10.

Johan Andersson, Stabaek, 11/4
Tillbringade hela matchen på avbytarbänken när Stabaek föll med 2-3 borta mot Vålerengen.

Pontus Farnerud, Stabaek, 13/3
Storstilad insats av Farnerud som i den femte minuten utjämnade den drömstart som Vålerengen fick i matchen. Hade flera andra fina chanser och var på vippen att bli tvåmålsskytt när han i den sista matchminuten hade ett fräsande skott mot Vålerengens målvakt Lars Hirschfeldt. Denne räddade, lämnade retur som dock blev resultatlös. Tilldelades fina betyget 7/10 av VG.

Daniel Nannskog, Stabaek, 11/5
Säsongen över för skadade Nannskog.

Joel Riddez, Strömsgodset, 20/0

Hade en omtumlande match mot Molde. I den 57:e minuten sprang Moldes El Hadji Makhtar Thiouné rakt in i Riddez. Efter överläggning med fjärdedomaren fattar huvuddomaren beslutet att visa ut senegalesen. Bara tre minuter senare vågar inte Riddez spela upp bollen i banan, slår hem den mot egna målvakten som tabbar sig och slår bollen rakt på benen på Moldes Baye Djiby Fall som kunde rulla in 3-1. 5/10 i betyg hos VG.

Fredrik Björck, Tromsö, 22/1
Björck var otursgubbe i samband med Branns 2-0-mål när han gjorde en allt för tam undanrensning som kunde snappas upp av Uruguayanen Guastavino som fick ett friläge med Marcus Sahlman, där han inte gjorde något misstag. Björcks insats blev betygsatt 4/10 av VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 17/0

Tung match för Sahlman när Tromsö föll med 0-3 mot Brann. Gjorde ett enkelt misstag vid 0-3 men räddade samtidigt laget från en förlust med 0-4 i den näst sista minuten, då han gjorde en fin räddning. 3/10 i betyg av VG.

George Mourad, Tromsö 18/6

Efter en mycket aktiv första halvlek gick det betydligt tyngre för honom i den andra. Körde fast fullständigt och blev utbytt i den 59:e minuten. 3/10 blev det måttliga betyget hos VG.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger, 21/8

Säsongen över för skadade Ingelsten.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 20/1

Inget spel för Arnefjord när Åleslund föll med 1-2 mot Odd Grenland.

Johan Arneng, Ålesund, 23/0

Landslagsuppehåll i den norska ligan. Förde en tämligen anonym tillvaro på Ålesunds mittfält men drog ändå på sig en varning i den 63:e minuten. 4/10 blev betyget hos VG.

FINLAND

Peter Magnusson, HJK Helsingfors, 16/0

Fick tillbringa hela matchen mot FF Jaro från Jakobstad på avbytarbänken (oavgjort 1-1).

Johan Carlsson, IFK Mariehamn, 3/0

Blev kvar på avbytarbänken under hela IFK Mariehamns match mot TPS Åbo (seger 2-1).

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn, 20/1

Olofsson fick sju minuters speltid mot TPS Åbo, då han hoppade in i den 83:e minuten.

ISLAND

Martin Dohlsten, Selfoss 6/0

Selfoss föll med 1-2 borta mot FH. ”Idolen” spelade hela matchen.

HOLLAND

Rasmus Lindgren, Ajax 0/0

Skadeproblem håller Lindgren fortfarande utanför Ajax matchtrupp.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 2/1
Mål i första matchen från start för Elm den här säsongen i AZ Alkmaar. Målet gjordes på frispark i den 27:e minuten och betydde 1-1. Elm var på vippen också att få in ett kvitteringsmål i slutminuterna men fick finna sig i att vara på den förlorande sidan denna gång. Fick högst betyg av alla spelare i Alkmaar hos goal.com. Fick spela hela matchen. 7/10.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar 4/0
Spel hela matchen blev det också för Pontus Wernbloom. Kom tillbaka till Alkmaar med förnyat självförtroende efter det fina spelet i landslaget. Var även han nära att trycka in en kvittering i slutminuterna men misslyckades. 5/10 blev betyget hos goal.com.

Andreas Granqvist, Groningen 5/2
Redan två mål av Granqvist, som ju är högaktuell att få chansen mot Holland i avstängde Olof Mellbergs frånvaro. Hans andra mål för säsongen för Groningen kom på en straffspark efter att Tim Matavz blivit nedgjord i straffområdet med fem minuter kvar av matchen mot Utrecht. Granqvists mål betydde seger med 1-0 och Groningen är därmed ett av fyra obesegrade lag efter fem matcher i den holländska ligan. 7/10 i betyg av goal.com och utsedd till matchens bäste spelare av nämnda fotbollsorgan.

Fredrik Stenman, Groningen 5/0

Stod för en fin framspelning till lagkamraten Dusan Tadic men denne nickade över. 6,5/10 satte goal.com i betyg på svensken.

Petter Andersson, Groningen 0/0

Ännu ingen comeback för skadedrabbade Andersson.

Philip Haglund, Heerenveen 0/0
Fem matcher spelade nu för Heerenveen och Haglund är fast cementerad på avbytarbänken. Såg sitt Heerenveen spela 2-1 mot Vitesse i helgen.

Viktor Elm, Heerenveen 3/0
Utgick i paus mot Vitesse (seger 2-1) men hann ändå med och skapa åtminstone en riktigt bra målchans i den första halvleken. 5/10 blev betyget hos goal.com.

Samuel Armenteros, Heracles 4/0

Fick nöja sig med ett inhopp i den 79:e minuten när Heracles spelade föll med 1-2 mot Excelsior. Spelade för kort tid för betyg av goal.com.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen 0/0
Ingen Fejzullahu i matchtruppen när Nijmegen föll med 1-3 mot PSV.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven 5/0

Skadan som hindrade honom från spel mot San Marino var läkt så pass bra att han kunde vakta målet när PSV vann med klara 3-1 mot NEC Nijmegen. Kunde inte göra någonting på John Goosens frispark i den 37:e minuten men i övrigt en stabil insats av svensken. 6,5/10 i betyg av goal.com

Marcus Berg, PSV Eindhoven 5/2 (utlånad från Hamburg)

Spelade från start mot Nijmegen utan att övertyga nämnvärt. Blev därför utbytt redan i halvtid av tränaren Fred Rutten. 4,5 i betyg av goal.com och epitetet ”matchens flopp”.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 4/6
Toivonen fortsätter att leverera i Eindhoven. Rundade av målgörandet i matchen mot Nijmegen när han nickade in 3-1 i den 69:e minuten. 7/10 blev betyget hos goal.com.

Rasmus Bengtsson, Twente 0/0
Ännu en match i sin helhet på bänken för Bengtsson, som verkar ha svårt att ta en plats också i den holländska ligan.

Emir Bajrami, Twente 5/0
Fick börja Twentes match mot VVV Venlo på avbytarbänken. Byttes in i den 66:e minuten utan att låta tala om sig nämvärt. 6,0 satte goal.com i betyg på den svenske landslagsmittfältaren.

Lars Nilsson, Vitesse 4/2
Spelade från start när Vitesse föll med 1-2 borta mot Heerenveen. Hade ingen större lycka med sig mer än att dra på sig ett gult kort i den 88:e minuten. 6,0 blev betyget hos goal.com.

Andreas Landgren, Willem II 1/0 (Utlånad från Udinese)

Fick det svåra nöjet att debutera för sin nya klubb borta mot Ajax. Gjorde det bästa han kunde av situationen men blev utbytt i den 68:e minuten. 6,0 satte goal.com i betyg på svenskens insats.

ENGLAND

Sebastian Larsson, Birmingham 4/0

Spelade från start och i hela matchen mot Liverpool (0-0). Var inblandad i mycket utan att lyckas fullt ut. Bäst var en möjlighet från 20 meters håll i den första halvlekens näst sista minut som han sköt över. 7/10 satte Skysports i betyg och omdömet: ”Ett hot med sina inlägg”.

Martin Olsson, Blackburn 4/0

Började matchen mot Manchester City på avbytarbänken men fick hoppa in i redan i den 40:e minuten och ersätta Ryan Nelsen. Hade svårt att skapa någonting offensivt men Skysports gillade hans defensiva arbete och tilldelade honom fina betyget 7/10 och i omdöme skrev mediaföretaget: ”Markerade bra”.

Johan Elmander, Bolton 4/3

Kvitterade till 1-1 i förlustmatchen mot Arsenal (1-4) i slutet av den första halvleken. Arsenals 1-0-målgörare Koscielny gjorde en svag hemåtnick. Boltons Lee snappade upp bollen och skickade den vidare mot målet, där Elmander höll sig framme. Elmander hade också en snygg volley som hade kunnat resultera i den andra halvleken. 7/10 i betyg av Skysports och omdömet ”gjorde sitt mål mycket bra”.

David Elm, Fulham 0/0

Inte med i matchtruppen mot Wolverhampton (seger 2-1).

Fredrik Stoor, Fulham 0/0

Inte heller Stoor fick spela i segermatchen mot Wolves.

Jonas Olsson, West Bromwich 3/0

Spelade från start mot Tottenham. Hade en fin framspelning redan i den tredje minuten men Marc-Antoine Fortune kunde inte få bollen med sig riktigt. Hade sedan några duster med Tottehamanfallare som han löste utan några större problem. 7/10 i betyg av Skysports.

Oscar Jansson, Northampton 4/0 (Utlånad från Tottenham)

Lånet från Tottenham har gått ut och letar ny klubb att bli utlånad till.

Ole Söderberg, Newcastle 0/0
För tillfället utanför A-truppen.

John Guidetti, Manchester C 0/0

SKOTTLAND

Daniel Majstorovic, Celtic 3/0

Stabil insats av landslagsförsvararen mot Hearts när Celtic vann med 3-0. Slog flera frisparkar, där åtminstone ett par hade kunnat resultera.

TYSKLAND

Per Nilsson, Nürnberg 3/0

Spelade hela matchen när Nürnberg spelade 1-1 mot Hamburg på bortaplan. Mycket bra insats av Nilsson som också hann titta på domarens gula kort i den 26:e minuten. Matchens bäste spelare hos Nürnberg enligt goal.com och fick betyget 7/10.

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 3/0
Spelade hela matchen när Frankfurt besegrade Fortuna Düsseldorf med 1-0. Fick fina betyget 4/6 av kicker.de.

Matias Concha, Bochum 0/0
Skadeproblem gör att Concha är utanför Bochums matchtrupp för tillfället.

Anderas Johansson, Bochum 0/0
Inte heller Andreas Johansson fanns med i matchtruppen mot Augsburg (förlust 0-2).

ITALIEN

Albin Ekdal, Bologna 1/0

Utanför matchtruppen när Bologna föll med 1-3 mot Lazio på bortaplan.

Zlatan Ibrahimovic, Milan 1/0 (utlånad från Barcelona)
Gjorde en mycket uppmärksammad debut hos Milan när laget föll mycket överraskande med 0-2 mot Cesena. Zlatan lade en straffspark i stolpen och såg allmänt trög ut. Blev uttagen i omgångens flopplag hos goal.com där omdömet var: ”Försökte sig på tricks som inte gick hem och missade en vital straffspark”. 6/10 i betyg hos goal.com och utsedd till matchens flopp.

Thomas Magnusson, Taranto 0/0

Ingen speltid för Magnusson när Taranto spelade 0-0 mot Cosenza.

Jonatan Berg, Taranto 0/0
Berg fick också finna sig i att vara utanför planen mot Cosenza.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon 4/0

Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Valenciennes. Ett tecken på att han kan bli aktuell för spel från start när Lyon möter Schalke 04 i Champions League på tisdagskvällen.

Petter Hansson, Monaco 5/0
Spelade hela matchen när Monaco spelade 2-2 mot Marseille på bortaplan. Hansson gjorde inget större intryck på matchrapportörerna och hos goal.com fick han nöja sig 5,5/10 i betyg.

SPANIEN

Henok Goitom, Almeria 1/0

Spelade från start när Almeira mötte Real Sociedad. Byttes ut med fem minuter kvar. Fick nöja sig med tämligen låga betyget 5,0 av goal.com.

Kennedy Bakircioglü, Racing Santander 2/0

Spelade hela matchen när Santander förlorade med 0-1 mot Valencia. 6/10 i betyg av goal.com.

Marcus Rosenberg, Racing Santander 1/0 (Utlånad från Werder Bremen)

Var rejält spelsugen i debuten i sin nya klubb och var bara en ribbträff ifrån att näta i debuten för Santander. Hade sin första rejäla målchans i den elfte minuten och sedan rullade det på. Oförmågan att sätta sina chanser avspeglade sig dock i betyget hos goal.com, där han fick nöja sig med 6/10

Emra Tahirovic, Deportivo Castéllon 1/0 (Utlånad från FC Zürich)

Inget spel i förlustmatchen mot Orihuela (0-2) i förra veckan. Inte heller i helgen mot Alcoyano (förlust 2-3) blev det spel.

CYPERN

Björn Enqvist, Aris 0/0

Säsongen på Cypern startar först kommande helg.

GREKLAND

Olof Mellberg, Olympiakos 1/1

Tog gruvlig revansch på sig själv från debaclet i matchen mot San Marino. Gjorde 1-0 till sitt Olympiakos i den 29:e minuten i segermatchen mot Kerkyra (2-0). Dock var det knappt någon som såg hans mål, då matchen spelades utan publik i Piraeus.

Jonas Sandqvist, Atromitos 0/0

Från att ha varit på avbytarbänken i den första matchen för Atromitos var Sandqvist helt utanför truppen mot Iraklis (1-1).

Markus Jonsson, Panonios 1/0
Panonios spelade 1-1 borta mot Xanthi. Markus Jonsson fanns inte med i Mikael Stahres matchtrupp.

TURKIET

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi 4/0

Spelade från start när Genclerbirligi vann med 2-1 mot Büyüksehir. Byttes ut i den 77:e minuten. 3/5 i betyg av den turkiska sporttidningen Fanatik.

Erkan Zengin, Eskishehirspor 3/0
Ingen Zengin i matchtruppen mot Bursaspor (förlust 1-2).

Samuel Holmén, Büyüksehir 4/0
Hade ingen lyckad eftermiddag mot Genclerbirligi. Byttes ut redan i den 66:e minuten efter att ha fått väldigt lite uträttat. 1/5 i betyg av Fanatik.

UNGERN

Bojan Djordjic, Videoton II 2/1 (Videoton 0/0)

Gjorde i helgen sin andra match med Videotons andralag som spelar i ungerska andradivisionen. Det blev 1-1 borta mot Honveds andralag. Djordjic spelade hela matchen på mittfältet. I hans första match med andralaget gjorde han mål på en straffspark.

Martin Mutumba, Videoton 0/0

Platsar inte ens i Videotons andralag för tillfället.

SCHWEIZ

Behrang Safari, FC Basel, 7/0

Fick nästan 90 minuter under bältet till när Basel mötte Young Boys på bortaplan och spelade 2-2. Byttes ut i den 89:e minuten. 5/6 blev betyget av sport.ch.

Dusan Djuric, FC Zürich, 7/2

Spelade hela matchen för FC Zürich när FC Thun slogs tillbaka på bortaplan med 3-1. 4,5/6 satte sport.ch i betyg.

Benjamin Kibebe, FC Luzern 4/0

Fick hoppa in sista tio minuterna när Luzern hade målfest mot Bellinzona (seger 6-2). För kort tid för betyg hos sport.ch.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustavsson, Salzburg, 0/0

Ännu inte tillbaka efter sin fotskada.

USA

Fredrik Ljungberg, Chicago Fire 7/0 (17/0 för Seattle Sounders)

I torsdags var Ljungberg tillbaka från avstängning när Chicago spelade 0-0 mot Toronto. Byttes ut med 14 minuter kvar. I helgen var det bortamatch mot Philadelphia Union (förlust 0-1) och då blev det spel i 90 minuter för Ljungberg, som drog på sig ett gult kort i den 36:e minuten.

SAUDIARABIEN

Christian Wilhelmsson, Al-Hilal 4/2

Långt landslagsuppehåll i den saudiska ligan, där nästa omgång spelas först torsdag-fredag 16-17 september.

Publicerad 2010-09-14 kl 18:07