PROFFSKOLLEN - fortsatt succé för Harbuzi

Proffskollen

Zlatan Ibrahimovic fortsätter hålla sitt målsnitt i Spanien. I Norge bjöd en svensk på säsongens vackraste mål, Turkiet fortsätter en svensk att göra mål och i Tyskland fick en svensk göra en efterlängtad säsongsdebut. Här är veckans proffskoll.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 10/2 Ingen bra eftermiddag för von Schlebrügge, vars Bröndby förlorade med 1-4 mot Silkeborg. Den tidigare Hammarbyförsvararen spelade 90 minuter men blev utsedd till sämste spelare på planen av B.T med betyget 02 och omdömet: "Fyrtorn utan ljus".

Jon Jönsson, Bröndby, 3/1 Skadad och borta till mitten av oktober.

Mikael Nilsson, Bröndby, 9/0
Från försvaret senast till innermittfälet denna gång. En position som Nilsson såg ut att vantrivas på och blev också utbytt efter 59 minuters spel.

Samuel Holmén, Bröndby, 8/2 Holmén gjorde också ett blekt intryck under sina 90 minuter i förlustmatchen mot Silkeborg.

Alexander Farnerud, Bröndby, 9/1
Spel från start för andra matchen i följd. Denna gång som vänstermittfältare. Men inte heller Farnerud gjorde något större avtryck i förlustmatchen mot Silkeborg. Dessa har för övrigt besegrat storlag som Odense, Ålborg och Bröndby och tagit poäng av Århus och FC Köpenhamn.

Fredrik Björck, Esbjerg, 10/0 Spelade 90 minuter när Esbjerg på måndagskvällen vann med 3-2 mot Århus.

Alexander Östlund, Esbjerg, 0/0 På väg tillbaka hos Esbjerg efter skada men alltjämt utanför matchtruppen.

Andreas Klarström, Esbjerg, 10/0
Ryckte upp sig efter den svaga insatsen senast och fick spela 90 minuter på nytt. Hann också med att dra på sig ett gult kort i den 28:e minuten.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Fortsatta skadeproblem för Fribrock, som inte väntas vara tillbaka förrän tidigast i oktober.

Mikael Rynell, Esbjerg, 5/0 Kvar på bänken i 90 minuter mot Århus.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 2/0
Verkar fastvuxen på avbytarbänken hos Esbjerg. Laget gjorde tre byten. Kusi-Asare fanns inte bland de tre som fick hoppa in.

Johan Wiland, Köpenhamn, 3/0 Wiland fortsätter att vikariera för skadade Jesper Christiansen med den äran. Släppte visserligen in ett mål borta mot Ålborg men FCK vann med 2-1 efter två mål av Atiba Hutchinson.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 7/0
En av tre svenskar i FCK:s backlinje som spelade 90 minuter borta mot Ålborg. Gjorde en godkänd match men inget anmärkningsvärt.

Peter Larsson, Köpenhamn, 5/0
Trots den svaga insatsen senast fick han fortsätta som mittback och spelade i 90
minuter mot Ålborg.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 10/0 Fick flytta från höger in i mittförsvaret borta mot Ålborg. 90 minuter även för Wendt.

Dino Avdic, Köge 0/0 Ännu en gång utanför laget när Köge spelade 1-1 borta mot Randers.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 9/0 Ännu en förlust för Kibebes Nordsjälland. Denna gång 0-2 mot Odense. Kibebe spelade alla 90 minuter.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 8/3 Mer än 60 minuter blev det inte för Lawan denna gång, då han byttes ut mot Bille Nilsen i jakt på kvittering. I stället fick han se Odense avgöra matchen i 82:a minuten med ett mål till 2-0.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 0/0
Kvar på bänken för tredje matchen i följd.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 8/0
Spel på nytt från start och i 90 minuter hemma mot Köge (1-1) men betyget från B.T var nedlåtande. En etta och omdömet "osäkerhetsfaktor".

Tobias Grahn, Randers, 5/0
Tre matcher i följd nu för Grahn som inte använd avbytare hos Randers.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0

Den gamla vanliga visan för Hassan - kvar på bänken när Ålborg mötte FCK och
missade alltså chansen att få möta sin gamle antagonist från Elfsborgstiden, Johan Wiland.

Louay Chanko, Ålborg, 10/1
Än en gång 90 minuter som central mittfältare hos Ålborg och än en gång lämnade han planen utan tillverkat mål.

Andreas Johansson, Ålborg, 10/3 En bit ifrån toppform men spelade 90 minuter mot FCK men det vill sig inte riktigt i avsluten för den tidigare Djurgårdsmittfältaren.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/0 Ingen ljusning för Fagerberg som vill lämna Midtjylland.

Björn Runström, Odense, 1/0 Runström utanför Odenses lag för andra matchen i följd, då han numera är degraderad till spel i reservlaget.

NORGE

Abgar Barsom, Fredrikstad, 18/1
Tillbaka från start i hemmamatchen mot Lilleström efter avstängningen senast.

Drog på sig gult kort på nytt och fick betyget 4/10 hos VG. Fick spela samtliga 90 minuter.

Mattias Andersson, Fredrikstad, 15/5 Man kan inte säga annat än att Andersson gör succé hos sin nya klubb. Mot Lilleström gjorde han matchens enda mål i en 83:e minuten när han krutade in
segermålet i det bortre hörnet efter att bollen varit en flipperspelsklula i Lilleströms målområde. Bäste spelare på planen enligt VG och förärad med betyget 6/10.

Jimmy Tamandi, Lyn, 5/0 Fanns inte med i krislagets trupp i bortamötet med Tromsö. På förhand uppgavs han varken vara skadad eller avstängd men när det blev dags för match lyste den tidigare MFF och AIK-spelaren med sin frånvaro.

Rickard Nilsson, Lyn, 5/0 Tillbaka in i laget från start när Lyn mötte Tromsö på hemmaplan och förlorade med 0-1. Byttes ut i 86:e minuten och fick betyget 4/10 av VG. Drog på sig ett gult kort i den 34:e minuten, så han helt misstajmade en tackling.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 23/0 Spelade 90 minuter i onsdags i "hängmatchen" mot Tromsö (0-0). 6/10 i betyg av VG. Fanns sedan med när Rosenborg säkrade ligatiteln i Tippeligan med fyra omgångar kvar via 2-0 borta mot Molde. 5/10 blev betyget av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 20/4
Stabil insats i 0-0-matchen mot Tromsö. 5/10 av VG. Utgick med ankelskada med kvarten kvar mot Molde. Hade dessförinnan inte övertygat och fick på nytt nöja sig med 5/10 i betyg.

Rade Prica, Rosenborg, 23/15 Ojämnheten personifierad. Den lysande insatsen i omgången innan följdes upp
med att vara en av de sämsta Rosenborgsspelarna på planen i 0-0-matchen mot Tromsö 4/10 i betyg i den matchen. Mot Molde blev inte betyget något högre men Prica spelade fram Steffen Iversen till förlösande 1-0 i den 79:e minuten.

Fredrik Berglund, Stabaek, 22/6

Var tillbaka i startelvan när Stabaek vann med 3-1 mot Strömsgodset. Men gjorde inget större väsen av sig och fick betyget 4/10 och byttes ut redan i 57:e minuten.

Daniel Nannskog, Stabaek, 25/11
Har nu även denna säsong nått upp i tvåsiffrigt i antal mål i Tippeligan.
Gjorde det efter två nya fullträffar när Strömsgodset besegrades med 3-1. Hans
mål till 1-0 var enligt VG årets mål på Telenor Arena och i norsk fotboll när han satte bollen genom en bicykleta. Avslutade med att göra 3-1 med sex minuter kvar och fick fina betyget 7/10.

Johan Andersson, Stabaek, 4/1 Spel från start på nytt på Stabaeks mittfält och hade med lite flyt kunnat
blivit målgörare för andra matchen i följd. I 26:e minuten sköt han nämligen i ribban. Andersson var också den som assisterade till Nannskogs fina bicykleta. Mer skärpa i de egna avsluten hade renderat i ett högre betyg än den fyra som han nu fick av VG.

Pontus Farnerud, Stabaek, 24/4 Tillbaka från avstängning. Farnerud var den som slog inlägget som via Johan Andersson nådde Nannskog till dennes bicykleta för 1-0. Utgick i den 64:e minuten efter att han kolliderat med Strömsgodsets Fredrik Lund Nordkvelle. 6/10 i betyg.

Pontus Segerström, Stabaek, 10/0
Helgjuten som mittback hos Stabaek numera. 6/10 i betyg av VG i mötet med
Strömsgodset. Varnad i 71:a minuten.

Joel Riddez, Strömsgodset, 24/1 90 minuter som högerback i mötet med Stabaek. 4/10 i betyg av VG. Enda gången han syntes till i stort sett var när han blev varnad i 87:e minuten.

Marcus Sahlman, Tromsö, 3/0 Handskadad och borta till i början av oktober.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 25/0
Spelade från start i 1-1-matchen mot Viking. Hade dock en tung första halvlek, där han missade i markeringen i samband med Vikings 0-1-mål och hade flera tuffa kamper med Peter Ijeh, som han hade svårt att vinna. Spelade upp sig i den andra halvleken men inte bättre än att han fick nöja sig med betyget 4/10.

Johan Arneng, Ålesund, 23/2 Spelade inte borta mot Viking efter den brutala knätacklingen han utsattes för i
lagets cupmatch tidigare i veckan.

Marcus Andreasson, Molde, 18/0 På bänken senast - från start mot Rosenborg. Scenariot upprepar sig för
Andreasson som fått starta i varannan match den senaste tiden. Byttes ut med
sju minuter kvar i förlustmatchen hemma mot Rosenborg (0-2). VG tyckte att hans insats räckte till betyget 4.

Mattias Moström, Molde, 22/1 På nytt fick en tidigare AIK-mittfältaren starta på bänken men kom in med en halvtimme kvar i anfallet. Hade ett bra inlägg som hade kunnat resultera men han fick se Mame Birams språngnick räddas av Jarstein i Rosenborgs mål. 0-2 innebär att Kjell Jonevret-tränade Molde inte har chans att nå ikapp Erik Hamrén-tränade Rosenborg i striden om ligatiteln.

HOLLAND

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 4/1 Än en gång spel från start på Ajax innermittfält och än en gång utbytt mot dansken Dennis Rommedahl. Denna gång i halvtid när Ajax vann med 3-0 mot Ado den Haag.

Rasmus Lindgren, Ajax, 0/0 Alltjämt utanför Ajax matchtrupp.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 3/0 Äntligen spel från start för Rasmus Elm. Han fick spela hela matchen när Alkmaar förlorade med 0-1 mot Utrecht.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 5/0 Tillbaka i startelvan efter sina skadeproblem men fick finna sig i att bli utbytt redan i den 61:a minuten.

Andreas Granqvist, Groningen, 8/1 Gult kort för andra matchen i följd för Granqvist som sparkade bort bollen i den
51:a minuten och fick kortet för "osportsligt uppträdande". Spelade annars i 90 minuter i Groningens mittförsvar.

Fredrik Stenman, Groningen, 8/0
Från att ha varit mittback senast blev han den här gången utflyttad till vänsterkanten från start. Inga större bekymmer för Stenman som är att betraktas som ordinarie hos Groningen.

Petter Andersson, Groningen, 0/0 Alltjämt skadad.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 5/0 Utanför matchtruppen som vann med 2-0 borta mot Sparta Rotterdam.

Viktor Elm, Heerenveen, 5/1 Femte målet i karriären i den holländska ligan och det första den här säsongen
när Viktor Elm klämde dit en straff som betydde slutresultatet 2-0 när Heerenveen besegrade Sparta Rotterdam.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 7/1
Än en gång fick Erton chansen i anfallet men lämnade planen som utbytt i den 77:e minuten utan att ha gjort något mål.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 8/0
Var bara fyra minuter ifrån att hålla nollan när PSV mötte Willem II. I stället för 3-0 blev det 3-1. Maximal otur för Isaksson på Willems mål, då Jan-Arie van der Heijden sköt i ribban från 30 meters håll, returen snappades upp av Frank Demouge som också träffade ribban men bollen studsade ned på mållinjen och dömdes som mål - snöpligt för Isaksson.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 7/2 Inhopp i den andra halvlekens 68:e minut för värmlänningen. Hade svårt att skapa chanser som kunde förändra matchbilden.

Lasse Nilsson, Vitesse, 7/2 Gjorde vad han kunde för att förhindra förlusten mot Groningen (0-1) med ett jätteskott i matchens slutsekunder men Groningens keeper Brian van Loo gjorde
en fin parad och räddade tre poäng till hemmalaget.

George Mourad, Willem II, 5/0 Inte ens med på som avbytare när Willem II förlorade med 1-3 mot PSV Eindhoven.

TYSKLAND

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 3/0
0-4 mot Freiburg och 1-5 denna gång mot Hoffenheim. På nytt fick Bengtsson
förtroendet från start i backlinjen men för andra matchen i följd fick han det sämsta betyget av kicker.de, 6/6.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 1/0
Satt under hela matchen mot Mainz (seger 3-0) på bänken.

Marcus Berg, Hamburg, 6/1
Fick hoppa in i halvtid hemma mot Bayern München (seger 1-0). Berg hade svårt att hitta rätta lägena och var en spillra av den spelare vi såg under U21-EM. Fick
svaga betyget 5/6 av kicker.de (omvänd betygsskala, där 6 är sämsta betyg och 1 bäst betyg).

Per Nilsson, Hoffenheim, 1/0 Äntligen säsongsdebut för Nilsson, som hoppade in i paus i segermatchen mot Hertha (3-1). Stabil insats av svensken som fick betyget 3,5 /6 av kicker.de

Matias Concha, Bochum, 2/0 Helt utanför Bochums lag när laget vann med 1-0 borta mot Nürnberg under sena fredagskvällen.

Andreas Johansson, Bochum, 4/0 Kvar på bänken under hela matchen mot Nürnberg.

ENGLAND

Johan Elmander, Bolton, 3/0
För andra matchen i följd blev Elmander sittandes kvar på avbytarbänken under samtliga 90 minuter. Denna gång när Bolton vann med 2-1 borta mot Birmingham.

Martin Olsson, Blackburn, 1/0 Inte heller mot Aston Villa (seger 1-0) fanns Olsson med i matchtruppen.

Sebastian Larsson, Birmingham, 5/0 Spelade från start och i 90 minuter mot Bolton. 6/10 blev betyget hos Skysports
som gav följande utlåtande: "Startade bra men klarade inte av att bibehålla det spelet"

David Elm, Fulham 0/0 Ingen Elm i Roy Hodgsons trupp mot Arsenal (förlust 0-1)

Fredrik Stoor, Derby, 0/0 Utlånad i en månad till Derby i Championship från Fulham. Hann bli spelklar i tid till hemmamatchen mot Bristol C men fick tillbringa 90 minuter på bänken.

Erik Edman, Wigan 0/0
Inte ens med på bänken i mötet med Chelsea.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0 Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 9/2
Var nära sitt tredje nickmål för säsongen när han nickade över från nära håll i jakten på kvittering i mötet med Crystal P (förlust 0-1). Etablerad så det stänker om det i West Bromwich försvar.

Oscar Jansson, Exeter 3/0 Fick vara med om sin första förlust i sin tredje match för Exeter (1-2 mot Charlton), till vilka han är utlånad från Tottenham. Några fina räddningar i början av matchen smolkades av en jättetavla som föranledde Charltons inhoppare McLeod att göra 2-0 med tre minuter kvar. Exeter tröstmålade på stopptid.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 6/0 Spel i 90 minuter mot Toulouse (seger 2-1) men väntar fortfarande på sitt första mål. Stabil insats av Källström, som belönades med 6/10 av L'Equipe.

Petter Hansson, Rennes, 6/0 Utanför laget när Rennes förlorade med 0-1 mot Bordeaux.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 2/0 Fanns med på avbytarbänken borta mot Napoli (förlust 1-2) men fick inte bli någon bland de tre som hoppade in under den andra halvleken.

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0 Inget spel för Lega Pro-klubben denna helg.

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 5/5 Vilken fanastisk start för Zlatan i La Liga! Målskytt mot Santander (seger 4-1), tidigare i veckan då han spelade i 52 minuter och i helgen mot Malaga (seger 2-0) var han på planen i nio minuter innan han skrev in sig i målprotokollet på nytt med en läcker volley. Började på bänken men hoppade in i den 27:e minuten. Fem matcher - fem mål. Imponerande!

Henok Goitom, Almería, 0/0 Kvar på skadelistan hos Almería.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 5/0 AEK inledde säsiongen fint men i föll med 1-2 mot Olympiakos i veckan och med
0-1 mot Panathinaikos i helgen. 90 minuter i båda matcherna för Majstorovic.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 5/0 Imponerande av Panathinaikos som har maximala 15 poäng på fem matcher. Ny
seger i helgen med 1-0 mot AEK Aten och 90 nya minuter för Bjärsmyr i lagets backlinje.

Sharbel Touma, Iraklis, 3/0
Har inte spelat något mer efter de 90 minuter han gjorde mot AEK Aten i mitten
av september.

Olof Mellberg, Olympiakos, 5/0
Upp som tvåa i grekiska ligan efter tre raka segrar och Mellberg är som vanligt stabil i försvaret. 90 minuter både i den uppskjutna matchen mot AEK Aten i förra veckan och Panionios i helgen.

TURKIET
Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0
Har ett fått ett bakslag när det gäller hans tidigare knäskada och riskerar ny operation.

Tobias Linderoth, Galtasaray, 0/0 Skadad.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 6/2 Gjorde sitt andra mål för säsongen när han reducerade till 1-2 i den 32:a minuten i hemmamatchen mot Trabzonspor.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0 Matchen mot Anakaraspor blev uppskjuten.

David Durmaz, Denizlispor, 0/0 Fanns inte med i laget som spelade 1-1 mot Manisaspor och det hänger ihop med att klubben inte betalat Malmö än och inte fått licensen.

Fredrik Risp, Ankaraspor 1/0 Matchen mot Besiktas blev uppskjuten.

SCHWEIZ

Dusan Djuric, FC Zürich, 7/2
Spelade 90 minuter i förlustmatchen mot Xamax Neuchatel. 4,5 blev betyget hos sport.ch. Samma betyg fick Djuric när han spelade från start och i 90 minuter i veckomatchen mot Young Boys (förlust 0-3).

Behrang Safari, FC Basel, 10/0
Avstängd när Basel vann borta mot Arau med 2-0. Avstängningen orsakades av det gula kort han drog sig i veckomatchen mot St Gallen (4-0). 4,5 blev betyget i mötet mot St Gallen av sport.ch.

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1 Utanför truppen när Zürich föll med 1-2 mot Xamax Neuchatel.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 8/0 Var sånär på väg att hålla nollan när Salzburg vann med 2-1 borta mot Kärnten.
Kärnten reducerade till 1-2 med ett jätteskott av Martin Hiden i den 83:e minuten. I den sista minuten räddade Gustafsson trepoängaren, när han sträckte ut och gjorde en fantomräddning invid sin ena stolpe efter fin avslutning av Marc Sand. Positivt för förbundskaptenen Lagerbäck att ha förutom Gustafsson också Isaksson och Wiland i bra form.

RYSSLAND

Peter Gitsélov, Rostov, 5/0
Inhopp de sista tolv minuterna för den tidigare Öster och Boden-spelaren när Rostov förlorade med 0-1 borta mot tredjejumbon mot Spartak Nalchik. Med sju omgångar kvar ligger Rostov på elfte plats i den ryska ligan.

USA
Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 19/2
Andra matchen i följd med 90 minuters spel för Ljungberg. Slår alla hörnor och frisparkar och en av frisparkarna var nära att resultera i mål när Seattle förlorade med 1-2 mot New England.