PROFFSKOLLEN - här har du dina spelare Hamren

Proffskollen

Ola Toivonen gjorde sin proffskarriärs bästa match när han gjorde ett äkta hattrick plus ytterligare mål. Eddie Gustafsson hade vidriga förhållanden, Petter Hansson var ytterback och Behrang Safari blev utvisad.

Norska ligan har spelat klart för säsongen och är därmed borta ur proffskollen fram till våren 2010.

DANMARK
Max von Schlebrügge, Bröndby, 15/2
Bröndby förlorade med 2-4 mot Esbjerg och von Schlebrügge gjorde ett par tveksamma ingripanden under matchen men spelade ändå i 90 minuter.

Jon Jönsson, Bröndby, 3/1
Fanns från början med i matchtruppen men när det väl blev dags för match fanns inte Jönsson med på avbytarbänken ens.

Mikael Nilsson, Bröndby, 13/0
Ännu en match på mittfältet för Nilsson men såg något malplacerad ut och byttes ut i den 74:e minuten i förlustmatchen mot Esbjerg.

Samuel Holmén, Bröndby, 12/2

90 nya minuter för Holmén och som var en av dem som försökte förändra matchbilden. Slog flera fina inlägg till lagkamrater som hade kunnat resultera.

Alexander Farnerud, Bröndby, 14/1
Började på bänken på nytt och var den som bytte av Mikael Nilsson i den 74:e minuten. Tränaren Kent Nielsen är lite putt på uttalanden från Farneruds sida och svensken anser att han blir straffad för dessa genom att få börja matcherna som avbytare.

Fredrik Björck, Esbjerg, 14/2
Andra målet för säsongen av Björck, som höll sig framme efter en hörna och tryckte in bollen redan i den sjätte minuten. Spelade 90 minuter och gjorde en stabil insats.

Alexander Östlund, Esbjerg, 0/0
Såg ut att vara på väg tillbaka när han fick skadekänning på nytt och nu lutar det åt att han måste gå igenom en tredje operation.

Andreas Klarström, Esbjerg, 14/0

90 minuters spel för Klarström i Esbjergs försvar när laget vann med 4-2 borta mot Bröndby.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Fortsatta skadeproblem för Fribrock, som försöker kämpa sig tillbaka och hoppas på en comeback inom kort.

Mikael Rynell, Esbjerg, 9/0
Började på bänken men bytte av med anfallaren Jesper Lange i den 62:a minuten. 4/12 i betyg av tidningen sporten.dk.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 3/0
Platsade inte ens på bänken i mötet med Bröndby.

Johan Wiland, Köpenhamn, 8/0
Trots att Jesper Christiansen var tillbaka från skada fick Wiland vakta målet i bortamatchen mot Ålborg. Tyvärr blev det förlust med 0-1 efter att Ålborgs amerikanske anfallare Marcus Tracy nickat in segermålet i den 58: minuten. Men storspelade i övrigt och gjorde en fin räddning när Louay Chanko sköt ett kraftfullt skott i den första halvleken. Och det gjorde att sporten.dk tyckte att han var FCK:s bäste spelare och gav honom en sjua i betyg och omdömet: ”Stark på linjen”.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 12/1
90 nya stabila minuter av Antonsson i FCK:s försvar när laget föll med 0-1 mot Ålborg.

Peter Larsson, Köpenhamn, 7/0
Har svårt att ta tillbaka den ordiniare platsen i backlinjen han hade från säsongsstarten. Tredje matchen i följd han var bänkad och inte ens fick hoppa in.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 15/1
Spel som vanligt från start och i 90 minuter för Wendt när FCK förlorade mot Ålborg.

Dino Avdic, Köge 0/0
Platsar ännu inte hos Köge, som spelade 1-1 mot Århus på söndagen.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 13/0
Efter att ha varit bänkad i två matcher var Kibebe tillbaka från start som mittback när Nordsjälland vann med 1-0 mot Sönderjyske. Spelade samtliga 90 minuter.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 13/4
Spel i 90 minuter i Nordsjällands anfall för den tidigare MFF:aren när Sönderjyske besegrades med 1-0. Men Lawans insats var allt annat än bra. Han fick usla betyget 00 av sporten.dk som tyckte att han var ”i det närmaste helt borta”.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 3/0
Fick för första gången sedan han kom till Nordsjälland spela från start och gjorde det som högerback när Nordsjälland vann med 1-0 mot Sönderjyske. Bengtsson fick spela hela matchen.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 12/0
Spel från start och i 90 minuter för Friberg da Cruz när Randers förlorade med 1-2 mot Midtjylland.

Tobias Grahn, Randers, 8/0
Var tillbaka på bänken efter den miserabla insatsen senast och fick också stanna på densamma matchtiden ut när Randers förlorade med 1-2 mot Midtjylland.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0
Än en gång fick Hassan vara avbytare. Ålborg mötte FC Köpenhamn hemma och vann med 1-0.

Louay Chanko, Ålborg, 14/1
Som brukligt numera spelade Chanko från start på Ålborgs mittfält och hade ett fräsande skott i den första halvleken som hade kunnat överlistat Johan Wiland men Chanko fick lämna planen utan mål.

Andreas Johansson, Ålborg, 14/4
Precis som senast spelade han i anfallet när Ålborg mötte FC Köpenhamn. Han spelade hela matchen utan att skriva in sig i målprotokollet.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/0
Alltjämt utanför Midtjyllands matchtrupp. Går och väntar på januarifönstret, så att han kan byta klubb.

Björn Runström, Odense, 2/0
Odense förstärkte sin serieledning i den danska ligan genom att vinna med 1-0 borta mot Silkeborg. Något spel blev det dock inte för Runström som tillbringade hela matchen på avbytarbänken.

HOLLAND

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 5/1
Utanför Ajax matchtrupp när laget föll med 0-1 borta mot Twente.

Rasmus Lindgren, Ajax, 0/0
Alltjämt utanför Ajax matchtrupp.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 7/0
Spel från start och i 90 minuter i 1-1-matchen mot Feyenoord. Hans patenterade långa inkast hade kunnat resulterat i ett mål, då Kew Jaliens nickade bollen i ribban just på ett sådant efter en dryg halvtimmes spel.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 6/0
Satt kvar på avbytarbänken under hela 1-1-matchen mot Feyenoord.

Andreas Granqvist, Groningen, 13/2
Säsongens andra mål för Granqvist när han slog en straffspark säkert i mål till 2-1 när Groningen på fredagskvällen besegrade Heracles med 4-1. Stabil försvarsinsats i övrigt.

Fredrik Stenman, Groningen, 13/0
Precis som Granqvist är Stenman så ordinarie han kan bli Groningen för tillfället. Fick titta på det gula kortet i den 42:a minuten.

Petter Andersson, Groningen, 0/0
Lär bli borta en bra stund in på 2010 på grund av en korsbandsskada.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 6/0
Kvar på skadelistan hos Heerenveen.

Viktor Elm, Heerenveen, 10/2
Gjorde säsongens andra mål när han inledde målskyttet i den 15:e minuten i bortamatchen mot Utrecht (seger 3-2) genom att nicka in bollen på ett inlägg från Roy Beerens. Men redan några minuter innan var han nära att göra mål då hans kraftfulla skott från 20 meter räddades starkt av Utrechts målvakt Brian Vandenbussche.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 12/2
Spelade från start i NEC:s anfall men hade ingen större lycka med sig och byttes ut redan i paus när NEC förlorade med 0-1 mot RKC Waalwijk.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 13/0
Återigen en stabil insats mellan stolparna när PSV utklassade Ado den Haag med 5-1 på bortaplan.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 12/6
Vilken islossning för Toivonen! Han gjorde ett äkta hattrick i den första halvleken borta mot Ado den Haag och fyllde på med ytterligare ett mål i den andra halvleken. Hans klart bästa instas sedan han kom till Eindhoven. Utan att förringa Toivonens insats, fick Ado den Haag två spelare utvisade i matchen och laget tvingades också till tidiga byten och slösa alla sina byten redan till paus. Men Toivonen var het och visade upp en stor provkarta på hur man avslutar, då han gjorde två av de fyra målen på nick. Får mycket goda omdömen i holländsk media.

Lasse Nilsson, Vitesse, 11/3
Började matchen mot VVV Venlo (seger 2-0) på bänken men fick hoppa in med kvarten kvar. Hann dock inte under den tiden göra något speciellt avtryck i matchen.

George Mourad, Willem II, 5/0
För andra matchen i följd satt Mourad på bänken utan att få hoppa in. Kanske får han chansen i nästa match, då hans Willem II förlorade med klara 0-4 mot NAC Breda.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 11/3
Denna gång fick den tidigare blåvitt-anfallaren börja på bänken när Hamburg spelade 2-2 borta mot Hannover. Han hoppade in i den 71:a minuten, vid ställningen 2-1. Med fem minuter kvar att spela gick Berg lite för vårdslöst fram och blev varnad. Hans första gula kort den här säsongen.

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 4/0
Utanför Herthas matchtrupp när laget förlorade med 0-1 mot FC Köln.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 5/0
Började på bänken i 1-1-matchen mot Borussia Dortmund men hoppade in i den 70:e minuten. Förmådde inte att förändra matchbilden under den tid han var på planen.

Per Nilsson, Hoffenheim, 3/0
Förlust för Hoffenheim i hemmamatchen mot Wolfsburg med 1-2. Nilsson började matchen på bänken men fick en ordinarie minut och stopptiden på planen, då han hoppade in i den 89:e minuten.

Matias Concha, Bochum, 6/0
För andra veckan i rad förlorade Bochum med 1-2. Denna gång mot Freiburg. Concha spelade från start och slapp nesan att bli utbytt. 4,5/6 i betyg av kicker.de (omvänd betygsskala, där 1 är bäst och 6 är sämst)

Andreas Johansson, Bochum, 7/0
Precis som Concha spelade Johansson 90 minuter i förlustmatchen mot Wolfsburg. 5/6 blev kickers betyg.

ENGLAND
Martin Olsson, Blackburn, 3/0

Fanns inte ens med på bänken när Blackburn vann med 3-1 mot Portsmouth.

Johan Elmander, Bolton, 5/1
Började på bänken mot Aston Villa men hoppade in redan i den 29:e minuten, då han löste av skadade mittfältaren Tamir Cohen. och gjorde sitt första mål för säsongen när han från bara någon meters håll slog in en målvaktsretur till reducering 1-2. Till slut vann dock Aston Villa matchen med 5-1. Elmander fick betyget 6/10 av Skysports.

Sebastian Larsson, Birmingham, 9/1
Birminghams svenske stjärna spelade hela matchen och fick 6/10 i betyg från Sky Sports. Tog extra stort defensivt ansvar när ytterbacken Liam Ridgewell hade en tung match. ''Larsson täckte upp avlastade sin pressade kollega'', lyder omdömet.

David Elm, Fulham 0/0
Har ännu inte lyckats övertyga Roy Hodgson om att han är värd en plats i matchtruppen. Gjorde dock två mål för reservlaget på måndagen.

Fredrik Stoor, Derby, 6/0
Spelade på nytt från start och i 90 minuter när Derby på fredagskvällen vann med 2-1 mot Coventry.

Erik Edman, Wigan 1/0
Säsongsdebut i Premier League för Edman när Wigan spelade 1-1 hemma mot Fulham. Edman spelade i 78 minuter och hann också med att dra på sig ett gult kort i den 55:e minuten, då han tjuvade lite för snabbt på Fulham-frispark. 6/10 tyckte ändå Skysports att insatsen var värd. ”Saknade rätta känslan” gav samma mediaföretag som omdöme om svensken.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0
Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 16/3
Spelade på nytt stabilt i West Bromwich backlinje när Leicester besegrades på bortaplan med 2-1.

Oscar Jansson, Exeter 4/0
Jansson har fått lånet till Exeter förlängt med ytterligare en månad. Satt på bänken i helgens FA-cupmatch som Exeter vann med 4-0 mot amatörlaget Nuneaton. I nästa omgång ställs Exeter mot Milton Keynes Dons.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 9/1
Källström fick vara med om helt osannolik match hemma mot Olympique Marseille på söndagskvällen som slutade 5-5 (!!) När han lämnade planen i den 68:e minuten var ställningen 3-2 till Marseille. Gästerna gjorde också 4-2 innan Lyon började upphämtningen med ett mål i den 81:a, 84:e och i 90:e minuten gjorde Michel Fernandes Bastos, som var den som Källström bytte med, 5-4. Men det var inte slut där, på nästan två minuers stopptid skickade Marseille in en hög boll i Lyons straffområde och i stöket kring målvakten fick Jeremy Toualan foten på bollen och på volley styrde han in den i eget mål. 5/10 tyckte L’Equipe att Källströms insats var värd.

Petter Hansson, Rennes, 9/0
Hansson fick vikariera som ytterback när Rennes förlorade mot Toulouse med 2-3 och det gick inget vidare för svensken som fick nöja sig med det knappt godkända betyget 4/10 av L’Equipe.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 7/0
Den tidigare BP-spelaren spelade från start borta mot Genoa (förlust 2-4) och blev utbytt redan i den 58:e minuten. Datasport.it tyckte hans insats var värd 6/10 och ansåg att han borde ha hjälpt anfallarna mer.

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför laget även denna helg för sitt Novara.

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 9/7
Inget mål för Zlatan heller mot Mallorca (seger 4-2) men låg bakom första målet när han med en snygg klack hittade Pedro som gjorde 1-0 redan i 12:e minuten. Med tre minuter kvar blev svensken fälld i straffområdet och Lionel Messi förvaltade straffsparken säkert och fastställde därmed slutresultatet 4-2.

Henok Goitom, Almería, 0/0
Är på väg tillbaka i full träning för Almería och debuten väntas vara någon eller ett par veckor bort.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 10/2
Den svenske landslagsbacken spelade hela matchen och gjorde också ett mål. 1-0 i 19:e minuten när AEK tog en måsteseger mot nedflyttningskandidaten Larissa med 3-1. AEK chanslöst mot Panathinaikos och Olympiakos i toppen men har nu absolut närhet till tredjeplatsen.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 9/0
Fanns inte med i Panathinaikos startelva mot Levadiakos (seger 2-0) precis som han inte heller gjorde i Europa League-matchen mot Sturm Graz i veckan, då han satt på bänken.

Sharbel Touma, Iraklis, 3/0
Inget framträdande heller denna helg för Touma, som inte ens satt på bänken när Iraklis spelade 1-1 borta mot Olympiakos.

Olof Mellberg, Olympiakos 10/1
Mellberg fanns med under hela matchen i Olympiakos backlinje när laget spelade 1-1 mot Iraklis. Det oavgjorda resultat gjorde dock att laget släppte iväg Panathinaikos med två poäng i toppen av den grekiska ligan.

TURKIET

Tobias Linderoth, Galtasaray, 2/0
Mjukstart för Linderoth. 14 minuter senast blev i helgen 22 när han hoppade in i den 68:e minuten i bortamatchen mot Diyarbakirspor (seger 2-1). Spelade för kort tid för att få betyg av Fanatik.

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0
Tyvärr har Sinan tvingats till en ny operation och kommer att bli borta någon eller ett par månader in på 2010.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 9/2
Fanns inte med när Genclerbirligi vann med 2-1 borta mot Bursaspor i fredags.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0
Ännu utanför Besiktas matchtrupp.

David Durmaz, Denizlispor, 0/0
Fanns inte med i laget som förlorade med 0-2 mot Eskisehirspor.

Fredrik Risp, Ankaragücü 2/0
Risp fick ingen speltid hemma mot Kasmipasa (2-2). Uppges vara på väg hem till Allsvenskan.

SCHWEIZ
Andres Vazques, FC Zürich
, 3/1

Utanför matchtruppen när FC Zürich förlorade med 0-1 mot Luzern.

Dusan Djuric, FC Zürich, 13/3
Djuric spelade hela matchen när Zürich förlorade med 0-1 mot Luzern.

Behrang Safari, FC Basel, 14/0
Safari blev utvisad efter två gula kort. Tätt på given - i 53:e och 61:a minuten - när det hände. Onödigt kan tyckas när Basel utklassade Neuchatel (4-1) men det var ännu jämnt i en stökig match när den tidigare MFF-stjärnan blev utvisad. Safari fick 4,5/6 från sport.ch

ÖSTERRIKE
Eddie Gustafsson, Salzburg
, 14/0
Direkt vidriga förhållanden var det för burväktare Eddie när hans Salzburg vann med 3-2 borta mot Neustadt. Idogt regnande gjorde planen knappt spelbar och det var mer vattenpolo än fotboll som utspelades inför 2 400 åskådare på stadion i Neustadt. Salzburg leder dock tabellen med två poäng före Austria Wien, dock har Rapid Wien en match färre spelad och är tre poäng bakom och har bättre målskillnad än Salzburg.

RYSSLAND
Peter Gitselov, Rostov, 7/0
Fick ingen speltid när Rostov förlorade 1-2 hemma mot Saturn.

USA
Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 24/2
Fredrik Ljungberg har spelat klart för säsongen i Seattle, detta sedan Seattle förlorat den andra semifinalen mot Houston med 0-1 efter förlängning. Ljungberg gjorde en fullt godkänd insats och drog på sig ett gult kort i den 121:a minuten.

Publicerad 2009-11-11 kl 00:05