Proffskollen

Rade Prica säkrade skytteligatiteln. I övrigt storspelade de svenska landslagsmålvakterna och i Turkiet gjorde en svensk en efterlängtad comeback.

DANMARK
Max von Schlebrügge, Bröndby, 14/2
1-0 borta mot Nordsjälland för Bröndby. von Schlebrügge gjorde stabila 90 minuter i försvaret.

Jon Jönsson, Bröndby, 3/1 Nu börjar det hända saker kring den tidigare långtidsskadade svensken. Var med på avbytarbänken mot Nordsjälland efter en mer än tre månader lång skadefrånvaro.

Mikael Nilsson, Bröndby, 12/0 Fick chansen på mittfältet mot Nordsjälland och gjorde ett gott jobb utan att glänsa.

Samuel Holmén, Bröndby, 11/2 Återigen 90 minuter för Holmén som med tre minuter från slutsignalen fick titta på det gula kortet.

Alexander Farnerud, Bröndby, 13/1 Precis som senast blev det en plats på bänken från start för Farnerud. Hoppade in i den 77:e minuten men hann under den tiden inte skapa någon farlighet.

Fredrik Björck, Esbjerg, 12/1 Tillbaka efter axelskadan som stoppade honom senast och spelade 90 minuter när Esbjerg spelade 0-0 mot FC Köpenhamn.

Alexander Östlund, Esbjerg, 0/0 På väg tillbaka hos Esbjerg efter skada men alltjämt utanför matchtruppen.

Andreas Klarström, Esbjerg, 13/0 Bara en svensk spelade från start hos Esbjerg. Klarström var alltså en av de som började på bänken men hoppade in redan i den 52:a minuten. Klarström fick betyget 4 av sporten.dk

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0 Fortsatta skadeproblem för Fribrock, som försöker kämpa sig tillbaka och hoppas på en comeback inom kort.

Mikael Rynell, Esbjerg, 8/0 Fick sitta kvar på bänken under samtliga 90 minuter när Esbjerg spelade mot FCK.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 3/0 Som vanligt blev Kusi-Asare kvar på bänken under hela matchen mot Köpenhamn.

Johan Wiland, Köpenhamn, 7/0 Tredje raka nollan för Wiland efter 0-0 mot Esbjerg.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 11/1 Än en gång en stabil insats under 90 minuter av Antonsson i FCK:s försvar.

Peter Larsson, Köpenhamn, 7/0 Bänkad för andra matchen i följd och precis som senast fick inte den tidigare HBK-försvararen sitta kvar hela matchen på bänken.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 14/1 Inga problem för Wendt att spela stabilt mot Esbjerg.

Dino Avdic, Köge 0/0
Platsar ännu inte hos Köge, som spelade 0-0 mot Sönderjyske.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 12/0 Bänkad för andra matchen i följd när Nordsjälland föll med 0-1 mot Bröndby.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 12/4 90 minuters spel för Lawan var inte tillräckligt för att han skulle förmå att kunna göra något mål.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 2/0 Bänkad återigen från start och under hela matchen när Nordsjälland förlorade med 0-1 mot Bröndby.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 11/0 Ex-Gaisaren spelade hela matchen när Randers förlorade med 0-2 mot Silkeborg.

Tobias Grahn, Randers, 8/0 Efter att ha varit inhoppare i några matcher i följd fick Grahn chansen från start i förlustmatchen mot Silkeborg. Men insatsen var allt annat än bra och han byttes ut i paus. Sämsta betyget, 00 hos B.T och omdömet "odisciplinerad och utbytt" av tidningen.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0 Än en gång fick Hassan vara avbytare. Ålborg mötte Odense och spelade 1-1.

Louay Chanko, Ålborg, 13/1 Chanko spelade 90 minuter på Ålborgs mittfält utan att varken göra bort sig eller bjuda på något exceptionellt.

Andreas Johansson, Ålborg, 13/4 Spelade från start i Ålborgs anfall och med sitt fjärde mål för säsongen utjämnade han till 1-1. vilket också blev matchens slutresultat.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/0
Alltjämt utanför Midtjyllands matchtrupp. Går och väntar på januarifönstret, så att han kan byta klubb.

Björn Runström, Odense, 2/0
Inget inhopp för Runström i 1-1-matchen mot Ålborg på måndagskvällen.

NORGE

Abgar Barsom, Fredrikstad, 21/1

Tillbaka efter avstängning och spelade från start när Fredrikstad avslutade säsongen med att vinna med 5-0 borta mot Lyn. Utgick i paus på grund av skada efter att ha blivit hårt tacklad ett par gånger. 4/10 tyckte VG att hans insats var värd.

Mattias Andersson, Fredrikstad, 19/6
Efter den tama insatsen senast fick han tillbringa matchen mot Lyn på bänken (seger 5-0)

Jimmy Tamandi, Lyn, 5/0 Avslutade säsongen som lätt fotskadad och fanns inte med när Lyn förlorade med 0-5 hemma mot Fredrikstad.

Rickard Nilsson, Lyn, 11/0 Utanför truppen senast - denna gång spel från start när Lyn föll med 0-5 mot Fredrikstad. Nilsson var inte sämst på planen men fick ändå blygsamma

betyget 3/10 av VG.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 26/0 Rosenborg var sedan några veckor tillbaka klara mästare i norska ligan. Avslutade säsongen med att spela 1-1 borta mot seriefemman Brann. Dorsin spelade hela matchen på mittfältet och gjorde en fullt godkänd insats som VG tyckte var värd 5/10.

Mikael Lustig, Rosenborg, 25/4 Återigen stabilt spel av den svenske försvararen när Rosenborg spelade 1-1 mot Brann. Hade kunnat avslutat säsongen med årets mål i norsk fotboll men hans klack i den 75:e minuten tog i stolpen. Mål där och Rosenborg hade vunnit med 2-1. 5/10 blev betyget av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 29/17 Krutade in sitt 17:e mål för säsongen till skytteligaseger i den norska ligan med ett skott från 20 meters håll. Drog på sig ett gult kort i den 18:e minuten, som gjorde att VG valde att ge honom betyget 4/10.

Fredrik Berglund, Stabaek, 26/6 Började på avbytarbänken hos Stabaek mot Sandefjord (seger 3-1) men byttes in redan i den 34:e minuten, då japanen Kobayashi fick känning av en skada. Jobbade på bra i anfallet och låg bakom Stabaeks sista mål för säsongen när han spelade fram Daniel Nannskog i den 84:e minuten. 5/10 fick han i betyg av VG.

Daniel Nannskog, Stabaek, 29/15 Avslutade säsongen med att göra två mål i segermatchen mot Sandefjord. Först på en straff i den 50:e minuten och sedan med en enkel bredsida på en fin passning av Fredrik Berglund i den 84:e minuten. Banans bäste spelare enligt VG och fick betyget 6/10.

Johan Andersson, Stabaek, 7/2
Spelsugen efter att ha varit avstängd senast och gjorde 1-0 till Stabaek redan i den åttonde minuten mot Sandefjord. Fick bollen av Pontus Farnerud vid straffområdeskanten, avancerade ett par meter i sidled och lade sedan in bollen säkert i ena hörnet. 5/10 tyckte VG att Anderssons insats var värd.

Pontus Farnerud, Stabaek, 28/4 Spelade fram Johan Andersson till 1-0 redan i den åttonde minuten. Stabilt spel matchen igenom och 5/10 blev betyget hos VG.

Pontus Segerström, Stabaek, 14/0
Spel från start och i 90 minuter för Stabaek. Skötte de situationer han ställdes inför på ett bra sätt och VG fann ingen annan råd än att tilldela Segerström medelbetyget 5/10.

Joel Riddez, Strömsgodset, 28/1 Spelade hela matchen mot Ålesund (1-1) och hade en fin chans i den 62:a minuten när han sköt på halvvolley men där Ålesunds målvakt Lindegård gjorde en bra räddning. 4/10 i betyg av VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 3/0 Handskadan stoppade honom från att vara med i matchtruppen i Tromsös sista match för säsongen. (Förlust 0-1 mot Viking)

Daniel Arnefjord, Ålesund, 28/0
Arnefjord spelade precis som vanligt från start när Ålesund spelade 1-1 mot Strömsgodset men hade en farlig nick i ribban i den 54:e minuten. Gjorde en vansinnig tackling i den 70:e minuten på Strömsgodsets Stian Ohr och fick därför titta på ett gult kort. 5/10 i betyg hos VG.

Johan Arneng, Ålesund, 26/2 Med åtta minuter kvar hade Arneng chansen att ge sitt lag segern mot Strömsgodset men sköt 6-7 meter över efter att Pablo Herrera hade slagit ett fint inlägg från kortlinjen. 4/10 satte VG i betyg på den tidigare Dif-spelaren.

Marcus Andreasson, Molde, 22/0 Var utanför matchtruppen mot Lilleström (seger 3-0), då tränaren Kjell Jonevret valde att spara Andreasson och några spelare till med sikte på helgens cupfinal.

Mattias Moström, Molde, 26/2 Spelade från start för sitt Molde mot Lilleström men utgick redan i den 63:e minuten, då Jonevret tyckte det var dags att lufta José Mota i stället. Moström tyckte han hade ett bra skottläge i den 48:e minuten när han sköt från 20 meters håll men fick för mycket fot under bollen, som susade upp på läktaren.

HOLLAND För andra matchen i följd blev Kennedy kvar på avbytarbänken under hela matchen. Ajax vann med 5-1 mot Feyenoord.

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 5/1

Rasmus Lindgren, Ajax, 0/0 Alltjämt utanför Ajax matchtrupp.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 6/0
Precis som senast var han avbytare när Alkmaar vann med 1-0 borta mot Groningen. Han blev dock kvar på bänken matchen igenom.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 6/0 Fick hoppa in med 13 minuter kvar borta mot Groningen men gjorde inget större väsen av sig under sitt inhopp.

Andreas Granqvist, Groningen, 12/1
Inga problem för en stabil Granqvist när Groningen föll med 0-1 mot Alkmaar.

Fredrik Stenman, Groningen, 12/0 Stenman såg ut att göra en stabil insats i Groningens försvar men var indirekt ansvarig för Alkmaars segermål. Med fem minuter kvar drog han ned Stijn Schaars och på den efterföljande frisparken nickade inhopparen Jeremain Lens in segermålet. Men Stenman var nära att fixa en snabb revansch, då han någon minut senare spelade fram Leandro Bacuna men Alkmaars målvakt Romero tippade skottet över ribban.

Petter Andersson, Groningen, 0/0 Lär bli borta en bra stund in på 2010 på grund av en korsbandsskada.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 6/0 Kvar på skadelistan hos Heerenveen.

Viktor Elm, Heerenveen, 9/1 Elm spelade på nytt från start när Heerenveen tog en mycket betydelsefull seger med 3-0 mot Ado den Haag. Elm var nära att bli matchens förste målgörare redan i den sjätte minuten, när han gjorde en bra nick på ett inlägg från Roy Beerens men Ado den Haags målvakt Barry Ditewig gjorde en mycket fin räddning.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 11/2
Inledde som avbytare borta mot Sparta Rotterdam men fick hoppa in i den 69:e minuten i jakten på mål framåt. Sparta vann dock med 2-0.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 12/0 Höll nollan på nytt när PSV vann med 1-0 mot Vitesse.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 11/2 Än en gång började Toivonen på bänken men fick hoppa in i den andra halvleken med en kvart kvar av matchen. Med tio minuter kvar hade han en fin nick, som gick strax ovanför ribban.

Lasse Nilsson, Vitesse, 10/3 Inget spel för Nilsson när Vitesse föll med 0-1 mot Eindhoven.

George Mourad, Willem II, 5/0 90 minuter på bänken för Mourad i bortamötet med Waalwijk (seger 1-0).

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 10/3
Berg fick vara med om Hamburgs första förlust för säsongen när laget förlorade med 2-3 mot mittenlaget Borussia Mönchengladbach. Berg spelade 90 minuter men blev helt neutraliserad av den brasilianske försvararen Dante. Betyget från kicker.de var inte alls bra. 5/6 blev hans betyg (omvänd betygsskala)

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 4/0
Förlust med 0-2 i fredags mot Borussia Dortmund för Bengtsson och hans Hertha Berlin. Bengtsson tillbringade hela matchen på avbytarbänken.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 4/0
Rosenberg tillbaka från start hos Werder Bremen när laget mötte Nürnberg (2-2) men byttes ut redan i den 59:e minuten. Svensken hade det motigt i anfallsspelet och fick betyget 5/6 av Kicker.de.

Per Nilsson, Hoffenheim, 2/0 Hoffenheim har inlett även den här säsongen bra och är på femte plats efter seger borta med 1-0 mot Freiburg. Nilsson kvar på avbytarbänken matchen igenom.

Matias Concha, Bochum, 5/0 Bochum förlorade med 1-2 mot Eintracht Frankfurt. Concha spelade från start men utgick med tre minuter kvar att spela. 5/6 blev betyget hos Kicker.

Andreas Johansson, Bochum, 6/0 Fick tillbringa hela matchen mot Frankfurt på avbytarbänken.

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 3/0

Var påtänkt som en spelare för startelvan men fanns inte ens med i matchtruppen borta mot Manchester United (förlust 0-2).

Johan Elmander, Bolton, 4/0 Tillbaka i startelvan hos Bolton när laget mötte Chelsea (förlust 0-4). Svensken glänste inte alls och hade sina bästa chanser i slutet av vardera halvlek. Elmander var den spelare som tog matchens sista avslut - utanför. 5/10 blev betyget hos Skysports som ansåg att han missade flera bra chanser.

Sebastian Larsson, Birmingham, 8/1 Spelade från start och i 90 minuter i 0-0-matchen mot Manchester C. Var med om att ordna straffspark för sitt Birmingham men som James McFadden inte slog bättre än att Shay Given kunde rädda. 5/10 gav Skysports i betyg och omdömet blev "Påverkade lite".

David Elm, Fulham 0/0 Alltjämt utanför Fulhams matchtrupp.

Fredrik Stoor, Derby, 5/0 Stoor, som i veckan fick klart med en förlängning i ytterligare någon månad med Derby, spelade 90 minuter som mittback mot Ipswich (förlust 0-1). Tar de flesta frisparkar som Derby får men kunde inte hota på någon av dessa.

Erik Edman, Wigan 0/0 Ännu inte med i Wigans matchtrupp efter skadeproblemen han haft.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0 Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0 Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 15/3 Olsson inledde målskyttet i West Bromwich 5-0-seger mot Watford. Redan i den femte minuten nickade han in en frispark och såg till att West Bromwich fick en drömstart på matchen.

Oscar Jansson, Exeter 4/0 Jansson avbytare på nytt och fick se Andy Marriott hålla nollan för Exeter när laget vann med 3-0 mot Brentford.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 8/1

Lyon vann med 1-0 borta mot St Etienne. Källström hoppade in i den 72:a minuten men spelade för kort tid för betyg hos L'Equipe.

Petter Hansson, Rennes, 8/0 Förlust för Rennes med 0-3 mot Valenciennes för Hansson som spelade hela matchen som högerback. 5/10 i betyg av L'Equipe.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 6/0

Ekdal ser ut att vara på väg att etablera sig i Serie A och växa ut till en riktigt bra spelare. På nytt spel från start hos Siena och utbytt med 10 minuter kvar mot Lazio (1-1). 6/10 gav datasport.it i betyg för Ekdals insats.

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför laget även denna helg för sitt Novara.

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 8/7

Hade inget flyt med sig mötet med Osasuna (1-1) och åkte på ett par tuffa smällar. Men han slutförde matchen och noterades också för ett gult kort i den 63:e minuten.

Henok Goitom, Almería, 0/0
Är på väg tillbaka i full träning för Almería och debuten väntas vara ett par veckor bort.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 9/1
Majstorovic spelade som brukligt 90 minuter i försvaret hos AEK. 2-2 blev det i helgen borta mot Ergotelis.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 9/0 Panathinaikos befäste serieledningen via 2-1 mot Panionios. Bjärsmyr spelade 90 minuter i försvaret. Fick titta på domarens gula kort i den 83:e minuten.

Sharbel Touma, Iraklis, 3/0 Inget framträdande heller denna helg för Touma.

Olof Mellberg, Olympiakos 9/1 Seger med 1-0 borta mot Atromitos för Olympiakos och skuggar serieledande Panathinaikos. Mellberg spelade som vanligt i 90 minuter.

TURKIET

Tobias Linderoth, Galtasaray, 1/0

Äntligen säsongsdebut för Linderoth, som spelade sista 14 minuterna för sitt Galatasaray när laget vann med 2-0 mot Sivasspor. Galatasaray är tvåa i tabellen efter elva spelade matcher.

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0
Tyvärr har Sinan tvingats till en ny operation och kommer att bli borta någon eller ett par månader in på 2010.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 9/2
Spel från start och i 90 minuter för Harbuzi när Genclerbirligi föll med 0-2 hemma mot Manisaspor. Harbuzi gjorde dock ingen bra match och fick betyget 1/5 av den turkiska sportsajten Fanatik.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0 Ännu utanför Besiktas matchtrupp.

David Durmaz, Denizlispor, 0/0 Fanns inte med i laget som förlorade med 0-1 mot Istanbul BB.

Fredrik Risp, Ankaragücü 2/0 Risp fick ingen speltid borta mot Besiktas (förlust 0-1).

SCHWEIZ Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Utanför matchtruppen när FC Zürich spelade 1-1 mot Sion.

Dusan Djuric, FC Zürich, 12/3 Djuric spelade 90 minuter mot Sion (1-1) 5/6 blev betyget hos sport.ch.

Behrang Safari, FC Basel, 13/0
Safari spelade på nytt 90 minuter när Basel mötte Grasshoppers och vann med 3-1. 4/6 fick Safari i betyg av sport.ch.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 13/0

Två matcher den senaste veckan för Gustafsson och han höll nollan i båda. Först 0-0 borta mot LASK och därefter 2-0 mot Mattersburg. Salzburg leder österrikiska ligan med en poäng före Rapid Wien och Sturm Graz men har en match mer spelad än dessa båda lag.

RYSSLAND

Peter Gitselov, Rostov, 7/0
Fick avsluta de sista tio minuterna när Rostov vann med 5-1 mot Spartak Moskva.

USA

Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 23/2

Ljungbergs Seattle spelar semifinal i MLS Cup och det blev 0-0 i första matchen mot Houston. Sin vana trogen slog Ljungberg flera fina frisparkar och hörnor. En av frisparkarna nickades i ribban av lagkamraten Patrick Ianni. Retur på söndag i Houston.

Publicerad 2009-11-05 kl 16:29