PROFFSKOLLEN - Höga betyg, debut och mål

Proffskollen

Flera målskyttar och höga betyg bland de svenska utlandsproffsen. Bland annat för Kim Källström - som ju var petad i landskampen mot Danmark.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 10/0

Spelade från start mot Nordsjälland (1-1) men fick skadekänning i den 55:e minuten och utgick.

Mikael Nilsson, Bröndby, 12/0
Fanns med på mittfältet i startelvan mot Nordsjälland. Byttes ut i den 71:a minuten.

Alexander Farnerud, Bröndby, 10/0
Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Nordsjälland.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Får vänta in på 2011 innan han kan göra comeback efter sin skada.

Fredrik Risp, Esbjerg 8/0
Stabil insats under samtliga 90 minuter som Risp spelade mot Horsens (1-1).

Andreas Augustsson, Horsens, 12/0

Augustsson fortsätter leverera stabila insatser över 90 minuter. Denna gång mot Esbjerg (1-1).

Johan Wiland, Köpenhamn, 12/0
Gick in och höll nollan och spelade stabilt när FCK körde över Odense med klara 5-0. Från att ha ställts mot islänningen Rurik Gislasson väntar nu Leo Messi i Champions League.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 10/0
Delaktig i FCK:s ledningsmål mot Odense redan efter tre minuters spel. Antonsson nickade bollen i stolpen och i efterdyningarna av det gjorde Cesar Santin 1-0.

Peter Larsson, Köpenhamn, 0/0
Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Odense.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 12/1

Helgjuten försvarsinsats av landslagsförsvararen under 90 minuter mot Odense.
Ken Fagerberg, Midtjylland, 2/1
Satt på avbytarbänken borta mot Randers (1-1) och blev kvar där matchtiden ut.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 9/1
Hade inte marginalerna med sig under de 90 minuter han spelade mot Bröndby. Gjorde ett mål i slutet av den första halvleken som blev bortdömt för offside. Gick i den andra i backen i Bröndbys straffområde men domaren valde att fria till vissa protester från Lawan och Nordsjällandspelarna.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland, 12/0

Gjorde på nytt en fin insats och hade ett par riktigt bra chanser när Nordsjälland spelade 1-1 mot Bröndby.

Andreas Johansson, Odense, 11/1
Började på avbytarbänken mot FC Köpenhamn. Byttes in i den 56:e minuten men gjorde inget större väsen av sig.

Louay Chanko, Ålborg, 10/0
Ännu en förlust för Ålborg och nye tränaren Kent Nielsen kunde inte få till stånd någon större förändring efter Magnus Pehrssons sorti. Chanko spelade hela matchen mot Sönderjyske (förlust 0-1) utan att producera något nämnvärt.

Jones Kusi-Asare, Ålborg, 3/1
Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Sönderjyske (0-1)

Valentino Lai, Vejle 8/1

Spelade från start mot Viborg (seger 2-0) men byttes ut i paus. Mats Gren-tränade Vejle är uppe på uppflyttningsplats i den danska andraligan.

Mikael Rynell, Vejle 7/1 (Utlånad från Esbjerg, 1/0)

Första målet för säsongen för Rynell när han kom stormande in i Viborgs straffområde i den 79:e minuten och fick bollen på en passning snett inåt bakåt av Azer Busuladzic som var den som bytte med Lai i halvtid. Rynell byttes ut i 89:e minuten.

Eldin Karisik, Viborg 9/1
Hade matchens största chans i matchen mot Vejle men sköt över. Har praktiskt taget varit ordinarie hela säsongen.

NORGE

John Pelu, Haugesund, 16/1 (Utlånad från Rosenborg)

Haugesund spelade mot Stabaek och vann med 2-1. Men Pelu fick se hela matchen från avbytarbänken.

Conny Månsson, Kongsvinger, 0/0

Korsbandsskadan ser ut att hålla honom borta resten av säsongen.

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger, 26/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)
Spelade hela matchen när Kongsvinger spelade 3-3 mot Start. Tilldelades betyget 5/10 av VG.

Edier Frejd, Kongsvinger, 25/1
Frejd spelade hela matchen mot Start. Gick i däck vid ett tillfälle och fick plåstras om i slutet av den första halvleken. Var också framme på en hörna vid ställningen 3-2 men fick inte ordning på den. 5/10 i betyg av VG.

Marcus Andreasson, Molde, 20/0
Mycket stark försvarsinsats av Andreasson när Molde vann med 1-0 borta mot Tromsö. 6/10 blev betyget hos VG.

Emil Johansson, Molde, 21/0
Spelade hela matchen borta mot Tromsö. Tämligen anonym i den första halvleken men skapade lite mer framåt i den andra. Bland annat slog han en fin hörna i den 67:e minuten men som inte var bättre än att Marcus Sahlman kunde vara ute och knipa den. 4/10 hos VG.

Mattias Moström, Molde, 26/3
Började på avbytarbänken mot Tromsö men byttes in i den 72:a minuten. Hann inte skapa något nämnvärt.

Björn Runström, Molde, 17/1 (Utlånad från danska Odense)

Inte med i matchtruppen mot Tromsö.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 27/3
Hade som vanligt några fina hörnor men som blev resultatlösa när Rosenborg vann med 2-0 borta mot Hönefoss. Stabil insats av ex-Djurgårdaren utan att glänsa. 5/10 satte VG i betyg.

Mikael Lustig, Rosenborg, 26/4
Även Lustig gjorde en stabil insats i Rosenborgs försvar mot Hönefoss utan att glänsa. 6/10 av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 20/11
Två mål inom två minuter av Prica och hade ytterligare tre-fyra riktigt bra chanser att göra mål mot Hönefoss. De två målen räckte ändå för att sänka hemmalaget. Trots de två målen fick han nöja sig med betyget 6/10 av VG med tanke på de chanser han missade.

Daniel Örlund, Rosenborg, 27/0
Höll nollan borta mot Hönefoss. Förutom ett par hårda dueller, där Örlund fick gult kort i en av dem hade han en tämligen lugn eftermiddag. 6/10 i betyg hos VG.

Mattias Bjärsmyr, Rosenborg 4/0 (Utlånad från Panathinaikos)
Spelade hela matchen mot Hönefoss. Stabil insats utan att glänsa. 5/10 blev VG:s betyg.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 25/1

Visade på fin ambition dock utan att lyckas något vidare bra mot Ålesund (2-2). Frustrerade Johan Arneng så till den grad att denne satte fram höften mot Dimitriadis när denne kom springande, vilket resulterade i gult kort för Arneng. 4/10 bedömde VG att den tidigare Vasalundsspelarens insats var värd. Byttes ut i den 82:a minuten.

Johan Andersson, Stabaek, 15/5
Spelade från start när Stabaek föll med 1-2 borta mot Haugesund. Hade svårt att producera något bra offensivt och byttes ut med åtta minuter kvar mot Jan Banan Tömmernes (ja, han heter faktiskt så!)

Pontus Farnerud, Stabaek, 17/3
Förde en tämligen anonym tillvaro mot Haugesund (förlust 1-2) men vaknade till under matchens sista tio minuter, där han först slog en fin genomskärare till Jan Banan Tömmernes och någon minut senare avslutade själv från 20 meters håll men bollen seglade över ribban.

Daniel Nannskog, Stabaek, 11/5
Säsongen över för skadade Nannskog.

Joel Riddez, Strömsgodset, 22/0

Spelade hela matchen mot Vålerengen (förlust 1-4). Hade en av sina sämre eftermiddagar och lämnade planen efter 90 minuter med betyget 3/10 av VG.

Fredrik Björck, Tromsö, 26/1
Björck spelade hela matchen mot Molde (förlust 0-1). Gjorde inget större väsen av sig och fick nöja sig med 4/10 i betyg.

Marcus Sahlman, Tromsö, 21/0
Helt okej insats mot Molde. Kunde inte göra något åt Moldes segermål till 1-0. 5/10 ansåg VG att Sahlmans insats var värd.

George Mourad, Tromsö 22/8
Spelade hela matchen mot Molde utan att producera något nämnvärt framåt, vilket också avspeglar sig i VG:s betyg, 4/10.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger, 21/8

Säsongen över för skadade Ingelsten.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 24/2

Andra målet för säsongen för Arnefjord, när han gjorde 2-1 mot Sandefjord i den 69:e minuten. Matchen slutade till slut 2-2. Något darrig insats i övrigt, vilket gjorde att VG nöjde sig med 4/10 i betyg.

Johan Arneng, Ålesund, 25/1
Första målet för säsongen för Arneng när Ålesund spelade 2-2 mot Sandefjord. Arneng gjorde 1-0 i den 20:e minuten, när han tog en löpning in i straffområdet och fick bollen i exakt rätt ögonblick. I övrigt hade Arneng lite svårt med markeringen och drog på sig ett gult kort i en närkamp med Sandefjords Dimitriadis. 5/10 blev VG:s betyg.

FINLAND

Peter Magnusson, HJK Helsingfors, 16/0

Fanns inte med när HJK, som redan säkrat ligasegern i Finland, vann med 2-0 mot TPS Åbo.

Johan Carlsson, IFK Mariehamn, 5/0
Fick sitta kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Lahtis (1-1). Mariehamn tog alltså en poäng men kan med lite otur ramla ur den finländska ligan. Avståndet ned till jumbon som är just Lahtis är bara två poäng.

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn, 24/1
Började matchen mot Lahtis på avbytarbänken men fick hoppa in med nio minuter kvar.

HOLLAND

Rasmus Lindgren, Ajax 4/0

Spelade från start och i hela matchen när Ajax vann med 3-0 mot NAC Breda. Goal.com valde att sätta betyget 6/10 på svensken.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 5/2
Skadekänning gjorde att Elm var utanför Alkmaars matchtrupp när laget vann med 1-0 mot VVV Venlo på bortaplan.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar 8/0
Spelade samtliga 90 minuter mot VVV Venlo. Varnad i den 60:e. 5,5/10 satte goal.com i betyg.

Andreas Granqvist, Groningen 9/4
Granqvist fortsätter att göra viktiga mål för Groningen. Hans nick efter hörna, bara sekunder in på den andra halvleken betydde seger med 1-0 hemma mot Heerenveen. Hade också ytterligare ett par till bra avslutslägen och visade på stor revanschlusta efter debaclet mot Holland i EM-kvalet. 8/10 i betyg av goal.com och utsedd till planens klart bäste spelare.

Fredrik Stenman, Groningen 9/0
Var också delaktig i Groningens segermål som Granqvist nätade på. Båda svenskarna rusade mot bollen och skapade därmed oreda i Heerenveen-försvaret, även om Granqvist var den som var sist på bollen. 6/10 i betyg av goal.com.

Petter Andersson, Groningen 0/0
Får vänta ett tag till på sin säsongsdebut efter den långa skadefrånvaron. Satt på nytt med på avbytarbänken men fick inte hoppa in mot Heerenveen.

Philip Haglund, Heerenveen 0/0
Fick finna sig i att bli kvar på Heerenveens avbytarbänk under hela matchen mot Groningen.

Viktor Elm, Heerenveen 6/0

Elm var den som var närmast att utjämna Groningens ledningsmål, då han i matchslutet slog en fin frispark från 25 meter men Groningens målvakt Luciano gjorde en utmärkt räddning och grejade alla tre poängen till sitt lag. 6,5/10 blev betyget hos goal.com.

Samuel Armenteros, Heracles 7/1
Den svenske supertalangen från Huskvarna blev stor matchhjälte när Heracles vann med 3-2 mot NEC Nijmegen. I den näst sista minuten, när folk började lämna Polman Stadion i tron om att matchen skulle sluta 2-2 nådde Armenteros högst på en hörna och nickade in segermålet. Han byttes ut minuten senare och fick rättmätiga hyllningar av den publik som hade dröjt sig kvar. Fick högst betyg av alla spelare på planen av goal.com – 7,5/10.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen 2/0
Hoppade in i halvtid borta mot Heracles men det var nog en eftermiddag som Fejzuallhu helst ville glömma. Två gula kort gjorde att det var färdigspelat redan i den 65:e minuten för den tidigare Mjällbyspelaren.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven 9/0

Tillbaka i vardagen i den holländska ligan fick Isaksson släppa in två mål mot Willem II. Men det gjorde nu inte så mycket, då PSV gjorde fyra framåt och kunde vinna matchen med 4-2. 6/10 i betyg av goal.com.

Marcus Berg, PSV Eindhoven 6/2 (utlånad från Hamburg)
Avstängd från allt spel i ligan fram till och med 27 oktober.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 8/7

Trots fyra mål framåt för Eindhoven lämnade Toivonen planen utan tillverkat sådant. Byttes ut i den 78:e minuten. Fick sämst betyg av alla Eindhovenspelare, 5/10 av goal.com.

Rasmus Bengtsson, Twente 0/0
Har gått från ett kylskåp i Tyskland till ett annat i Holland. Återigen på bänken under hela matchen när Twente vann borta mot Feyenoord med 1-0.

Emir Bajrami, Twente 6/0
Skadekänning gjorde att Bajrami missade matchen mot Feyenoord.

Lars Nilsson, Vitesse 7/2
Fick finna sig i att tillbringa hela matchen mot Roda (förlust 1-4) på avbytarbänken.

Andreas Landgren, Willem II 5/2 (Utlånad från Udinese)
Landgren har kommit igång ordentligt efter flytten från Italien. Efter tio minuters spel tryckte han in kvitteringen till 1-1 mot PSV Eindhoven. med ett distinkt skott förbi Andreas Isaksson. Willem II förlorade till slut med 2-4 och Landgren hann också med att bli varnad. 6,5/10 tyckte goal.com att Landgrens insats var värd.

ENGLAND

Sebastian Larsson, Birmingham 8/0

Spelade hela matchen mot sitt gamla lag Arsenal när Birmingham förlorade med 1-2 på Emirates Stadium. I den 24:e minuten höll han på att bjuda Arsenal på ett ledningsmål genom en svag passning i eget straffområde. Bollen gick fram till Gael Clichy som sköt bollen utanför den bortre stolpen. 6/10 satte Skysports i betyg och omdömet ”misslyckades att leverera”.

Martin Olsson, Blackburn 6/0
Fick chansen från start och spelade hela matchen när Blackburn spelade 0-0 mot Sunderland. 7/10 i betyg av skysports och det fina omdömet: ”Satte inte en fot fel”.

Johan Elmander, Bolton 8/4
Efter den fina inledningen på säsongen fick han för förtroendet från start mot Stoke men hade svårt att hitta rätt. Hade en gyllene möjlighet att göra ett mål men bollen smet hårfint utanför stolpen. Byttes ut i den 78:e minuten mot Ivan Klasnic, som gjorde segermålet och lär ha stärkt sina aktier till spel från start i nästa match. 6/10 i betyg av Skysports och omdömet ”Jobbade hårt”.

David Elm, Fulham 0/0
Alltjämt utanför Fulhams matchtrupp.

Fredrik Stoor, Fulham 0/0

Precis som Elm alltjämt utanför Fulhams matchtrupp.

Jonas Olsson, West Bromwich 7/1
Den tuffe backen fick sitt lystmäte mot Manchester United (2-2). Var inblandad i ett av lagets mål och fick fina betyget 7/10 av Skysports.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (Northampton 4/0)

Söker ny klubb att bli utlånad till för att få spela matcher.

Ole Söderberg, Newcastle 0/0
Än en gång reserv bakom Tim Krul, som släppte in två mål mot Wigan.

John Guidetti, Manchester C 0/0
Har allt för hård konkurrens i Manchester City för att kunna slå sig in i A-laget.

SKOTTLAND

Daniel Majstorovic, Celtic 7/0 Majstorovic gjorde på nytt en stabil insats när Celtic vann med 2-1 borta mot Dundee United. Varnad i den 24:e minuten.

TYSKLAND

Per Nilsson, Nürnberg 8/0

Spelade från start och hela matchen mot St Pauli. Var på vippen att göra självmål i den första halvleken efter en frispark men hans nick gick precis utanför det egna målet. 5/6 i betyg av kicker.de (omvänd betygsskala, där 1 är bäst och 6 är sämst).

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 7/0
Fanns inte med när FSV Frankfurt mötte Hertha Berlin och förlorade med 0-1.

Matias Concha, Bochum 4/0
Riktigt bra insats från Concha när Bochum besegrade Karlsruhe på bortaplan med 2-0. 3/6 blev betyget på den svenske försvararen av kicker.de.

Andreas Johansson, Bochum 1/0
Äntligen säsongsdebut för Johansson. Visserligen som inhoppare, men ändå. Han fick äran att vara med på planen de sista åtta minuterna i segermatchen mot Karlsruhe.

Oscar Lewicki, Bayern München II 10/0
Spelade hela matchen för Bayern Münchens andralag borta mot Regensburg (0-0). 3,5/6 satte kicker.de i betyg.

ITALIEN

Albin Ekdal, Bologna 2/0

Hoppade in i halvtid borta mot Palermo (förlust 1-4) men gjorde inget större avtryck. 5,5/10 blev betyget hos goal.com.

Zlatan Ibrahimovic, Milan 6/2 (utlånad från Barcelona)
Vår störste landslagsstjärna var inblandad i mycket när Milan vann med 3-1 mot Chievo. Han låg bakom lagets två första mål som gjordes av Pato och gjorde själv Chievos mål – ett självmål alltså. 7/10 i betyg av goal.com.

Thomas Magnusson, Taranto 0/0
Benevento var motståndare för Taranto i helgen. Ingen Magnusson i matchtruppen.

Jonatan Berg, Taranto 0/0
Inte heller Berg fanns med när Taranto mötte Benevento och spelade 0-0.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon 7/0

Källström fanns med på planen under hela matchen mot Lille (seger 3-0). Låg bakom lagets sista mål, då han fälldes i Lilles straffområde och den efterföljande straffen förvaltades på bästa sätt av Lisandro Lopéz. Källström hade också ett rykande avslut som räddades av Mickael Landreau. 8/10 i betyg av goal.com.

Petter Hansson, Monaco 9/0
Stabil försvarsinsats utan att glänsa av Hansson när Monaco spelade 0-0 borta mot Caen. 5,5/10 i betyg av goal.com.

SPANIEN

Henok Goitom, Almeria 3/0

Inledde matchen borta mot Racing Santander (förlust 0-1) på bänken. Fick hoppa in med fyra minuter kvar. Hade alldeles för kort tid på sig att förändra matchbilden.

Kennedy Bakircioglü, Racing Santander 6/0
Spelade hela matchen för Santander när laget vann med 1-0 mot Almeria. Skapade några fina målchanser och var på vippen att göra 2-0 i början av den andra halvleken men Almerias målvakt gjorde en bra räddning. Varnad i den sista matchminuten. 6,5/10 i betyg av goal.com.

Marcus Rosenberg, Racing Santander 4/0 (Utlånad från Werder Bremen)
Skapade en hel del under de 80 minuter han spelade innan han blev utbytt. Precis som Bakircioglü var han nära ett par gånger om att göra mål men fick lämna planen tomhänt. 6,5/10 blev betyget av goal.com.

Emra Tahirovic, Deportivo Castéllon 2/0 (Utlånad från FC Zürich)
Tahirovic fanns inte med i matchtruppen när Castéllon förlorade med 0-1 mot Benidorm.

CYPERN

Björn Enqvist, Aris 4/0

Spelade hela matchen förra helgen när Aris spelade 0-0 mot Onisillos Sotira. I helgen mötte Aris Atromitos och föll med 0-1. Vi hoppas kunna berätta i nästa veckas proffskoll om Björn Enqvists medverkan i den matchen.

GREKLAND

Olof Mellberg, Olympiakos 5/1
Avstängd som bekant från landslagsspel, vilket gjorde att han kunde komma ordentligt förberedd till Olympiakos ligamatch mot Xanthi. Det gick bra för Mellberg och hans lag som vann med 3-0.

Jonas Sandqvist, Atromitos 1/0
Äntligen en svensk flagga överst i Atromitos laguppställning! Den långa väntan är över. Sandqvist fick chansen från start när Atromitos spelade mot Olympiakos Volos. Den tidigare MFF-keepern fick släppa två bollar förbi sig i matchen som slutade 2-2.

Markus Jonsson, Panonios 1/0
Skadeproblem tvingar Mikael Stahre att hålla Jonsson utanför startelvan.

TURKIET

Gustav Svensson, Bursaspor 2/0

Efter den turbulenta premiären som avbröts för Svensson på grund av läktarbråk fick han på fredagen äntligen spela sin första hela match när Bursaspor mötte Karabükspor (2-2). Blev varnad i den 75:e minuten. 2/5 blev betyget hos den turkiska sportsajten Fanatik. Bursaspor leder den turkiska ligan.

Erkan Zengin, Eskisehirspor 7/0
Zengin fick förtroendet under hela matchen när Eskisehirspor vann med 1-0 mot Istanbul BB. Enligt Fanatik tillhörde han lagets bästa spelare och tilldelades betyget 3/5.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi 6/0
Fanns med från start när Genclerbirligi föll med 2-3 mot Antalyaspor. Utgick i den i den 64:e minuten, då Genclerbirligi ledde med 2-1. Inget betyg av Fanatik.

Samuel Holmén, Istanbul B.B 7/0
Holmén fick förtroendet från start mot Eskisehirspor men byttes ut i den 76:e minuten. Fanatik tilldelade honom betyget 2/5.

UNGERN

Bojan Djordjic, Videoton 2/0 (Videoton II 2/1)

Fick sitta på bänken under hela matchen när Videoton vann med 2-1 mot Paksi Se.

Martin Mutumba, Videoton 1/0 (Videoton II 2/1)
Äntligen säsongsdebut för ”M9” hos Videotons A-lag. Började på bänken men fick hoppa in i den 69:e minuten mot Paksi Se.

SCHWEIZ

Behrang Safari, FC Basel, 9/0

Inget ligaspel i den schweiziska ligan den senaste helgen.

Dusan Djuric, FC Zürich, 7/3

Benjamin Kibebe, FC Luzern 4/0

ÖSTERRIKE

Eddie Gustavsson, Salzburg, 0/0

Ännu inte återställd efter sitt benbrott.

USA

Fredrik Ljungberg, Chicago Fire 13/0 (17/0 för Seattle Sounders)

Spelade i onsdags hela matchen mot Kansas City (förlust 0-2). I helgen fick den svenske mittfältsveteranen börja på bänken mot DC United (0-0) men hoppade in i halvtid.