Proffskollen - "Ibra" målskytt och hyllad

Proffskollen

Zlatans ligadebut för Barcelona är avklarad. Ett mål, magiska passningar och enorma hyllningar summerar insatsen. I övrigt svarade Rade Prica för ett hattrick när Rosenborg krossade Lyn. Allt detta och mycket mer i veckans proffskoll.

DANMARK

Max Von Schleebrügge, Bröndby, 7/ 1
Spelade hela förlustmatchen i Europa League-kvalet borta mot Hertha Berlin (1-3). Förlustmatchen följdes sedan upp av 90 minuters spel i prestigemötet mot FC Köpenhamn (1-1).

Jon Jönsson, Bröndby, 3/1 Skadad och borta till mitten av oktober.

Mikael Nilsson, Bröndby, 6/0 Spelade hela matchen på Parken i kryssmatchen mot rivalerna FC Köpenhamn (1-1).

Samuel Holmén, Bröndby, 5/1 Fick 90 minuter i benen mot Hertha Berlin i Europa League-kvalet. Var åter på banan mot FC Köpenhamn där han spelade hela matchen från sin mittfältsposition.

Alexander Farnerud, Bröndby, 6/1

Började på bänken, men kom in i den 89:e minuten i förlustmatchen mot Herta Berlin. Kvar på bänken hela matchen mot FC Köpenhamn.

Fredrik Björk, Esbjerg, 7/0
Mittbacken spelade hela matchen när Esbjerg tog en fin bortaskalp mot Randers (1-0).

Alexander Östlund, Esbjerg, 0/0
Skadad.

Andreas Klarström, Esbjerg, 7/0 Den forne Elfsborgsspelaren var högst delaktig i bortasegern mot Randers. Spelade hela matchen.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0 Utanför truppen.

Mikael Rynell, Esbjerg, 3/0 Började på bänken, men kom in i spel redan efter 23 minuter på grund av skada.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 2/0 Fick ingen speltid.

Johan Wiland, Köpenhamn, 0/0 Fick se förlustmatchen i Champions League-kvalet mot cypriotiska APOEL från avbytarbänken (1-3). Åter reserv mot Bröndby på Parken (1-1).

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 5/0

Den förre Panathinaikos-backen spelade 90 minuter i Champions League-kvalet för sitt FC Köpenhamn. Följde sedan upp med ytterligare en genomkörare mot Bröndby hemma (1-1).

Peter Larsson, Köpenhamn, 2/0
Fick ingen speltid mot varken APOEL eller Bröndby.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 7/0 Spelade 90 minuter mot både APOEL och Bröndby från sin vänsterbacksposition.

Magnus Tappert, HB Köge, 0/0 Utanför truppen när laget tog säsongens första seger över Sönderjyske (1-0).

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 6/0
Spelade samtliga minuter när Nordsjälland hemma föll mot Århus (0-2).

Rawez Lawan, Nordsjälland, 5/2 Den förre MFF-anfallaren fick se sig besegrad och mållös mot Århus (0-2).

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 6/0 Fick full speltid, men noll poäng i bagaget hemma mot Esbjerg (0-1).

Tobias Grahn, Randers, 5/0 Började på bänken, men kom in i spel med knappa kvarten kvar av matchen mot Esbjerg (0-1).

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0 Fortsatt reservmålvakt.

Louay Chanko, Ålborg, 5/2 Utsågs till bäste spelare i hemmalaget av Sporten.dk när Ålborg vann hemma mot Midtjylland (1-0). Fick omdömet: ”Stor, stor elegans”.

Andreas Johansson, Ålborg, 6/2 ”Adde” var kvar på banan under hela segerdrabbningen mot Midtjylland (1-0).

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/0 Utanför truppen.

Björn Runström, Odense, 0/0
Fick se hela förlustmatchen mot Silkeborg från avbytarbänken (1-3). Verkar iskall.

NORGE

Agbar Barsom, Fredrikstad, 16/1 Stod för en medioker insats när laget borta föll mot Tromsö(0-2). Tilldelades 5/10 i betyg utav norska VG.

Andreas Tegström, Fredrikstad, 13/1 Utanför truppen.

Jimmy Tamandi, Lyn, 3/0 Kan inte vara helt nöjd med sin insats. Storstryk i Trondheim mot urstarka Rosenborg med 1-4. Tilldelades 4/10 i betyg.

Rickard Nilsson, Lyn, 3/0 Spelade 90 minuter när Lyn på bortaplan blev överkörda av Rosenborg (1-4). Precis som Tamandi tillskrevs Nilsson 4/10 i betyg för insatsen.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 19/0 Vänsterbacken var kvar under hela matchen när Rosenborg krossade Lyn hemma med 4-1. Noterades för 5/10 i betyg.

Mikael Lustig, Rosenborg, 18/3
GIF Sundsvalls förre detta högerback ångade på längs kanten och spelade samtliga minuter när Rosenborg joggade hem tre poäng mot Lyn (4-1). Inkasserade 5/10 i betyg.

Rade Prica, Rosenborg, 20/14 Planens gigant. Svarade för ett hattrick och gjorde samtliga mål i den andra halvleken. Är nu uppe i 14 fullträffar den här säsongen. Belönades med skyhöga 8/10 i betyg.

Fredrik Berglund, Stabaek, 21/11 Medioker insats av Elfsborgs-lånet när Stabaek borta besegrade Lilleström med 2-1. Byttes ut i den 58:e minuten med låga 4/10 i betyg.

Daniel Nannskog, Stabaek, 21/9 Måltorkan håller i sig för den forne skyttekungen. Nannskog var kvar på planen under hela matchen och hade ett fint läge att göra mål i slutminuten. Tillskrevs, precis som Berglund, låga 4/10 i betyg.

Johan Andersson, Stabaek, 1/0 Tillbaka efter lång skadefrånvaro. Fick hoppa in mindre än tio minuter kvar att spela när Stabaek tog tre poäng mot Lilleström (2-1).

Pontus Farnerud, Stabaek, 21/3 Styrde och ställde under hela matchen från sin centrala mittfältsposition mot Lilleström (2-1). Stabil insats som genererade 5/10 i betyg.

Pontus Segerström, Stabaek, 7/0 Mittbacken startade matchen, men byttes ut i den 76:e minuten. Fick se sig överglänst av backkollegan Jon-Inge Höiland som gjorde Stabaeks bägge mål när Lilleström besegrades (2-1). Tilldelades 5/10 i betyg.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 12/3

Utanför truppen.

Joel Riddez, Strömsgodset, 19/1
Hade en strålande dag på jobbet. Gjorde ett av målen när laget hemma besegrade Odd Grenland med 3-0. Belönades med 6/10 i betyg.

Marcus Sahlman, Tromsö, 3/0 Utanför truppen.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 21/1 Fick högst betyg av alla tillsammans med den andre svensken i laget Johan Arneng när laget kryssade hemma mot Bodö/Glimt (1-1).

Johan Arneng, Ålesund, 22/2 Bäst på plan enligt VG när laget fick med sig en poäng mot Bodö/Glimt (1-1). Tilldelades 6/10 i betyg.

Marcus Andreasson, Molde, 16/0
Fick ingen speltid i förlustmatchen borta mot Vålerengen (1-2).

Mattias Moström, Molde, 19/1 Laget gick på pumpen borta mot Vålerengen (1-2). Moström stod inte alls för någon lyckad insats och byttes ut i den andra halvleken med ynka 3/10 i betyg.

HOLLAND
Rasmus Lindgren, Ajax, 0/0

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 1/0 Gjorde sitt första framträdande för säsongen i Europa League-kvalet mot slovenska Slovan Bratislava då han fick dryga 30 minuter i benen. Tackade för förtroendet genom att göra det avgörande målet när Ajax vann med 2-1. Fick sedan en plats i truppen mot Heracles borta, vilka de besegrade med 3-0. Kennedy byttes in i den 78:e minuten.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 4/0 Fanns inte med när hans serieledande Alkmaar hemma besegrade Heerenveen med 2-1. Härnäst väntar landslagssamling inför det stundande VM-kvalet för Wernbloom.

Andreas Granqvist, Groningen, 5/1
Landslagsuttagne Granqvist spelade hela förlustmatchen mot Ajax (0-2).

Fredrik Stenman, Groningen, 5/0 Den förre Dif-försvararen spelade, precis som backkollegan Andreas Granqvist, hela matchen när laget hemma föll mot Ajax (0-2).

Petter Andersson, Groningen, 0/0 Skadad.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 4/0 Fick hoppa in på stopptid i Europa League-kvalet mot grekiska PAOK (0-0). Följde sedan upp det korta inhoppet med 70 minuters spel i förlustmatchen mot NAC Breda (0-2).

Viktor Elm, Heerenven, 2/0 Skadad när laget föll borta mot NAC Breda mot 2-0.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 4/1 Spelade hela matchen mot VVV Venlo. Anfallslöftet från Mjällby fick dock se sig mållös i kryssmatchen som slutade 1-1.

Andreas Iskasson, PSV Eindhooven, 5/0 Höll nollan när PSV hemma besegrade israeliska Bnei Yehudai Europa League-kvalet (1-0). Följde sedan upp med att spika igen för första gången i ligan den här säsongen när PSV besegrade Groningen med 2-0.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 4/2 Något överraskande bänkad mot Groningen. Fick se sin ersättare glänsa istället.

Lasse Nilsson, Vitesse, 5/1 Stor segerorganisatör. Gjorde ett av när laget borta besegrade Roda (4-3). Hann även med att dra på sig ett gult kort.

George Mourad, Willem II, 5/0 Fick ingen speltid när laget föll mot AZ Alkmaar (1-2).

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 3/1 Började på bänken, men bytte av tvåmålskytten Guerrero med tre minuter kvar av matchen när laget besegrade FC Köln hemma med 3-1.

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 0/0 Fick från avbytarbänken se sitt lag borta besegra Werder Bremen (3-2). Väntar fortfarande på att få debutera.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 0/0
Skadad.

Per Nilsson, Hoffenheim, 0/0 Fastetsad på avbytarbänken under Hoffenheims bortaseger över Hannover 69 (1-0).

Matias Concha, Bochum, 1/0
Fick ingen speltid i förlustmatchen borta mot Bayer Leverkusen (1-2).

Andreas Johansson, Bochum, 2/0

Fick åter förtroendet från start när laget föll mot Leverkusen (1-2). Byttes ut i den 88:e minuten. Stod för en stabil insats och tilldelades 3/6 i betyg utav tyska Kicker.de.

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 1/0
Lämnade inte bänken när laget hemma föll mot Manchester City med 0-2.

Johan Elmander, Bolton, 3/0 Trots förlust hemma mot Sunderland (0-1) stod Elmander för en gedigen insats. Belönades med 7/10 i betyg med omdömet: ”Gjorde allt rätt utom avsluten”, av Sky Sports. Måltorkan håller därmed i sig för svensken.

Sebastian Larsson, Birmingham, 3/0 Spelade från start när Birmingham föll borta mot regerande ligamästarna Manchester United. Tilldelades 6/10 i betyg med omdömet: Outtröttlig, men saknade udd framåt.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0 Befinner sig i tränare Roy Hodgsons frysbox. Blickar sannolikt mot januarifönstret och ett miljöombyte.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0 Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 4/0 Spelade som vanligt 90 minuter när serieledande West Bromwich kryssade borta mot Sheffield United (2-2).

SCHWEIZ

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1 Inget spel för Vazques när hans lag tog en pinne borta mot Aarau (1-1).

Dusan Djuric, FC Zürich, 5/1
Den förre HBK-mittfältaren fick 67 minuter i kroppen mot Aarau (1-1) innan han byttes ut. Tilldelades 4,5 i betyg utav Topsport.com.

Behrang Safari, FC Basel, 8/0
Vänsterbacken spelade hela matchen när Basel hemma föll mot Young Boys. Varnades i den andra halvleken. Skrapade till 4,5 i betyg.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 3/0
Spelade 90 minuter när Lyon hemma besegrade Nancy (3-1). Tilldelades 6/10 i betyg från L´Equipe. Laget leder nu serien.

Petter Hansson, Rennes, 4/0 Lagkapten Hansson såg till att laget fick med sig en poäng borta mot Lens (2-2). Skrapade endast ihop till 4/10 i betyg.

ITALIEN

Albin Ekdahl, Siena, 1/0
Fick nöta bänk under hela matchen när Siena borta besegrade Cagliari med 3-1.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten , 1/0
En lyckosam vecka för den svenske mittbacken. Vinst i Europa League-kvalet mot rumänska FC Vuslui hemma med 3-0 och seger borta över Atromitos (1-0) i ligan. Majstorovic spelade 90 minuter i bägge matcherna.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 2/0 Även mittbacken Bjärsmyr hade en händelserik vecka. Stryk mot tjeckiska Sparta Prag i Champions League-kvalet (1-3) och sedan ligaseger över Ergotelis borta (3-0). Bjärsmyr spelade samtliga minuter.

Sharbel Touma, Iraklis, 2/0 Fick åter förtroendet från start i kryssmatchen hemma mot Aris Thessaloniki. Blev utbytt inför den andra halvleken.

Olof Mellberg, Olympiakos, 1/0 Spelade hela matchen när hans Olympiakos bekvämt vann över Larissa borta med 2-0.

TURKIET
Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0
Den förre BP-talangen väntar fortfarande på att få göra debut för sin nya klubb.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 3/0
”Labbe” stod för en kanoninsats mot den turkiska nykomlingen Kasimpasa när laget vann med klara 4-0. Harbuzi gjorde sitt första mål för klubben i sin tredje ligamatch och låg även bakom ytterligare ett mål efter en hörna.

Tobias Linderoth, Galtasaray, 0/0 Skadad.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0 Verkar inte vara nära en plats i laget. Utanför truppen för fjärde matchen i rad.

David Durmaz, Denizlispor, 0/0 Utanför truppen.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 6/0 En vecka med blandade resultat för svensken. Först 0-3 i Champions League-kvalet mot israeliska Maccabi Haifa (0-3), sedan ligavinst hemma över Kapfenberg med 4-0.

RYSSLAND

Peter Gitsélov, Rostov , 2/0 Inget spel denna vecka för sitt Rostov, till vilka han är utlånad från Rubin.

USA
Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 15/1
Spela hela kryssmatchen hemma mot Toronto FC (0-0). ”Freddie” drog även på sig en varning i den andra halvleken.

Johan Claesson, Portland Timbers, 19/0 Fortsatt skadekänning för Claesson som stoppar honom från spel med Portland i USL-League.

SPANIEN
Henok Goitom, Almería, 0/0
Skadad.

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 1/1
Ligadebuten för ”Ibra” kan inte klassas som annat lyckad då Barcelona besegrade Sporting Gijon med klara 3-0. Målskytt och tongivande pjäs. Försvann bitvis, men böjd på många nummer av den högre skolan. Hyllades enormt från publiken både under och efter matchen.

Publicerad 2009-09-01 kl 09:19