Proffskollen

Zlatan Ibrahimovic har länge varit ohotad etta på den svenska fotbollshimlen. Men efter helgen insats är det ingen tvekan om att Johan Elmander närmat sig Milan-ikonen. Skysports var lyriska över Elmander i helgen. Här är veckans proffskoll.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 13/0
Von Schlebrügge spelade hela matchen när Bröndby vann med 2-1 på bortaplan mot Ålborg. Den tidigare Hammarbyförsvararen utmärkte sig inte nämnvärt.

Mikael Nilsson, Bröndby, 17/0
Nilsson fortsätter att spela 90 minuter på Bröndbys mittfält. Ny stabil insats i helgen när Ålborg slogs tillbaka på bortaplan med 2-1.

Alexander Farnerud, Bröndby, 15/0
Har fått allt mer förtroende hos Bröndby och var nära att göra 1-0 till sitt lag på nick efter en halvtimmes spel. Byttes ut med fem minuter kvar.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Fortsatta skadeproblem håller Fribrock utanför Esbjergs matchtrupp.

Fredrik Risp, Esbjerg 13/0
Återigen en stabil insats i Esbjergs försvar av Risp när laget spelade 1-1 borta mot Silkeborg. Risp har öppnat i en intervju för en fortsättning i Esbjerg men säger samtidigt att han vill spela i en klubb med visioner.

Andreas Augustsson, Horsens, 16/0
Spelade hela matchen Sönderjyske (seger 3-0) och gjorde en stabil försvarsinsats.

Johan Wiland, Köpenhamn, 17/0
Var tillbaka mellan stolparna, efter det snabba återbudet mot Tyskland i onsdags. Var 16 minuter från att hålla nollan när FCK vann med 2-1 hemma mot Nordsjälland. Hade ingen möjlighet att rädda Christian Gytkjärs välriktade nick som betydde reducering för Nordsjälland.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 15/0
Antonsson fanns med på planen under hela matchen mot Nordsjälland. Har i veckan avfärdat rykten om en flytt till Elfsborg som ”snack”.

Peter Larsson, Köpenhamn, 0/0
Petad ur matchtruppen när FCK vann med 2-1 mot Nordsjälland. Är dock tillbaka i truppen i FCK:s match i Champions League i veckan.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 17/1
Spelade som vanligt stabilt i FCK:s försvar när huvudstadslaget slog tillbaka Nordsjälland med 2-1. Wendt hann med att dra på sig ett gult kort i den 37:e minuten.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 3/1
På avbytarbänken under hela matchen när Midtjylland förlorade med 2-3 mot Odense.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 13/1
Problemet att hitta målet denna säsong gjorde att Lawan blev bänkad mot FC Köpenhamn och fick sitta kvar på densamma under hela matchen.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland, 17/0
Återigen spelade Bengtsson stabilt men utan att glänsa när Nordsjälland föll med 1-2 mot FCK.

Andreas Johansson, Odense, 16/1
Spelade från start när Odense vände 0-2 till seger med 3-2 mot Midtjylland. Johansson var delaktig i reduceringsmålet till 1-2, då det var han som slog inlägget till nigerianen Peter Utaka som nickade in 1-2. Johansson byttes ut med två minuter kvar.

Louay Chanko, Ålborg, 15/0
Måltorkan håller i sig för Chanko, som spelade från start mot Bröndby (förlust 1-2). Byttes ut med 17 minuter kvar.

Jones Kusi-Asare, Ålborg, 3/1
Fick mot Bröndby tillbringa ännu en match på avbytarbänken utan att få hoppa in.

Valentino Lai, Vejle 11/1
Spelade från start när Vejle befäste sin uppflyttningsplats via 4-2 mot FC Fyn. Byttes ut i den 67:e minuten.

Mikael Rynell, Vejle 12/6 (Utlånad från Esbjerg, 1/0)
Rynell fortsätter att glänsa hos Vejle. Rynell var den som tog den av Mats Gren tränade klubben, tillbaka in i matchen mot Fyn genom ett kvitteringsmål till 2-2 i den 62:a minuten. Lägg därtill att han hade ett ribbskott bara sex minuter före kvitteringen. Kvitteringsmålet var dessutom kulmen på en hård press från Vejle och efter målet var det som om luften gick ur Lyn. Tidigare Örebrospelaren Kim Olsen gjorde både Vejles första och sista mål i matchen.

Eldin Karisik, Viborg 15/1
Fick vara med en om förlust med 2-3 mot Veststjälland i den sista matchen före vinteruppehållet.

HOLLAND

Rasmus Lindgren, Ajax 9/1
Fick börja på avbytarbänken mot PSV Eindhoven (0-0) och hoppa in med kvarten kvar. Hann med att få titta på domarens röda kort innan domaren blåste av matchen. På tre minuters stopptid gick han allt för bryskt fram mot Eindhovens Ibrahim Afellay.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 9/3
Elm har kommit igång ordentligt nu i Alkmaar efter sina sjukdomsproblem. Han utjämnade till 1-1 borta mot Twente på en mycket snygg frispark i den 32:a minuten. Elm spelade hela matchen och fick betyget 6,5/10 av goal.com och ansågs av samma renommerade fotbollssajt vara den bäste spelaren på planen. Alkmaar vann till slut matchen med 2-1.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar 12/1

Inte med i matchtruppen som vann med 2-1 mot Twente.

Andreas Granqvist, Groningen 15/7
Granqvist fortsätter att spela riktigt bra för sitt Groningen. Inte nog med att han var med och hjälpte laget att hålla nollan mot Feyenoord (seger 2-0). Granqvist var också den som nickade fram bollen till Tim Matavz i den 13:e minuten, så att denne kunde göra 1-0. 6,5/10 betyg av goal.com.

Fredrik Stenman, Groningen 14/0
Stenman var nära sitt första mål för säsongen när han nickade bollen hårfint över i mötet med Feyenoord i början av den andra halvleken. Stenman spelade hela matchen och fick ett något sämre betyg än Granqvist av goal.com, 6/10.

Petter Andersson, Groningen 4/1
Utanför Groningens matchtrupp mot Feyenoord.

Philip Haglund, Heerenveen 4/0
Kvar på avbytarbänken under hela matchen när Heerenveen vann med klara 5-0 mot Willem II.

Viktor Elm, Heerenveen 11/1
Spelade från start mot Willem II (seger 5-0) men höll sig utanför målprotokollet. Byttes ut i den 63:e minuten, då Heerenveen redan hade ledningen med 4-0. Tilldelades höga och fina betyget 7/10 av goal.com.

Samuel Armenteros, Heracles 12/3
Armenteros spelade från start och under hela matchen när Heracles föll med 0-2 borta mot Vitesse. 5,5/10 fick Armenteros nöja sig med i betyg.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen 5/0
Fick börja matchen på bänken också mot Utrecht (förlust 0-4) men i takt med att målen började trilla in och tränaren ville förändra matchbilden fick Fejzuallahu beträda planen i den 61:a minuten. För kort speltid för betyg hos goal.com.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven 15/0
Tre högklassiga räddningar stod den svenske landslagskeepern för när PSV spelade 0-0 på Amsterdam Arena inför 50 000 åskådare. 7,5/10 satte goal.com i betyg.

Marcus Berg, PSV Eindhoven 9/2 (utlånad från Hamburg)
Två mål på bara nio matcher sågs som ett allt för skralt facit för att få chansen mot Ajax på bortaplan. Fick tillbringa hela matchen på avbytarbänken.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 13/9
Toivonen hade en av matchens klart bästa chanser att bryta dödläget mellan Ajax och PSV. Hans nick i den andra halvleken räddades dock mycket bra av Maarten Stekelenburg i Ajax-målet. Toivonen spelade hela matchen men fick måttliga betyget 5,5/10 av goal.com.

Rasmus Bengtsson, Twente 2/0
Inte med i matchtruppen när Twente föll med 1-2 mot hemma mot Alkmaar.

Emir Bajrami, Twente 6/0
Skadeproblemen håller Bajrami fortfarande borta från Twentes matchtrupp.

Lars Nilsson, Vitesse 10/2
Skadekänning höll Nilsson utanför matchtruppen mot Heracles (seger 2-0).

Andreas Landgren, Willem II 10/2 (Utlånad från Udinese)

Spelade från start när Willem II förlorade med hela 0-5 borta mot Heerenveen. Byttes ut efter en timmes spel, för att få in mer offensiva krafter på planen för att få till en förändring av matchbilden. 5,5/10 blev betyget hos goal.com.

ENGLAND

Sebastian Larsson, Birmingham 14/0
Larsson låg bakom Birminghams segermål mot Chelsea (seger 1-0). Det var på ett av hans inlägg från höger som bollen skarvades vidare från Cameron Jerome fram till Lee Bowyer, som skickade in bollen i nätmaskorna bakom Petr Cech. 7/10 av Skysports som också skickade med omdömet: ”Det mesta av hans arbete var på egen planhalva”

Martin Olsson, Blackburn 8/0
Olsson är ännu inte tillbaka efter skadeproblemen.

Johan Elmander, Bolton 14/8
Elmander är på väg mot sin klart bästa säsong i Bolton. Den nyblivne pappan, som fick avstå matchen mot Tyskland i veckan var på nytt på ett härligt spelhumör och med två mål som betydde 3-0 och 4-1 såg han till att kliva upp i delad skytteligaledning i Premier League med Newcastles Andy Carroll på åtta mål. Men duon fick se sig passerad på söndagen av Carlos Tevez som med sina två mål mot Fulham på söndagen klättrade upp på nio mål. Fick mycket höga betyget, 9/10 av Skysports. ”Man of the match” ansåg Skysports.

David Elm, Fulham 0/0
Alltjämt utanför Fulhams matchtrupp.

Fredrik Stoor, Fulham 0/0
Precis som Elm alltjämt utanför Fulhams matchtrupp.

Jonas Olsson, West Bromwich 8/1
Hälproblemen kan vara allvarligare än befarat och nu talas det om att han kan bli borta fram till jul.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (Northampton 4/0)
Söker ny klubb att bli utlånad till för att få spela matcher.

Ole Söderberg, Newcastle 0/0
Söderberg fortsätter få förtroendet som reserv till Tim Krul. Fanns med på avbytarbänken mot Bolton (förlust 1-5).

John Guidetti, Manchester C 0/0
Har allt för hård konkurrens i Manchester City för att kunna slå sig in i A-laget.

SKOTTLAND

Daniel Majstorovic, Celtic 12/0
Spelade hela matchen mot Dundee United (1-1). Redan i den tredje minuten var han med och skarvade en hörna som till slut skickades i stolpen av Daryl Murphy innan Dundee-försvaret kunde rensa. I den 71:a minuten ropade Dundee-publiken på straffspark när Majstorovic gick lite väl bryskt fram i en närkamp mot Dundees anfallare Danny Goodwille. Denne gick i marken vid kanten till straffområdet men domaren Mike Tumilty såg inga oegentligheter och lät spelet fortgå.

TYSKLAND

Per Nilsson, Nürnberg 12/0
Fanns inte med i matchtruppen mot Kaiserslautern (förlust 1-3).

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 9/0
Satt på avbytarbänken under hela matchen när FSV spelade 3-3 på bortaplan mot 1860 München.

Matias Concha, Bochum 8/0
Concha fanns med från start och spelade hela matchen när Bochum förlorade med klara 1-4 mot Ingolstadt. 4/6 blev Concha tilldelad i betyg av kicker.de (omvänd betygsskala där 1 är bäst och 6 är sämst).

Andreas Johansson, Bochum 5/0
Johansson fortsätter få chansen från start hos Bochum. Spelade hela matchen mot Ingolstadt. 5/6 i betyg av kicker.de.

Oscar Lewicki, Bayern München II 14/0
Fick finna sig i att sitta hela matchen på avbytarbänken när Bayern Münchens andralag spelade 1-1 mot Koblenz.

ITALIEN

Albin Ekdal, Bologna 7/0
Ekdal fanns med i startelvan även mot Napoli (förlust 1-4). Slapp nesan att bli utbytt och spelade matchens samtliga 90 minuter. Ekdal fick betyget 6/10 av goal.com.

Zlatan Ibrahimovic, Milan 12/7 (utlånad från Barcelona)
Mål för tredje matchen i följd av ”Ibra”. Precis som mot Inter senast var det mål som Zlatan gjorde i den 45:e minuten mot Fiorentina matchens enda. Målet var en riktig delikatess, där han cykelsparkade in bollen lågt i ena hörnet förbi målvakten Artur Boruc. 7/10 i betyg av goal.com och utsedd till matchens bäste spelare.

Thomas Magnusson, Taranto 0/0
Taranto mötte Juve Stabia på hemmaplan och vann med 1-0 men inget spel för Magnusson.

Jonatan Berg, Taranto 0/0
Inte heller Berg fanns med när Taranto mötte Juve Stabia.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon 12/0
Det blev inte många sekunder på planen för Källström när Lyon mötte Lens på bortaplan och vann med 3-1. Han byttes nämligen in i den sista matchminuten från att ha börjat matchen på avbytarbänken.

Petter Hansson, Monaco 13/0
Hansson spelade hela matchen när Monaco föll med 1-2 borta mot Lille. Svensken utmärkte sig inte nämnvärt. 5,5/10 blev betyget hos goal.com.

SPANIEN

Henok Goitom, Almeria 6/0
Får se hur länge till Goitom blir kvar på proffskollen-listan, då han aviserat att han öppnar för spel med Eritreas landslag i stället för det svenska. I helgen fick han vara med om när hans Almeira blev fullständigt mosat av Barcelona – förlust 0-8. Goitom spelade hela matchen. Mycket låga betyget 4/10 fick Goitom av goal.com.

Kennedy Bakircioglü, Racing Santander 11/1
Det blev bara en dryg halvtimmes spel för Bakircioglü mot Levante (förlust 1-3), då han fick en smäll strax efter mitten av den första halvleken och byttes ut efter 32 minuters spel.

Marcus Rosenberg, Racing Santander 9/3 (Utlånad från Werder Bremen)

Spelade från start mot Levante men hade mäkta svårt att komma till bra avslutslägen. Byttes ut i den 67:e minuten. 5,5/10 i betyg av goal.com

Emra Tahirovic, Deportivo Castéllon 4/0 (Utlånad från FC Zürich)
Castéllon mötte Mallorcas andralag och vann med 1-0. Tahirovic utanför Castéllons matchtrupp denna gång.

CYPERN

Björn Enqvist, Aris 6/0
För tillfället har vi ingen möjlighet att följa Enqvists framfart i Aris men vi jobbar på att få fram information så snart som möjligt.

GREKLAND

Olof Mellberg, Olympiakos 8/1
Mellberg saknades i matchtruppen mot PAOK (seger 3-0) på grund av den ömmande häl som också tvingade honom att tacka nej till landskampen mot Tyskland.

Jonas Sandqvist, Atromitos 1/0
Ingen Sandqvist i matchtruppen när Atromitos spelade 1-1 mot Ergotelis.

Markus Jonsson, Panionios 2/0
Äntligen en svensk flagga i Panionios laguppställning. Jonsson fick börja matchen mot Larissa (seger 1-0) på avbytarbänken men fick hoppa in i den sista matchminuten.

TURKIET

Gustav Svensson, Bursaspor 3/0
Svensson var tillbaka i startelvan när Bursaspor mötte Manisaspor på bortaplan och vann med 2-0. Fanatik ansåg det inte mödan värt att sätta betyg på spelarna i matchen.

Erkan Zengin, Eskisehirspor 12/0
Eskisehirspor spelade 0-0 mot Trabzonspor i helgen. Zengin spelade ånyo från start men byttes ut i den 66:e minuten. Ingen betygssättning av fanatik på matchen.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi 8/0
Skadekänning höll Harbuzi utanför Genclerbirligis trupp också mot Kasimpasa (oavgjort 1-1)

Samuel Holmén, Istanbul B.B 12/1
Holmén spelade hela matchen när Istanbul B.B spelade 2-2 mot Ankaragücü på bortaplan. Inte heller i den här matchen betygsattes spelarna av Fanatik.

UNGERN

Bojan Djordjic, Videoton 5/0 (Videoton II 3/1)
Bojan var i en intervju i veckan övertygad om att han skulle få spela från start i helgen mot Ujpest (seger 1-0). Men det blev avbytarbänken för mittfältaren under hela matchen.

Martin Mutumba, Videoton 3/0 (Videoton II 2/1)
Mutumba återfanns varken i förstalaget eller i andralaget i helgen.

KROATIEN

Walid Atta, Lokomotiv Zagreb 0/0 (utlånad från Dynamo Zagreb)
Hann inte bli spelklar till matchen mot NK Zagreb i helgen. Lokomotiv, som är trea från slutet i den kroatiska ligan vann matchen med 2-0. Ny chans till spel redan på fredag för den tidigare AIK-försvararen som skrivit på ett 5,5-årskontrakt med Dynamo Zagreb men som kommer att vara utlånad fram till sommaren till samarbetsklubben Lokomotiv.