Proffskollen

Den danska ligan med 27 svenskar hade omstart i helgen. I Schweiz blev Dusan Djuric tvåmålsskytt och Kim Källström var nära att bli matchhjälte för Lyon efter sin fullträff. Det här och mycket mer i veckans proffskoll.

Danmark (omstart)

Alexander Farnerud, Bröndby, 12 ligamatcher/0 mål
Startade som anfallare i det prestigeladdade derbyt mot FC Köpenhamn. Farnerud hade en mindre lyckad dag på jobbet och byttes ut redan i paus.

Jon Jönsson, Bröndby, 7/0 Är äntligen tillbaka i träning efter sin svåra huvudskada som han ådrog sig i oktober. En fortfarande är Jönsson inte redo för spel.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 16/2 Tog plats i mittförsvaret och spelade 90 minuter.

Samuel Holmén, Bröndby, 18/2
Mittfältaren spelade också hela matchen i den tunga förlustmatchen.

Andreas Klarström, Esbjerg, 17/0 Visades ut i sista matchen innan uppehållet och var avstängd i omstarten.

Alexander Östlund, Esbjerg, 4/0 Är skadad och spelade inte.

Fredrik Björck, Esbjerg, 13/0 Spelade 90 minuter och stod för en godkänd insats när Esbjerg fick med sig en poäng via en sen kvittering mot Midtjylland (1-1).

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 0/0 Förvärvet från Djurgården får vänta på sin ligadebut i Esbjerg. Fick ingen speltid i helgen.

Martin Fribrock, Esbjerg, 4/0
Är fortfarande skadad.

Mikael Rynell, Esbjerg, 0/0 Efter flera lyckade säsonger med Herfølge värvade Esbjerg den förra Landskrona-spelaren i vinter. Mittfältaren spelade inte i helgen.

Andreas Augustsson, AC Horsens, 0/0 Har på kort tid blivit lagkapten hos ligajumbon. Mittbacken spelade 90 minuter i förlustmatchen mot mästarna Ålborg (0-1).

Rawez Lawan, AC Horsens, 16/2 21-åringen fick chansen från start, men byttes ut redan efter en timmes spel.

Johan Wiland, FC Köpenhamn, 0/0
Elfsborgs-förvärvet har fått inleda på bänken och det kan bli knöligt att peta stabile Jesper Christiansen.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 6/0 Mittbacken skadade sig när FCK åkte ur Uefacupen via 1-2 mot Manchester City. Därför fanns försvaren inte med i omstarten av ligan.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 16/1 Huserade som vanligt på vänsterbacken när Köpenhamn vann det laddade derbyt mot Bröndby med 1-0. Spelade också 90 minuter mot Manchester City och blev varnad.

Peter Larsson, FC Köpenhamn, 5/0
Sommarförvärvet är äntligen tillbaka efter sin långa skadefrånvaro. Satt på bänken utan att få hoppa in mot Bröndby.

Ken Fagerberg, FC Midtjylland, 7/1
Fick för första gången den här säsongen spela 90 minuter i ligan. Matchen mot Esbjerg slutade 1-1 och anfallaren drog på sig ett gult kort.

Andreas Dahl, FC Nordsjælland, 14/0
Är på väg att lämna klubben och fick inte spela när SAS-ligan drog igång.

Benjamin Kibebe, FC Nordsjælland, 16/0 Tog plats i det centrala försvaret när Nordsjälland spelade 1-1 mot Vejle.

Johnny Lundberg, FC Nordsjælland, 15/0 Var petad och fick sitta på avbytarbänken hela matchen.

Björn Runström, Odense 16/6 Är på väg tillbaka från skada, men kunde inte spela i 2-0-segern över Sönderjyske.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 1/0 Succéstart för nyförvärvet från Gais. Friberg da Cruz tog plats i mittförsvaret och var bäst på planen, enligt tidningen BT. Matchen vann Randers med 2-1 över Århus.

Tobias Grahn, Randers, 0/0 Hamnade i bråk med en Viborg-spelare under en träningsmatch och var avstängd mot Århus.

Pablo Piñones-Arce, Vejle, 10/1
Det mesta talar förattPiñones-Arce kommer lämna Vejle och det pratas om att anfallaren är nära en övergång till Brommapojkarna.

Valentino Lai, Vejle, 15/1 Har haft problem med baksidan av låret men är nu tillbaka och satt på bänken
hela matchen när Vejle spelade 1-1 mot Nordsjälland.

Andreas Johansson, Ålborg, 17/3 En fantastisk vecka för Andreas Johansson. Först gjorde han ett mål när Ålborg ställde till med en storskräll genom att avancera i Uefacupen via 3-1 borta mot spanska Deportivo La Coruna. Sedan satte Johansson matchens enda mål när Ålborg vann med 1-0 Horsens.

Sebastian Larsson, Birmingham, 27/1
Var avstängd och fanns inte med mot Sheffield United (1-2). Däremot spelade Larsson 82 minuter i det mållösa mötet med Crystal Palace i förra veckan.

Martin Olsson, Blackburn, 7/0 Fick 90 minuter i FA-cupmatchen mot Coventry (0-1), men var petad när Blackburn vann över Hull i helgen (2-1).

Johan Elmander, Bolton, 19/5

Spelade 77 minuter när Bolton vann hemma över Newcastle med 1-0. Svagt betyg av Sky Sports, 5/10.

Fredrik Stoor, Fulham, 2/0 Nästan fem månader har passerat, men i bortamatchen mot Arsenal (0-0) fick Fredrik Stoor äntligen spela i Premier League igen. Ytterbacken byttes in i paus och stod för en bra insats. Fick betyget 6/10 av Sky Sports.

Michael Svensson, Southampton, 4/0 Långtidsskadad.

Rade Prica, Sunderland, 0/0 Fortsatt tyst kring Rade Prica som är kvar i Sunderland.

Jonas Olsson, West Bromwich, 18/1 Närmar sig comeback men fick stå över i helgen. Olsson är inte riktigt ikapp träningsmässigt än.

Erik Edman, Wigan, 0/0 Ytterbacken är fortsatt fast på Wigans avbytarbänk vecka efter vecka. Snart ett år har passerat sedan Erik Edman senast spelade i Premier League.

Frankrike

Petter Hansson, Rennes, 23/0

32-åringen spelade hela matchen i mittförsvaret när Rennes klarade 1-1 borta mot serieledande Lyon. Tidningen L´Equipe gav Hansson betyget 6/10.

Kim Källström, Lyon, 21/2 Vara bara en minut ifrån att bli hjälte mot sin gamla klubb Rennes. Källström skickade upp 1-0 i nättaket, men på övertid kvitterade gästerna. Mittfältaren fick 6/10 i betyg av L´Equipe. Blev däremot utan speltid i Champions League-mötet med Barcelona (1-1).

Patrick Amoah, 22, Paris FC, 11/3 Hoppade in och spelade 20 minuter i förlustmatchen borta mot bottenlaget Libourne (0-1).

Grekland
Mikael Nilsson, Panathinaikos, 14/0
Spelade full tid mot både Villarreal (1-1) i Champions League och mot serieledande Olympiakos (0-0) i helgen.

Daniel Majstorovic, AEK Athen, 23/2
AEK har vunnit över Xanthi två gånger i veckan. Först 1-0 i inhemska cupen och sedan 2-1 i ligan. Majstorovic fick 2 x 90 minuter.

Holland

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 8/1
Satt på bänken hela matchen när Ajax slog ut Fiorentina ur Uefacupen med sammanlagt 2-1. Ajax hemmamatch slutade 1-1. Däremot fick Kennedy spela 23 minuter i ligasegern över FC Utrecht (2-0).

Rasmus Lindgren, Ajax, 19/2 Rasmus Lindgren spelade från start, men byttes ut efter 69 minuter mot Fiorentina. I mötet med Utrecht huserade Lindgren på det centrala mittfältet hela kampen. Blev varnad i bägge matcherna.

Andreas Granqvist, FC Groningen, 24/3 Spelade som vanligt i mittförsvaret, men den här gången hade inte Groningen mycket att säga till om och förlorade med 0-3 mot AZ Alkmaar.

Fredrik Stenman, FC Groningen, 21/0 I samma match fick Stenman 90 minuter till vänster i backlinjen.

Marcus Berg, FC Groningen, 23/15 Anfallaren fick lämna banan mållös och är nu fem mål efter skytteligaledaren Mounir El Hamdaoui som spelar för just Alkmaar.

Petter Andersson, FC Groningen, 15/5 Säsongen är över för knäskadade Andersson.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 4/0 Byttes in med sju minuter kvar att spela och hann med att ordna en straff åt Heerenveen borta mot PSV. Danijel Pranjic satte den efterföljande straffen och Heerenveen vann svenskmötet med 3-2.

Viktor Elm, Heerenveen, 6/2 Gjorde på nytt en bra match och passade fram Paulo Henrique till 1-0-målet. Elm spelade 90 minuter.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 24/0 I samma match fick Isaksson se tre bollar passera honom. Kan inte lastas för baklängesmålen.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 5/3 Var tillbaka från avstängning, men hade inte någon av sina bättre dagar och byttes ut med tio minuter kvar att spela. Toivonen drog också på sig ett gult kort.

Lasse Nilsson, Vitesse, 5/2 Spelade 70 minuter och passade fram till ett mål när Vitesse klarade 2-2 borta mot Feyenoord.

George Mourad, Willem II, 10/0 Byttes in redan i paus men lyckades inte göra något avtryck. Istället gick gästerna Heracles Almelo fram till 3-0 och vann matchen relativt lätt.

Italien
Olof Mellberg, Juventus, 19/1
Spelade hela matchen mot Chelsea (0-1) i Champions League och hoppade in en dryg kvart från slutet i 1-0-segern över Napoli.

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 24/14 Hade ingen av sina bättre dagar i den mållösa stormatchen mot Manchester United i Champions League. En lättare skadekänning gjorde att anfallaren fick stå över 3-3-matchen mot Roma.

Albin Ekdal, Juventus, 3/0 Lämnades utanför truppen.

Saudiarabien

Christian Wilhelmsson, Al-Hilal, 15/3 Al-Hilal har vunnit dubbelt i Crown Prince Cup i veckan. 1-0 mot både Al Nasr och Al Shabab. Chippen spelade i bägge matcherna.

Schweiz

Behrang Safari, FC Basel, 20/0

Spelade 90 minuter när Basel tog en mycket viktig seger borta mot Luzern (2-1).

Dusan Djuric, FC Zürich, 21/6 Blev tvåmålsskytt för första gången sedan flytten till Schweiz. 4-0-målet var en riktigt delikatess. Till slut Zürich med 5-0 över Vaduz.

Andres Vasquez, FC Zürich, 0/0 Spelade inte.

Spanien

Henok Goitom, Real Valladolid, 19/6
Valladolid vann borta mot Valencia med 2-1. Goitom spelade 83 minuter men blev mållös.

Turkiet

Erkan Zengin, Besiktas, 1/0 Fick ingen speltid när Besiktas vann över Istanbul BB med 2-1

Tobias Linderoth, Galatasaray, 2/0 Linderoths skadebekymmer består och mittfältaren tränar fortfarande rehab.

Tyskland

Matias Concha, Bochum, 5/0 Var tillbaka från skada och fick hoppa in i paus när Bochum vann över Energie Cottbus med 3-2. Ytterbacken fick blygsamt betyg av tidningen Kicker, 5/6 (omvänd skala)

Sharbel Touma, Borussia Mönchengladbach, 1/0 Fanns inte med i truppen i helgens match.

Per Nilsson, TSG Hoffenheim, 9/0 Var återigen fast på avbytarbänken.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 21/5 Har haft det tungt på slutet och fick hoppa in först i den 89:e minuten mot Bayern München. När Bremen skrällde och slog ut Milan ur Uefacupen via 0-0 på bortaplan fick Rosenberg spela en halvtimme. Svensken drog också på sig ett gult kort.

Österrike

Eddie Gustafsson, Salzburg, 2/0 Vaktade målet när Salzburg enkelt besegrade LASK med 3-0 på bortaplan.

Mattias Lindström, SV Mattersburg, 20/1 Fick ingen speltid i helgens match.

Publicerad 2009-03-03 kl 13:00