Proffskollen - Nu med 23 svenskar i Norge

Proffskollen

Tippeligan drog igång i helgen. Som helhet blev det en mager svenskhelg i vårt västra grannland. Bättre gick det i Tyskland där Markus Rosenberg visar efterlängtad målform. Zlatan Ibrahimovic närmar sig skyttetoppen och i Danmark hyllas två före detta Elfsborgs-försvarare. Det här och mycket mer i veckans proffskoll.

- 3 - mycket dålig

Alexander Farnerud, Bröndby, 14 ligamatcher/2 mål Fick en ny chans i anfallet och Farnerud blev målskytt för andra matchen i rad. Bröndby tog en viktig 2-0-seger över Århus. Fick betyget 7/12 av onside.dk.

Jon Jönsson, Bröndby, 7/0 Är fortfarande inte redo för spel.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 18/2 Tog plats i mittförsvaret och spelade 90 minuter. Belönades med betyget 7/12.

Samuel Holmén, Bröndby, 20/2
Mittfältaren spelade också hela matchen när Bröndby vann. Fick snäppet sämre betyg än sina svenska kollegor, 4/12.

Andreas Klarström, Esbjerg, 18/0 Ytterbacken var avstängd och missade helgens match.

Alexander Östlund, Esbjerg, 5/0
Gjorde comeback efter skada och spelade hela den succéfyllda matchen när Esbjerg mycket överraskande vann över FC Köpenhamn med 2-0 på bortaplan. Betyget 7/12 av onside.dk.

Fredrik Björck, Esbjerg, 15/0 Var strålande mot FC Köpenhamn och tidningen BT utsåg mittbacken till matchens bästa spelare. Fick betyget 10/12 av onside.dk.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 1/0 Fick ingen speltid.

Martin Fribrock, Esbjerg, 4/0 Är fortfarande skadad.

Mikael Rynell, Esbjerg, 1/0 Fick debutera i sin nya klubb när han hoppade in med två minuter kvar att spela.

Andreas Augustsson, AC Horsens, 3/0 Lagkaptenen var bäst på planen, enligt onside.dk, och belönade förvärvet med det fina betyget 10/12. Matchen mot Nordsjälland slutade med en 2-1-seger.

Rawez Lawan, AC Horsens, 18/2 Anfallaren spelade också hela matchen och fick betyget 7/12.

Johan Wiland, FC Köpenhamn, 0/0
Anfallaren sitter kvar på FC Köpenhamns avbytarbänk.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 6/0 Går fortfarande skadad.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 18/1 Stabile Oscar Wendt stod för en klart godkänd insats trots att Köpenhamn mycket oväntat förlorade med 0-2 hemma mot Esbjerg. 7/12 i betyg av onside.dk.

Peter Larsson, FC Köpenhamn, 7/0
Nattsvart comeback från start. Peter Larsson blev utvisad i slutskedet och sågades av både BT och onside.dk. Betyget 00/12 på bägge ställena.

Ken Fagerberg, FC Midtjylland, 9/1 Startade på bänken, men fick hoppa in redan efter 40 minuter när Midtjylland förlorade med 1-2 mot Odense.

Andreas Dahl, FC Nordsjælland, 14/0 Får finna sig i att stå utanför matchtruppen.

Benjamin Kibebe, FC Nordsjælland, 18/0 Tog som vanligt plats i det centrala försvaret. Nordsjälland åkte på en tung 1-2-förlust hemma mot bottenlaget Horsens. 4/12 i betyg av onside.dk.

Johnny Lundberg, FC Nordsjælland, 16/0 Vägrar skriva på ett nytt kontrakt och får därför dåligt med speltid. Den här veckan fick Lundberg i alla fall hoppa in och spela andra halvlek. Betyget 4/12.

Björn Runström, Odense 17/6 Gjorde comeback efter skada och fick spela sista nio minuterna i segermatchen mot FC Midtjylland (2-1).

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 3/0
Har tagit en ordinarie plats i mittförsvaret. Friberg da Cruz spelade hela 1-1-matchen mot Vejle.

Tobias Grahn, Randers, 2/0
Spelade också hela matchen och fick syna det gula kortet i första halvlek.

Valentino Lai, Vejle, 15/1
I samma tillställning var Lai fast på avbytarbänken.

Andreas Johansson, Ålborg, 19/4 Är inne i ett målstim och slog till på nytt i helgen, men Ålborg fick bara 1-1 borta mot Sönderjyske. Onside gav Johansson betyget 4/12.

England Har stått för två mycket starka insatser i veckan. Passade fram till mål både mot Barnsley (1-1) och Doncaster (2-0). Birmingham är fortsatt tvåa i The Championship.

Sebastian Larsson, Birmingham, 31/1

Martin Olsson, Blackburn, 8/0 För första gången på knappt fyra månader fick Olsson chansen i Premier League. Talangen hoppade in med 35 minuter kvar att spela i den olycksaliga 0-4-förlusten mot Arsenal. Fick det mindre smickrande betyget 2/10 av Sky Sports.

Johan Elmander, Bolton, 21/5
Spelade 90 minuter, men hade ingen större lycka när Bolton förlorade med 1-3 mot Fulham. 5/10 i betyg av Sky Sports. Tre månader har passerat utan nätkänning i Premier League.

Fredrik Stoor, Fulham, 2/0 I samma match satt Stoor på bänken hela matchen.

Michael Svensson, Southampton, 4/0 Långtidsskadad.

Jonas Olsson, West Bromwich, 18/1
Jonas Olssons tilltänkta comeback uteblev. Borde finnas med i nästa omgång mot West Ham.

Erik Edman, Wigan, 0/0
Var som vanligt bänkad hela matchen.

Frankrike
Rennes vände underläge 0-2 till 2-2 borta mot Le Mans. Tidningen L´Equipe gav Hansson betyget 6/10.

Petter Hansson, Rennes, 25/0

Kim Källström, Lyon, 22/2 En värdelös Lyon-vecka. 2-5 i Champions League följdes upp med en 0-2-förlust hemma mot tabelltolvan Auxerre. Källström spelade en halvtimme mot Barcelona och var fast på bänken i helgen.

Patrick Amoah, 22, Paris FC, 11/3
Spelade inte i helgen.

Grekland Spelade 90 minuter när AEK vann med 1-0 över OFI.

Daniel Majstorovic, AEK Athen, 24/2

Mikael Nilsson, Panathinaikos, 17/0 Svensken spelade full tid i veckans bägge matcher. Först i Champions League-mötet med Villarreal (1-2) och sedan borta mot grekiska tabelljumbon Thrasivoulos (1-0).

Holland Har problem med ena ljumsken och har inte varit aktuell för spel i veckan.

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 8/1

Rasmus Lindgren, Ajax, 20/2 Startade Uefacupmötet mot Marseille (1-2), men tvingades byta redan efter 20 minuter när han fick en smäll mot huvudet. Det visade sig att Lindgren ådragit sig en hjärnskakning och han tvingades vila i helgens ligaomgång.

Andreas Granqvist, FC Groningen, 26/3
Efter flera bleka insatser fick Groningen äntligen vinna i helgen. Hemmamatchen mot Roda JC slutade 2-0. Granqvist spelade hela matchen.

Fredrik Stenman, FC Groningen, 22/0 Vänsterbacken, Stenman, spelade också 90 minuter.

Marcus Berg, FC Groningen, 25/15 Anfallaren assisterade till Tim Matavz matchavgörande 2-0-mål.

Petter Andersson, FC Groningen, 15/5 Långtidsskadad.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 6/1 Nu börjar det lossna för den allsvenska skyttekungen. Ingelsten nickade in 2-0 när formstarka Heerenveen krossade Sparta Rotterdam med 5-1.

Viktor Elm, Heerenveen, 8/3 Hade en mer anonym roll än han har haft i de tidigare matcherna. Elm är fortfarande obesegrad sedan han kom till klubben.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 23/0 Tvingades kapitulera med en dryg kvart kvar av matchen mot Feyenoord (0-1).

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 7/3
Blev utbytt redan efter en timmes spel när PSV förlorade. Målet föll efter att Toivonen lämnat banan.

Lasse Nilsson, Vitesse, 7/2 Blev utbytt med drygt 20 minuter kvar att spela av den tunga 0-3-förlusten hemma mot NAC Breda.

George Mourad, Willem II, 12/1 Fick på nytt chansen från start, men fick den här gången lämna planen mållös.

Italien Zlatan Ibrahimovic dammade mycket snyggt in en frispark från 30 meter när Inter vann över Fiorentina med 2-0. 1-0 kom efter en tilltrasslad situation där Zlatan till sist fick huvudet på bollen och förpassade den över mållinjen. I Champions League-förlusten borta mot Manchester United (0-2) var anfallaren mycket nära att bli målskytt, men nicken tog i ribban.

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 26/17

Olof Mellberg, Juventus, 21/1 2 x 90 minuter för Mellberg i veckan. Först mot Chelsea (2-2) i Champions League och sedan när Juventus vände underläge till 4-1-seger mot Bologna.

Albin Ekdal, Juventus, 3/0 Spelade inte i veckan.

Norge Skadade ett ledband i knäet i en träningsmatch mot Örebro SK. Lagkaptenen siktar på en comeback i maj.

Andreas Tegström, Fredrikstad
Satt på bänken, men fick ingen speltid när Fredrikstad fick 1-1 borta mot fjolårets succélag Bodö/Glimt.

Abgar Barsom, Fredrikstad 0/0

Patrik Gerrbrand, Fredrikstad, 0/0 Den viktige mittbacken har olyckligt brutit kindbenet och blir borta i ytterligare fem till sju veckor.

Jimmy Tamandi, Lyn, 0/0 Missade hela fjolåret på grund av en svår skada och mittbacken är fortfarande borta.

Johan Dahlin, Lyn, 0/0 Har blivit förstemålvakt sedan Eddie Gustafsson flyttade till Österrike. Kvitterade ut betyget 5/10 i tidningen Dagbladet när Lyn förlorade premiären hemma mot Molde (0-1).

Rickard Nilsson, Lyn, 0/0
Förvärvet från Trollhättan fick ingen speltid i premiären.

Marcus Andreasson, Molde, 0/0 Dras med en skada och mittbacken kom inte till spel i premiären.

Mattias Moström, Molde, 1/0

Yttermittfältaren spelade 65 minuter när Molde tog en skön premiärseger via 1-0 borta mot Lyn.

John Pelu, Rosenborg, 0/0 Anfallaren har svårt att ta plats i det stjärnspäckade anfallet och ska under tio dagar provträna med amerikanska MLS-laget Real Salt Lake.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 1/0 Ytterbacken spelade 90 minuter när Rosenborg enkelt premiärvann med 3-0 över Vålerengen. 5/10 i betyg av Dagbladet.

Mikael Lustig, Rosenborg, 1/0
Stod för en bra insats på andra kanten och kvitterade ut betyget 6/10.

Rade Prica, Rosenborg, 1/0 Har äntligen kommit iväg från mardrömmen i Sunderland. Prica fick en halvtimme i premiären. Blygsamt betyg av Dagbladet, 4/10.

Daniel Nannskog, Stabaek, 1/0
I år är Stabaek regerande mästare och ett jagat lag. Stjärnan Daniel Nannskog spelade som vanligt 90 minuter i mötet med Lilleström (1-1). Anfallaren gjorde inget mål, men fick syna det gula kortet. Betyget 4/10 av Dagbladet.

Fredrik Risp, Stabaek, 1/0 Mittbacksförvärvet från Turkiet fick chansen direkt och stod för en godkänd insats. 5/10 i betyg.

Johan Andersson, Stabaek, 0/0
Fjolårets succéanfallare har drabbats av en tung skada och kommer vara borta ett tag framöver.

Pontus Farnerud, Stabaek, 1/0
6/10 i betyg för sin premiär. Med det tillhörde mittfältaren en av lagets bästa spelare.

Pontus Segerström, Stabaek, 0/0
Försvararen missade hela hösten och är fortfarande kvar på skadelistan.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 0/0 Ådrog sig en korsbandsskada förra sommaren och är fortfarande inte redo för spel.

Joel Riddez, Strömsgodset, 0/0 Enligt Dagbladet hade inte Riddez någon av sina bättre dagar. I den underhållande 3-3-matchen mot nykomlingen Start fick svensken betyget 4/10.

Bovar Karim, Tromsö, 0/0 Var utlånad under hösten men är nu tillbaka. Karim är för tillfället skadad.

Marcus Sahlman, Tromsö, 0/0 Det ser faktiskt ut som om förvärvet från Halmstads BK kommer att bli tredjemålvakt. Han fanns inte med i truppen mot Ålesund (1-1).

Daniel Arnefjord, Ålesund, 1/0
Spelade gjorde däremot Daniel Arnefjord som kvitterade ut betyget 5/10 för sin insats i den oavgjorda matchen mot Tromsö (1-1).

Johan Arneng, Ålesund, 1/0
Mittfältaren utsågs till matchens bästa spelare av tidningen Dagbladet. 6/10 i betyg.

Saudiarabien
Spelade i asiatiska Champions League när Al-Hilal mötte iranska Saba Batry (1-1).

Christian Wilhelmsson, Al-Hilal, 16/3

Schweiz Spelade 90 minuter när Basel vann med klara 4-0 borta mot bottenlaget Sion (4-0).

Behrang Safari, FC Basel, 20/0

Dusan Djuric, FC Zürich, 23/6 Blev utbytt efter 82 minuter av 3-0-segern över NE Xamax. FC Zürich toppar alltjämt ligan.

Andres Vasquez, FC Zürich, 0/0

Spelade inte.

Spanien
Var avstängd efter utvisningen han ådrog sig förra helgen.

Henok Goitom, Real Valladolid, 20/8

Turkiet Fick ingen speltid när Besiktas vann över Gençlerbirligi med 3-0.

Erkan Zengin, Besiktas, 1/0

Tobias Linderoth, Galatasaray, 2/0 Landslagsmittfältaren fortsätter träna för en ny comeback.

Tyskland
Ytterbacken fick betyget 5/6 (omvänd skala) av tidningen Kicker när Bochum förlorade med 0-3 mot storklubben Bayern München. Concha spelade hela matchen.

Matias Concha, Bochum, 7/0

Sharbel Touma, Borussia Mönchengladbach, 1/0 Fanns inte med i truppen.

Per Nilsson, TSG Hoffenheim, 9/0
Var återigen fast på avbytarbänken.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 23/7 Markus Rosenberg har varit ur form och ofarlig framför målet de senaste månaderna. I 4-0-mötet med Stuttgart lossnade det äntligen. Anfallaren sprang igenom två gånger och satte säkert bollen i mål. Svårflirtade Kicker gav svensken fint betyg, 2/6 (omvänd skala). Spelade också en dryg halvtimme mot Saint-Etienne (1-0) i Uefacupen.

Österrike Spelade när serieledande Salzburg vann med 2-1 över nästjumbon SCR Altach med 2-1.