Proffskollen - Rade Prica stor matchjälte

Proffskollen

FotbollDirekt levererar som vanligt statusen på svenskproffsen runt om i världen. Norska Tippeligan och amerikanska MLS är de aktiva svenskligorna just nu.

Norge

Abgar Barsom, 10/1 Barsom och hans Fredrikstad tog fyra av sex poäng förra veckan efter vinst hemma mot Lyn (2-1) och kryss mot Bodö/Glimt (2-2). Mittfältaren fick 90 minuter mot Lyn och startade även mot Bodö/Glimt, men byttes då av efter 57 minuter. Barsom kvitterade ut 5/10 i betyg bägge matcherna utav Norska VG.

Andreas Tegström, 10/1 Precis som klubbkamraten Barsom startade Tegström bägge matcherna, men byttes också ut i bägge. I vinstmatchen mot Lyn byttes han ut med drygt tio minuter kvar och mot Bodö/Glimt efter mindre än 60 minuter. Godkänt betyg mot Lyn, men skrala 3/10 i betyg senast.

Jimmy Tamandi, Lyn, 0/0 Iskall i klubblaget. Har inte gjort en enda match i år.

Johan Dahlin, Lyn, 12/0
Missade bägge Lyns förlustmatcher för spel i U21-EM.

Rickard Nilsson, Lyn, 2/0
Lämnad utanför truppen.

Marcus Andreasson, Molde, 10/0 Hoppade in i bägge Moldes segermatcher mot Lilleström (1-0) och Lyn (4-0). Stod för godkännda inhopp enligt VG – 5/10 i betyg.

Mattias Moström, Molde, 12/0 Får fortsatt förtroende i startelvan. Byttes ut mot Lilleström och Lyn med snåla betyg för sina insatser, tre respektive fyra av tio i betyg samlade mittfältaren ihop av VG.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 14/0
Startade som vanligt på vänsterbacken i bägge viktiga vinstmatcherna mot Stabaek (1-0) och Vålerengen (2-1). Byttes ut mot Vålerengen mot slutet och tilldelades 5/10 i betyg bägge matcherna.

Mikael Lustig, Rosenborg, 11/1

Missade vinstmatcherna på grund av spel i U21-EM.

Rade Prica, Rosenborg, 15/8
Blev stor matchhjälte mot Vålerengen, borta, när han avgjorde med sitt 2-1 mål på stopptid. Svensktränaren Erik Hamrén beskrev vinsten som ”skönare än sex”.

Fredrik Berglund, Stabaek, 14/7
Byttes ut efter 69 minuter i förlustdrabbningen mot Rosenborg. Hade ingen lyckad dag och fick med sig betyget 4/10 av VG. Fick på måndagskvällen starta i segermatchen mot Brann (2-1). Gjorde inget större väsen av sig och byttes ut mot slutet av matchen.

Daniel Nannskog, Stabaek, 15/7 Precis som anfallskollegan Berglund hade Nannskog det tungt mot Rosenberg. Drog på sig en varning och tilldelades betyget 4/10 för insatsen.

Fredrik Risp, Stabaek, 8/0
Utanför truppen. Är sedan tidigare på väg bort från klubben.

Johan Andersson, Stabaek, 0/0

Långtidsskadad.

Pontus Farnerud, Stabaek, 15/3 Planens gigant omgången innan, tyngre mot Rosenborg. Spelade hela matchen och skrapade ihop 5/10 i betyg. Var tillbaka mot Brann på måndagskvällen och blev matchjälte när han avgjorde matchen med sitt mål (2-1).

Pontus Segerström, Stabaek, 0/0
Tillbaka efter lång skadefrånvaro mot Brann. Satt på bänken hela matchen.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 7/0
Fick förtroendet i bägge matcherna förra veckan, men fick inte vara kvar på planen 90 minuter i dem. Tilldelades 4/10 i betyg mot Odd Grenland (1-2) och 5/10 för insatsen mot Sandefjord (1-1)

Joel Riddez, Strömsgodset, 13/0 Gjorde en klart godkänd insats mot Odd Grenland. Trots att laget föll belönades han med betyget 6/10. Tyngre gick det mot Sandefjord då ytterbacken byttes ut efter 70 minuter med 5/10 i betyg.

Bovar Karim, Tromsö, 0/0
Ute i kylan. Lär lämna klubben vid första bästa tillfälle.

Marcus Sahlman, Tromsö, 2/0
Fick som vanligt infinna sig med att sitta på bänken.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 15/0
Hade ingen bra dag på jobbet mot Brann (1-2), men hade en ännu sämre dag mot Ålesund (1-3). Alltjämt ordinarie för sitt klubblag.

Johan Arneng, Ålesund, 15/1 Gjorde en bra insats mot Brann, trots förlust, och var godkänd mot Vålerengen.

USA

Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 11/2 Tillbaka på planen efter skada i vinstmatchen mot Colorado Rapids (3-0). Tilldelades en varning och blev utbytt med tre minuter kvar av full tid.