PROFFSKOLLEN - Se hit Hamrén - spännande målskyttar

Proffskollen

Två mål när Heracles vann med 2-0 mot NEC Nijmegen. 19-årige talangen Samuel Armenteros går från klarhet till klarhet. Och i Turkiet blev Erkan Zengin målskytt.

NORGE

John Pelu, Haugesund 4/0 (Utlånad från Rosenborg)
Haugesund hade en härlig urladdning mot Hönefoss och vann med 5-1. Pelu spelade återigen från start i anfallet och var inblandad i lagets mål till 2-1. I den 48:e minuten bjöd han på ett dribblingsnummer som drog ned applåder från läktarplats. Byttes ut med sju minuter kvar. 5/10 i betyg av VG.

Benny Olsen, Hönefoss 2/0

Spelade från start också borta mot Haugesund men hade en riktigt tung eftermiddag. Fick genomusla betyget 1/10 av VG, vilket var sämst av alla spelare på planen.

Conny Månsson, Kongsvinger 0/0
Missar större delen av säsongen på grund av ett avslitet korsband.

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger 4/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)
Började matchen mot Ålesund (förlust 1-2) på mittfältet men fick ganska tidigt gå ned i försvaret, då Kai Olav Ryen blev skadad och tvingades byta och tränaren valde att sätta in mittfältaren Olav Johannesen i stället. Var nära att göra 1-0 till Kongsvinger på en nick i den 19:e minuten i samband med en frispark. Tre minuter senare missade han i tajmingen då Tor Hogne Åröy vräkte sig fram i straffområdet och hann först på bollen och tryckte in 1-0 till Ålesund. 4/10 tyckte VG att ex.-gaisarens insats var värd.

Edier Frejd, Kongsvinger 4/1
Nya 90 minuter i försvaret mot Ålesund (förlust 1-2). Var inblandad i ett par närkamper där han blev liggande kvar och såg ut att behöva byta ett par gånger men visade att han var av gott svenskt virke och fortsatte spela vidare. I den 72:a minuten fick han titta på domarens gula kort efter att ha gått för hårt fram i en tackling i samband med en kontring av Ålesund. 4/10 satte VG i betyg.

Marcus Andreasson, Molde, 4/0

Hade flera duster med Branns anfallare Erik Huskelepp och kom till korta i de flesta av dem. Bland annat vid Branns 2-0-mål när Huskelepp ryckte förbi Andreasson. Var på vippen att bli varnad och orsaka straffspark åt Brann när han drog i Huskelepps tröja i början av den första halvleken. I den 75:e minuten stoppade han samme Huskelepp med en väl avvägd tackling när denne var på väg igenom på nytt. 4/10 satte VG i betyg.

Emil Johansson, Molde 4/0
Kjell Jonevret gav Johansson på nytt chansen från start mot Brann (seger 3-2). Gedigen insats och hade i den första halvlekens tjugonde minut en möjlighet att gå framåt från sin ytterbacksposition men blev tufft tacklad och tog det därefter mer lugnt. 4/10 av VG för Johansson som spelade samtliga 90 minuter.

Mattias Moström, Molde, 4/1

Första målet för säsongen för Moström när han tryckte in segermålet till 3-2 i den 69:e minuten. Och målet var snyggt dessutom. Han fick bollen i retur efter att Sävarsson nickat bort ett inkast och drog till på volley. Moström fick en perfekt träff och skottet blev otagbart för Håkon Opdal i Brann-målet. 6/10 satte VG i betyg på Moström som spelade samtliga 90 minuter.

Björn Runström, Molde 2/1 (Utlånad från danska Odense)
Tillbaka i matchtruppen igen efter skadekänning. Fick börja på bänken mot Brann men hoppade in i den 62:a minuten. Gjorde inget sensationellt och spelade för kort tid för betyg hos VG.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 4/0
Dorsin gjorde som vanligt en arbetsam insats och var också inblandad i Rosenborgs 2-0-mål när Strömsgodset besegrades med 3-0. Det var på ett inlägg från Dorsin som Steffen Iversen i den 77:e minuten kunde sätta pannan till bollen och sätta 2-0. 5/10 tilldelade VG Dorsin i betyg.

Mikael Lustig, Rosenborg, 4/1
Lustig ville inte vara sämre än Dorsin och spelade också fram Iversen till ett mål. I den sista minuten skickade Lustig fram bollen till Iversen, som tog med sig bollen med klacken innan han lade den till rätta vid foten och drog in bollen från 16 meters håll. Lustig fick 4/10 av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 4/1
Ännu en match utan mål för Prica, som gick i däck två gånger i straffområdet mot Strömsgodset men fick inte straff med sig någon av gångerna. Fick en jättechans att göra mål på men sumpade den. 4/10 ansåg VG att Prica var värd.

Daniel Örlund, Rosenborg 4/0

Andra nollan på raken för Örlund när Rosenborg vann med 3-0 mot Strömsgodset. Bjöd på en snygg grej i den 29:e minuten när han fintade bort Strömsgodsets anfallare Marcus Pedersen i en duell. I övrigt en tämligen lugn dag på jobbet för den tidigare AIK:aren. 6/10 i betyg av VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 3/0
Spelade hela matchen när Sandefjord spelade 1-1 mot Odd Grenland. I den 15:e minuten borde han ha nätat när han sköt från tio meter men avslutet gick över. 4/10 blev betyget hos VG.

Johan Andersson, Stabaek, 4/2
Flera bra avslut av Andersson i matchen mot Tromsö (förlust 0-1). Andersson hade ett par stora lägen att göra mål på men hade inte det rätta flytet i avsluten. 4/10 satte VG i betyg på anfallaren som spelade hela matchen.

Pontus Farnerud, Stabaek, 4/1
Poängräddare senast för Stabaek. Denna gång mot Tromsö bäste spelare på planen efter att ha stått för flera fina initiativ offensivt med både inlägg och skott men tog också ett stort ansvar defensivt. Höga betyget 8/10 av VG för Farneruds 90 minuter på planen.

Daniel Nannskog, Stabaek, 4/1

Nannskog lämnade planen utan tillverkat mål också mot Tromsö och rasade i media efteråt mot att Tromsö ställt upp som ett handbollsförsvar efter att laget gjort 1-0 i den 23:e minuten. 4/10 satte VG i betyg på svensken.

Joel Riddez, Strömsgodset, 4/0

Riddez spelade 90 minuter på nytt för Strömsgodset när laget mötte Rosenborg och förlorade med 0-3. I den sista matchminuten var han nära att orsaka en straffspark när han satte handen på Pricas skuldra när denne försökte ta sig fram. Prica föll väl lätt och kanske var det därför som domaren valde att fria. 4/10 i betyg av VG.

Fredrik Björck, Trömsö, 4/0
Björck spelade hela matchen mot Stabaek (seger 1-0). I den 88:e minuten drog han ned Stabaeks brasilianare Diogo i eget straffområde men domaren viftade avvärjande. 5/10 av VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 0/0
Fick finna sig i att vara avbytare när Tromsö vann med 1-0 mot Stabaek på bortaplan.

George Mourad, Tromsö 0/0

För andra matchen i följd blev Mourad kvar på avbytarbänken i samtliga 90 minuter.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 4/2

Inget mål för Ingelsten när Viking spelade 0-0 mot Lilleström. Men det brände till rejält i den 55:e minuten när han skickade bollen mot målet i en mycket tilltrasslad situation men en Lilleströmförsvarare kunde rensa på mållinjen.

Daniel Arnefjord, Ålesund 4/1

Spelade fram till Ålesunds 1-0 mot Kongsvinger. Han förlorade först bollen i en duell efter en frispark men vann tillbaka den och slog ett inlägg och där höll sig Tor Hogne Åröy framme och skickade in 1-0. Arnefjord spelade i 90 minuter och fick 4/10 i betyg.

Johan Arneng, Ålesund 4/0
Arneng fortsätter att göra bra andra halvlekar. Mot Kongsvinger (seger 2-1) var han tämligen anonym i den första halvleken men direkt i den andra halvleken gick han på avslut i den 47:e minuten, som målvakten tvingades rädda till hörna. Hade ytterligare ett par fina lägen offensivt men lämnade planen utan mål. 5/10 i betyg av VG.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 19/2

En ledbandsskada lär hålla honom borta till ungefär i slutet av april.

Jon Jönsson, Bröndby, 8/2
I torsdags spelade Bröndby 2-2 mot Silkeborg och Jönsson var den som tog Bröndby tillbaka in i matchen genom en distinkt nick på en hörna från Michael Kron-Dehli. Samme Kron-Dehli var det som sedan grejade kvitteringen till 2-2. Jönsson spelade från start och i 90 minuter. På söndagen spelade Bröndby borta mot Köge och vann med 2-1. Jönsson spelade från start på nytt. Blev varnad i den 45:e minuten och någon större insats gjorde inte svensken, då han fick sämsta betyg av tidningen B.T, nämligen 02.

Mikael Nilsson, Bröndby, 22/1

Spelade från start i försvaret och fick nya 90 minuter under bältet mot Silkeborg (2-2). Gick lite väl hårt fram i den 21:a minuten och fick då titta på domarens gula kort. Även mot Köge spelade Nilsson från start och hela matchen. Gjorde dock inget större väsen av sig.

Samuel Holmén, Bröndby, 19/4
Spelade hela matchen mot Silkeborg (2-2) utan att utmärka sig nämnvärt. Däremot utmärkte sig Holmén på bästa sätt när Bröndby tog revansch för nederlaget med 1-3 mot Köge för två veckor sedan, när Bröndby vann med 2-1 på söndagen och Holmén inledde Bröndbys målskytte efter en tilltrasslad situation i samband med en hörna.

Alexander Farnerud, Bröndby, 22/3

Farnerud fick på nytt börja på bänken när Bröndby spelade 2-2 mot Silkeborg men fick hoppa in i den 76:e minuten. Fick sitta hela matchen på bänken när Bröndby vann med 2-1 borta mot Köge.

Andreas Klarström, Esbjerg, 24/0

För andra matchen i följd föll Esbjerg med 0-4 när laget spelade hemma mot Århus i onsdags. Klarström spelade från start men byttes ut med sju minuter kvar. På måndagskvällen spelade Esbjerg 0-0 mot Odense på bortaplan. Klarström spelade hela matchen.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Opererades i december och räknar inte med comeback denna säsong.

Mikael Rynell, Esbjerg, 13/0

Fick sitta kvar på avbytarbänken matchen igenom när Esbjerg förlorade med 0-4 mot Århus. Även mot Odense på måndagskvällen upprepade sig scenariot.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 5/0
Utanför matchtruppen i Esbjergs 0-4-förlust mot Århus och i 0-0-matchen mot Odense.

Johan Wiland, Köpenhamn, 19/0
Femte och sjätte nollan av sju möjliga under 2010 höll Wiland när FC Köpenhamn vann med 2-0 mot Odense i mitten av förra veckan och 3-0 borta mot Nordsjälland på måndagen.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 21/1
Tillbaka i startelvan i torsdags när FCK spelade mot Odense. Hjälpte FCK föredömligt att hålla nollan (seger 2-0). På måndagen gjorde Antonsson en stabil insats på nytt när han hjälpte FCK hålla nollan mot Nordsjälland (seger 3-0).

Peter Larsson, Köpenhamn, 11/0
Antonsson var tillbaka mot Odense i torsdags och då blev Larsson förpassad ut till avbytarbänken igen och fick vara kvar där matchen ut. Samma scenario upprepade sig mot Nordsjälland på måndagskvällen.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 25/2

Hjälpte sin målvakt Johan Wiland och laget att hålla nollan mot Odense i torsdags. Andra målet för säsongen för Wendt när FCK vann med 3-0 mot Nordsjälland. Han följde med upp i ett anfall och bollen hamnade hos honom efter ett inlägg från William Kvist som såg ut att sakna adress. Wendt kom ångande och tryckte till direkt och bollen gick in lågt invid ena stolpen bakom Nordsjällands burväktare Jesper Hansen. Målet betydde 2-0. Wendt var därefter också varit delaktig i förarbetet till Cesar Santins 3-0. Wendt fick fina betyget 10/12 hos B.T och ansågs vara FCK:s bäste spelare mot Nordsjälland.

Dino Avdic, Köge 0/0

Alltjämt utanför Köges matchtrupp.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 22/0

Varningen mot Ålborg förra helgen gjorde att han inte fick medverka på grund av avstängning i torsdagsmatchen mot Midtjylland (förlust 0-1). Ny tung match för Kibebe när Nordsjälland förlorade med 0-3 mot FC Köpenhamn. Ansågs vara sämste Nordsjälland-spelare på planen av B.T och tilldelades betyget 00.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 24/7
Fick chansen från start mot Midtjylland i torsdags men byttes ut redan i halvtid. Mot FCK började han på bänken och fick hoppa in i den 67:e minuten. Hade svårt att komma till riktigt bra lägen.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 13/0

Spelade 90 minuter mot Midtjylland i torsdags (förlust 0-1). Sade i en intervju inför matchen att han utvecklats som vänsterback och att han blir bättre och bättre för varje match. Det kanske han inte borde ha sagt, då han blev utsedd till sämste Nordsjälland-spelare på planen av tidningen B.T och tilldelade honom betyget 00. Något bättre insats mot FCK, då han också spelade i 90 minuter.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0
Reservmålvakt på nytt när Ålborg spelade 1-1 mot Sönderjyske i fredags och när Ålborg spelade 1-1 mot Silkeborg på måndagen.

Louay Chanko, Ålborg, 24/3
Spelade samtliga 90 minuter när Ålborg spelade 1-1 mot Sönderjyske i fredags. Började på bänken men hoppade in i halvtid mot Silkeborg på måndagen. Gjorde 1-0 i den 63:e minuten på en snyggt slagen frispark och såg ut att bli matchvinnare när Silkeborg tilldömdes en straffspark på stopptid, på vilken laget utjämnade.

Andreas Johansson, Ålborg, 25/5

Johansson fick på nytt chansen från start när Ålborg mötte Sönderjyske i fredags och spelade 1-1. Spelade samtliga 90 minuter. Spelade hela matchen också mot Silkeborg och hade ett par bra lägen att göra mål på. Blev varnad i den sista matchminuten.

HOLLAND

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 8/2

Utanför Ajax trupp när laget vann med 1-0 borta mot Ado den Haag.

Rasmus Lindgren, Ajax, 6/1
En ledbandsskada gör att Lindgren har satt punkt för denna säsong.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 19/3
Fanns inte med i matchtruppen när Alkmaar vann med 2-0 hemma mot Utrecht.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 19/1

Spelade hela matchen mot Utrecht och låg bakom 1-0-målet i segermatchen mot Utrecht, då han från vänsterkanten spelade fram målskytten Maarten Martens redan i den femte minuten. Hann också med att bli varnad i den 19:e minuten.

Andreas Granqvist, Groningen, 28/6
Spelade 90 minuter när Groningen förlorade med klara 0-3 borta mot Vitesse på bortaplan.

Fredrik Stenman, Groningen, 26/1
Precis som Granqvist figurerade Stenman i 90 minuter i Groningens försvar.

Petter Andersson, Groningen, 0/0
Alltjämt på Groningens skadelista.

Viktor Elm, Heerenveen, 24/4

Spelade från start men byttes ut i den 54:e minuten när Heerenveen vann med 4-1 mot Sparta Rotterdam. Elm var den som spelade fram Hernan Losada till dennes ledningsmål i den nionde minuten.

Philip Haglund, Heerenveen 8/0
Satt hela matchen på avbytarbänken när Heerenveen vann med 4-1 mot Sparta Rotterdam.

Samuel Armenteros, Heracles 11/3

19-åringen fortsätter briljera. Han började på bänken när Heracles spelade mot NEC Nijmegen. Han hoppade dock in i den 56:e minuten och var den som förändrade matchbilden fullständigt via två mål inom loppet av matchens sista tio minuter. Och det var två rejäla pärlor han skickade in bakom Gabor Babos i NEC-målet. Vid det första målet tog han sig mycket skickligt igenom NEC:s försvar och tryckte distinkt in bollen till 1-0.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 25/2

Satt på bänken från start borta mot Heracles och blev kvar på densamma under hela matchen.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 30/0

Ännu en nolla för Isaksson då PSV vann med 1-0 borta mot Willem II. Han gjorde en magnifik räddning i matchen och hade också tur att få ett domslut med sig, då Willem II gjorde ett mål men domaren bedömt att Frank Demouge gått för bryskt fram mot den svenske burväktaren.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 29/13
Spelade från start och i hela matchen mot Willem II, utan att skriva in sig i målprotokollet.

Lasse Nilsson, Vitesse, 28/7
Spelade från start och under hela matchen i onsdags när Vitesse föll med 1-2 mot Feyenoord men Nilsson hade med lite flyt kunnat blivit målgörare men fick se bollen slå i stolpen. Även mot Groningen i helgen (seger 3-0) spelade Nilsson från start men denna gång var han inte i närheten av motståndarmålet. Byttes ut i den 79:e minuten.

Emra Tahirovic, MVV Maastricht 5/1
Utanför laget när Maastricht vann med 2-1 mot Cambuur Leeuwarden på fredagen.

Demba Traoré, Fortuna Sittard 29/9
Inget spel för Fortuna Sittard den senaste helgen.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 26/4

Spelade från start och i hela matchen när Hamburg spelade 0-0 mot Hannover 96. Hade en bra chans i den andra halvleken att göra mål men avslutet blev misslyckat.

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 6/0
Var på väg mot comeback på allvar i bortamatchen mot Köln, när han skadade sig på träning och blir borta i några veckor.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 17/1

Kvar på avbytarbänken under hela matchen också borta mot Borussia Dortmund (förlust 1-2).

Per Nilsson, Hoffenheim, 8/0
Något överraskande fick Per Nilsson chansen från start när Hoffenheim förlorade med 0-4 mot Wolfsburg. Nilsson spelade hela matchen.

Matias Concha, Bochum, 21/0
Bänkad under hela matchen mot Freiburg (1-1).

Andreas Johansson, Bochum, 14/0

Fick börja på bänken mot Freiburg men hoppade in i den 83:e minuten och fick känna på hetluften i Bundesliga än en gång.

Andreas Dahlén, Hansa Rostock 7/2

Dahlén fortsätter få förtroendet på mittfältet. Denna gång gick han mållös av planen men gjorde en fin insats på nytt när Hansa Rostock vann med 2-0 mot Alemannia Aachen.

Ezad Razic, Oberhausen 5/0

Spelade från start mot Kaiserslautern (seger 2-1) men fick en smäll och tvingades utgå redan i den 13:e minuten.

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 15/0
Hade bara en riktigt bra chans när Blackburn spelade 0-0 mot Portsmouth. 6/10 av Skysports och betyget blev kort och gott: ”Okej”.

Johan Elmander, Bolton, 21/3
Spelade från start mot Aston Villa men hade svårt att uträtta något konstruktivt och byttes ut redan i den 58:e minuten mot Ivan Klasnic. 5/10 satte Skysports i betyg och tyckte att han hade liten effekt på matchen.

Sebastian Larsson, Birmingham, 24/4

Har hamnat i tränaren Alex McLeish kylskåp och fick inte hoppa in i helgens 1-1-match mot Liverpool.

David Elm, Fulham 7/1

Spelade från start mot Wigan men fick skadekänning och utgick redan i halvtid och i efterhand har det visat sig att skadan kan göra att han blir borta från spel en tid. 6/10 satte Skysports och omdömet blev: ”Gjorde inget intryck”.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0 (11/0 för Derby)
Ej med på avbytarbänken mot Wigan.

Astrit Ajdarevic, Hereford, 1/0 (utlånad från Leicester)
Fick debutera mot Barnet i lördags när han hoppade in med 16 minuter kvar av matchen (seger 2-1). På måndagen var han utanför matchtruppen när Hereford vann med 1-0 borta mot Doncaster.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Även i helgen var Söderberg utanför matchtruppen när Newcastle säkrade avancemang till Premier League nästa säsong.

Jonas Olsson, West Bromwich, 37/4
90 minuters spel gånger två för Olsson när West Bromwich först besegrade Leicester med 3-0 i fredags och därefter spelade 1-1 mot Watford. Olsson blev varnad i den 36:e minuten i den sistnämnda matchen.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (4/0 för Exeter)
Har ännu inte hittat någon ny klubb att spela för, utan hoppas alltjämt på en ny utlåning.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 23/3
Källström var tillbaka i startelvan och spelade i 90 minuter när Lyon besegrade Rennes på bortaplan med 2-1. Hade ett par fina framspelningar och 5/10 blev betyget av L’Equipe.

Petter Hansson, Rennes, 26/1
Hansson spelade 90 minuter mot Lyon i försvaret. 4/10 satte L’Euipe i betyg för försvarsresen.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 21/1
Fanns med på avbytarbänken mot Atalanta men fick inte hoppa in.

Andreas Landgren, Udinese, 0/0

Udinese vann med 3-0 mot Juventus och Landgren var utanför matchtruppen på nytt.

Sebastian Carlsén, Inter 0/0

Utanför matchtruppen mot Bologna (seger 3-0).

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför Novaras matchtrupp.

Thomas Magnusson, Taranto 1/0
Det för Magnusson när Taranto föll med 0-1 borta mot Cavese i Lega Pro1. Han spelade i 90 minuter och drog på sig ett gult kort under matchen.

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 23/15
Skadekänning gjorde att ”Ibra”stod över matchen mot Athletic Bilbao (seger 4-0).

Henok Goitom, Almería, 17/1
Bänkad på nytt när Almeria spelade 1-1 mot Mallorca.