Proffskollen - Zlatan håller målsnittet

Proffskollen

Många svenskar letar efter formen i Europa. Men Zlatan levererar och Schlebrügge och Lustig gjorde mål. Här är veckans proffskoll.

DANMARK

Max von Schleebrügge, Bröndby, 9/2 Gjorde andra målet för säsongen när han nickade in 3-1 i bortamötet med Sönderjyske (seger 4-2).

Jon Jönsson, Bröndby, 3/1 Skadad och borta till mitten av oktober.

Mikael Nilsson, Bröndby, 8/0 Spelade hela matchen mot Sönderjyske i backlinjen och utmärkte sig inte nämnvärt.

Samuel Holmén, Bröndby, 7/2
Även Holmén fick 90 minuter mot Sönderjyske och ordnade fram den straffspark som Bröndbys Peter Madsen gjorde mål på med tre minuter kvar av matchen.

Alexander Farnerud, Bröndby, 8/1 Inhopp senast. Spel från start denna gång mot Sönderjyske och hade ett par bra inläggsmöjligheter men det var också allt. Utbytt mot islänningen Gislason med åtta minuter kvar.

Fredrik Björck, Esbjerg, 9/0
Tog revansch för den mediokra insatsen senast och ledde Esbjergs mittförsvar i 90 minuter med pondus och auktoritet när Esbjerg vann med 4-0 borta mot serieåttan Nordsjälland. I och med segern är Esbjerg ny ledare av danska ligan.

Alexander Östlund, Esbjerg, 0/0 På väg tillbaka hos Esbjerg efter skada men alltjämt utanför matchtruppen.

Andreas Klarström, Esbjerg, 9/0 Spelade hela matchen i Esbjergs försvar men gjorde en blek insats. Fick 4/12 och ansågs vara sämste Esbjergspelare på planen av sporten.dk.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0 Fortsatta skadeproblem för Fribrock, som inte väntas vara tillbaka förrän tidigast i oktober.

Mikael Rynell, Esbjerg, 5/0 Något spel från start mot Nordsjälland blev det inte men Rynell fick hoppa in i den 64:e minuten.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 2/0

Den tidigare Djurgårdsanfallaren är kvar på bänken hos det danska ledarlaget. 90 nya minuter blev det mot Nordsjälland.

Johan Wiland, Köpenhamn, 2/0 Se där, det funkar ju att hålla nollan i Danmark också! Andra matchen för Wiland den här säsongen och första nollan. FCK tog en stabil seger på hemmaplan med 3-0 mot seriejumbon Randers.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 6/0 Var uttagen i truppen mot Randers men ställdes ändå över mot jumbon när det blev dags för match.

Peter Larsson, Köpenhamn, 4/0 Spel från start som mittback för andra matchen i följd för tidigare HBK-försvararen. Men hos sporten.dk föll han inte i nåder, då han fick betyget 4 och omdömet "Hade inte mycket att göra".

Oscar Wendt, Köpenhamn, 9/0 Högerback mot Randers (3-0) och prickfri insats i 90 minuter.

Dino Avdic, Köge 0/0 Ser ut att få vänta på sin debut hos Köge ytterligare en tid. Var utanför laget i förlustmatchen mot Odense (1-3).

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 8/0
Fick vara med om den nesliga hemmaförlusten mot Esbjerg med 0-4. Spelade hela matchen.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 7/3 Från att ha varit bäste spelare på planen senast var han inte alls lika framstående mot Esbjerg. Försökte idogt att spräcka nollan i 90 minuter men misslyckades.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 0/0 Ännu ingen debut för nyförvärvet från AIK. På bänken för andra matchen i följd men chansen till spel inom kort lär ha ökat med tanke på lagets svaga insats mot Esbjerg.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 7/0 Var tillbaka i startelvan borta mot FCK men fick vara med om en förlust med 0-3. Inte minst sedan tidigare ÖIS-målvakten Nathan Coe varit minst sagt fumlig på två av målen.

Tobias Grahn, Randers, 5/0 För andra matchen i följd blev Grahn kvar på Randers avbytarbänk matchen igenom.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0 Fortsatt reservmålvakt bakom marockanen Karim Zaza, som släppte in ett mål mot Silkeborg (förlust 0-1).

Louay Chanko, Ålborg, 9/1 Chanko kunde inte leverera i samma utsträckning mot Silkeborg som han gjort i de senaste matcherna. Spelade 90 minuter på det centrala mittfältet.

Andreas Johansson, Ålborg, 9/3 Det fungerar inte för Johansson för tillfället. Svag insats senast och mot Silkeborg glänste han inte heller och blev utbytt med kvarten kvar.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/0 Utanför matchtruppen och får nöja sig med spel i reservlaget. Har tröttnat på tillvaron i klubben och aviserat att han vill bort från densamma.

Björn Runström, Odense, 1/0 Inget spel för Runström när Odense vann med 3-1 borta mot Köge.

NORGE

Abgar Barsom, Fredrikstad, 17/1

Var inte med i förlustmatchen mot Strömsgodset (1-4), då han var avstängd efter att ha dragit på sig tre gula kort.

Mattias Andersson, Fredrikstad, 14/4 Började matchen mot sitt gamla lag utmärkt och var delaktig i Fredrikstads mål till 1-0 i den 16:e minuten. Han sköt ett skott som blev det blev retur på och på den gjorde Celso Borges 1-0. Sen rasade allt för Fredrikstad som föll med 1-4. Betyget blev 3/10 hos VG.

Jimmy Tamandi, Lyn, 5/0 Spel från start och i 90 minuter i förlustmatchen mot Vålerengen (1-4). Gjorde ett bra jobb i försvaret men räckte inte mer än till betyget 3/10 hos VG.

Rickard Nilsson, Lyn, 4/0 Såg etablerad ut i Lyns startelva men mot Vålerengen fick han finna sig i 90 minuter på avbytarbänken.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 21/0 90 minuters spel som vänsterback mot Sandefjord (seger 4-0). Var i allra högsta grad delaktig i 3-0-målet, då han slog ett inlägg till Rade Prica, som avslutade inte bättre än att Sandefjords Gabrielsen skickade in bollen i eget mål. 5/10 blev betyget hos VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 19/4 Fjärde målet för säsongen av Lustig, som var en riktig delikatess. Med en bicykleta gjorde han 1-0 mot Sandefjord i den 30:e minuten. Rade Prica stod för en fin framspelning. Fina 6/10 i betyg hos VG.

Rade Prica, Rosenborg, 22/15 Lysande insats av Prica som var inblandad i samtliga Rosenborgs fyra mål. Spelade fram till två av målen, låg bakom Sandefjords självmål och gjorde själv 2-0 med en enkel bredsida i den 66:e minuten. VG premierade svensken med betyget 6/10.

Fredrik Berglund, Stabaek, 21/6 Efter några bleka insatser av svensken fick han börja på bänken borta mot Odd Grenland. Med nio minuter kvar vid ställningen 1-1 fick han hoppa in i stället för Daniel Nannskog. Med två minuter kvar avgjorde han matchen med att göra 2-1 på en målvaktsretur.

Daniel Nannskog, Stabaek, 24/9

Försökte allt han kunde offensivt men fick inte mycket uträttat och blev också utbytt med nio minuter kvar. 4/10 i betyg hos VG.

Johan Andersson, Stabaek, 3/1 Efter två inhopp på Stabaeks mittfält var det dags för spel från start för skåningen. Han tackade för förtroendet genom att bjuda på ett drömmål i den 14:e minuten, då han snyggt skruvade in bollen i bortre krysset. Målet betydde 1-0 för Stabaek i bortamatchen mot Odd Grenland (seger 2-1). 6/10 blev betyget hos VG.

Pontus Farnerud, Stabaek, 23/4 Storstilad insats senast mot Rosenborg men fick aldrig chansen att följa upp den borta mot Odd, då han var avstängd.

Pontus Segerström, Stabaek, 9/0 Har varit ordinarie i Stabaeks backlinje sedan åtta omgångar tillbaka. Gjorde en fin skottblockering i den 79:e minuten som hade kunnat resultera. Fina 6/10 i betyg av VG.

Joel Riddez, Strömsgodset, 23/1 Oj vad nära Riddez var att göra sitt andra mål för säsongen när han i den 82:a minuten mot Fredrikstad dundrade bollen i ribban. Lagkamraten Storflor tog hand om returen och fastställde slutresultatet 4-1. 5/10 i betyg av VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 3/0
Handskadad och borta till i början av oktober.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 24/0 Mittbacken fick i den 90:e minuten gå upp och klämma till på en frispark men sköt den rakt på en från muren utrusande spelare i mötet med Brann. Då hade Ålesund redan säkrat segern med 3-0. Annars 90 nya minter för AIK-försvararen som fick 5/10 i betyg hos VG.

Johan Arneng, Ålesund, 23/2 Det gula kort han drog på sig senast gjorde att han samlat på sig fem totalt och var därför avstängd när Ålesund vann med 3-0 mot Brann.

Marcus Andreasson, Molde, 17/0

Åker jojo ut och in i Kjell Jonevrets startelva. Denna gång fick han inleda på bänken och komma in de sista fem minuterna och hann då inte uträtta något nämnvärt.

Mattias Moström, Molde, 21/1 Moström fick börja matchen mot Tromsö (förlust 0-1) på bänken och hoppa in i den 62:a minuten. Gjorde ett piggt inhopp och skaffade nästan omgående en hörna för Molde och tog också ett avslut från distans som dock gick utanför. För knappt med speltid för att få betyg av VG.

HOLLAND Kennedy Bakircioglü, Ajax, 3/1

Spel på nytt från start på innermittfältet när Ajax bortabesegrade VVV Venlo med 4-0. Dock utbytt i den 68:e minuten mot dansken Dennis Rommedahl.

Rasmus Lindgren, Ajax, 0/0
Utanför truppen och får inte ens chansen i reservlaget.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 2/0
Ny situation för Elm, som från att ha varit ordinarie hos Kalmar nu får finna sig i att vara inhoppare. Fick spela sista 17 minuterna ute till höger i Alkmaars anfall när laget jagade mål framåt mot Nejmegen. I stället var det gästerna som gjorde matchens enda mål med tre minuter kvar.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 4/0 Skadeproblem gör att Wernbloom för tillfället är utanför Alkmaars matchtrupp.

Andreas Granqvist, Groningen, 7/1
Nya 90 minuter för Granqvist i Groningens förlustmatch mot Willem II. Utmärkte sig genom att dra på sig ett tidigt gult kort.

Fredrik Stenman, Groningen, 7/0 Spelade innerback tillsammans med Granqvist och precis som sin svenske lagkamrat fick han spela hela matchen.

Petter Andersson, Groningen, 0/0 Alltjämt skadad.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 5/0 Startade matchen mot Twente (förlust 0-2) på bänken men fick hoppa in redan i den 59:e minuten men kunde inte förändra matchbilden.

Viktor Elm, Heerenveen, 4/0 Spel från start på Heerenveens mittfält men blev utbytt i den 78:e minuten.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 6/1 Fick återgå till att spela i anfallet när NEC vann med 1-0 borta mot Alkmaar. Spel från start och fram till den 89:e minuten, då han byttes ut.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 7/0 Stabilt spel på nytt från Isaksson, som släppte in ett mål borta mot Feyenoord men lade ändå med stabilt spel grunden för seger för Eindhoven med 3-1.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 6/2 Spel från start och 90 minuter borta mot Feyenoord (seger med 3-1) men ingen notering i målprotokollet för värmlänningen.

Lasse Nilsson, Vitesse, 6/2 Andra målet för Vitesse den här säsongen, när han slog till redan i den andra minuten mot RKC. Vitesse vann till slut med 3-1 och Nilsson fick spela i 73 minuter innan han byttes ut.

George Mourad, Willem II, 5/0 Kvar på avbytarbänken matchen igenom när Willem II vann med 2-1 mot Groningen.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 5/1

Spel från start borta mot Eintracht Frankfurt (1-1) men utbytt redan i paus. Fick dåliga betyget 5/6 av Kicker (omvänd betygsskala)

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 2/0 Tungt, tungt, tungt för Bengtsson i hans andra match för Hertha. Förlust hemma mot Freiburg med 0-4 och Bengtsson fick minst sagt känna på det höga tempot i Bundesliga, där han blev förbilöpt gång på gång av Freiburgs kameruan Mohamadou Idrissou. Inte minst vid det tredje målet var Bengtsson illa ute. Spel i 90 minuter och sämsta tänkbara betyg hos Kicker, 6/6.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 1/0 Äntligen tillbaka hos Bremen efter att ha varit skadad under inledningen av säsongen. Fick hoppa in i anfallet i den 68:e minuten borta mot Bayer Leverkusen. (0-0).

Per Nilsson, Hoffenheim, 0/0 Fortfarande fastetsad på bänken hos Hoffenheim. Fick se sitt lag vända 1-2 i paus till seger med 4-2 borta mot Borussia Mönchengladbach.

Matias Concha, Bochum, 2/0 Kvar på avbytarbänken matchen igenom när Bochum tappade ledning med 2-1 i paus till förlust med 2-3 hemma mot Mainz.

Andreas Johansson, Bochum, 4/0 Fick spela från start i förlustmatchen mot Mainz men lämna både mittfältet och planen i den 74:e minuten. 5/6 blev betyget hos Kicker.

ENGLAND Martin Olsson, Blackburn, 1/0

Utanför matchtruppen i förlustmatchen mot Everton (0-3).
Tillbaka på bänken efter att ha missat den senaste matchen på grund av skadekänning. Kvar på bänken under hela matchen mot Stoke (1-1).

Sebastian Larsson, Birmingham, 4/0
Helt utanför Birminghams matchtrupp när laget vann med 1-0 borta mot Hull.

Johan Elmander, Bolton, 3/0

David Elm, Fulham 0/0 Elm får fortsätta vänta på debuten hos Fulham.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0 Har inget förtroende hos tränare Roy Hodgson och vill bort från klubben.

Erik Edman, Wigan 0/0 Kvar på bänken matchen igenom mot Arsenal.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0 Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0 Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 8/2 Två nickmål mot Doncaster tidigare i veckan (3-1) och 90 minuters speltid både då och i helgen borta mot Middlesbrough (seger 5-0).

Oscar Jansson, Exeter 2/0 Stabilt målvaktsspel från unge Jansson när Exeter tog sin andra seger för säsongen i Championship via 2-1 mot Tranmere.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 5/0

Spelade från start borta mot PSG (1-1) på sin sedvanliga mittfältsposition. Undgick att bli utbytt och fick betyget 4/10 av L'Equipe.

Petter Hansson, Rennes, 6/0 Stabil seger med 4-0 på bortaplan för Rennes mot Grenoble. Hansson gjorde på nytt en helgjuten insats och fick betyget 6/10.

ITALIEN
Albin Ekdal, Siena, 2/0

Fick hoppa in redan i den 54:e minuten borta mot Sampdoria (förlust 1-4). Fick betyget 6/10 av Datasport.it och omdömet: "Nära spel från start. Han spelar med dignitet"

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Har fått agera inhoppare i de tre inledande matcherna för sitt Novara i den italienska tredjedivisionen. I helgen blev det bara fyra minuter borta mot Como (seger 2-0). Novara för tillfället tvåa i tabellen i Lega Pro 1a (tidigare Serie C1)

SPANIEN Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 3/3

100 procentig så här långt när det gäller att göra mål i varje match. Gjorde 1-0 redan i den andra minuten mot Atletico Madrid (seger 5-2). Enda lilla plumpen var att han inte fick slutföra matchen, utan fick vara med om ett taktiskt byte med fem minuter kvar.

Henok Goitom, Almería, 0/0 Skadad och missade också Almerias tredje match för säsongen (1-0 mot Getafe).

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 3/0 AEK tappade sina första poäng för säsongen när laget spelade 1-1 borta mot PAS Giannia. Majstorovic spelade 90 minuter i försvaret.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 4/0 Panathiniakos har inte tappat en poäng så här långt. I helgen 2-1 hemma mot Aris och fjärde raka segern. Bjärsmyr spelade 90 minuter i försvaret.

Sharbel Touma, Iraklis, 3/0 Spelade 90 minuter mot AEK Aten senast men när Iraklis mötte Larissa blev det inget spel för Touma.

Olof Mellberg, Olympiakos, 3/0 Mellberg spelade 90 minuter när Olympiakos vann med 2-1 borta mot PAOK efter ett sent avgörande.

TURKIET

Tobias Linderoth, Galatasaray, 0/0 Skadad.

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0 Har ett fått ett bakslag när det gäller hans tidigare knäskada och riskerar ny operation.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 5/1 Spelade från start när Genclerbirligi vann med 2-1 borta mot Ankaragucu. Byttes ut redan i den 56:e minuten och fick nöja sig med beyget 2/5 av den turkiska fotbollssajten Fanatik.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0 Fortfarande utanför Besiktas trupp när laget förlorade med 0-1 borta mot Kayserispor.

David Durmaz, Denizlispor, 0/0 Matchen mot Ankaraspor blev uppskjuten.

Fredrik Risp, Ankaraspor 1/0 Matchen mot Denizlispor blev uppskjuten.

SCHWEIZ

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1 Inget spel i den schweiziska ligan i helgen.

Dusan Djuric, FC Zürich, 5/1 Inget spel i den schweiziska ligan i helgen.

Behrang Safari, FC Basel, 9/0 Inget spel i den schweiziska ligan i helgen.

ÖSTERRIKE
Eddie Gustafsson, Salzburg, 7/0
Inget spel i ligan i helgen för Eddie, då den hade uppehåll för cupspel.

RYSSLAND
Peter Gitsélov, Rostov, 3/0
Inget spel för Gitsélov när Rostov spelade 3-3 mot Kuban.

USA
Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders, 16/1
Ljungberg tillbaka från avstängning och spelade 90 minuter i hemmamatchen mot Chivas som slutade 0-0. Han hade ett par vassa framspelningar som hade kunnat reslutera om medspelarna varit mer på alerten.

Johan Claesson, Portland Timbers, 21/0 Spelade från start för sitt Portland men utgick redan i den 56:e minuten. Då hade han dock hunnit med att spela fram tvåmålsskytten George Josten till dennes första mål redan i den sjätte minuten i mötet med Cleveland (seger 2-1).

Publicerad 2009-09-22 kl 14:34