Proffskollen - Zlatan och EM-reserver glänste

Proffskollen

De svenska utlandsproffsen bjöd i veckan på 15 mål. Zlatan Ibrahimovic sköt Inter till serieseger. Kim Källström, Andreas Johansson och Lasse Nilsson kan också titulera sig ligamästare. Dessutom glänser flera EM-reserver. Det här och mycket mer i veckans proffskoll.

Danmark

Olof Persson, AGF Århus, 0/0 Fortfarande skadad.

Martin Ericsson, Bröndby, 29/6 Avstängd mot Ålborg (0-2), men tillbaka och spelade 90 minuter när Bröndby tog en skön prestigeseger i derbyt mot FC Köpenhamn (2-1).

Max von Schlebrügge, Bröndby, 13/1
Spelade också hela matchen och var stabil mot FCK. I veckans andra match, mot seriesegrarna Ålborg, var Schlebrügge olycklig och gjorde självmål.

Samuel Holmén, Bröndby, 23/3 Enligt tidningen BT gjorde Holmén en riktigt svag insats mot Ålborg och byttes också ut i andra halvlek. Mycket bättre gick det i derbyt mot FCK där svensken inledde målskyttet.

Andreas Klarström, Esbjerg, 23/0 Var okej, trots 0-1 hemma mot AGF i veckomatchen. Spelade också 90 minuter när Esbjerg förlorade mot Horsens (1-3).

Fredrik Björck, Esbjerg, 12/1 Blev varnad och kom aldrig upp i normal standard mot AGF. Fanns däremot inte med i helgkampen mot Horsens.

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 13/1 Fick stå över veckans bägge matcher på grund av hjärtproblem.

Marcus Allbäck, FC Köpenhamn, 28/7
Byttes ut efter 67 minuter mot Viborg (3-0). Samtliga mål föll efter att EM-anfallaren lämnat banan. Däremot hittade Allbäck rätt när Köpenhamn förlorade i derbyt mot Bröndby med 1-2.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 22/0 EM-reserven är numera given i startelvan Spelade 90 minuter mot både Viborg och Bröndby. Var strålande mot Viborg och godkänd i mötet med Bröndby.

Rawez Lawan, Horsens, 31/8 Blev utbytt på övertid i den mållösa matchen mot Randers i veckan. Under söndagen gjorde Lawan sitt åttonde mål för säsongen när laget hemmaslog Esbjerg (3-1).

Ken Fagerberg, Midtjylland, 12/3 Hoppade in och avgjorde tillställningen mot Odense med 3-1-målet. Fick starta i mötet med AGF, men byttes ut mållös med en kvart kvar att spela.

Andreas Dahl, Nordsjälland, 13/1 Blev utbytt i slutskedet av den tråkiga 0-0-matchen mot jumbon Lyngby. På söndagen prickade Dahl in sitt första mål för säsongen när Nordsjälland spelade 1-1 mot Odense.

Johnny Lundberg, Nordsjälland, 25/1 90 minuter mot Lyngby, men inte med mot Odense.

Marcus Pode, Nordsjälland, 13/1 Är skadad.

John Alvbåge, Viborg, 21/0 Satt på bänken när Viborg degraderas till andradivisionen och även i tillställningen mot Randers (0-1).

Robert Åhman-Persson, Viborg, 27/0 Spelade 90 minuter mot FC Köpenhamn (0-3). Mittfältaren drog på sig sin sjätte varning för året och var avstängd i den betydelselösa matchen mot Randers.

Andreas Johansson, Ålborg, 30/7 Kan titulera sig ligamästare redan första säsongen. Johansson spelade 90 minuter när Ålborg vann över Bröndby med 2-0 och säkrade guldet. Fanns även på banan i 2-0-segern över jumbon Lyngby.

Lars Nilsson, Ålborg, 12/2 Anfallaren är fortsatt ur slag. Inte något mål på de tio senaste matcherna och när ligatiteln säkrade byttes Nilsson ut med en knapp halvtimme kvar att spela. Fick stå över mot Lyngby.

Frankrike

Karl Svensson, Caen, 6/0 Fick aldrig komma in i sista matchen för säsongen.

Kim Källström, Lyon, 37/5 En underbar lördag för Källström. Ligatiteln säkrades Källström dödade själv matchen mot Auxerre när han nickade in 3-0-målet efter 53 minuters spel. Fick också avsluta med ett bra betyg i tidningen L´Equipe, 6,5/10.

Petter Hansson, Rennes, 35/2 Mittbacken drog på sig sin sjätte varning för säsongen när Rennes avslutade med att besegra Nancy (3-2) på bortaplan. 5/10 i betyg av L´Equipe. Rennes slutade sexa.

Johan Elmander, Toulouse, 32/11 Vann över Valenciennes med 2-1 och förra årets sensationslag, Toulouse, hänger med det resultatet kvar i Ligue 1. Elmander spelade hela matchen och fick betyget 5/10 i L´Equipe.

Jon Jönsson, Toulouse, 1/0
Fanns inte med på bänken och en tung skadesäsong är över för Jönsson.

Grekland

Mikael Nilsson, Panathinaikos, 23/0 Spelade inte i den sista kvalmatchen till Champions League mot Daniel Majstorovics nya klubb AEK Aten (1-1).

Holland

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 18/3 Satt på bänken hela matchen när Ajax missade chansen att nå Champions League. Returen mot Twente slutade mållös och Ajax får nästa säsong spela i Uefacupen.

Rasmus Lindgren, Ajax, 11/2 Fick återigen spela i det centrala försvaret.

Jonas Olsson, Nijmegen, 27/3 Mittbacken gjorde två mål i första mötet med NAC. Över två matcher vann Nijmegen med 7-0 och kvitterar därmed ut en Uefacupbiljett till nästa säsong.

Groningens svenskduo Fredrik Stenman och Marcus Berg, plus Willem II:s George Mourad har spelat klart för säsongen.

Italien

Zlatan Ibrahimovic, Inter, 26/17 Hyllades från alla håll efter sina två mål när han hoppade in och fixade ligatiteln åt Inter. "Grym som boxaren Tyson, storartad som en Gud", skrev bland annat Il Giornale.
Matchen var Zlatans första på knappt två månader och ett riktigt härligt besked inför EM-slutspelet.

Norge

Njugo Demba-Nyrén, Brann, 6/1 Stod för en bra insats när Brann vann över Vålerengen med 1-0. Demba-Nyrén byttes ut med en kvart kvar att spela och fick betyget 5/10 av tidningen VG.

Daniel Blomgren, Bodö/Glimt, 0/0 Är fortfarande skadad.

Abgar Barsom, Fredrikstad, 6/1 Fina betyget 6/10 av VG och målskytt när Fredrikstad krossade Ålesund med 5-0. Laget är fortfarande tvåa i tabellen.

Andreas Tegström, Fredrikstad, 6/1 I samma match hoppade Tegström in med nio minuter kvar att spela. Då ledde redan Fredrikstad med 5-0.

Patrik Gerrbrand, Fredrikstad, 6/0 Försvararen blev varnad och fick för sjätte matchen i rad betyget 5/10 av VG.

Håkan Malmström, Ham-Kam, 1/0 Betyget 3/10 av VG för sin insats i 1-1-matchen mot Strömsgodset.

Markus Ringberg, Ham-Kam, 7/3 Spelade också hela matchen och fick 4/10 i betyg.

Eddie Gustafsson, Lyn, 7/0 Ratades ur EM-truppen, men var magnifik i fredagens match mot serieledande Stabaek (0-2). Trots förlusten var Gustafsson klart bäst på planen och fick pangbetyg av VG, 9/10,

Jimmy Tamandi, Lyn, 0/0 Långtidsskadad.

Magnus Powell, Lyn, 5/0 För femte gången den här säsongen fick Powell agera inhoppare. Lämnade bänken med 22 minuter kvar att spela.

Marcus Andreasson, Molde, 1/0

Mittbacken är fortfarande skadad.

Mattias Moström, Molde, 7/0 Tvingades byta redan efter 40 minuters spel hemma mot Viking Stavanger (2-3). 3/10 i betyg av VG.

Fredrik Stoor, Rosenborg, 7/0 En underbar vecka för den förre Hammarby-spelare. Först en plats i EM-truppen sedan tog Rosenborg äntligen en seger igen, 4-0 mot Lilleström. Stoor assisterade till ett mål och fick betyget 6/10.

John Pelu, Rosenborg, 1/0 Fick äntligen debutera. Hoppade in sista 20 minuterna.

Daniel Nannskog, Stabaek, 7/5 Gjorde mål för fjärde matchen i rad när serieledarna vann över Lyn med 2-0. Nannskog fick betyget 6/10 och är nu uppe i delad ledning i skytteligan.

Johan Andersson, Stabaek, 7/4 Var petad, men kom in med nio minuter kvar att spela och punkterade matchen med 2-0-målet.

Pontus Segerström, Stabaek, 7/0 Ny stabil insats av försvararen och 5/10 i betyg av VG.

Joel Riddez, Strömsgodset, 5/0 Kunde inte spela i veckans match.

Mattias Andersson, Strömsgodset, 7/1 Satte en straff i sista minuten mot Ham-Kam (1-1) och räddade en poäng. Var en av planens bästa spelare och fick betyget 6/10 av VG.

Bovar Karim, Tromsö, 0/0 Får vänta på sina första minuter för säsongen. Fanns inte med i truppen.

Peter Abelsson, Viking Stavanger, 0/0 Långtidsskadad.

Benjamin Kibebe, Ålesund, 6/0
Var avstängd efter att ha ådragit sig ett rött kort i förra omgången.

Johan Arneng, Ålesund, 5/0 Bäst i ett uselt Ålesund mot Fredrikstad (0-5). 4/10 i betyg. Ålesund har nu 0-9 på två matcher.

Portugal

Pontus Farnerud, Sporting Lissabon,15/0 Fick aldrig hoppa in när Sporting tog hem den portugisiska cupen efter förlängning mot Porto.

Spanien

Christian Wilhelmsson, Deportivo La Coruna, 15/1 Fick avsluta säsongen med 90 minuter och ett gult kort när Deportivo förlorade hemma mot Villarreal (0-2). Nu återstår att se vad som händer med Chippen nästa säsong.

Henok Goitom, Real Murcia, 31/2 Fanns inte med när redan degraderade Murcia förlorade med 3-5 hemma mot Barcelona i serieepilogen.

Tyskland

Matias Concha, Bochum, 18/0 Bochum avslutade ligaspelet med att förlora hemma mot Hansa Rostock med 1-2. Concha fick spela sista 25 minuterna.

Sharbel Touma, Borussia Mönchengladbach, 16/3 Spelade inte i helgen.

Tobias Grahn, Hertha Berlin, 13/0 Utanför truppen igen och Grahn kommer säkerligen att lämna Hertha Berlin nu.

Björn Runström, Kaiserslautern, 28/4 Hoppade in sista tio minuterna när Kaiserslautern räddade ett nytt kontrakt via 3-0 mot FC Köln. Runströms lånekontrakt löper nu ut.

Alexander Farnerud, VfB Stuttgart, 11/0
Var som vanligt utanför truppen. Bara 24 minuter under hela våren och framtiden är oviss för Farnerud.

Per Nilsson, TSG Hoffenheim, 22/0 Spelade 90 minuter när Hoffenheim gick upp i Bundesliga efter 5-0 mot Greuther Fürth. 3/6 i betyg av tidningen Kicker.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 30/14 Avslutade en lyckad säsong med att slå in matchens enda mål borta mot Bayer Leverkusen. I poängligan slutade Rosenberg på en fin tredjeplats med 14 mål och nio målgivande passningar. Betyget 3/6 för sista matchen för säsongen.

Publicerad 2008-05-20 kl 18:32