Proffskollen - Zlatans succé fortsätter

Proffskollen

Svenskarna låter tala om sig i den danska ligan. Zlatan gjorde mål för den andra matchen i följd och på en liten arena i östra London gjorde en svensk målvaktstalang debut. Här är veckans proffskoll.

DANMARK

Max Von Schleebrügge, Bröndby, 8/1 Spelade 90 minuter och gjorde en stabil insats i Bröndbys försvar i segermatchen mot Århus (1-0)

Jon Jönsson, Bröndby, 3/1
Skadad.

Mikael Nilsson, Bröndby, 7/0 Startade som mitt-mittfältare mot Århus men byttes ut redan i den 68:e minuten.

Samuel Holmén, Bröndby, 6/2
Andra målet för säsongen för Holmén när han gjorde segermålet för Bröndby i
mötet med Århus. Fick efter matchen maxbetyget 10 av sporten.dk och
dedikerades omdömet: "Fint arbete och ett kanonmål"

Alexander Farnerud, Bröndby, 7/1 Senast blev lillebror Farnerud kvar på bänken mot FC Köpenhamn. Mot Århus fick

han dock känna på åtta minuters hetluft, då han fick göra ett sent inhopp i den
andra halvleken. Gjorde inget större avtryck.

Fredrik Björck, Esbjerg, 8/0 Precis som senast blev det 90 minuter under bältet för Björck när serietvåan
Esbjerg besegrade tiondeplacerade tredjejumbon Köge med 3-2. Behärskade att spela med tidig varningsbelastning men fick bottenbetyget 00 av sporten.dk som
motiverade det hela med "förbilöpt och omskadad".

Alexander Östlund, Esbjerg, 0/0 På väg tillbaka hos Esbjerg efter skada men alltjämt utanför matchtruppen.

Andreas Klarström, Esbjerg, 8/0 Återigen spel från start för Klarström men byttes ut redan i den 63:e minuten
mot Köge.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0 Fortsatta skadeproblem för Fribrock, som inte väntas vara tillbaka förrän tidigast i oktober.

Mikael Rynell, Esbjerg, 4/0

Fick något överraskande spela från start på mittfältet men utgick med skadekänning redan i den 56:e minuten.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 2/0 Än en gång 90 minuter på bänken för den tidigare Djurgårdsanfallaren.

Johan Wiland, Köpenhamn, 1/0 Säsongsdebut för Wiland, då förstemålvakten Jesper Christiansen är skadad. Blandade och gav rejält. Ett missförstånd mellan honom och Martin Vingård ledde till ett självmål men i matchslutet stod den tidigare Elfsborgs-keepern för två högklassiga räddningar och såg till att FCK fick en poäng med sig.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 6/0 90 minuter i försvaret för Antonsson, som för andra gången den här säsongen
belönades med bästa spelare på planen av sporten.dk. Fick betyget 7 och omdömet: "Bar ensam försvaret".

Peter Larsson, Köpenhamn, 3/0 Ingen speltid senast mot Bröndby. Fick därför mycket överraskande spela från

start och i 90 minuter mot Bröndby som mittback intill Oscar Wendt och som en
av tre svenskar i backlinjen. Betyget blev dock svagt av sporten.dk. 00 fick
Larsson och omdömet blev: "Ställer till det igen och igen".

Oscar Wendt, Köpenhamn, 8/0 Mittback denna gång intill Peter Larsson och gjorde som sådan en prickfri insats
i de 90 minuter han fick spela.

Dino Avdic, Köge 0/0 Det talangfulla nyförvärvet från Ängelholm var utanför Köges trupp i bortamatchen mot Esbjerg.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 7/0 Spelade hela matchen i segermatchen borta mot Midtjylland med 2-0.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 6/3 Redan tre mål av den tidigare MFF-anfallaren. Denna gång fastställde han slutresultatet i den 86:e minuten. Förärades med maxbetyget 10 av
sporten.dk. "Bättre än i Horsens" blev det något kryptiska omdömet av den

danska sportsajten.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 0/0
Nyförvärvet från AIK fick tillbringa hela matchen mot Midtjylland på bänken.

Bobbie Friberg da Cruz, Randers, 6/0 90 minuter senast men mot Ålborg (förlust 0-3) blev det bänken hela matchen för ex-Gaisaren.

Tobias Grahn, Randers, 5/0
Blev denna gång kvar på bänken för sitt Randers i förlusten mot Ålborg.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0 Fortsatt reservmålvakt.

Louay Chanko, Ålborg, 6/2 För andra matchen i följd blev Chanko utsedd till matchens bäste spelare hos
Ålborg. Betyget hos sporten.dk blev 10.

Andreas Johansson, Ålborg, 7/2 Om Chanko på nytt gjorde en storstilad insats gick det tyngre för Andreas
Johansson. sporten.dk ansåg att han var sämste Ålborgspelare på planen och gav honom betyget 4.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/0 Får ännu inget förtroende av tränaren Allan Kuhn.

Björn Runström, Odense, 1/0 Runström fick äntligen känna på det gröna gräset igen. Men detta bara under
matchens sista minut i mötet med Nordsjälland, som slutade med förlust, 0-2.

NORGE
Abgar Barsom, Fredrikstad, 17/1
Spelade precis som tidigare från start på Fredrikstads mittfält, drog på sig ett gult kort i den 35:e minuten och fick betyget 6/10 av VG.

Mattias Andersson, Fredrikstad, 13/4
Lämnade Strömsgodset under landslagsuppehållet för att skriva på för Fredrikstad, där han fick debutera från start och vilken drömdebut det blev, då han nickade in en hörna i den 17:e minuten efter att själv ha fixat hörnan genom ett skott som målvakten räddade ut över kortlinjen. Kom bort helt i den andra halvleken, där han blev avvinkad för offside i ett friläge.
Byttes ut i 90:e minuten och fick nöja sig med betyget 5/10 av VG.

Jimmy Tamandi, Lyn, 4/0 Svag insats senast mot Rosenborg och ännu svagare i mötet med Lyn. 4/10 mot
Rosenberg blev till 3/10 hos VG den här gången. Spel från start men utbytt i
73:e minuten. Var på vippen att orsaka ett baklängesmål via en svag hemåtpassning till målvakten i den 22:a minuten.

Rickard Nilsson, Lyn, 4/0 Trollhättespelaren börjar bli allt mer etablerad i Lyns startelva. Denna gång fick han prova på rollen som vänsterback och fick betyget 4 av VG. Sköt en frispark från 23 meter i den 74:e minuten.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 20/0 Vänsterbacken spelade på nytt 90 minuter när Rosenborg besegrade Stabaek med 2-1. Var på vippen att åsamka Stabaek ett självmål när han slog ett inlägg från vänster och som träffade försvararen Rognes höft men Knudsen i Stabaeks mål räddade. 5/10 i betyg hos VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 19/3 Stabil insats av högerbacken Lustig i mötet med Stabaek. 6/10 av blev betyget
hos VG. Hade en fin nick efter en hörna i den 55:e minuten men blev lite trängd
och nickade utanför.

Rade Prica, Rosenborg, 20/14 Senast var han planens gigant men tvingades stå över matchen mot Stabaek,
då han hade känning av en vadskada.

Fredrik Berglund, Stabaek, 22/11 Ännu en svag insats av den tidigare Elfsborgsanfallaren i förlustmatchen mot
Stabaek. Spel från start men utbytt i den 67:e minuten och fick nöja sig med
betyget 3/10. Drog på sig ett gult kort i slutet av den första halvleken.

Daniel Nannskog, Stabaek, 22/9 Även Nannskog fick nöja sig med betyget 3/10 i förlustmatchen mot Rosenborg
(1-2). Hade många chanser att göra mål och var som närmast i den 75:e minuten, då stolproten var ivägen för den hetlevrade anfallaren som någon minut innan hade skällt ut linjedomaren när denne höjt flaggan för offside.

Johan Andersson, Stabaek, 2/0 Senast var inhoppet på tio minuter. Denna gång fick han hela 22 minuter på sig att göra visa vad han går för men gjorde inget avtryck alls och spelade för kort tid för att betygsättas hos VG.

Pontus Farnerud, Stabaek, 22/3
Planens bäste spelare hos Stabaek mot Rosenborg. Låg bakom jättechansen som Nannskog hade som denne avslutade i stolproten. Fick fina betyget 7/10 hos VG.

Pontus Segerström, Stabaek, 8/0
90 minuter för Segerström mot Rosenborg men orsakade några farliga frisparkar
och därav fick han nöja sig med betyget 5/10

Joel Riddez, Strömsgodset, 20/1 Hade svårt att följa upp den fina matchen mot Odd Grenland när Strömsgodset mötte Molde på bortaplan. Utmärkte sig inte nämnvärt i förlustmatchen (1-2). VG var också sparsamt med betyget och satte en 4.

Marcus Sahlman, Tromsö, 3/0

Handskadad och borta till i början av oktober.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 22/1 5/10 blev betyget för mittbacken Arnefjord i segermatchen på bortaplan mot Lyn (2-0). 90 minuters spel för den tidigare AIK-försvararen.

Johan Arneng, Ålesund, 22/2 Precis som Arnefjord spelade Arneng 90 minuter och fick betyget 5/10 i mötet med Lyn. Drog på sig ett gult kort i den 21:a minuten, då han var sen in i en
tackling på Lyns nigerian Paul Obiefule. Dessutom ett bra skott från 20 meter i
den 31:a minuten men skottet gick tyvärr utanför målet.

Marcus Andreasson, Molde, 17/0 Ingen speltid senast och tillbaka från start och i 90 minuter den här gången.
Tillvaron svängde snabbt för Andreasson när Molde besegrade Strömsgodset med 2-1. 4/10 i betyg hos VG.

Mattias Moström, Molde, 20/1 Blev utbytt med fyra minuter kvar av segermatchen mot Strömsgodset efter att

ha spelat från start som vänstermittfältare. 4/10 blev VG:s betyg på den tidigare AIK-mittfältarens insats.

HOLLAND

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 2/1 Från att ha varit i Martin Jols frysbox har Kennedy tinats upp och mot NAC Breda
följde han upp fullträffen nyligen i Europa League. Bakircioglu gjorde 5-0-målet i den 48:e minuten när Ajax vann med 6-0. Spelade som innermittfältare matchen igenom.

Rasmus Lindgren, Ajax, 0/0
Utanför truppen och får inte ens chansen i reservlaget.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 1/0 Anlände tidigare i veckan till Alkmaar och fick debutera med att hoppa in med 13 minuter kvar att spela i bortamatchen mot Ado den Haag (förlust 1-2).

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 4/0 Skadeproblem gör att Wernbloom för tillfället är utanför Alkmaars matchtrupp.

Andreas Granqvist, Groningen, 6/1 Har spelat till sig en ordinarie högerbacksplats hos Groningen. Spelade 90 minuter när Groningen vann med 1-0 borta mot Heerenveen.

Fredrik Stenman, Groningen, 6/0 Även Stenman spelade i 90 minuter mot Heerenveen men i motsatt försvarsposition jämfört med Granqvist.

Petter Andersson, Groningen, 0/0 Alltjämt skadad.

Patrik Ingelsten, Heerenveen, 4/0
Fick tillbringa hela matchen mot Groningen på avbytarbänken.

Viktor Elm, Heerenven, 3/0 Såg trött och sliten ut i landslaget och fick också börja som avbytare mot
Groningen och hoppa in i den 61:a minuten. Kunde dock inte förändra matchutgången.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 5/1 Spelade på en för honom ovan position som innermittfältare när NEC spelade 2-2 borta mot Vitesse. Slapp undgå nesan att bli utbytt och fick 90 nya minuter i den holländska ligan.

Andreas Iskasson, PSV Eindhooven, 6/0
Såja nu börjar nollorna rada upp sig för Isaksson. Höll nollan i den senaste
ligaomgången och släppte heller inte in något mål mot Roda när holländska ligan startade om efter landslagsuppehållet, där Isaksson som bekant också höll

nollan mot Malta.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 5/2
Inledde på bänken mot Roda (3-0) men fick hoppa in tidigt och ersätta skadade
högermittfältaren Afellay. Lämnade planen utan tillverkat mål.

Lasse Nilsson, Vitesse, 6/1 Nya 90 minuter för Lasse Nilsson i Vitesse-anfallet i mötet med NEC Nijemegen. Gjorde inget mål i mötet som slutade 2-2.

George Mourad, Willem II, 5/0
Utanför truppen i förlustmatchen mot Feyenoord (2-3).

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 4/1 Efter att ha börjat på bänken i matchen före uppehållet fick Berg chansen från
start hos Hamburg i hemmamatchen mot Stuttgart (seger 3-1). Var med om ett
taktiskt byte i slutminuten. Fick svaga betyget 4,5/6 av kicker.de (omvänd
betygsskala)

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 1/0 Äntligen debut för försvarstalangen. Spelade i 90 minuter som mittback. Fick

betyget 4,5/6 av kicker.de.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 0/0 Alltjämt på skadelistan.

Per Nilsson, Hoffenheim, 0/0 3-0-segern mot Bochum var ännu en match som Nilsson fick se i sin helhet från
avbytarbänken.

Matias Concha, Bochum, 2/0 Började på bänken men fick hoppa in paus som högerback. 4,5/6 blev betyget hos Kicker i förlustmatchen mot Hoffenheim (0-3)

Andreas Johansson, Bochum, 3/0 Än en gång spel från start på Bochums mittfält för den tidigare HBK-spelaren.
Precis som övriga svenskar i denna Bundesligaomgång fick han betyget 4,5/6.

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 1/0 Succé i U21-landslaget i förra veckan. Helt utanför matchtruppen när Blackburn
mötte Wolverhampton och vann med 3-1.

Johan Elmander, Bolton, 3/0
Skadekänning gjorde att Elmander missade bortamatchen mot Portsmouth (seger 3-2).

Sebastian Larsson, Birmingham, 4/0

Ånyo spel från start för Larsson när Birmingham mötte rivalen Aston Villa i ett hett derby (förlust 0-1). Larsson var en av de bästa spelarna hos Birmingham och fick betyget 7 och omdömet "tufft hot" av Skysports.

David Elm, Fulham 0/0
Har nyss anlänt till Fulham och fick se matchen mot Everton från läktarplats.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0 Har inget förtroende hos tränare Roy Hodgson och vill bort från klubben.

Erik Edman, Wigan 0/0 Fanns med på bänken hos West Ham (1-0) efter sin skada men blev kvar där
matchen ut.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0 Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 5/0 Så ordinarie som han kan bli för tillfället i West Bromwich mittförsvar.

Oscar Jansson, Exeter 1/0 Målvaktstalangen är utlånad i en månad från Tottenham till Exeter i League 1,

där han fick känna på hetluften direkt borta mot Leyton Orient, där han blev
nyckelfigur i mötet som slutade 1-1. Leyton hade intensiv press men 18-årige
Jansson i tröja 46 räddade en poäng åt Exeter.

SPANIEN Målskytt för andra matchen i följd när Barcelona vann med 2-0 borta mot Getafe. Än så länge har Zlatan levt upp till de högt ställda förväntningarna. Dock utanför omgångens lag, som tidningen Elmundo tog ut.

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 2/2

Henok Goitom, Almería, 0/0 Skadad och missade också Almerias andra match för säsongen (0-1 mot Sporting Gijon)

ITALIEN
Spelet i premiären för Siena verkar ha varit en engångsföreteelse för Ekdal.
Mot Roma (seger 2-1) fick han än en gång finna sig i att stanna utanför planen i
90 minuter.

Albin Ekdal, Siena, 1/0

FRANKRIKE Fick hoppa in i anfallet hos Lyon med 21 minuter kvar att spela när Lyon vann mot Lorient med 1-0. Spelade för kort tid för betyg av LÉquipe.

Kim Källström, Lyon, 4/0

Petter Hansson, Rennes, 5/0 Lagkapten Hansson såg med stabilt försvarsspel till att laget kunde hålla nollan och vinna med 1-0 mot St Etienne. Hansson fick en 6/10 i betyg av LÉquipe.

GREKLAND Majstorovic fick vara med om andra raka 1-0-segern i ligan för AEK. Blev varnad i 41:a minuten men hjälpte till att säkra segern mot Iraklis trots en man mindre under de sista 36 minuterna.

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 2/0

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 3/0 Bjärsmyr fick 90 nya minuter i Panathinaikos backlinje borta mot Panthrakikos och lär får fortsatt förtreonde, då laget höll nollan för tredje matchen i följd.

Sharbel Touma, Iraklis, 2/0
Ut i paus senast och inte ens med i förlustmatchen mot AEK Aten (0-1).

Olof Mellberg, Olympiakos, 2/0 Gedigen försvarsinsats av Mellberg när Olympiakos spelade 0-0 mot Kavala.

TURKIET
Skadad.

Tobias Linderoth, Galtasaray, 0/0

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0 Den förre BP-talangen väntar fortfarande på att få göra debut för sin nya klubb.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 4/1
Harbuzi följde upp den fina insatsen senast med en okej insats mot
Ekiseheirspor i en match som slutade 2-2. Harbuzi fick betyget 2/5 av den
turkiska tidningen Fanatik.

Erkan Zengin, Besiktas, 0/0 Inte heller mot Galatasaray fick Zengin chansen.

David Durmaz, Denizlispor, 0/0 Utanför truppen när Denizilspor spelade 0-0 mot Diyarbakirspor.

Fredrik Risp, Ankaraspor 1/0
Hoppade in med 21 minuter kvar i segermatchen mot Hacettepe som
Ankaraspor vann med 4-0.

SCHWEIZ
Andres Vazques, FC Zürich, 3/1
Inget spel för Vazques när FCZ vann med 3-2 mot Grasshoppers.

Dusan Djuric, FC Zürich, 5/1
Inte heller Dusan Djuric medverkade i mötet med Grasshoppers.

Behrang Safari, FC Basel, 9/0
Ordinarie i landslaget men hos Basel fick han vila fram till den sista minuten i bortamatchen mot Bellinzona (seger 3-2)

ÖSTERRIKE
Kunde inte klara av att hålla Rapid Wien stången i bortamatchen som slutade 2-2 efter att Salzburg haft ledningen med 2-0 efter den första halvleken.

RYSSLAND
Efter att ha varit utanför laget ett tag fick Gitsélov hela 45 minuter borta mot
Zenit (förlust 0-2). Gitsélov hoppade in i paus.

Johan Claesson, Portland Timbers, 20/0
Tillbaka efter skada spelade Claesson 90 minuter på Portlands mittfält när laget föll med 0-1 mot Cleveland i USL-League. Claesson hade en nick i mitten av andra halvleken som gick hårfint över ribban.

Publicerad 2009-09-15 kl 14:53