PROFFSKOLLEN – Elm vann brödrakamp

Proffskollen

I Holland möttes Rasmus och Viktor Elm. Alkmaar mot Heerenveen. Vem vann och fick högst betyg i brödrakampen? Här allt om veckans svenska utlandsproffs.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 15/0
Speluppehåll i den danska ligan till 6 mars 2011.

Mikael Nilsson, Bröndby, 19/0

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0

Johan Persson, Esbjerg 0/0

Fredrik Risp, Esbjerg 15/0

Johan Wiland, FC Köpenhamn, 19/0

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 17/0

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 0/0 (Nordsjälland, 19/0)

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 19/1

Ken Fagerberg, Midtjylland, 4/1

Rawez Lawan, Nordsjälland, 13/1

Andreas Johansson, Odense, 18/1

Björn Runström, Odense, 0/0
Har fått tillåtelse att lämna klubben.

Erton Fejzullahu, Randers 0/0 (utlånad från NEC Nijmegen 7/0)

Valentino Lai, Vejle 12/1

Mikael Rynell, Vejle 12/6 (Utlånad från Esbjerg, 1/0)
Speluppehåll till 20 mars 2011 i den danska andraligan.

Eldin Karisik, Viborg 15/1

HOLLAND

Rasmus Lindgren, Ajax 13/1
Lindgren fick på nytt finna sig i en plats på avbytarbänken när Ajax mötte VVV Venlo på hemmaplan och vann med 1-0. Lindgren blev kvar på bänken matchtiden ut.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 18/4
Rasmus vann brödrakampen mot Viktor när AZ Alkmaar vann med 2-0 borta mot Heerenveen. Och det var också ett svenskt samarbete som låg bakom 1-0. Elm slog en hörna efter en halvtimmes spel och där dök Pontus Wernbloom upp och skallade in bollen via ribban. Elm spelade hela matchen. 6,5/10 i betyg hos goal.com.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar 18/3
Tredje målet för säsongen av Wernbloom när han efter en halvtimmes spel i matchen mot Heerenveen nickade in en hörna via ribban. Spelade hela matchen och tilldelades betyget 6/10 av goal.com.

Andreas Granqvist, Groningen 23/9
Granqvist hade en jättechans att göra sitt tionde mål för säsongen med sju minuter kvar av matchen mellan Groningen och Roda Kerkrade (förlust 1-4). Han var helt fri med målvakten och ingen annan runtomkring och bollen var placerad på straffpunkten men Granqvist slog inte straffsparken bättre än att Przemyslaw Tyton kunde rädda. Då var ställningen 0-3 och Granqvist hade kunnat ordna lite kontakt för Groningen i matchen. 5,5/10 blev betyget hos goal.com.

Fredrik Stenman, Groningen 23/1
Stenman inledde matchen mot Roda men fick en smäll mot slutet av den första halvleken och byttes ut i halvtid. Han gjorde dock en fullt godkänd insats under den tid han var inne på planen. 6/10 i betyg av goal.com.

Petter Andersson, Groningen 12/2
Aj. Aj. Aj. Andersson spelade från start mot Roda men det blev bara spel i 16 minuter innan en ny skadekänning gjorde sig påmind.

Philip Haglund, Heerenveen 6/0
Ytterligare 90 minuter blev det på avbytarbänken för Haglund när Heerenveen förlorade med 0-2 mot AZ Alkmaar.

Viktor Elm, Heerenveen 20/3
Fanns med på planen under hela matchen mot AZ Alkmaar (förlust 0-2). Gjorde en helt okej match och tilldelades betyget 6,5/10 av goal.com.

Samuel Armenteros, Heracles 21/4
Huskvarna-talangen Armenteros fortsätter att rada upp 90-minutersmatcher för sitt Heracles i den holländska ligan. I helgen fanns han med under hela matchen när Heracles spelade 1-1 borta mot Utrecht. 6,5/10 i betyg av goal.com.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven 24/0
Satte tonen i matchen mot NAC Breda (seger 4-1) när han i den sjätte minuten stod för en briljant räddning när Anthony Lurling testade den svenske landslagskeepern med ett avancerat avslut. Han fick dock kapitulera mot samme Lurling i den 64:e minuten, då denne tog ett avslut nere i Isakssons vänstra hörn. 7/10 i betyg av goal.com.

Marcus Berg, PSV Eindhoven 16/6 (utlånad från Hamburg)
Tvåmålsskytt senast och mot NAC Breda var han på vippen att bli målgörare på nytt. Med tio minuter kvar av den första halvleken missade han målet från nära håll. Berg spelade dock fram till det andra målet. Han byttes senare ut i den 83:e minuten. 5,5/10 i betyg av goal.com.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 21/13
Äntligen noterades Toivonens namn i målprotokollet igen. Mot NAC Breda gjorde han 3-1 i den 72:a minuten. Redan i den 15:e minuten var han involverad i en situation, där han blev bryskt nedgjord av Nemanja Gudelj, som helt vaknat på fel sida och med utvisning som följd på Gudelj. Då hade samme spelare ådragit sig en varning redan i den femte minuten. 6/10 i betyg hos goal.com.

Rasmus Bengtsson, Twente 5/0
Tillbaka i matchtruppen när Twente mötte NEC Nijmegen och spelade 1-1. Men mer än en plats på avbytarbänken utan att få hoppa in blev det inte denna gång.

Emir Bajrami, Twente 12/1
Första målet för Bajrami kom i hans tolfte match för Twente. Och målet han gjorde i den 27:e minuten mot NEC Nijmegen var riktigt snyggt. Han vann bollen på offensiv planhalva, gjorde bort en täckande försvarare och sedan placerade in bollen snyggt förbi Jasper Cillessen. Han byttes ut i den 66:e minuten efter ett gott dagsverke. Fick fina 7/10 i betyg av goal.com.

Andreas Landgren, Willem II 10/2 (Utlånad från Udinese)
Skadekänning höll Landgren borta mot Excelsior (förlust 0-4).

BELGIEN

Patrick Amoah, White Star Woluwé 22/16
Amoahs White Star Woluwé spelade 0-0 borta mot Namur. Tyvärr ingen uppgift om hur mycket speltid det blev för Amoah.

ENGLAND

Sebastian Larsson, Birmingham 24/1
I tisdags mötte Birmingham och Newcastle och det blev förlust med 0-2 för Birmingham. Larsson spelade från start men byttes ut i den 76:e minuten. Var mycket aktiv i spelet och hade ett par riktigt bra framspelningar som lagkamraterna dock inte förvaltade på bästa sätt. 6/10 i betyg hos Skysports och omdömet ”ojämn”.

Martin Olsson, Blackburn 17/1
FA-cupmatcher i helgen i England och då Blackburn är utslaget blev det en spelledig helg för Olsson.

Johan Elmander, Bolton 25/9
Även Bolton är sedan tidigare utslaget ur FA-cupen och det blev således inget matchspel för Elmander.

Jonas Olsson, West Bromwich 13/1
Redan efter en halv minuts spel förhindrade Olsson Wolverhampton från att ta ledningen i söndagens match mellan lagen. Han täckte bort ett avslut när Wolverhampton försökte rivstarta matchen. Olsson hade två bra nickmöjligheter på hörnor men som inte resulterade. Olsson spelade hela matchen och fick 7/10 i betyg av Skysports och omdömet: ”Monumental närvaro”.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (Northampton 4/0)
Söker ny klubb att bli utlånad till för att få spela matcher.

Ole Söderberg, Newcastle 0/0
Tillbaka i B-laget, då Newcastles båda ordinarie målvakter är disponibla.

John Guidetti, Manchester C 0/0 (Burnley 5/1)
Kämpar på i Manchester Citys ungdomslag i en förhoppning om att kanske få chansen i någon av Citys sista matcher för säsongen.

SKOTTLAND

Daniel Majstorovic, Celtic 21/1
Stabilt spel av Majstorovic när Celtic vann ”Old Firm” med 3-0 mot antagonisten Glasgow Rangers.

Fredrik Ljungberg, Celtic 4/0
Ljungberg hade skadekänning och var helt utanför matchtruppen mot Rangers. Rapporter gör dock gällande från Skottland att han ändå inte hade varit aktuell för spel mot Glasgow, åtminstone inte från start.

Billy Berntsson, Kilmarnock 3/0
Utanför Kilmarnocks matchtrupp när laget föll med 0-5 borta mot Aberdeen.

TYSKLAND

Per Nilsson, Nürnberg 14/0
Nürnberg vann med klara 3-0 mot Eintracht Frankfurt i fredags. Någon speltid blev det dock inte för Nilsson som satt kvar på avbytarbänken under hela matchen.

Denni Avdic, Werder Bremen 4/0
Avdic fick finna sig i att sitta på avbytarbänken under hela matchen när Werder Bremen förlorade med 0-4 borta mot Hamburg.

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 13/0
Dahlén saknas alltjämt hos Frankfurt.

Matias Concha, Bochum 10/0
Fotskadad och borta till ungefär månadsskiftet april-maj 2011.

Andreas Johansson, Bochum 15/0
Bochum vann med 2-0 hemma mot Fortuna Düsseldorf och Johansson gjorde en utmärkt insats på mittfältet under de 90 minuter han spelade. 3/6 i betyg av kicker.de. (omvänd betygsskala där 1 är bäst och 6 är sämst).

Oscar Lewicki, Bayern München II 17/0
Bayern Münchens andralag föll med 1-3 borta mot Heidenheim. Lewicki spelade hela matchen utan att utmärka sig nämnvärt. Han tilldelades 4/6 i betyg av kicker.de

ITALIEN

Albin Ekdal, Bologna 15/1
Skadekänning gjorde att Ekdal tvingades stå över matchen mot Palermo (seger 1-0).

Zlatan Ibrahimovic, Milan 24/13 (utlånad från Barcelona)
Inget mål av Zlatan när Chievo besegrades med 2-1. Men "Ibra" var i allra högsta grad delaktig i det första målet som gjordes av Robinho. Zlatan var den som nickade ned bollen till Pato som från mycket nära håll kunde skicka in bollen i nätmaskorna. 7/10 i betyg av goal.com och omdömet: "Inte hans match idag, trots att han låg bakom Robinhos mål. Jobbade hårt men fick inga klara chanser. Fördelade bollen utmärkt och skapade bra möjligheter för sina lagkamrater".

Joel Ekstrand, Udinese 0/0
Alltjämt utanför Udineses matchtrupp. Missade helgens 0-0-match mot Brescia.

Jonatan Berg, Taranto 0/0
Nu har det snart gått en hel säsong men ännu inget spel för Berg hos Taranto.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon 22/1
Lyon vann med klara 4-0 mot Nancy. Källström spelade samtliga 90 minuter. Utmärkte sig inte nämnvärt och fick medelbetyg hos goal.com, 6,5/10.

Petter Hansson, Monaco 17/0
Inte heller mot Brest fanns Hansson med i Monacos matchtrupp.

SPANIEN

Henok Goitom, Almeria 16/0
Goitom får fortsätta finna sig i att börja matcherna på avbytarbänken. I helgen blev det 1-1 mot Deportivo La Coruna men noll minuter i speltid för svensken.

Kennedy Bakircioglü, Racing Santander 23/1
Bakircioglü spelade på nytt från start för Santander. Han hade en riktigt bra möjlighet att näta tidigt i matchen men hans frispark från tolv meters håll kunde avvärjas av Jordi Codina i Getafes mål. 5,5/10 valde goal.com att sätta i betyg på Bakircioglü som byttes ut i den 67:e minuten.

Marcus Rosenberg, Racing Santander 18/5 (Utlånad från Werder Bremen)

Byttes in efter en timmes spel mot Getafe (seger 1-0) och höll sånär på att göra mål direkt. Första gången han rörde bollen sköt han från 25 meter men Getafes målvakt kunde rädda. 5,5/10 i betyg av goal.com.

Emra Tahirovic, Deportivo Castellón 5/0 (Utlånad från FC Zürich)
Satt förra helgen hela matchen på avbytarbänken i 1-1-matchen mot Lledia. Huruvida han medverkade eller inte i helgens match mot Badalona (förlust 0-1) hoppas vi kunna berätta om i nästa veckas proffskoll.

PORTUGAL

George Mourad, Portimonense 2/0
En plats på avbytarbänken från start blev det för Mourad i mötet med Olhanense (oavgjort 1-1). Han byttes in med endast två minuter kvar att spela.

GREKLAND

Olof Mellberg, Olympiakos 17/1
Olympiakos fortsätter vinna sina matcher med 2-1. I helgen slogs Panathinaikos tillbaka med just det resultatet efter ett sent segermål. Mellberg spelade som brukligt 90 minuter i försvaret.

Markus Jonsson, Panionios 8/0
På nytt fick den tidigare AIK-försvararen chansen från start när Panionios mötte Greklands eget AIK – AEK Aten. Jonsson gjorde en stabil insats men byttes ut redan efter en timmes spel för mer offensiva krafter.

TURKIET

Gustav Svensson, Bursaspor 10/0
Svensson var tillbaka i matchtruppen mot seriefemman Gaziantepspor. Serietrean Bursaspor förlorade dock med hela 1-4 på hemmaplan. Svensson var som sagt tillbaka i matchtruppen men bara som avbytare och han fick tillbringa hela matchen på avbytarbänken.

Erkan Zengin, Eskisehirspor 20/0
Zengin fick spela från start men byttes ut efter 61 minuter när Eskisehirspor vann hemma mot Sivasspor med 2-1. Lågt betyg, 1/5 hos Fanatik.tr.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi 12/0
Harbuzi fortsätter också få förtroendet från start men fortsätter också att bli utbytt innan matchen är färdigspelad. I helgen blev det 68 minuters speltid mot Karabukspor (förlust 2-3). Från bänken fick han se Karabükspors kamerunier Armand Deumi göra självmål i den sista matchminuten till 2-2. På tilläggstid gjorde dock Parlak segermålet för Karabükspor. 1/5 tilldelades Harbuzi i betyg av Fanatik.

Samuel Holmén, Istanbul B.B. 20/3
0-0 blev det mot Konyaspor i helgen för Istanbul. Holmén var utanför matchtruppen denna gång.

Emir Kujovic, Kayserispor 5/3
Kujovic har fått en drömstart på proffslivet i Turkiet. Mot Antalyaspor i helgen visade han att han är värd att få spela från start i fortsättningen, även om det blir svårt att peta bort Mareclo Zalayeta. Kujovic byttes in i halvtid just mot Zalayeta som hade skadekänning. Ex-HBK:aren tackade för förtroendet genom att göra båda målen för Kayserispor. Det första i den 89:e minuten och det andra i den allra sista matchminuten.

UNGERN

Bojan Djordjic, Videoton 5/0 (Videoton II 3/1)
Vinteruppehåll i den ungerska ligan fram till 26 februari 2011.

KROATIEN

Walid Atta, Lokomotiv Zagreb 0/0 (utlånad från Dynamo Zagreb)
Spelklar från 1 januari men får inleda med en "försäsong", då ligan startar om 26 februari 2011.

SCHWEIZ

Behrang Safari, FC Basel, 18/0
Safari fanns med på planen under hela matchen när Basel höll nollan för andra ligamatchen i följd. Denna gång mot Sion (seger 1-0) 3,5/6 i betyg av sport.ch. Basel leder den schweiziska ligan fyra poäng före Zürich.

Andres Vasquez, Grasshoppers 1/0 (utlånad från FC Zürich)
Fanns inte med i matchtruppen mot Xamax Neuchatel. Har nyligen varit skadad och saknar matchträning.

Dusan Djuric, FC Zürich, 15/3
St Gallen slogs tillbaka med 3-1 och Djuric spelade hela matchen. Strax före halvtid spelade han fram anfallaren Hassli till 3-0. 4,5/6 blev betyget av sport.ch.

Benjamin Kibebe, FC Luzern 9/1
Alltjämt skadad och missade matchen mot Bellinzona (0-2).

Alexander Farnerud, Young Boys 3/2
Farnerud spelade hela matchen när Young Boys spelade 1-1 borta mot FC Thun. Denna gång blev det inte alls lika högt betyg för Farnerud som förra gången. Låga 2,5/6 fick Farnerud nöja sig med.

Linus Hallenius, Lugano 0/0 (utlånad från Genoa)
Skadad och missade omstarten i Challenge League, som andraligan i Schweiz heter, mot serieledande Vaduz från Liechstenstein (seger 2-1).

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 0/0
Gustafsson får fortsätta nöta bänk bakom Gerhard Tremmel. Denna gång när Salzburg spelade 1-1 mot Rapid Wien.

USA

Erik Friberg, Seattle 0/0
Seattle säsongsstartar MLS 16 mars 2011 med en match mot Los Angeles Galaxy.

SAUDIARABIEN

Christian Wilhelmsson, Al-Hilal 14/4
Al Hilal vann med 2-0 borta mot Al Shabab på måndagskvällen. Någon skymt av Christian Wilhelmssons namn i matchtruppen fanns dock inte.