PROFFSKOLLEN: Elmander och Berg i målform - tung skada i Norge

Proffskollen

Marcus Berg stod för två storstilade mål när PSV vann med 3-1 mot Alkmaar och Johan Elmander gjorde en av sina bästa matcher för Bolton och i Norge tog säsongen tyvärr slut för en av svenskarna.

DANMARK
Skadesmällen senast var inte värre än han kunde vara tillbaka i startelvan mot Odense (2-2). Stabilt spel och kunde kvittera ut fina betyget 7/12 av sporten.dk.

Mikael Nilsson, Bröndby, 6/0

90 nya minuter för Nilsson på Bröndbys mittfält. Stabil insats utan att glänsa och 4/12 blev betyget hos sporten.dk.

Alexander Farnerud, Bröndby, 6/0

Fick chansen i startelvan igen men tog den tyvärr inte. Hade visserligen en stolpträff i den tionde minuten men var en av Bröndbys allra sämsta spelare på planen och byttes ut i den 64:e minuten. Då hade han hunnit med att bli varnad.
Låga betyget 02 av sporten.dk.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 5/0

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Hans knäskada vägrar ge med sig och Fribrock siktar på comeback till ligans omstart 2011.

Mikael Rynell, Esbjerg, 1/0

Äntligen säsongsdebut för Rynell men den blev tyvärr inte långvarig, då han hoppade in på en minuts stopptid.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 0/0
Ingen ljusning för "Dr Jones" som alltjämt är utanför Esbjergs matchtrupp.

Fredrik Risp, Esbjerg 2/0

Andra matchen från start och på nytt en stabil insats i backlinjen när Esbjerg vann med 2-0 borta mot Ålborg. Blev i veckan hyllad i dansk media av lagkamraten Peter Nymann Mikkelsen.

Andreas Augustsson, Horsens, 6/0
Augustsson fortsätter spela stabilt i Horsens försvar 90 nya minuter när Horsens föll med 0-2 borta mot Sönderjyske.

Johan Wiland, Köpenhamn, 6/0
Höll nollan för andra matchen i följd när FCK vann med klara 3-0 mot Lyngby.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 5/0
Stabil försvarsinsats av den tidigare Blåvitt-spelaren mot Lyngby. Spelade hela matchen.

Peter Larsson, Köpenhamn, 0/0
Utanför matchtruppen mot Lyngby.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 6/1

Säsongens första mål av Wendt när han inledde målskyttet i den 18:e minuten i segermatchen mot Lyngby (3-0)

Ken Fagerberg, Midtjylland, 1/1
Säsongsdebut för Fagerberg och målskytt direkt. Började på bänken mot Nordsjälland (seger 4-0) men hoppade in i anfallet i den 73:e minuten. Fem minuter senare skallade han in 2-0-målet på ett inlägg.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 5/0
Fick chansen från start mot Midtjylland (förlust 0-4) och spelade 90 minuter. Men hade svårt att övertyga, även om han tillsammans med Bajram Letai hade några möjligheter i matchens inledning.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland, 6/0

Bengtsson spelade hela matchen mot Midtjylland (0-4) som ytterback. Stabilt spel trots att laget släppte in fyra mål.

Andreas Johansson, Odense, 5/1

Tillbaka i startelvan och spelade i 90 minuter när Odense spelade 2-2 mot Bröndby. Utmärkte sig inte nämnvärt och fick betyget 4/12 av sporten.dk.

Louay Chanko, Ålborg, 5/0
Väntar alltjämt på sitt första mål för säsongen. Det kom inte i matchen mot Midtjylland som slutade med förlust, 1-2.

Valentino Lai, Vejle 3/1
Lai spelade på nytt från start när Vejle vann med 3-1 borta mot Hobro. Passade också på att göra säsongens första mål på en straffspark i den 73:e minuten.

NORGE

Spelade från start när Haugesund vann borta mot Kongsvinger med 1-0. Men Pelu var tämligen anonym i matchen. Byttes ut med tre minuter kvar och fick nöja sig med betyget 4/10 av VG.

John Pelu, Haugesund, 14/1 (Utlånad från Rosenborg)

Conny Månsson, Kongsvinger, 0/0
Cupspel i Norge gjorde att Tippeligan den senaste helgen.

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger, 20/0

(Utlånad från Randers i danska ligan)
Utmärkte sig speciellt två gånger i matchen mot Haugesund (förlust 0-1). Första gången efter fem minuter då han gick till väders med en nick utan att få någon speciellt bra träff på den. Med fem minuter kvar täckte han bort ett skott som hade kunnat betytt 0-2. 5/10 i betyg.

Edier Frejd, Kongsvinger, 19/1
Hoppade in sista 20 minuterna mot Haugesund utan att skapa något nämnvärt. Spelade för kort tid för att få betyg av VG.

Marcus Andreasson, Molde, 15/0
Sattes inte på några större prov förutom en fin undannick i den 69:e minuten i förlustmatchen mot Rosenborg (1-3). 4/10 satte VG i betyg.

Emil Johansson, Molde, 15/0

Fanns inte med i truppen mot Rosenborg som föll med 1-3.

Mattias Moström, Molde, 20/3
Spelade från start mot Rosenborg. Kom fel in i ett par närkampssituationer och bidrog med väldigt lite offensivt. Byttes ut redan i den 66:e minuten och fick nöja sig med knappt godkända 4/10 av VG.

Björn Runström, Molde, 15/1 (Utlånad från danska Odense)
Fanns med i matchtruppen mot Rosenborg men kvar på avbytarbänken.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 21/3

Säsongens tredje mål för Dorsin när han gjorde 2-1 i segermatchen mot Molde (3-1). I den 32:a minuten kom han forsande vid bortre stolpen och fick bollen i exakt rätt ögonblick av Morten Moldskred. Byttes ut i den sista matchminuten.
6/10 av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 20/4

Lustig fanns inte med i matchtruppen mot Molde.

Rade Prica, Rosenborg, 14/7

Skadekänning gjorde att Prica tvingades avstå matchen mot Molde.

Daniel Örlund, Rosenborg, 21/0

Ett par smådarriga ingripanden mot Molde men Rosenborg vann ändå med säkra 3-1. 5/10 i betyg av VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 19/1
Spelade från start och i 88 minuter när Sandefjord föll med 0-3 mot Vålerengen. 4/10 satte VG i betyg.

Johan Andersson, Stabaek, 11/4

Skadekänning gjorde att Andersson stod över matchen mot Hönefoss på bortaplan som slutade med seger 4-0.

Pontus Farnerud, Stabaek, 11/1

Hade några fina lägen när Stabaek vann med 4-0 mot Hönefoss på bortaplan, utan att sätta bollen eller vara direkt inblandad i målen. VG var ändå nöjda med hans insats och tilldelade svensken betyget 6/10.

Daniel Nannskog, Stabaek, 11/5
Har drabbats av en omfattande fotskada och blir borta resten av säsongen.

Joel Riddez, Strömsgodset, 19/0
Var inblandad i en hel del när Strömsgodset spelade 1-1 mot Brann. 4/10 i betyg av VG. Utbytt i den 85:e minuten.

Fredrik Björck, Tromsö, 19/1
Björck spelade stabilt utan att glänsa när Tromsö vann med 3-1 mot Odd Grenland. 4/10 i betyg av VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 15/0
Hade en del att göra i den första halvleken. Slängde sig efter bästa förmåga och försökte nå bollen i ena hörnet när Odd Grenland gjorde 1-0 i den 13:e minuten. Men revanscherade sig med flera bra räddningar och fick betyget 6/10 efter att ha haft en betydligt stillsammare andra halvlek.

George Mourad, Tromsö 16/6
Var den som fastställde slutresultatet till 3-1 när Trömsö besegrade Odd Grenland. Hade flera fina lägen i övrigt och bland annat inblandad i en straffsituation i den 55:e minuten. Drog på sig också ett gult kort, vilket sänkte hans betyg en aning till 5/10.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger, 21/8
Spelade från start mot Start (2-2). Han sköt i den 17:e minuten från 25 meter och blev liggande kvar på gräset. En undersökning visade att han gjort illa knäet så pass att det sannolikt är färdigspelat för säsongen för den målfarlige anfallaren.

Daniel Arnefjord, Ålesund, 19/1
Stabil försvarsinsats mot Lilleström (förlust 0-1). Hindrade snyggt ett ledningsmål för Lilleström i den 48:e minuten när han fick bort bollen som siste försvarare. 5/10 satte VG i betyg.

Johan Arneng, Ålesund, 21/0
Några fina framstötar i slutet av matchen men i övrigt inte allt för tongivande. Syns också på betyget hos VG som blev 4/10.

FINLAND
HJK vann borta mot Lahti med 1-0. Magnusson spelade som brukligt 90 minuter i försvaret.

Peter Magnusson, HJK Helsingfors, 15/0

Johan Carlsson, IFK Mariehamn, 3/0

Inte heller mot Jaro från Jakobstad fick Johan Carlsson hoppa in. (Förlust 0-2)

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn, 18/1
Började på bänken mot Jaro. Hoppade in efter 60 minuter och löste av Mikko Paatelainen.

ISLAND
Selfoss spelade mot Keflavik i torsdags och vände i den andra halvleken underläge 0-2 till seger med 3-2. Martin Dohlsten spelade hela matchen.

Martin Dohlsten, Selfoss 4/0

HOLLAND
Utanför Ajax matchtrupp när laget vann med 3-0 mot Roda

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 0/0
Skadeproblem hindrade Elm från att medverka när Alkmaar föll med 1-3 borta mot PSV Eindhoven.

Rasmus Lindgren, Ajax 0/0

Pontus Wernblom, AZ Alkmaar 3/0
Fortsätter få chansen från start hos Alkmaar. Körde fast i bortamatchen mot PSV och byttes ut i den 72:a minuten mot piggare krafter. 6,0/10 i betyg av goal.com

Andreas Granqvist, Groningen 3/1

Groningen besegrade de Graafschap med 2-1. Granqvist gjorde det första målet i matchen när han klämde in en straffspark i den 17:e minuten. Goal.com tilldelade honom det fina betyget 7,0/10.

Fredrik Stenman, Groningen 3/0
Stenman gjorde en stabil match i Groningens försvar. Medelbetyget 6,0/10 hos goal.com.

Petter Andersson, Groningen 0/0
Har ännu inte fått bukt med skadeproblemen och alltjämt utanför Groningens matchtrupp. Men spelade en B-lagsmatch i förra veckan och det är bara en tidsfråga innan han är tillbaka fullt ut igen.

Philip Haglund, Heerenveen 0/0
För tredje matchen i följd blev Haglund kvar på Heerenveens avbytarbänk.

Viktor Elm, Heerenveen 1/0
Från skadeproblem till startelvan. Viktor Elm fanns med från start när Heerenveen mötte Nac Breda och vann med 3-1. Byttes ut i den 61:a minuten. 6,5/10 blev betyget hos goal.com.

Samuel Armenteros, Heracles 2/0
Längre inhopp denna gång jämfört med förra gången. Redan i den 68:e minuten fick Husqvarnas stolthet ute i fotbollseuropa hoppa in när Heracles spelade 1-1 mot Feyenoord. Inget betyg hos goal.com.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen 0/0

Utanför matchtruppen när NEC föll med 2-4 mot Excelsior.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven 3/0

Släppte in ett inte helt otagbart mål när PSV vann med klara 3-1 mot Alkmaar. Betyget 6,5/10 ansåg goal.com att Isakssons insats var värd.

Marcus Berg, PSV Eindhoven 3/2 (utlånad från Hamburg)

I tredje matchen för sin nya klubb lossnade det äntligen för Berg. Två snygga mål mot Alkmaar (seger 3-1) och kanske ett stort genombrott för den här säsongen från anfallarens sida. 7,5/10 i betyg och planens bäste spelare enligt goal.com.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 3/5

Ideliga proffsrykten omgärdar Toivonen som spelade från start mot Alkmaar men som byttes ut med åtta minuter kvar mot Ibrahim Afellay som var den som avrundade målskyttet för PSV.

Rasmus Bengtsson, Twente 0/0
Även borta mot Vitesse blev Bengtsson kvar på avbytarbänken.

Emir Bajrami, Twente 3/0
Spelade från start i segermatchen mot Vitesse på bortaplan (3-0). Utgick dock redan i paus. Fick 6/10 i betyg av goal.com.

Lars Nilsson, Vitesse 3/2
Spelade hela matchen mot Twente (0-3). Drog på sig ett gult kort och hade även denna gång svårt att koma till bra avslutslägen. 5/10 satte goal.com i betyg.

ENGLAND

Inblandad i en hel del i den första halvleken mot Blackburn (seger 2-1). Spelade hela matchen och blev varnad i den sista matchminuten. Skysports satte det fina betyget 7/10. "Besvikelse i första halvlek. Bättre i andra" satte Skysports som

omdöme.

Sebastian Larsson, Birmingham 2/0

Martin Olsson, Blackburn 2/0
Spelade hela matchen mot Birmingham på sin mittfältsposition. Glänste inte men gjorde heller inte bort sig. "Ljus insats" tyckte Skysports och gav honom betyget 7/10.

Johan Elmander, Bolton 2/2
Utdelning för svensken redan i andra matchen för säsongen. Två gånger om dessutom. Var matchens stora förgrundsfigur med sina två mål när Bolton vann med 3-1 borta mot West Ham. Elmander fick storstilade betyget 9/10 av Skysports. "Superb individuell insats av svensken" skrev mediabolaget i sitt omdöme.

David Elm, Fulham 0/0
Ingen Elm synlig i matchtruppen mot Manchester United (2-2).

Fredrik Stoor, Fulham 0/0
Inte heller Stoor fick sitta med på bänken mot Manchester U.

Jonas Olsson, West Bromwich 1/0
Petad i premiären men gick rakt in startelvan mot Sunderland (seger 1-0). Stabila 90 minuter utan att glänsa. Varnad i den 36:e minuten, då han inte hängde med när Riveros tryckte upp tempot i en en-mot-en situation. 5/10 av Skysports och omdömet "panikartad emellanåt"

Oscar Jansson, Northampton 3/0 (Utlånad från Tottenham)

Fick släppa ett mål förbi sig när Northampton spelade 1-1 mot Bury på bortaplan.

Ole Söderberg, Newcastle 0/0
För tillfället utanför A-truppen.

John Guidetti, Manchester C 0/0

SKOTTLAND

Debuterade för Celtic genom att göra en mycket stabil insats när Celtic vann med klara 4-0 mot St Mirren.

Daniel Majstorovic, Celtic 1/0

TYSKLAND
Fick tillbringa hela säsongsdebuten på avbytarbänken. Positivt var dock att Bremen föll med 1-4 borta mot Hoffenheim, vilket kan öppna upp möjligheter till spel för Rosenberg med tanke på att ingen av anfallarna Hugo Almeida eller Claudio Pizarro levererade.

Marcus Rosenberg, Werder Bremen 0/0

Per Nilsson, Nürnberg 1/0
Fick chansen från start och spelade hela matchen när Nürnberg spelade 1-1 borta i premiären mot Borussia Mönchengladbach. 3,5 satte kicker.de i betyg. (Omvänd betygsskala - 1 är bäst, 6 är sämst).

Andreas Dahlén, Frankfurt 1/0

Fick inleda sejouren i sin nya klubb med en seger när Frankfurt vann med 2-1 mot Arminia Bielefeld i premiären av Bundesliga 2. Dahlén, som fick spela på mitten och gjorde det med den äran i Hansa Rostock, var tillbaka på sin gamla
vänsterbacksplats igen. Gjorde heller inte bort sig, utan fick betyget 3,5/6 av Kicker.

Matias Concha, Bochum 0/0
Ingen Concha i matchtruppen när Bochum debuterade i Bundesliga 2 med att vinna hemma mot 1860 München med 3-2 på måndagskvällen.

Anderas Johansson, Bochum 0/0

Fick finna sig i att se hela matchen mot 1860 München från avbytarbänken.

ITALIEN
Inget spel för Magnusson när Taranto premiärspelade mot Ternana och vann med 1-0.

Jonatan Berg, Taranto 0/0

Inte heller Berg fick förtroendet hos sin nya klubb i säsongspremiären av Lega Pro 1B (Tidigare Serie C1)

FRANKRIKE

Lyon vann hemma mot Brest med 1-0. Kim Källström började på bänken men byttes in i den 64:e minuten. 5,5/10 i betyg av goal.com.

Thomas Magnusson, Taranto 0/0

Kim Källström, Lyon 3/0

Petter Hansson, Monaco 3/0
Spelade hela matchen mot Montpellier i tisdags (0-0) och följde upp med 90 minuter till när Monaco spelade 2-2 mot Lens på lördagen. Goal.com satte 5,5/10 i betyg för Hansson i betyg både mot Montpellier och Lens.

TURKIET
På nytt spel från start för Harbuzi när Genclerbirligi mötte Gaziantepspor. Men fick en smäll i slutet av den första halvleken och byttes ut i den 35:e minuten Fick betyget 1/5 av den turkiska sportsajten Fanatik för andra matchen i följd.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi 2/0

Erkan Zengin, Eskishehirspor 2/0
Spel från start för Zengin när Eskisherispor föll med 1-2 mot Konyaspor. Byttes ut i den 66:e minuten. 1/5 i betyg av Fanatik.

Samuel Holmén, Büyüksehir 2/0
Büyüksehir vann med 2-0 borta mot Besiktas. Holmén spelade hela matchen och tilldelades betyget 2/5 av Fanatik.

Erkan Zaglik, Kocaelispor 0/0

Säsongen har inte börjat än för Kocaelispor, som spelar i den turkiska tredjedivisionen den här säsongen.

UNGERN

1-1 denna gång för Videoton mot Ferencvaros. Djordjic väntar alltjämt på sin debut i den ungerska ligan. Än så länge har den snacksalige mittfältaren bara fått spela i supercupfinalen.

Martin Mutumba, Videoton 0/0

Har haft svårt att komma in i laget och är för tillfället förpassad till andralaget i ungerska andradivisionen.

Bojan Djordjic, Videoton 0/0

SCHWEIZ
Inget spel för Safari när Basel spelade 1-1 mot Thun.

Behrang Safari, FC Basel, 5/0

Dusan Djuric, FC Zürich, 6/1
Djuric spelade från start när Zürich förlorade med 0-1 mot Young Boys. Byttes ut i den 69:e minuten mot Schönbächler. 5/6 i betyg av sport.ch.

Benjamin Kibebe, FC Luzern 3/0
Fanns inte med i matchtruppen mot Grasshoppers. Och heller ingen uppgift på sport.ch att han missade matchen på grund av skada.

ÖSTERRIKE

Alltjämt skadad men hade ändå fått vila i helgen, då matchen mot Sturm Graz blev uppskjuten.

Eddie Gustavsson, Salzburg, 0/0

USA
Spelade hela matchen mot New England i torsdags som en av två anfallare och var matchens förgrundsfigur när Chicago vann med 2-1. Inget mål av svensken men spelade ändå en tongivande roll. Mötte därefter Houston i helgen (förlust 3-4) och Ljungberg var tillbaka på mittfältet. Något svagare insats av svensken som ändå spelade hela matchen. Fick titta på domarens gula kort i den fjärde stopptidsminuten.

Fredrik Ljungberg, Chicago Fire 4/0 (17/0 för Seattle Sounders)

Johan Claesson, Portland Timbers, 10/0
Claesson har spelat färdigt för säsongen, då hans Portland inte nådde slutspel. Kan se fram emot nästa säsong, då Portland är ett av två nya lag i MLS.

SAUDIARABIEN

Även i Al-Hilals andra match för säsongen spelade "Chippen" från start. Al-Hilal vann med 2-0 borta mot Al Hazm. Wilhelmsson byttes ut med sex minuter kvar.