Proffskollen

Gais-stjärnan Johan Mårtensson gick nyligen i en uppmärksammad 15-miljonerssaffär till Alexander Gerndts holländska Utrecht. Men om det börjat lovande för Gerndt - så har det börjat tyngre för Mårtensson.

DANMARK

Mikael Nilsson, Bröndby 4/0
Spelade 90 minuter för Bröndby när laget kryssade (2-2) på hemmaplan mot Sönderjyske på hemmaplan. Stod för en stabil insats i backlinjen. Dock var det Nilsson som orsakade den frisparken som ledde till Sönderjyskes kvitteringsmål. Bröndby ägde stora delar av den andra halvleken men kunde inte hålla undan.

Max von Schleebrügge, Bröndby 1/1
Fanns inte med denna gång heller när Bröndby kryssade på hemmaplan mot Sönderjyske (2-2).

Johan Wiland, FC Köpenhamn 5/0, 3 hållna nollor
Höll säsongens tredje nolla när FC Köpenhamn, under ledning av Roland Nilsson, vann stabilt på hemmaplan med 2-0. Trots flera försök till kontringar från Midtjylland i den första halvleken sattes aldrig på några större prov. Kunde bevaka sin nolla matchen ut. Ett stabilt resultat inför stundande Champions League-kvalet.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 5/0

Även Pierre Bengtsson spelade, tillsammans med Johan Wiland 90 minuter för FC Köpenhamn när laget vann med 2-0 på hemmaplan mot Midtjylland. Pierre Bengtsson var bra med på Midtjyllands försök till kontringar under den massiva FCK-pressen som var i framförallt första halvlek.

Ken Fagerberg, Midtjylland 0/0
FotbollDirekt missade att Fagerberg satt på bänken i förra omgången mot Lyngby, vi ber om ursäkt för missförståndet. Däremot var inte Fagerberg med när Midtjylland föll på bortaplan mot FCK (0-2).

Rawez Lawan, Nordsjälland 5/0
Lawan spelade även säsongens femte match utan att bytas ut. Denna gång vann Nordsjälland på hemmaplan mot bottenlaget HB Köge med 2-0. Var inblandad i 1-0-målet för Nordsjälland. Tog snyggt ner en boll på bröstet och skickade in den i straffområdet där Nordsjällands Granskov-Hansen enkelt kunde sätta bollen i kassen.

Andreas Johansson, Odense 5/1

Spelade hela matchen för Odense när laget förlorade på bortaplan mot ligatvåan Ålborg med 1-2. Gjorde en okej match utan att utmärka sig något speciellt. Var inte inblandad i Odenses reduceringsmål.

Louay Chanko, Ålborg 4/0

Satt hela matchen på bänken i Ålborg när laget slog Odense på hemmaplan med 2-1.

Dino Avdic, Köge 0/0

Fanns inte med i truppen när Köge föll på bortaplan mot Nordsjälland. Köge ligger hjälplöst sist efter fem matcher och noll poäng.

Muamet Asanovski, AB Köpenhamn, 0/0
Asanovski satt hela matchen på bänken för AB Köpenhamn när laget kryssade mot Blokhus (2-2).

Eldin Karisik, Viborg 0/0
Vi hoppas kunna berätta mer om Karisiks medverkan i Viborgs senaste match i nästa veckas proffskoll.

Valentino Lai, Viborg , 0/0

Vi hoppas kunna berätta mer om Lais medverkan i Viborgs senaste match i nästa veckas proffskoll

NORGE

Andreas Landgren, Fredrikstad 0/0
Fredrikstad hade spelledigt från den norska ligan i helgen.

Alexander Nadj, Lilleström 1/0, 0 hållna nollor

Lilleström hade spelledigt från den norska ligan i helgen.

Mattias Moström, Molde 14/3

Molde hade spelledigt från den norska ligan i helgen.

Mattias Andersson, Odd Grenland 7/2
En skada håller Mattias Andersson fortsatt utanför Odd Grenlands trupp. Denna gången blev det kryss på hemmaplan mot Vålerengen (1-1).

Mikael Dorsin, Rosenborg 16/1
Rosenborg hade spelledigt från den norska ligan i helgen.

Mikael Lustig, Rosenborg 17/2

Rade Prica, Rosenborg 15/10

Daniel Örlund, Rosenborg 18/0, 5 hållna nollor

Johan Andersson, Stabaek 10/2
Andersson fanns med från start när Stabaek besegrade Strömgodset med 2-0 på hemmaplan. Lyckades inte upprepa succén från förra veckan och hade kanske inte sin bästa dag trots vinsten. Blev utbytt i den 85:e minuten och fick relativt svaga 4/10 i betyg av VG.

Marcus Bergholtz, Stabaek 1/0

Bergholtz började matchen på bänken för Stabaek när man besegrade Strömgodset med 2-0 på hemmaplan. Fick dock göra sin debut på Telenor Arena inför 6 853 åskådare. Kom in i den 68:e matchminuten och böt med Ollé Ollé. Då var resultatet redan spikat och Stabaek kunde bevaka sin ledning matchen ut.

Pontus Farnerud, Stabaek 16/1
Farnerud var i vanlig ordning en av de bättre på planen när Stabaek besegrade Strömgodset med 2-0 på hemmaplan. Krigade på bra i Stabaeks offensiv men var inte direkt inblandad i några målchanser. Fick fina 6/10 i betyg av VG som vittnar om en bra insats.

Fredrik Björck, Tromsö 17/2

Tromsö var spelledigt från den norska ligan i helgen.

Marcus Sahlman, Tromsö 16/0, 7 hållna nollor

Robin Malmkvist, Tromsö 3/0, 0 hållna nollor

Björn Andersson, Viking Stavanger 12/1
Viking Stavanger var spelledigt från den norska ligan i helgen.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 0/0

Fredrik Stoor, Vålerengen 8/0
Fortsatt skadad och var även utanför Vålerengens trupp mot Odd Grenland när laget kryssade (1-1) på bortaplan.

Daniel Arnefjord, Ålesund 16/0

Ålesund var spelledigt från den norska ligan i helgen.

Jonas Sandqvist, Ålesund 0/0, 0 hållna nollor

HOLLAND

Rasmus Elm, AZ Alkmaar, 2/0
Elm spelade hela matchen mot Emir Bajramis och Rasmus Bengtssons Twente. AZ Alkmaar fick det inte lätt och förlorade även bortamatchen med 0-2. Gjorde en okej insats - kanske inte lika bra som matchen senast. Jobbar fortfarande hårt med att försöka slå sig in i det svenska landslaget.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 1/0

Wernbloom spelade hela matchen på Alkmaars mittfält i förlustmatchen mot Twente på bortaplan (0-2). Säsongsdebuten var kanske något annat än vad Wernbloom hoppats på, spelade stabilt men Alkmaar lyckades aldrig riktigt närma sig Twente.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 2/0, 1 hållna nollor

Isaksson och PSV fick ett bättre resultat med sig i den andra omgången av den holländska ligan. Inför 32 700 personer besegrade PSV Waalwijk med 1-0 på hemmaplan. Säsongens första nolla för Isaksson. Det såg stabilare ut i backlinjen - men Isaksson fick ändå göra ett par kvalificerade räddningar.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven 2/0

Toivonen spelade 90 minuter för PSV när man besegrade Waalwijk med 1-0 på hemmaplan. Toivonen gjorde en bra insats och hann även med att assistera till PSV:s enda mål. Han spelade fram till Dries Martens i den 24:e minuten.

Petter Andersson, Groningen, 2/0

I den andra omgången fick Petter Andersson, Groningens lagkapten chansen från start. Groningen besegrade Den Haag med 4-2 på hemmaplan. Andersson fick spela 75 minuter och såg inte jättepigg ut. Relativt svaga 5,5/10 i betyg av Goal.com.

Emil Johansson, Groningen, 0/0

Johansson satt hela matchen på bänken och fick se Groningen besegra Den Haag med 4-2 på hemmaplan.

Viktor Elm, Heerenveen, 2/0
Elm spelade 90 minuter för Heerenveen när laget förlorade med hela 1-5 mot Ajax på bortaplan. Ingen bra dag för Heerenveen eller Elm - hann däremot med att assistera Bas Dost till Heerenveens tröstmål i den 39:e minuten. Trots det katastrofala matchresultatet fick Elm stabila 6,5/10 i betyg av Goal.com. En av de bättre i förlustlaget.

Samuel Armenteros, Heracles 2/0
Armenteros spelade nästan hela matchen för Heracles mot Nac Breda när laget vann med 2-1 på hemmaplan. Armenteros gjorde en hyfsad insats i Heracles anfall men var inte inblandad i något av mål direkt. I den 91:a minuten, på tilläggstid blev Armenteros utbytt. Godkända 6/10 i betyg av Goal.com.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 0/0

Satt hela matchen på bänken för Nijmegen när laget vann med 2-0 på hemmaplan mot Excelsior.

Emir Bajrami, Twente, 1/0
Emir Bajrami fanns inte med i matchtruppen när Twente besegrade AZ Alkmaar med 2-0 på hemmaplan.

Rasmus Bengtsson, Twente, 1/0
Bengtsson satt hela matchen på bänken när Twente vann med 2-0 på hemmaplan mot AZ Alkmaar.

Alexander Gerndt, Utrecht, 1/0
Gerndt fick äntligen göra debut för sin nya holländska klubb. Han spelade hela matchen när Utrecht fick 2-2 på hemmaplan mot De Graafschap. Trots att storsatsande Utrecht "bara" fick med sig ett kryss gjorde Gerndt en klart godkänd debut. En av de bättre på planen med 6,5 i betyg av Goal.com.

Johan Mårtensson, Utrecht, 2/0
Mårtensson hade återigen ingen bra dag när Utrecht fick oavgjort mot De Graafschap (2-2). Mårtensson gjorde ingen vidare insats på mittfältet och kan efter matchen titulera sig för "matchens flopp", utsett av Goal.com. Betyget blev svaga 5/10 av samma sida och det var lägst betyg av alla på planen. Blev utbytt i den 84:e minuten.

Marcus Nilsson, Utrecht, 2/0
Nilsson spelade matchen igenom för Utrecht när laget kryssade mot De Graafschap (2-2) på hemmaplan. Gjorde en hyfsad insats i Utrechts försvar utan att utmärka sig avsevärt. Hade inget att göra på målet. 6/10 i betyg av Goal.com.

Faton Trstena, Fortuna Sittard 1/0

Trstena fick inte plats i matchtruppen när Fortuna Sittard slog Agovv med 5-1 på hemmaplan.

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn 1/0
Spelade hela premiäromgången för Blackburn när laget förlorade mot Wolverhampton på hemmaplan med 1-2. Gjorde en helt okej insats i Blackburnförsvaret och kan inte lastas för något av målen. 6/10 i betyg av Skysports.

Sebastian Larsson, Sunderland 1/1
Fick en smakstart i nya klubben Sunderland. Laget fick en tuff första match mot Liverpool på Anfield. I den tolfte minuten gav Luis Suárez hemmalaget ledningen. Men i den andra halvleken skulle Sebastian Larsson presentera sig på allvar. Efter ett inlägg får Larsson till en riktig konstspark, han gör en "halv cykelspark" på sidan och kvitterade för Sunderland, resultatet stod sig matchen ut. Fick tillsammans med ett fåtal andra spelare 7/10 på plan, en av de bästa.

Jonas Olsson, West Bromwich 1/0

Olsson spelade hela matchen för West Bromwich när laget föll - inte helt oväntat - på hemmaplan mot regerande mästarna Manchester United. WBA mäktade med Uniteds höga tempo helt okej - försvarsinsatsen var god. Just för detta belönades Jonas Olsson med 7/10 av Skysports.

John Guidetti, Manchester City 0/0

Guidetti fick inte plats i den matchtrupp som besegrade Swansea med 4-0. Ryktas vara på väg till Queens Park Rangers på lån.

Alexander Kacaniklic, Fulham 0/0

Kacaniklic fick stå utanför Fulhams matchtrupp när laget spelade 0-0 på hemmaplan mot Aston Villa.

Samuel Adjei, Newcastle, 0/0

Adjei fick se Newcastles 0-0 mot Arsenal från läktaren i premiäromgången av Premier League på hemmaplan.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0

Olle Söderberg fick inte plats i Newcastles trupp när laget kryssade (0-0) mot Arsenal på hemmaplan.

Bojan Djordjic, Blackpool 0/0
Ingen Djordjic i matchtruppen när Blackpool vann med 2-1 mot Peterborough United.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0, 0 hållna nollor (utlånad till Bradford i League 2 till 13 sept, 0/0, 0 hållna nollor)

Fick ingen bra start mot Leeds United i cupen. 2-3 förlust blev det på bortaplan. Sedan satt Jansson hela matchen på bänken när Bradford kryssade på bortaplan mot Oxford United i League 2.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburger SV, 0/0
Berg satt hela matchen på bänken för Hamburger SV när laget kryssade (2-2) på hemmaplan mot Hertha Berlin.

Per Nilsson, Nürnberg, 0/0
Nilsson var inte med i truppen när Nürnberg förlorade på hemmaplan mot Hannover SV med 1-2.

Denni Avdic, Werder Bremen, 0/0

Ingen Avdic i matchtruppen för Werder Bremen när laget förlorade på bortaplan mot Bayern Leverkusen (0-1).

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 2/2

Rosenberg var inte lika lyckad i andra omgången av Bundesliga. I första omgången vart det två mål. I matchen mot Bayern Leverkusen fick Rosenberg det svårare. Fick svaga 4/10 i betyg av Goal.com, inte lika illa som Lennart Thy, anfallskollegan som fick 2,5/10. En bra match och ett bottennapp.

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 0/0

Ingen Dahlén i matchtruppen när Frankfurt kryssade på bortaplan mot Inglostadt (1-1).

Matias Concha, Bochum 0/0

Ingen Concha i matchtruppen för Bochum när laget förlorade på hemmaplan mot St. Pauli (1-2).

Andreas Johansson, Bochum 3/0

Johansson fick inte plats i matchtruppen när Bochum förlorade på hemmaplan mot St. Pauli med 1-2.

FRANKRIKE

Petter Hansson, Monaco, 2/0
Hansson var inte med i matchtruppen när Monaco föll på hemmaplan mot Reims med 1-2.

Kim Källström, Lyon, 2/0
Källström fick spela i 65 minuter när Lyon spelade 1-1 på hemmaplan mot Ajaccio i Ligue 1. Hann med att bli varnad i den 41:a minuten. Hade annars en helt okej dag, men Lyon som klubb går trögt som den förra säsongen. 6,5/10 i betyg av Goal.com.

BULGARIEN

Fredrik Risp, Levski Sofia, 0/0
Levski Sofia premiärslog Slavia Sofia med 1-0 på hemmaplan. Vi hoppas kunna berätta mer om Risps deltagande i den matchen i nästa veckas proffskoll.

AZERBAJDZJAN

John Pelu, FK Revan Baki, 1/1
Vi hoppas kunna berätta mer om Pelus medverkan i Revans senaste match i nästa veckas proffskoll.

IRAN

George Mourad, Mes Kerman, 2/1
Mourad fick denna gång förtroendet från start när Mes Kerman förlorade på hemmaplan mot Esteghlal med 1-2. Han spelade nästan hela matchen, med tolv minuter kvar av ordinarie tid byttes Mourad ut. Han kunde inte lastas - går att utläsa av den rapportering FD tagit del av - för lagets förlust.

BELGIEN

Guillermo Molins, Anderlecht, 0/0
Molins är långtidsskadad och missade således lagets vinst mot Lokeren (1-0).

Behrang Safari, Anderlecht, 2/0
Safari spelade hela matchen igenom för Anderlecht när laget lyckades besegra Lokeren på bortaplan med 1-0. Spelade stabilt i Anderlechts backlinje och såg ganska pigg ut stundtals. 6/10 i betyg av Nieuwsblad.

Fredrik Stenman, Club Brügge, 0/0
Fortfarande skadad och fick se Club Brügge vinna på hemmaplan mot OH Leuven med 1-0.

Michael Almebäck, Club Brügge, 3/0
Det blev bara tio minuter på planen för den förre ÖSK-stjärnan. Ett befarat näsbrott konstaterades - men det stoppar troligtvis inte Almebäck som kommer bära en specialmask i nästa match.

Marcus Andreasson, Lierse, 0/0
Ingen Andreasson i matchtruppen för Lierse när laget förlorade mot Mechelen på bortaplan med 1-2.

Patrick Amoah, Oud-Heverlee Leuven, 2/1

Började matchen mot Club Brügge på bänken och byttes in först i den 78:e men kunde inte göra något åt matchresultatet. Spelade för kort tid för att betygsättas.

KROATIEN

Walid Atta, Dinamo Zagreb, 0/0
Fortfarande skadad och inte med när Dinamo Zagreb vann med 5-0 mot Karlovac, ett riktigt styrkebesked inför matchen mot Malmö i Champions League-kvalet.

PORTUGAL

Marcus Pereira, CS Maritimo, 0/0
Ingen Pereira synlig i matchtruppen när Maritimo kryssade mot Beira-Mar på hemmaplan i första omgången av den portugisiska ligan.

SERBIEN

Philip Milenkovic, Radnicki Obrenovac, 0/0
Vi hoppas kunna berätta mer om Milenkovic medverkan i den första omgången av den serbiska ligan i nästa veckas proffskoll.

SCHWEIZ

Benjamin Kibebe, Luzern 0/0
Ingen Kibebe i matchtruppen när Luzern kryssade på bortaplan mot Sion (1-1).

Alexander Farnerud, Young Boys 5/1

Spelade hela matchen för Young Boys när laget vann på bortaplan mot Grasshopper med 3-0. Och det var just Farnerud som öppnade målskyttet för Young Boys redan i den 14:e minuten. Succén fortsätter för Farnerud i Schweiz. 4,5/6 i betyg av sport.ch.

Dusan Djuric, FC Zürich 4/2
Djuric spelade 81 minuter för Zürich i vinstmatchen mot Basel. Zürich imponerade och vann med 2-1 på bortaplan. Djuric stod för en riktigt bra insats. Var en av de bästa på planen. Betyget blev 5/6 - en stark insats och ett formbesked. Djuric krigar nu för att få en plats i landslaget.

SKOTTLAND

Daniel Majstorovic, Celtic, 2/0
Majstorovic tog i vanlig ordning plats i Celtics mittlåst i matchen mot Dundee United. Celtic krossade motståndarna på hemmaplan med hela 5-1 och visar nu stark form. Laget ligger tvåa på 9 poäng, en mindre spelad än ledande Motherwell. Majstorovic spelade stabilt matchen igenom.

Billy Berntsson, Kilmarnock, 0/0
Ingen Berntsson i Kilmnarnock när laget vann mot Hibernian med hela 4-1 på hemmaplan.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg 4/0, 3 hållna nollor
Gustafsson spelade hela matchen i vanlig ordning för Red Bull Salzburg när laget vann på bortaplan mot Ried. Dock fick Gustafsson släppa in årets första mål i den 14:e minuten, men då ledde Salzburg redan med 2-1. Hade inget att göra på målet och stod för en bra match.

Rasmus Lindgren, Salzburg 3/0

Lindgren spelade hela matchen tillsammans med Gustafsson i vinstmatchen mot Ried i Österrike. Spelade bra hela matchen och börjat bli varm i kläderna i sin nya klubb. Fick däremot se sin kollega Wallner bli utvisad redan i 32:a minuten efter att ha fått sitt andra gula kort.

FINLAND

Markus Olofsson, IFK Mariehamn 16/0
Olofsson fick hoppa in i den andra halvleken när man förlorade med klara 4-0 på bortaplan. Olofsson hade ingen bra dag och fick se sitt lag släppa in tre mål i den halvleken som han var inne på planen. Tufft för Mariehamn som närmar sig botten i en jämn liga.

ISLAND

Adam Larsson, Keflavik 13/0
Larsson var avstängd och fick se Keflavik förlora med 1-2 på hemmaplan mot Grindavik.

USA

Erik Friberg, Seattle 19/1
Friberg var tillbaka i startelvan i sitt amerikanska Seattle Sounders när laget kryssade på hemmaplan mot Chivas (0-0). Efter att ha varit bänkad i förra omgången fick Friberg förtroendet igen och spelade hela matchen. Han gjorde det godkänt och hann även med att bli varnad i den 89:e minuten.