PROFFSKOLLEN: Forne MFF-stjärnan sänkt av tidigare Dif-talang

Proffskollen

Den förre MFF-stjärnan fick en tung start på säsongen - och ännu värre - det var en annan svensk som ställde till det. Här är Proffskollen.

Behrang Safari och Anderlecht fick ingen smakstart på säsongen.
Det blev förlust direkt mot OH Leuven, och matchvinnare blev tidigare djurgårdaren Patrick Amoah.
Hans Leuven är nykomling och slog alltså demn klassiska belgiska storklubben i den belgiska ligafotbollen.

DANMARK

Mikael Nilsson, Bröndby 2/0

Var sjuk och missade därmed Bröndbys bottennapp mot AC Horsens (förlust 1-4).

Max von Schleebrügge, Bröndby 1/1
Spelade sin första matchen för säsongen när Bröndby föll på hemmaplan med hela 1-4 mot sensationslaget AC Horsens. Det blev 90 minuter för Schleebrügge och det började bra. I den 15:e matchminuten gav han Bröndby efter ett nickmål på en hörna. Sen vände och vann Horsens som nu leder serien före FCK.

Johan Wiland, FC Köpenhamn 3/0, 2 hållna nollor

Spelade 90 minuter för FCK när laget vann med 2-0 på hemmaplan mot Nordsjälland. Höll säsongens andra nolla och gjorde i vanlig ordning en bra insats i mål utan att ha allt för mycket att göra. FCK placerar sig bakom AC Horsens i ligan med sämre målskillnad. Gjorde en kvalificerad räddning i slutet som räddade FCK - som senare kunde utöka ledningen.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 3/0

Spelade även han 90 minuter för FCK när man slog Nordsjälland med 2-0. Tog plats i backlinjen tillsammans med Ragnar Sigurdsson - och stod för en stabil insats. I slutet av matchen lyfte FCK upp laget för att utöka ledningen, vilket man gjorde och Bengtsson såg pigg ut.

Ken Fagerberg, Midtjylland 0/0

Fanns inte med i matchtruppen när hans Midtjylland föll på bortaplan mot Ålborg (0-1).

Rawez Lawan, Nordsjälland 3/0
Lawan spelade återigen 90 minuter för Nordsjälland. Får vänta på sitt första mål - det blev förlust med 0-2 mot FC Köpenhamn. FCK ägde i princip hela matchen och Lawan fick det svårt offensivt.

Andreas Johansson, Odense 3/0
Fick förtroende igen att spela 90 minuter för Odense när laget kryssade på bortaplan mot Århus (2-2). Spelade bra hela matchen offensivt för Odense. Laget hade 2-0 tills den 70:e minuten. Inom loppet av sex minuter vände Århus, nyinköpte Sören Larsen fixade en poäng med sitt 2-2 mål.

Louay Chanko, Ålborg 3/0

I helgen blev det bara tio minuters spel för gamla Bajen-spelaren. Blev inbytt i den 80:e minuten och då hade Ålborg redan i princip säkrat segern. Hann inte göra något större intryck under den korta speltiden han fick.

Dino Avdic, Köge 0/
Avdic fanns inte heller med i denna omgång av den danska ligan. Köge förlorade på bortaplan mot Lyngby med 3-1.

NORGE
Har deklarerat att han inte vill spela kvar i Lilleström efter en kontroversiell petning. Lilleström förlorade på bortaplan mot Strömgodset med 3-1 i senaste omgången.

Mattias Moström, Molde 13/3

Är klar för Kalmar från och med 2012. Spelade däremot hela Moldes match mot Vålerengen där laget vann med 2-1. Gjorde en helt okej insats utan att utmärka sig avsevärt. 5/10 i betyg av VG.

Mattias Andersson, Odd Grenland 7/2

Skadan håller Andersson fortsatt utanför speltruppen. Odd Grenland förlorade på hemmaplan mot Brann (2-3).

Alexander Nadj, Lilleström 1/0, 0 hållna nollor

Mikael Dorsin, Rosenborg 16/1
Förre Djurgårdsstjärnan spelade 90 minuter för Rosenborg när laget kryssade på bortaplan mot Sogndal (1-1). I den 73:e minuten drabbades Dorsin av ett gult kort efter att ha kommit för sent in i en närkamp. Annars en okej insats, 5/10 i betyg av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg 16/2

Lustig spelade hela matchen för Rosenborg när man kryssade på bortaplan (1-1). Gjorde en stabil insats tillsammans med Dorsin i RBK-försvaret och kan inte lastas för målet. 5/10 i betyg av VG vittnar om en stabil insats.

Rade Prica, Rosenborg 13/8
Rosenborgs skyttekung Prica spelade även han 90 minuter i kryssmatchen mot Sogndal på bortaplan (1-1). Var flera gånger nära att göra mål men räckte inte riktigt till. Var inblandad i mycket offensivt. Godkända 5/10 i betyg av VG.

Daniel Örlund, Rosenborg 16/0, 5 hållna nollor
Örlund spelade 90 minuter för Rosenborg när man kryssade mot Sogndal (1-1) på bortaplan. Sogndals mål kom efter en straff så det kunde inte Örlund lastas för. Gjorde i övrigt - i vanlig ordning - en bra match och såg flera gånger till att Rosenborg fick med sig ett kryss.

Johan Andersson, Stabaek 8/1

Johan Andersson hade, tillsammans med hela Stabaek, en bra dag när man slog Start med 4-1 på hemmaplan. I den tolfte minuten presenterade sig Andersson ordentligt för hemmapubliken då han gjorde säsongen första mål. Kunde enkelt stöta in bollen i mål efter ett inlägg från Veigar Pall Gunnarsson. 6/10 i betyg av VG.

Pontus Farnerud, Stabaek 14/1

Farnerud var en av de klart bästa spelarna på planen när Stabaek vann med hela 4-1 på hemmaplan mot Start. Var inblandad i det mesta som Stabaek skapade offensivt och hade i övrigt en riktigt bra dag. Starka 7/10 i betyg av VG, näst bäst betyg av alla på planen.

Fredrik Björck, Tromsö 15/2

Björck spelade hela matchen från start till slut när Tromsö besegrade Ålesund med 1-0 på hemmaplan. Gjorde en stabil insats i försvaret och hjälpte Tromsö att hålla nollan. Godkända 5/10 i betyg av VG.

Marcus Sahlman, Tromsö 15/0, 7 hållna nollor

I vanlig ordning stod Sahlman mellan stolparna och hölll även nollan för sjunde gången när Tromsö slog Ålesund med 1-0 på hemmaplan. Ställdes aldrig på några större prov och fick 5/10 i betyg av VG, en godkänd insats.

Robin Malmkvist, Tromsö 2/0, 0 hållna nollor
Sahlman håller Malmkvist alltjämt förpassade till bänken. Nu slog Tromsö Ålesund med 1-0 på hemmaplan.

Björn Andersson, Viking Stavanger 11/0
Stavangers nummer fyra fick sitta på bänken hela matchen när laget slog Fredrikstad med 2-0 på hemmaplan.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 0/0
Skador håller Ingelsten fortsatt utanför matchtruppen, heller inte med när Viking Stavanger slog Fredrikstad med 2-0 på hemmaplan.

Fredrik Stoor, Vålerengen 8/0
Fortfarande skadad och utanför matchtruppen när Vålerengen föll på bortaplan mot Molde (2-1).

Daniel Arnefjord, Ålesund 15/0
Arnefjord spelade hela matchen när Ålesund förlorade mot Tromsö på bortaplan (0-1). Gjorde i övrigt en bra insats och fick 5/10 i betyg av VG. Fanns även med hela matchen när Ålesund krossade Elfsborg i Europa League-kvalet med 4-0 dagarna innan.

Jonas Sandqvist, Ålesund 0/0, 0 hållna nollor
Sitter alltjämt på bänken och fick se Ålesund förlora med 0-1 mot Tromsö.

BELGIEN
Guillermo Molins, Anderlecht, 0/0

En skada gör att debutsäsongen i Anderlecht får vänta för Molins. Laget förlorade premiären mot OH Leuven med 1-2 på bortaplan.

Behrang Safari, Anderlecht, 1/0

Den svenska landslagsmannen spelade 90 minuter för Anderlecht när laget förlorade mot OH Leuven på bortaplan med 1-2. Gjorde en okej match i försvaret utan att utmärka sig i någon större utsträckning. 6/10 i betyg av Nieuwsblad.

Fredrik Stenman, Club Brügge, 0/0

Ingen Stenman i matchtruppen för Brügge när laget krossade Westerlo med hela 5-0. Stenman såg matchen från läktaren med en ljumskskada.

Michael Almebäck, Club Brügge, 1/0

Almebäck fick en smakstart på proffslivet. I första seriematchen för säsongen slog Brügge Westerlo med 5-0. Almebäck spelade hela matchen i mittförsvaret och gjorde det bra. Brügge var helt överlägsna och Almebäck ställdes aldrig på några direkta prov.

Marcus Andreasson, Lierse, 0/0
Ingen Andreasson synlig i matchtruppen när Lierse kryssade mot Kortrijk (1-1).

Patrick Amoah, Oud-Heverlee Leuven, 1/1
Vilken succé för Amoah! Efter en mycket lovande säsong i belgiska tredjeligan värvades han av OH Leuven. Han presenterade sig på bästa sätt genom att avgöra på tilläggstid mot Anderlecht. Byttes in i halvtid. Var en av de klart bästa spelarna på planen och fick fina 7/10 i betyg av Neuwsblad. Efter att ha tagit ner en chansboll fint hade han bara raka vägen till mål - och satte bollen.

KROATIEN
Ingen Atta synlig i matchtruppen när Dynamo Zagreb slog Cibalia på hemmaplan med 2-1.

Walid Atta, Dynamo Zagreb, 0/0

TYSKLAND
Det var spelledigt i Bundesliga2 i helgen. Läs mer i nästa veckas proffskoll.

Andreas Dahlén, FSV Frankfurt 0/0

Matias Concha, Bochum 0/0

Andreas Johansson, Bochum 2/0

SCHWEIZ

Kibebe satt hela matchen på bänken för Luzern när laget kryssade på hemmaplan mot Thun på hemmaplan (0-0).

Benjamin Kibebe, Luzern 0/0

Alexander Farnerud, Young Boys 3/0
Spelade hela matchen för Young Boys när laget bara fick med sig 1-1 på hemmaplan mot Servette. Men Farnerud ska inte klaga, han gjorde i vanlig ordning en bra match för Young Boys och fick fina 4,5/6 i betyg av sport.ch

Dusan Djuric, FC Zürich 3/2
Gjorde sitt andra mål för säsongen när Zürich föll på bortaplan med 1-2 mot Lausanne Sports. I övrigt var Djuric en av de bättre spelarna i Zürich. Fick fina 4,5/6 i betyg av sport.ch.Det var tredje raka förlusten och det ser illa ut för Zürich.

SKOTTLAND

Celtic kunde inte spela i andra omgången av skotska ligan. Planen var vattenfylld och fick skjutas upp. Klubben skulle ha mött Dunfermline.

Daniel Majstorovic, Celtic, 0/0

Billy Berntsson, Kilmarnock, 0/0
Billy Berntsson stod utanför matchtruppen när Kilmarnock kryssade hemma mot Motherwell (0-0).

ÖSTERRIKE
Stod hela matchen som vanlig för Salzburg när laget enbart kryssade mot Mattersburg (0-0). I och med resultatet höll Gustafsson tredje nollan för säsongen, på lika många matcher. Är ordentligt igång igen efter benbrottet förra säsongen.

Rasmus Lindgren, Salzburg 2/0

Lindgren var avstängd från spel i Österrike efter att ha dragit på sig ett rött kort förra matchen. Fick se Salzburg spela 0-0 mot Mattersburg.

FINLAND

Olofsson fick nöja sig med ett inhopp i den 60:e minuten för Mariehamn när man föll mot överlägsna toppklubben Helsingfors. Laget förlorade med 1-0 på bortaplan, vilket ändå får ses som godkänt då HJK leder ligan med nio poängs försprång. Kunde inte göra mycket åt resultatet. Det avgörande målet gjordes i den 81:a minuten.

ISLAND

Blev inget spel för Larsson då Keflaviks match mot KR blev uppskjuten.

Eddie Gustafsson, Salzburg 3/0, 3 hållna nollor

Markus Olofsson, IFK Mariehamn 14/0

Adam Larsson, Keflavik 12/0

USA
Spelade i vanlig ordning 90 minuter för Seattle Sounders när laget föll mot Houston på bortaplan med 1-3. Seattle fick det svårt och Friberg gjorde inte sin bästa match i karriären direkt. Däremot blir det mer tydligt att Friberg blivit en man för startelvan i Seattle.