PROFFSKOLLEN: Kolla in våra 106 utlandsproffs

Olof Mellberg visade vägen när Olympiakos kopplade greppet i Playoff till Champions League i Grekland.

NORGE

John Pelu, Haugesund 6/1 (Utlånad från Rosenborg)

Fortsatt skadekänning höll Pelu utanför Haugesunds lag mot Stabaek (0-0).

Conny Månsson, Kongsvinger 0/0
Missar större delen av säsongen på grund av ett avslitet korsband. Lär få svårt att ta en plats när han är tillbaka, då klubben har landslagsmeriterade Thomas Myhre kontrakterad.

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger 9/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)

Byttes ut med fem minuter kvar mot Viking (1-1). Var inblandad i Kongsvingers ledningsmål till 1-0, då det var da Cruz som blev fälld i straffområdet och Olav Tuelo Johannesen satte den påföljande straffsparken. 5/10 blev betyget hos VG.

Edier Frejd, Kongsvinger, 9/1
Redan i den andra minuten skrev Frejd in sig i matchprotokollet, när han fick titta på domarens gula kort efter att ha kommit för sent in i en tackling. Det gör att han är avstängd i nästa omgång. Hade ett par bra lägen framåt och täckte också bort ett fint skottläge.

Marcus Andreasson, Molde, 6/0

Utanför matchtruppen mot Hönefoss (oavgjort 1-1)

Emil Johansson, Molde 8/0

Spelade hela matchen mot Hönefoss. Gjorde en mycket fin brytning i den 77:e minuten, då han förhindrade ett friläge för Hönefoss irländare Danny Angan. Kom själv till avslut ett par gånger men utan att kunna hota på allvar. 4/10 i betyg hos VG.

Mattias Moström, Molde, 9/3
Moströms fina säsong fortsätter. Denna gång låg han bakom Moldes kvitteringsmål till 1-1 mot Hönefoss med bara nio minuter kvar av matchen. En chans för Molde höll på att rinna ut i sanden men Moström höll kvar bollen i straffområdet, lyfte den mot bortre stolpen och där dök lagkaptenen Daniel Berg Hestad upp och satte pannan till och 1-1 var ett faktum. 5/10 i betyg av VG.

Björn Runström, Molde 7/1 (Utlånad från danska Odense)

Spelade från start mot Hönefoss men byttes ut i den 77:e minuten efter att han haft svårt att övertyga. Var helt anonym i den första halvleken. Hade ett bra nickläge två minuter in på den andra halvleken men det var i stort sett allting. Betyget hos VG blev också därefter, 4/10.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 9/0
För andra matchen i följd spelade Rosenborg 0-0. Denna gång mot Tromsö. Dorsin gjorde en stabil match utan att glänsa. Kom till ett bra skottläge i den nionde minuten men avslutet var ganska harmlöst. 5/10 satte VG i betyg.

Mikael Lustig, Rosenborg, 9/1

Stabil försvarsinsats av Lustig när Rosenborg spelade 0-0 för andra matchen i följd. Hade ett fint nickläge i den 24:e minuten i matchen mot Tromsö men klarade bara av att få ut bollen över Tromsös kortlinje. 5/10 i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 7/3
Missade den snöiga matchen mot Tromsö på grund av en skada i baksidan av ena låret.

Daniel Örlund, Rosenborg 9/0

Höll nollan för andra matchen i följd när Rosenborg spelade 0-0 mot Tromsö. Stabil insats rakt igenom och tog aldrig några risker. Klarade också av omställningen under matchen att gå från vit till röd boll på grund av snöovädret som drog in över Tromsö. 5/10 i betyg hos VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 8/1
På nytt spel från start och i 90 minuter när Sandefjord föll med 0-4 mot Lilleström. Bara en notering kring Dimitriadis under matchen – en varning i den 65:e minuten. Fick låga betyget 3/10 hos VG.

Johan Andersson, Stabaek, 7/2
Skadekänning höll Andersson borta från mötet med Haugesund (0-0)

Pontus Farnerud, Stabaek, 7/1
Ljumskproblemen ville inte ge med sig till matchen mot Haugesund i helgen.

Daniel Nannskog, Stabaek, 7/3

En skada i baksidan av låret gjorde att han inte kunde fortsätta jakten på sitt 100:e ligamål i Norge.

Joel Riddez, Strömsgodset, 9/0
Ett missriktat inlägg med sju minuter kvar blev till en rejäl farlighet för lagkamraten Keita efter att bollen styrt på en spelare men Keita sköt i burgaveln. Täckte dessutom bort en farlig chans i den första halvleken. 5/10 blev betyget hos VG.

Fredrik Björck, Tromsö, 9/1

Stabil insats av Björck i 90 minuter när Tromsö spelade 0-0 hemma mot Rosenborg i en match som drabbades av ett rejält snöväder och där man fick slutföra matchen med röd boll. 6/10 i betyg hos VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 3/0
Första nollan för Sahlman när Tromsö spelade 0-0 mot Rosenborg. Två svenska målvakter på planen samtidigt alltså och båda höll nollan – imponerande. Tvingades till ett par svåra ingripanden i den första halvleken men hade det betydligt lugnare i den andra. Avvärjde en jättechans för Rosenborg med fem minuter kvar. 5/10 i betyg av VG.

George Mourad, Tromsö 5/3
Pigg och företagsam och skapade mycket både åt sig själv och lagkamraterna i matchen mot Rosenborg. Men hade inget flyt i avsluten och lämnade planen utan mål. Blev varnad i den 81:a minuten, när han gick in för hårt i en närkamp med Daniel Örlund. 5/10 blev betyget hos VG.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 9/4
Viking spelade 1-1 borta mot Kongsvinger. Ingelsten hade ingen bra eftermiddag och försökte kompensera det med att ordna en straffspark i den 78:e minuten men blev varnad för filmning. Med fem minuter kvar fick han ett bra nickläge men målvakten Thomas Myhre gjorde en bra räddning. 3/10 i betyg av VG.

Daniel Arnefjord, Ålesund 9/1
Stabil mittbacksinsats av Arnefjord när Ålesund vann med 2-0 mot Start.

Johan Arneng, Ålesund 9/0
Två riktigt bra skottlägen mot Start men fick för mycket fot under bollen båda gångerna och bollen gick över Starts mål. 6/10 i betyg.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 19/2

Ledbandsskadan håller den tidigare Hammarbyspelaren alltjämt borta från fotbollsplanen. Verkar tveksamt om han kan komma tillbaka innan säsongen är över.

Jon Jönsson, Bröndby, 9/2
Fick sitta hela matchen på avbytarbänken när Bröndby förlorade med 0-2 mot FC Köpenhamn.

Mikael Nilsson, Bröndby, 26/1
Nilsson spelade mittback mot FC Köpenhamn men gjorde inget större väsen av sig.

Samuel Holmén, Bröndby, 24/5
Hade ett par fina lägen att göra mål mot FCK men lämnade planen utan mål, precis som Bröndby som helhet, efter 90 minuter.

Alexander Farnerud, Bröndby, 27/3
Fick chansen från start mot FCK men byttes ut i den 71:a minuten. Sporten.dk ansåg att han var Bröndbys sämste spelare på planen och satte betyget 00 på honom. Men kanske hade betyget blivit högre om han fått en straffspark med sig i den tionde minuten. Han slog ett inlägg som tydligt gick på Mathias Zanka Jörgensens arm men domaren valde att inte döma straffspark till hemmapublikens enorma protester.

Andreas Klarström, Esbjerg, 28/0

Esbjerg vann med 2-1 borta mot Köge. Klarström spelade från start men byttes ut med åtta minuter kvar för att få in fler offensiva krafter och det lönade sig. Tim Janssen gjorde segermålet för Esbjerg i den näst sista matchminuten.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Opererades i december och räknar inte med comeback denna säsong.

Mikael Rynell, Esbjerg, 13/0
Sjunde matchen i följd för Rynell på avbytarbänken men fick inte hoppa in.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 5/0

Fanns inte med i matchtruppen mot Köge.

Johan Wiland, Köpenhamn, 23/0

Fick tillbaka platsen i startelvan efter sin avstängning och vann den stora prestigekampen mot Jesper Christiansen. Höll nollan mot Bröndby och stod för flera fina räddningar.

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 25/1

Missade den viktiga matchen mot Bröndby på grund av sjukdom.

Peter Larsson, Köpenhamn, 12/0
Trots att Antonsson missade matchen mot Bröndby fick Larsson ändå inte bli hans ersättare. Nej, det blev en sedvanlig bänkplats för Larsson. Och han blev kvar på densamma i 90 minuter.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 30/2
Återigen gjorde Wendt en strålande match och hjälpte laget att hålla nollan mot Bröndby.

Dino Avdic, Köge 0/0
Alltjämt utanför Köges matchtrupp.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 24/0

Fick sitta på bänken under hela matchen när Nordsjälland spelade 1-1 mot Randers.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 29/7
Lawan fick chansen från start på nytt när Nordsjälland mötte Randers men den tidigare MFF:aren byttes ut i den 67:e minuten.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 18/0

Bengtsson gjorde på nytt en stabil insats över 90 minuter mot Randers.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0
Reservmålvakt på nytt när Ålborg vann med 3-2 mot Midtjylland.

Louay Chanko, Ålborg, 27/3
En tåskada sätter stopp för fortsatt spel den här säsongen för Chanko.

Andreas Johansson, Ålborg, 29/7
En minut hade inte ens gått när Andreas Johansson utnyttjade virrighet i Midtjyllands försvar och tryckte in 1-0. Matchen slutade till slut med seger 3-2 och Johansson spelade hela matchen.

FINLAND

Johan Carlsson, IFK Mariehamn 0/0

Skadade sig i sista träningsmatchen inför säsongen och missar de inledande matcherna av den finländska ligan.

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn 3/0

IFK Mariehamn föll med 0-3 från andra gången i följd och är sist i Tipsligan efter tre spelade matcher med en oavgjord och två förluster på tre matcher. Olofsson spelade matchens samtliga 90 minuter mot Honka.

HOLLAND

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 9/2

Fanns inte med i matchtruppen i Ajax sista match för säsongen, när NEC Nijmegen slogs tillbaka med 4-1 på bortaplan.

Rasmus Lindgren, Ajax, 6/1
Säsongen var redan över sedan tidigare för Lindgren på grund av skada.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 22/3
Började på avbytarbänken men byttes in redan i den 24:e minuten när Alkmaar avslutade seriespelet med att spela 1-1 mot PSV Eindhoven.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 23/1
Spelade från start och i 90 minuter mot PSV Eindhoven. Hade efter en halvtimme en jättechans att göra matchens första mål men sköt utanför från nära håll i öppet läge.

Andreas Granqvist, Groningen, 31/6
Granqvist spelade stabilt i backlinjen när Groningen vann med klara 3-1 mot Sparta Rotterdam.

Fredrik Stenman, Groningen, 28/2
Passade i sista omgången på att göra sitt andra mål för säsongen när han från nära håll tryckte in 3-0 mot Sparta Rotterdam efter att Spartas försvarare Donovan Sljingard inte fått kontroll på ett inlägg från Groningens dansk Thomas Enevoldsen. Matchen slutade till slut 3-1.

Petter Andersson, Groningen, 0/0
Nej, det blev inget spel den här säsongen för Petter Andersson.

Viktor Elm, Heerenveen, 28/5
Gjorde sitt femte mål för säsongen när han mycket snyggt skruvade en frispark runt försvarsmuren i mötet med Feyenoord. Målet betydde ledning med 2-1 och då hade det bara spelats 23 minuter av matchen. Till slut vann dock Feyenoord med 6-2. Elm spelade 90 minuter.

Philip Haglund, Heerenveen 12/0

Spelade från start mot Feyenoord men byttes ut i den 76:e minuten mot finländaren Mika Väyrynen.

Samuel Armenteros, Heracles 14/3
Fick börja på bänken när Heracles mötte Ado den Haag och vann med 4-2. Fick hoppa in i den 77:e minuten vid 3-0 och det första han fick se på planen var att Ado reducerade till 1-3.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 28/2
Ingen Fejzuallhu i matchtruppen mot Ajax (förlust 1-4).

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 34/0

Fick släppa ett mål förbi sig när Eindhoven spelade 1-1 mot Alkmaar. Men räddade ändå en poäng åt sitt lag med en magnifik räddning när Alkmaars anfallare Jeremain Lens fick friläge mot Isaksson med bara två minuter kvar av matchen.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 33/13
Fick bara sju minuter på planen i Eindhovens sista grundseriematch när laget spelade 1-1 mot Alkmaar.

Lasse Nilsson, Vitesse, 30/7
Inget spel för Nilsson i Vitesses sista grundseriematch.

Emra Tahirovic, MVV Maastricht 5/1

Säsongen är över för MVV Maastricht.

Demba Traoré, Fortuna Sittard 32/9

Säsongen är över för Fortuna Sittard.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 30/4

Spelade från start mot Nürnberg (seger 4-0). Fick en bra chans redan i den åttonde minuten men sköt utanför. Undgick nesan att bli utbytt. Fick betyg 5,5 av kicker.de.

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 6/0
Utanför matchtruppen när Hertha spelade 1-1 mot Leverkusen.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 17/1

Blev kvar på avbytarbänken under hela matchen när Werder Bremen vann med 2-0 borta mot Schalke.

Per Nilsson, Hoffenheim, 8/0

Skadeproblem gjorde att Nilsson missade matchen också mot Eintracht Frankfurt (seger 2-1). Har aviserat att han vill bort från klubben.

Matias Concha, Bochum, 22/0

Tillbaka i startelvan när Bochum förlorade med 1-3 mot Bayern München. Men Concha fick skadekänning och byttes ut redan i den 27:e minuten. 6/6 i betyg av kicker.de.

Andreas Johansson, Bochum, 15/0
Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Bayern München.

Andreas Dahlén, Hansa Rostock 10/2
Hoppet lever för Hansa Rostock om fortsatt spel i Bundesliga 2 efter 0-0 mot Cottbus. En poäng skiljer upp till FSV Frankfurt på säker mark. Dahlén spelade hela matchen och drog hem betyget 3/6 hos kicker.de.

Ezad Razic, Oberhausen 6/0

Skadekänning gjorde att Razic missade matchen också mot Fortuna Düsseldorf (förlust 0-1).

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 19/0

Olsson spelade hela matchen mot Arsenal och tilldelades betyget 6/10 av Skysports. Hade ett bra nickläge i den 21:a minuten men tämligen anonym i övrigt. ”Några fina tillslag” ansåg Skysports.

Johan Elmander, Bolton, 24/3

Började på avbytarbänken mot Tottenham (förlust 0-1) men fick hoppa in i den 60:e minuten. Blev frispelad i djupled i den 68:e minuten, rundade målvakten men skickade bollen utanför. 5/10 av Skysports och omdömet "anonym".

Sebastian Larsson, Birmingham, 28/4
Spelade från start och hela matchen mot Burnley (seger 2-1). Hade flera bra frisparkslägen som dock inte resulterade. 6/10 av Skysports och omdömet ”skaplig insats”.

David Elm, Fulham 9/1

Fick känna på hetluften också i derbyt mot West Ham genom ett inhopp med bara fem minuter kvar. 5/10 av Skysports i betyg.

Fredrik Stoor, Fulham, 1/0 (11/0 för Derby)
Utanför matchtruppen mot West Ham.

Astrit Ajdarevic, Hereford, 1/0 (utlånad från Leicester)

Inte heller mot Dagenham & Redbridge kunde Ajdarevic vara med på grund av skadekänning.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ser ut att få vänta till nästa säsong innan han på allvar kan vara med och konkurrera om en plats i matchtruppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 41/4

Hade ett par bra skottlägen och ett nickläge mot Barnsley (1-1) men lämnade planen efter 90 minuter utan tillverkat mål.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (4/0 för Exeter)
Siktar mot nästa säsong, där han antagligen får en mer framskjuten roll eller blir utlånad till en annan klubb.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 26/3

Bänkad i Champions League i veckan men var tillbaka i startelvan när Lyon vann med 1-0 borta mot Montpellier. Byttes ut i den 68:e minuten.

Petter Hansson, Rennes, 29/1
Rennes förlorade med 1-2 mot Sochuax men hade kunnat sluta 2-2, då Hansson nickade i ribban med tio minuter kvar.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 24/1

Spelade 90 minuter när Siena förlorade med 1-2 mot Palermo.

Andreas Landgren, Udinese, 0/0

Utanför matchtruppen även mot Cagliari (oavgjort 2-2).

Sebastian Carlsén, Inter 0/0

Utanför matchtruppen mot Lazio (seger 2-0).

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0

Utanför Novaras matchtrupp.

Thomas Magnusson, Taranto 1/0

Inget spel för Magnusson heller mot Andrina (seger 1-0).

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 26/16

Började på bänken borta mot Villarreal (seger 4-1). Fick hoppa in med fem minuter kvar, då han bytte med Bojan Krkic.

Henok Goitom, Almería, 19/1
Avbytare när Almeria föll med 1-2 mot Xerez. Hoppade in i den 77:e minuten men gjorde inget större väsen av sig.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 27/2

AEK förlorade den första playoffmatchen till Champions League mot Olympiakos med 1-2. Majstorovic spelade hela matchen.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 17/0
Grekiska ligan är färdigspelad. Panathinaikos säkrade ligatiteln, sex poäng före Olympiakos.

Olof Mellberg, Olympiakos 25/3

Öppnade målskyttet i playoffmatchen mot AEK Aten redan efter tio minuters spel och lade grunden till segern med 2-1.

Jonas Sandqvist, Atromitos, 0/0

Grekiska ligan är färdigspelad. Atromitos slutade på sjunde plats.

Markus Jonsson, Panionios 6/0
Grekiska ligan är färdigspelad. Kan se fram emot nästa säsong, då han får sin tidigare tränare från AIK, Mikael Stahre som ny tränare. Panonios slutade på åttonde plats.

Björn Enqvist, Veria 24/1
Fick chansen från start mot Makedonikos förra helgen. Byttes ut i den 74:e minuten.

CYPERN

Valentino Lai, Apollon Limassol 8/1

Hoppade in i den 55:e minuten mot AEL förra helgen.

TURKIET

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0

Säsongen över för Sinan, som inte haft något flyt under sin tid som proffs i Genclerbirligi.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 20/3

Spelade från start och i 90 minuter när Genclerbirligi förlorade med 0-2 mot Denizlispor. 2/5 blev betyget hos Fanatik.

Erkan Zengin, Eskisehirspor, 10/2
På bänken från start mot Fenerbahce (förlust 0-2). Byttes in i den 54:e minuten och fick betyget 1/5 av Fanatik.

Erik Pilfalk, Antalyaspor, 0/0
Får vänta på sin debut för sin nya klubb. Var utanför laget också mot Gaziantepspor (seger 1-0).

Erkan Zaglik, Kocaelispor 7/0

Inget spel för Zaglik när Kocaelispor föll med 0-3 borta mot Mersin.

SCHWEIZ

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Letar ny klubb för tillfället.

Dusan Djuric, FC Zürich, 25/8
Skadad och missade matchen mot Young Boys (förlust 0-2).

Behrang Safari, FC Basel, 26/1

Avstängd när Basel vann med klara 4-0 mot Bellinzona.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 30/0

Säsongen över för landslagsmålvakten. Utan Eddie mellan stolparna spelade Salzburg, som leder Bundesliga, 1-1 mot serietvåan Rapid Wien på hemmaplan.

SINGAPORE

Niklas Sandberg, Armed Forces 10/1

Armed Forces besegrade Woodland Wellington med klara 3-1 på måndagskvällen. Sandberg spelade hela matchen.

USA

Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders 8/0

Spelade från start och i hela matchen när Seattle spelade 1-1 mot Columbus Crew.

Johan Claesson, Portland Timbers 3/0
90 minuter blev det för Claesson när Portland Timbers slog tillbaka Vancouver Whitecaps med 2-1 inför 5 808 åskådare på PGE Park i Portland.

Publicerad 2010-05-04 kl 15:05