PROFFSKOLLEN: Marcus Berg totalsågad

Proffskollen

Svagt betyg för Marcus Berg i Hamburg. I Norge var det roligare för en svensk anfallare när George Mourad slog till. I Spanien blev Zlatan målskytt igen. Det och mycket mer i veckans proffskoll.

NORGE
John Pelu, Haugesund 6/1 (Utlånad från Rosenborg)

Skadekänning gjorde att Pelu missade matchen mot Kongsvinger (seger 3-0) men han väntas vara tillbaka mot Stabaek på söndag.

Conny Månsson, Kongsvinger 0/0
Missar större delen av säsongen på grund av ett avslitet korsband.

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger 8/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)
Spelade hela matchen när Kongsvinger förlorade med 0-3 mot Haugesund på bortaplan. Fick ett bra skottläge efter en hörna i den 37:e minuten men skottet blockerades av en Kongsvinger-försvarare. VG tilldelade ex-gaisaren det låga betyget 3/10.

Edier Frejd, Kongsvinger 8/1

Fick bara en notering i protokollet under matchen mot Haugesund. I den 52:a minuten fällde han John Pelus ersättare i Haugesund, Nicola Djordjic och fick ett gult kort för den förseelsen. 4/10 i betyg av VG.

Marcus Andreasson, Molde, 6/0

För andra matchen i följd lät tränaren Kjell Jonevret, Andreasson sitta på bänken under hela matchen när Molde förlorade mot Tromsö med 2-3 på måndagskvällen.

Emil Johansson, Molde 7/0

Redan i den första minuten var Johansson inblandad i en farlighet för Molde mot Tromsö (förlust 2-3). Han föll i straffområdet efter att senegalesen Baye Fall hittat svensken med ett fint inlägg men domaren lät sig inte bevekas den gången. I 27:e minuten var det i stället Johansson som fick ett domslut emot sig och han fick titta på domarens gula kort. Hade svårt att komma till under den andra halvleken och fick nöja sig med betyget 4/10 av VG.

Mattias Moström, Molde, 8/3
Hade två jättechanser i matchen mot Tromsö (2-3). I den 34:e minuten krutade han på mot Marcus Sahlman, som dock gjorde en fenomenal räddning. I 63:e minuten tryckte Moström av igen men Sahlman fick händerna på bollen även den gången och Moström fick lämna planen efter 90 spelade minuter utan att ha gjort mål. 5/10 ansåg VG att hans insats var värd.

Björn Runström, Molde 6/1 (Utlånad från danska Odense)
På bänken från start mot Tromsö (2-3) på måndagskvällen. Byttes in i den 66:e minuten och hann under sin tid på planen skapa en bra målchans, som dock inte resulterade. Spelade för kort tid för att få betyg av VG.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 8/0

Rosenborg spelade 0-0 mot Lilleström. Dorsin kom som vanligt till några bra inläggslägen som dock försattes av hans lagkamrater. 5/10 blev betyget hos VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 8/1

"Ofattbart att det inte står 1-0" skrev VG i sin rapportering från matchen mot Lilleström som slutade 0-0 efter att Lustig skjutit över från mycket nära håll efter ett fint inlägg av Steffen Iversen. 5/10.

Rade Prica, Rosenborg, 7/3
Skadekänningen han fick mot Ålesund senast gjorde att han inte kom till spel mot Lilleström i helgen.

Daniel Örlund, Rosenborg 8/0

Höll nollan mot Lilleström men var illa ute i den 36:e minuten när Lilleströms anfallare Arild Sundgot kom helt ren med Örlund, chippade bollen över honom men inte bättre än att den tog i ribban. I övrigt var Örlund mest ute och plockade ned lite inlägg och fick tämligen tama avslut mot sig. 4/10 i betyg hos VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 7/1
Första målet för säsongen för den tidigare Vasalundsmittfältaren när Sandefjord i onsdags mötte Tromsö och förlorade med 1-2. Han gjorde 1-0 i den 19:e minuten efter att han från nära håll kunnat sätta bollen i nät efter ett fint inspel av senegalesen Malick Mané, som använt Tromsöförsvararen Fredrick Björck som rundningsmärke. I 60:e minuten hann han också med att bli varnad. Mot Ålesund i helgen var Dimitriadis lika anonym som han varit i tidigare matcher under säsongen. 4/10 valde VG att sätta i betyg.

Johan Andersson, Stabaek, 7/2
I onsdags mot Hönefoss (förlust 0-1) hade Andersson ett par fina framspelningar till Daniel Nannskog och ett par egna bra avslut som dock inte resulterade. I den 54:e minuten gick han i marken strax utanför straffområdet men frisparken blev resultatlös. Spelade hela matchen och fick betyget 4/10. Hade skadekänning och missade matchen mot Viking i helgen (0-2)

Pontus Farnerud, Stabaek, 7/1
Mot Hönefoss i onsdags blev det bara spel i 41 minuter för den landslagsmeriterade mittfältaren. Utgick på grund av skadekänning. Hann ändå prestera så mycket att han tilldelades 6/10 av VG i betyg. Ljumskproblemen som gjorde att han utgick mot Hönefoss stoppade honom också mot Viking i helgen.

Daniel Nannskog, Stabaek, 7/3
Jagade mot Hönefoss i onsdags sitt 100:e mål för Stabaek men jakten blev förgäves. Blev frispelad ett antal gånger men förmådde inte att sätta bollen. VG var därför återhållsamma i betyget och satte 4/10. En skada i baksidan av låret gjorde att han fick lämna över sin anfallsplats till tidigare AIK-anfallaren Bernt Hulsker, som inte gjorde någon vidare insats mot Viking och tilldelades betyget 2/10. Stabaek håller tummarna för att Nannskog snart är tillbaka igen och fortsätter jakten på det 100:e målet.

Joel Riddez, Strömsgodset, 8/0
Spelade från start mot Brann (förlust 0-4) men gjorde inget större väsen av sig. Utgick vid 0-3 i den 72:a minuten och fick nöja sig med betyget 4/10 av VG.

Fredrik Björck, Tromsö, 8/1
Fick agera rundningsmärke i onsdags när Sandefjord gjorde 1-0 efter 20 minuters spel. Hade i övrigt ett par bra genomskärande passningar fram mot anfallarna som inte kunde förvalta dessa. Björck spelade hela matchen som Tromsö till slut vände till seger, 2-1. 4/10 satte VG i betyg. Tog gruvlig revansch på sig själv i måndagskvällens match borta mot Molde (seger 3-2). Det var Björck som gjorde segermålet på en "saxspark" efter en hörna i den 84:e minuten. Mycket snyggt och Björck fick 6/10 i betyg av VG.

Marcus Sahlman, Tromsö, 2/0
Äntligen blev det skarpt läge för den gänglige ex-HBK-keepern. I den 27:e minuten mot Sandefjord i onsdags skadade sig ordniarie målvakten, bosniern, Sead Ramovic och Sahlman fick ta plats mellan stolparna. Sahlman spikade igen och höll nollan under sin tid på planen och fick vara med om att Tromsö vände 0-1 till seger med 2-1. 5/10 blev betyget för Sahlman. Fick chansen från start mot Molde, då Ramovic fortfarande saknades och ledde laget till en ny seger. Var på vippen att släppa in 3-3 i sista matchminuten men räddades av domarens signal för full tid. Gjorde i övrigt ett par riktigt stiliga parader, främst på långskott. 6/10 satte VG i berömmande betyg trots två insläppta mål.

George Mourad, Tromsö 4/3
Mourad har kommit igång ordentligt hos sitt nya lag. Spelade på nytt från start i onsdags mot Sandefjord och spelade fram lagkamraten Mohammed Ahamed Jama till lagets kvitteringsmål till 1-1. Hade själv ett par riktigt bra chanser, varav en rensades bort på mållinjen av Sandefjordsförsvarare. VG var ändå sparsamma med betyget och satte 5/10. Nu har ”Mouradona” kommit igång ordentligt. Mot Molde på måndagskvällen gjorde han först i den 40:e minuten och sedan 2-1 i den 54:e. Det andra målet var en riktig delikatess, där han sköt från långt håll, fick en härlig båge på bollen som lämnade målvakten Ben Amos utan chans att rädda. Byttes ut med fullgott dagsverke med fem minuter kvar. 6/10 blev betyget hos VG.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 8/4
Viking vann med 2-0 mot Stabaek i lördags. Ingelsten spelade hela matchen men fick få chanser till riktigt bra avslut. Han hade ett par riktigt bra duster med Jon-Inge Höiland, som den sistnämnde gick vinnande ur. 4/10 blev det måttliga betyget hos VG.

Daniel Arnefjord, Ålesund 8/1

Lät inte tala om sig speciellt mycket när Ålesund vann med 1-0 mot Sandefjord på bortaplan. Enda större noteringen var ett gult kort i den 21:a minuten. 4/10 av VG.

Johan Arneng, Ålesund 8/0
Bänkad från start när Ålesund spelade borta mot Sandefjord. Hoppade in med sex minuter kvar. För kort tid för betyg av VG.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 19/2

Ledbandsskadan håller den tidigare Hammarbyspelaren alltjämt borta från fotbollsplanen.

Jon Jönsson, Bröndby, 9/2
Fick sitta hela matchen på avbytarbänken när Bröndby spelade 1-1 borta mot Esbjerg.

Mikael Nilsson, Bröndby, 25/1
Spelade på nytt i backlinjen när Brönby spelade 1-1 mot Esbjerg. Men insatsen var allt annt än god för Nilsson, som av tidningen B.T ansågs vara sämste Bröndbyspelare på planen och tilldelade honom betyget 02.

Samuel Holmén, Bröndby, 23/5
Kämpade på så gott han kunde mot Esbjerg (oavgjort 1-1) men saknade ändå den där rejäla udden. Varnad i 72:a minuten.

Alexander Farnerud, Bröndby, 26/3
För andra matchen i följd fick Farnerud chansen från start men hade svårt att producera något konstruktivt. I den 78:e minuten slog han en fyndig passning i offensivt straffområde till lagkamraten Mike Jensen men denne försatte chansen. I övrigt hade Farnerud en eftermiddag utan att utmärka sig speciellt mycket.

Andreas Klarström, Esbjerg, 27/0

Spelade hela matchen mot Bröndby och gjorde en avgörande undanrensning på mållinjen i samband med en hörna strax före halvtid. På det hela taget en stabil insats av Klarström.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Opererades i december och räknar inte med comeback denna säsong.

Mikael Rynell, Esbjerg, 13/0

Sjätte matchen i följd för Rynell på avbytarbänken utan att få hoppa in.

Jones Kusi-Asare, Esbjerg, 5/0
Utanför matchtruppen för andra veckan i följd när Bröndby stod för motståndet på hemmaplan.

Johan Wiland, Köpenhamn, 22/0

Avstängd mot Ålborg och fick från läktarplats se ersättaren Jesper Christiansen hålla nollan (seger 2-0).

Mikael Antonsson, Köpenhamn, 25/1
Antonsson spelade från start mot Ålborg. Byttes ut med kvarten kvar.

Peter Larsson, Köpenhamn, 12/0
Nej, det vill sig inte alls med speltid för Larsson, som var ordinarie under inledningen av säsongen men som numera mest nöter bänk. Inget inhopp i segermatchen mot Ålborg.

Oscar Wendt, Köpenhamn, 29/2
Wendt hjälpte med stabilt försvarsspel till att hålla nollan mot Ålborg och ta FCK allt närmare ligatiteln. FCK:s ledning i Superligan är nu uppe i sex poäng med bara några få omgångar kvar att spela.

Dino Avdic, Köge 0/0
Alltjämt utanför Köges matchtrupp.

Benjamin Kibebe, Nordsjälland, 24/0
Skadeproblem i truppen gjorde att Kibebe fick tillbaka platsen i startelvan igen då Nordsjälland vann med 3-1 hemma mot Sönderjyske. Stabil insats i försvaret av den tidigare AIK-försvararen.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 28/7

Efter två matcher i följd som avbytare fick också Lawan chansen från start mot Sönderjyske. Trots att Nordsjälland gjorde tre mål saknades Lawans namn i målprotokollet.

Pierre Bengtsson, Nordsjälland 17/0

Bengtsson fortsätter att spela bra hos Nordsjälland och har verkligen gjort ett starkt intryck. Att spela till sig en ordinarie plats i ett lag i danska Superligan från att knappt ha varit ordinarie i Allsvenskan är starkt. Låt vara att det är en lite mindre klubb men Bengtsson har övertygat. Mot Sönderjyske hamnade han dock i en kontroversiell situation, då han fick bollen på handen i eget straffområde men domaren var skymd och dömde hörna i stället till stora protester hos Sönderjyllands lag.

Abbas Hassan, Ålborg, 1/0

Reservmålvakt på nytt när Ålborg förlorade med 0-2 mot FC Köpenhamn.

Louay Chanko, Ålborg, 27/3
Säsongen är över för Chanko efter att han brutit en tå på träning. Tränaren Magnus Pehrsson beklagade sig efteråt i dansk media och menade att han saknar en likvärdig ersättare till Chanko.

Andreas Johansson, Ålborg, 28/6
90 minuter på mittfältet blev det för Johansson när Ålborg föll med 0-2 mot FC Köpenhamn.

FINLAND

Johan Carlsson, IFK Mariehamn 0/0

Skadade sig i sista träningsmatchen inför säsongen och missar de inledande matcherna av den finländska ligan.

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn 2/0

90 minuter på nytt för Mariehamns mittfält för Olofsson när VPS Vasa blev alldeles för svårt (förlust 0-3).

HOLLAND

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 9/2

Holländska ligan vilade från spel i helgen på grund av cupfinal.

Demba Traoré, Fortuna Sittard 32/9
På bänken från start i förlustmatchen mot FC Zwolle. Hoppade in sista kvarten.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 29/4

Fick chansen från start också mot Hoffenheim (förlust 1-5) men byttes ut i paus efter en miserabel första halvlek. Fick sämsta tänkbara betyg 6/6 av kicker.de.

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 6/0

Även mot Schalke 04 i helgen (förlust 0-1) blev Bengtsson kvar på avbytarbänken under hela matchen.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 17/1
Werder Bremen fortsätter rada upp segrar, denna gång 1-0 mot Köln och Rosenberg får vara kvar på bänken, då tränaren Thomas Schaaf inte gör många förändringar i sitt vinnande lag.

Per Nilsson, Hoffenheim, 8/0
Skadeproblem gjorde att Nilsson missade matchen mot Hamburg (seger 5-1).

Matias Concha, Bochum, 21/0

Ytterligare en match i sin helhet på avbytarbänken för Concha. Denna gång när Bochum förlorade med 0-2 mot Stuttgart. Förlusten kan dock göra att dörren öppnas igen för Concha om tränaren Heiko Herrlich får för sig att vaska om i laget.

Andreas Johansson, Bochum, 15/0
Utanför matchtruppen också mot Stuttgart.

Andreas Dahlén, Hansa Rostock 9/2

Hansa Rostock har ett utsatt läge i botten av Bundesliga 2 men imponerade stort när laget besegrade serieledande Kaiserslautern på bortaplan med 1-0. Det gör att laget nu bara har en poäng upp till säker mark med två omgångar kvar att spela. Dahlén spelade från start på mittfältet och byttes ut i 76:e minuten. Än en gång fint betyg av Kicker.de, 3/6 (omvänd betygsskala, där 1 är bäst och 6 är sämst).

Ezad Razic, Oberhausen 6/0
Skadekänning gjorde att Razic missade matchen också mot 1860 München (oavgjort 2-2).

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 18/0

90 nya minuter in på speltidskontot för Olsson när Blackburn spelade 1-1 mot Wolverhampton. Hade några bra inlägg i den första halvleken men kom bort allt mer ju längre matchen led. Skysports satte blygsamma 4/10 i betyg på svensken. ”Inläggen var väl egensinniga” tyckte Skysports.

Johan Elmander, Bolton, 23/3
Började på avbytarbänken mot Portsmouth (2-2) men hoppade in med kvarten kvar. Han skapa två bra chanser och komma till ett avslut under sin kvart på planen. 6/10 av Skysports. ”Inget avtryck” ansåg mediabolaget i sitt omdöme om landslagsanfallaren.

Sebastian Larsson, Birmingham, 27/4
Tillbaka i startelvan i derbyt mot Aston Villa efter att ha varit i managern Alex McLeish kylskåp ett tag. Byttes ut med kvarten kvar. 6/10 satte Skysports i betyg och omdömet ”temperamentsfull”.

David Elm, Fulham 8/1

Tillbaka i matchtruppen och fick också hoppa in när Fulham föll med 1-2 mot Everton. Elm fick chansen under de sista tolv minuterna, då han bytte av målgöraren Erik Nevland. Skapade ingenting konstruktivt under sin tid på planen. 5/10 i betyg hos Skysports. ”Inget inflytande på spelet” ansåg Skysports i sitt betyg.

Fredrik Stoor, Fulham, 1/0 (11/0 för Derby)

Det dröjde länge men mot Everton fick Stoor göra säsongsdebut för Fulham. Han fick spela de sista fem minuterna. Hann heller inte göra något nämnvärt intryck och fick medelbetyget 5/10 av Skysports.

Astrit Ajdarevic, Hereford, 1/0 (utlånad från Leicester)
Återvände till Leicester för behandling av sin skada och var inte tillräckligt återställd för att ens sitta på bänken när Hereford mötte Rochdale (seger 2-1).

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0

Ser ut att få vänta till nästa säsong innan han på allvar kan vara med och konkurrera om en plats i matchtruppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 40/4

Var inblandad i en hel del incidenter i matchen mot Crystal Palace. Undgick inte att få titta på domarens gula kort.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (4/0 för Exeter)
Siktar mot nästa säsong, där han antagligen får en mer framskjuten roll eller blir utlånad till en annan klubb.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 25/3

Fullt fokus på Champions League för Lyon, som därmed fått ledigt från ligaspelet.

Petter Hansson, Rennes, 28/1
Spelade hela matchen när Rennes spelade 1-1 mot Paris SG. Var ytterst nära att göra ett nickmål på en frispark från Sylvain Marveaux men Edel Bete i PSG-målet gjorde en spänsträddning vid ena krysset och fredade sitt mål. 5/10 satte L’Equipe i betyg.

ITALIEN

För andra matchen i följd spelade Ekdal från start. Denna gång borta mot Udinese (förlust 1-4). Han byttes ut redan i den 55:e minuten. Tappade bollen på mitten ett par gånger, varav en gång renderade det i ett baklängesmål. 5,5/10 i betyg hos datasport.it.

Albin Ekdal, Siena, 23/1

Andreas Landgren, Udinese, 0/0
Utanför matchtruppen även mot Siena (seger 5-1).

Sebastian Carlsén, Inter 0/0

Utanför matchtruppen mot Atalanta (seger 3-1).

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför Novaras matchtrupp.

Thomas Magnusson, Taranto 1/0
Inget spel för Magnusson heller mot klassiska italienska klubben Verona (förlust 0-1). Verona leder för övrigt Lega Pro 1 (Gamla Serie C) och har chans att gå upp i Serie B.

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 25/16

Tillbaka i startelvan och var den som gjorde 3-1-målet i segermatchen mot Xerez (seger 3-1). Betyget hos goal.com blev 7,5/10 och omdömet: ”Ytterligare en kväll då han hade kunnat göra två-tre mål. Målet var lika oförutsägbart som någonsin tidigare”.

Henok Goitom, Almería, 18/1
Goitom var aktuell för comeback efter sin skada mot Espanyol men när det väl drog ihop sig till match var han ändå utanför matchtruppen.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 27/2

Grekiska ligan är färdigspelad. Nu väntar playoff om Champions League för AEK.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 17/0
Grekiska ligan är färdigspelad. Panathinaikos säkrade ligatiteln, sex poäng före Olympiakos.

Olof Mellberg, Olympiakos 24/2
Grekiska ligan är färdigspelad. Nu väntar playoff om Champions League för Olympiakos.

Jonas Sandqvist, Atromitos, 0/0
Grekiska ligan är färdigspelad. Atromitos slutade på sjunde plats.

Markus Jonsson, Panionios 6/0
Grekiska ligan är färdigspelad. Kan se fram emot nästa säsong, då han får sin tidigare tränare från AIK, Mikael Stahre som ny tränare. Panonios slutade på åttonde plats.

Björn Enqvist, Veria 23/1
Spelade hela matchen mot Anagennisi Epanomi förra helgen. Hur mycket speltid han fick mot Makedonikos Neapolis i helgen har tyvärr inte gå att få fram.

CYPERN

Valentino Lai, Apollon Limassol 8/1

Hur mycket speltid det blev för Lai mot Omonia Nicosia (1-1), om det ens blev någon med tanke på att han utgick för skada senast har tyvärr inte gå att få fram i skrivande stund.

TURKIET

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0

Säsongen över för Sinan, som inte haft något flyt under sin tid som proffs i Genclerbirligi.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 19/3
Spelade från start och i hela matchen när Genclerbirligi förlorade med 0-2 hemma mot Antalyaspor. 2/5 i betyg av Fanatik. Fick titta på domarens gula kort i den sista matchminuten.

Erkan Zengin, Eskisehirspor, 9/2

Spel från start mot Trabzonspor (seger 1-0). Men utbytt i den 74:e minuten. Då hade han 10 minuter tidigare blivit varnad. 2/5 i betyg av Fanatik.

Erik Pilfalk, Antalyaspor, 0/0
Får vänta på sin debut för sin nya klubb. Var utanför laget också mot Genclerbirligi. (seger 2-0).

Erkan Zaglik, Kocaelispor 7/0

Spelade från start och i 90 minuter mot Karsiyaka. 1/5 i betyg av Fanatik.

SCHWEIZ

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Letar ny klubb för tillfället.

Dusan Djuric, FC Zürich, 25/8

Gjorde Zürich tröstmål i förlustmatchen mot Luzern (1-4) när han utjämnade till 1-1 i den femte minuten, bara minuten efter att Luzern tagit ledningen med 1-0. Byttes ut i paus. 4/6 i betyg av sport.ch.

Behrang Safari, FC Basel, 26/1

90 minuters speltid när Basel förlorade med 0-4 mot Grasshoppers. Inget betyg hos sport.ch.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 30/0

Säsongen över för landslagsmålvakten. Utan Eddie mellan stolparna spelade Salzburg, som leder Bundesliga, 1-1 mot serietvåan Rapid Wien på hemmaplan.

SINGAPORE

Förlust med 0-3 mot serietvåan Etolie, som består av majoriteten franska spelare. Sandberg spelade hela matchen.

USA

Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders 7/0

Hoppade in i den 78:e minuten i fredags mot Dallas (2-2). 90 minuters spel för Ljungberg när Seattle föll med 0-2 mot Toronto på söndagen.