PROFFSKOLLEN: Nannskog skrev historia

Proffskollen

Daniel Nannskog blev förste svensk genom tiderna att göra 100 mål i den norska ligan när han gjorde två mål i Stabaeks segermatch mot Start.

NORGE

John Pelu, Haugesund 8/1 (Utlånad från Rosenborg)
Hade en märklig match mot Sandefjord (seger 2-0). Började på bänken men byttes in i anfallet i den 28:e minuten. Byttes senare i matchen ut i den 76:e minuten. Pelu gjorde ett riktigt piggt inhopp och låg bakom lagets 2-0-mål, när han dribblade av ett par Sandefjordspelare och hittade lagkamraten Tore Arne Andreassen som tryckte av direkt från 20 meters håll. Pelu hade själv ett par fina möjligheter att göra mål men hade inte den rätta turen med sig. 5/10 satte VG i betyg.

Conny Månsson, Kongsvinger 0/0
Missar större delen av säsongen på grund av ett avslitet korsband.

Bobbie Friberg da Cruz, Kongsvinger 12/0 (Utlånad från Randers i danska ligan)
Efter den svaga insatsen senast blev da Cruz bänkad mot Molde och satt på avbytarbänken under hela matchen. Detta var första gången för säsongen som da Cruz inte fick speltid för Kongsvinger.

Edier Frejd, Kongsvinger, 12/1
Spelade från start och under 90 minuter när Kongsvinger slog tillbaka Molde med 3-1. Frejd var inblandad i mycket under matchen. Tog några smällar defensivt, hade chanser offensivt och räddade ett Molde-mål på mållinjen genom att nicka bort bollen i den 57:e minuten. 5/10 tyckte VG att betyget räckte till.

Marcus Andreasson, Molde, 10/0
Kjell Jonevret ansåg precis som VG att Andreassons insats senast inte var av bästa märke och lät honom därför starta på bänken borta mot Kongsvinger (förlust 1-3). Hoppade in i den 70:e minuten men gjorde inget större väsen av sig.

Emil Johansson, Molde 11/0
Johansson blev också bänkad av Jonevret efter den svaga insatsen senast och denna gång fick han inte ens hoppa in.

Mattias Moström, Molde, 13/3
Moström hade ingen vidare kväll mot Kongsvinger (förlust 1-3) och drog på sig ett gult kort för hands i den första halvleken. Byttes ut i paus och tilldelades låga betyget 3/10 av VG.

Björn Runström, Molde 10/1 (Utlånad från danska Odense)
Fanns inte med i matchtruppen mot Kongsvinger.

Mikael Dorsin, Rosenborg, 13/1
Låg bakom Rosenborgs kvittering till 1-1 mot Viking (seger 2-1) när han slog ett inlägg som Steffen Iversen förlängde med huvudet mot bortre stolpen och där dök Mikael Lustig upp och forcerade in bollen till 1-1. Hade i övrigt ytterligare ett par bra inläggslägen som dock blev resultatlösa. 5/10 av VG.

Mikael Lustig, Rosenborg, 13/3

Vilken goalgetter Lustig har blivit... Han gjorde mål för andra matchen i följd och var den som utjämnade till 1-1 mot Viking. I den 55:e minuten hittade han Rade Prica med en fin djupledsboll men mottagningen var inte den bästa och chansen rann ut i sanden. 5/10 tilldelades Lustig i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg, 10/5
Tillbaka i startelvan när Rosenborg mötte Viking. Var aktiv värre i den första halvleken men matchrosten lyste igenom i avsluten. Bästa chansen kom på en frispark i den 35:e minuten. Hade lite tyngre i den andra halvleken att komma till bra avslut och byttes ut i den 64:e minuten. 4/10 satte VG i betyg.

Daniel Örlund, Rosenborg 13/0
Den fina sviten av nollor sprack mot Viking (seger 2-1). Han hade en lite skakig första halvlek men spelade upp sig rejält i den andra. Hade ett par dueller med Patrik Ingelsten och fick ge sig i en av dem när Ingelsten nickade in 1-0 till Viking i den 22:a minuten. Det var tydligt att Ingelsten kände till Örlunds svagheter med fötterna, då han pressade Örlund ett par gånger och denne fick nervöst rensa bollen ut till inkast. Gjorde en fantomräddning i den 61:a minuten när han var ute och bröt ett Viking-uppspel. Fick godkända betyget 5/10 av VG.

Panajotis Dimitriadis, Sandefjord 11/1
Dimitriadis hade en tämligen lugn match men stoppade snyggt ett Haugesund-anfall i den 19:e minuten. Spelade hela matchen mot Haugesund (förlust 0-2). VG satte måttliga 4/10 i betyg.

Johan Andersson, Stabaek, 10/4
Spelade från start och hela matchen mot Start (seger 3-0). I den 22:a minuten blev han fälld i Starts straffområde men domaren valde att fria, till ljudliga protester både från Stabaek-spelare och hemmapublik. I den 77:e minuten var Andersson nära att bli den som gjorde 3-0 när han sköt ett stenhårt skott i ribbkryssets insida. Bollen studsade ned på mållinjen innan målvakten fick händerna på den. 4/10 i betyg.

Pontus Farnerud, Stabaek, 7/1
Alltjämt borta med en lårskada.

Daniel Nannskog, Stabaek, 8/5
Blev historisk i matchen mot Start genom att passera 100-måls strecket i den norska ligan när han gjorde två mål mot Start (seger 3-0). Båda målen var typiska "målgörarmål" där Nannskog var på rätt plats vid rätt tillfälle. Hade i övrigt ytterligare ett par riktigt bra chanser men fick nöja sig med de två mål han gjorde. Bäste spelare på planen enligt VG och fick betyget 7/10.

Joel Riddez, Strömsgodset, 12/0
Riddez fick äntligen göra sitt första mål för säsongen men problemet var att målet kom i eget mål i matchen mot Ålesund. Redan i den sjätte minuten fick Riddez bollen på armen och den gick in i eget mål och det satte an tonen för matchen och lade grunden till Ålesunds seger. Svaga 3/10 i betyg av VG.

Fredrik Björck, Tromsö, 13/1
Säsongens bästa match så här långt av Björck som var en klippa i försvaret när Tromsö vann med 2-1 mot Vålerengen. Han var "överallt" och räddade upp många situationer men var också deltaktig offensivt med flera fina bollar i djupled. Fick fina 7/10 i betyg av VG och utsågs till planens bäste spelare av tidningen.

Marcus Sahlman, Tromsö, 7/0
Fick direkt bekänna färg med en fantomräddning när Vålerengens Luton Shelton nickade från nära håll i den elfte minuten. Två minuter senare var Shelton framme igen och oroade hos Sahlman men ex-HBK:aren stod på nytt för en fin räddning. Var helt chanslös på Vålerengens mål med sju minuter kvar att spela, efter att bollen gått som en flipperkula i målområdet. Fullgoda betyget 6/10 satte VG i betyg.

George Mourad, Tromsö 8/3
Spelade från start mot Vålerengen och ville ha en straff i den 43:e minuten när han blev fälld i straffområdet men domaren lät spelet fortgå. Förutom ett par chanser i matchinledningen gjorde inte Mourad så mycket större väsen av sig. Byttes ut med kvarten kvar och fick nöja sig med betyget 4/10 hos VG.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 13/6
Sjätte målet för säsongen för den tidigare allsvenska skytteligavinnaren när han nickade in 1-0 i den 22:a minuten i förlustmatchen mot Rosenborg (1-2). Pressade ofta Rosenborgs målvakt Örlund under inledningen av matchen och gjorde en fullgott dagsverke men fick nöja sig med bara ett mål. 6/10 i betyg av VG.

Daniel Arnefjord, Ålesund 12/1
Spelade hela matchen när Ålesund vann med 3-1 mot Strömsgodset. Redan i den tredje minuten hade han kunnat skrivit in sig i målprotokollet när han Ålesund fick en frispark från 30 meters håll och Arnefjord klämde till men inte bättre än att bollen tog i muren. Var olycklig i samband med Strömsgodsets kvittering till 1-1. Jo Inge Berget sköt bollen mot mål och träffade Arnefjord. Bollen gick ut till Alfred Sankoh som kunde slå in 1-1. Därefter blev matchen lugnare för Arnefjord som till slut kunde kvittera ut betyget 5/10 av VG.

Johan Arneng, Ålesund 13/0
Säsongens bästa insats av Arneng när Ålesund vann med 3-1 mot Strömsgodset. Han låg bakom både målen till 2-1 och 3-1 genom fina framspelningar och hade själv ett par riktigt bra avslut, varav ett direktskott i den 35:e minuten som gick strax över ribban. 6/10 i betyg av VG och bäste spelare på planen enligt deras bedömning.

FINLAND

Johan Carlsson, IFK Mariehamn 0/0
Har nu varit borta mer än den månad som tidigare sades att han skulle missa på grund av skadan i baksidan av låret. Men den har inte läkt och han är alltjämt på Mariehamns skadelista.

Marcus Olofsson, IFK Mariehamn 6/0
För andra matchen i följd spelade IFK Mariehamn 0-0 när laget mötte Jaro på en mycket vattentung plan. Olofsson spelade hela matchen.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 30/2
Sedan tidigare var det klart att AEK missar spel i Champions League och i den avslutande matchen mot Olympiakos (seger 2-1) kom AEK till spel med ett reservbetonat lag. Majstorovic stod alltså över matchen.

Olof Mellberg, Olympiakos 27/3
Inte heller Mellberg behövde spela i Olympiakos sista match för säsongen, då laget precis som AEK var utan chans att nå Champions League och valde att till vissa delar spela med ett reservbetonat lag.

SINGAPORE

Niklas Sandberg, Armed Forces 12/1
Har lämnat klubben för spel med Brage i Superettan.

USA

Fredrik Ljungberg, Seattle Sounders 11/0
Ljungberg fanns med på planen under hela matchen när Seattle föll med 0-1 hemma mot San Jose.

Johan Claesson, Portland Timbers 6/0
Portlands intensiva matchprogram fortsätter. I torsdags spelade laget mot Montreal och föll med 0-1. Claesson spelade från start men fick skadekänning i den 56:e minuten och utgick. Och den skadekänningen gjorde att han missade söndagens förlustmatch borta mot Crystal Palace Baltimore, som slutade 1-2.

Publicerad 2010-05-25 kl 14:13