Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Har fängslats utan att få veta varför - familjen kräver att Fifa agerar: "Håller dem ansvariga"

2v

Abdullah Ibhais, som tidigare arbetade för VM-arrangören, har arresterats i Qatar.
Han har inte fått veta på vilka grunder han har fängslats - och hans familj kräver nu att Fifa agerar.
"Vi håller dem som ansvariga för hans liv, säkerhet och välmående", skriver familjen i ett uttalande. 

Abdullah Ibhais var tidigare anställd på medieavdelningen hos arrangören för VM i Qatar 2022. Efter att han slutade har han öppet varit kritisk mot hur migrantarbetare har behandlats under förberedelserna till mästerskapet.

I måndags, tidigt på morgonen, arresterades Ibhais i Qatar, utan att få någon förklaring kring vilka grunder han fängslades på. Han fick ringa ett telefonsamtal och uppgav då att han tror arresteringen beror på den intervju han skulle ha med norska NRK senare samma dag.

Ibhais uppges ha placerats i en liten cell tillsammans med 19 andra interner. Under onsdagen har hans familj skrivit ett uttalande, där de berättar att Ibhais nu hungerstrejkar i fängelset. De uppmanar Fifa att ta till åtgärder för att få honom släppt.

ANNONS

”Vi, Abdullah Ibhais familj, tror att arresteringen är till för att pressa Abdullah psykiskt. Vi håller därför Qatars myndigheter, Supreme Committe (VM-arrangören, reds. anm.) och framförallt Fifa som ansvariga för hans liv, säkerhet och välmående”, skriver de i uttalandet, som kommer från Abdullah Ibhias mamma och tre syskon.

Familjen skriver även att Ibhais har försökt kontakta Fifas president, Gianni Infantino, både direkt och via hans kontor, men har inte fått svar. Detsamma gäller Fifas ansvariga för mänskliga rättigheter, Andreas Graff, menar hans familj. Det internationella förbundet ska ha uppmärksammat fallet först när Ibhais kontaktade dem via Adidas vice vd, William Anderson.

Fifa har fortsatt inte uppmärksammat fallet på sin officiella hemsida.

”Vi kräver seriöst, omedelbart och meningsfullt agerande från Fifa för att stoppa den orättvisa som Abdullah utsätts för av myndigheterna i landet som de har valt som värdar till VM, att sätta press på dem att ge Abdullah en rättvis rättegång och att han släpps omedelbart - eftersom det inte har uppgetts något skäl för hans arrestering”.

ANNONS
Publicerad 2021-11-17 kl 13:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto