Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ny rapport: Kvinnor pressas till bristningsgränsen i Qatar - och vittnesmål om sexuella utnyttjanden

QATAR

Vittnesmål om usla arbetsförhållanden fortsätter att prägla rapporteringen inför Qatar-VM.
En ny rapport från Amnesty International visar nu hur ett stort antal kvinnor pressats till bristningsgränsen och att ett flertal även utnyttjats sexuellt.

Foto: Bildbyrån

Qatar får fortsatt skarp kritik för sättet som gästarbetare behandlas i landet. I somras presenterades en rapport av människorättsorganisationen Amnesty International som gjorde gällande att migrantarbetare som arbetar med Al Bayt-stadion varit utan lön i flera månader - och även tidigare har det kommit olika former av vittnesmål gällande direkt skadliga arbetsförhållanden, konfiskerade pass och flera dödsfall.

På tisdagen släppte Amnesty en ny rapport. Den fokuserar på de kvinnor som är migrantarbetare och som sysslar med hushållsarbete i landet (rapporten är alltså inte fokuserad enkom på de som jobbar med VM-arrangemanget). 

Annons

Som underlag för rapporten har Amnesty pratat med 105 kvinnor som arbetar med hushållsarbete i qatariska hem. Enligt Amnesty visar intervjuerna hur kvinnors rättigheter kränks och man skriver att en del även vittnar om sexuella övergrepp. 

90 av de 105 som Amnesty pratat med säger till organisationen att de brukar arbeta över 14 timmar om dagen, och 89 svarade att de arbetade alla dagar i veckan. Ett stort antal, 87 stycken, säger också att de fått sina pass konfiskerade och många uppger också att de inte fått den lön de har rätt till.

Siffrorna visar att de åtgärder som införts i landet, bland annat klubbades en ny lag 2017 för att förbättra just villkoren för de som arbetar med hushållsarbete, inte haft någon märkbar effekt.

 - Att lagen om hushållsarbetare infördes 2017 var ett steg framåt när det gäller arbetsrättsliga frågor i Qatar. Men vittnesmålen från kvinnorna visar att det är uppenbart att de här reformerna inte har blivit implementerade på rätt sätt eller att de ens tillämpas överhuvudtaget. Istället framkommer bilden av ett system som fortsätter tillåta att arbetsgivare behandlar migrantarbetare som arbetar i deras hem som ägodelar och inte som människor, säger Ami Hedenborg, talesperson på Amnesty Sverige, i en kommentar. 

Annons

Svenska Fotbollförbundet valde att förlägga landslagets januariturné i just Qatars huvudstad Doha så sent som i vintras. SvFF:s hållning har hela tiden varit att man säger sig vilja påverka landet på plats snarare än att bojkotta. 2016 var bland annat en nordisk delegation på plats i Qatar för att trycka på de förändringar man vill se. Och då Fotbollskanalen pratade med förbundsordförande Karl-Erik Nilsson på plats i Doha i januari i år förklarade han att de anser att fler landslag borde resa dit. Han menade också att svensk fotboll haft en liten del i det faktum att det internationella byggfacket ILO tillsammans med den svenska regeringen skrivit ett avtal med den qatariska regeringen gällande arbetarnas villkor och boendesituation.

- Det är alldeles för få landslag som åker hit. Det är viktigt och i förberedelsearbetet inför 2022 så kommer säkert fler och fler landslag att dyka upp. I fjol var det några av de nordiska länderna på plats och vi hade möte här. Ambitionen är att vi förhoppningsvis har fler lag som spelar här, men också framför allt fler ledare som är på plats och försöker påverka de här frågorna, sa Nilsson då.

Annons
Publicerad 2020-10-20 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto