Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppladdning inför Deadline Day – tio januarivärvningar vi minns

Premier League

En fransman som somnade på Real Madrids bänk, Arsenals värvning av en skadad Källström och Thiago Silva som via en januariflytt äntrade den stora fotbollscenen på allvar. Fotbollskanalen minns tillbaka på januarivärvningar som av olika anledningar stuckit ut.

Foto: Scanpix

Januarifönstret lider mot sitt slut och under måndagen är det så dags för ännu en Deadline Day som du följer bäst i #Superlive här på Fotbollskanalen.

Som vanligt så kommer vissa av värvningarna som gjorts slå väl ut medan andra - av olika anledningar kommer att ses som mindre lyckade.

Fotbollskanalen minns tillbaka på de bästa köpen, största flopparna och på januarivärvningar som på andra sätt är minnesvärda.

Succévärvningar

Thiago Silva - från Fluminense till AC Milan - 2009

Kom till Milan som 25-åring - för 122 miljoner kronor - och tog på mycket kort tid de steg som krävdes för att han skulle bli en av världens bästa försvarare. Milan lyckades sedan sälja vidare Brassen - som två gånger varit med i Fifas världslag - för cirka 370 miljoner kronor till PSG. Det går inte annat än att lyfta på hatten för de i Milan som såg något extra i en 25-årig brasse som tidigare floppat stort under sitt första Europaäventyr.

Annons

Nemanja Vidic - från Spartak Moskva till Manchester United - 2006

Hämtades till United som ett relativt oprövat kort men vann - med sin kompromisslösa spelstil - snabbt United-fansens hjärtan och motståndarnas respekt. Vidic - som alldeles nyligen meddelade att han avslutar karriären - bildade under flera år ett av världens bästa mittbackspar med Rio Ferdinand. Han vann 15 (!) titlar under sina åtta år på Old Trafford.

Luis Suarez -från Ajax till Liverpool - 2011

Vintern 2011 behövde Liverpool en anfallare som kunde få fart på målskyttet. Blickarna riktades mot Amsterdam och en då 25-årig Uruguayan. Suarez fick efter ett tag inte bara fart på The Reds målproduktion utan han bar lagets offensiv på sina axlar.  När han - en bitskandal till trots – såldes till Barcelona för 870 miljoner kronor (enligt brittisk media) gjorde Liverpool dessutom en sanslöst lönsam affär.

Annons

Floppar

Fernando Torres - från Liverpool till Chelsea - 2011

I samma fönster som Suarez hämtades in skeppades Fernando Torres i väg till Chelsea för cirka 600 miljoner kronor. Efter att spanjoren bara gjort ett mål på sina första 18 matcher i Chelsea-tröjan sade optimisterna att saker och ting skulle bli bättre efter att Torres gjort en hel försäsong med sitt nya lag.
Bättre blev det minsann inte och efter att Torres på sina 92 kommande Chelsea-framträdanden endast mäktat med 19 mål lånades han ut till Milan 2014.
Visst, visst – vi glömmer inte hans mål på Camp Nou mot Barcelona 2012 som banade vägen till CL-finalen som Chelsea sedan vann mot Bayern München.

Andy Carroll - från Newcastle till Liverpool 2011

Med pengarna från försäljningen av Fernando Torres fick Liverpool rejält med luft under transfervingarna.

Annons

Andy Carroll skulle bevisligen hämtas in till varje pris. Att han skulle komma till klubben skadad och att Newcastle lyckades få ut dubbelt så mycket (cirka 450 miljoner) som Liverpool först budade spelade ingen roll .

Efter att ha gjort sex mål på 44 ligamatcher hade Brendan Rodgers svårt att fatta tycke för Carroll som 2012 lånades ut till West Ham innan övergången blev permanent ett år senare.

Alfonso Alves - från Heerenveen till Middlesbrough 2008

Via Örgryte och Malmö FF landade Alfonso Alvez i Heerenveen där han gjorde fullständig succé. Med fenomenala 45 mål på 39 ligaframträdanden i Eredivisie var Middlesbrough övertygade om att det gjort ett riktigt kap när de hämtade in brassen för cirka 160 miljoner kronor. Alves – som mäktade med sex mål på 42 ligamatcher - hade bevisligen svårt att acklimatisera sig i nordöstra England. När Boro åkte ur Premier League 2007/2008 lämnade brassen klubben efter två säsonger för att i stället prova lyckan i Qatar.

Annons

Kim Källström - från Spartak Moskva till Arsenal 2014

I slutet av januari 2014 var Arsenal i toppen av Premier League. Snacket gick om att Arsenal kunde vinna sin första ligatitel på tio år om Wenger bara lyckades hämta in en defensiv mittfältare och en forward.
Under Deadline Day gjorde Arsenal klart med ett lån av Kim Källström.
Svensken visade sig dock vara skadad när han anslöt till London-laget och gjorde sin första match för Gunners två månader efter att han hämtats in.  Kort och gott blev Källström inte det mittfältsankare som Wenger verkade hoppas på och Arsenal väntar än i dag på första ligatiteln sen den obesegrade säsongen 2003/2004.

Minnesvärda övergångar

Julien Faubert – från West Ham till Real Madrid 2009

När fransmannen Julien Faubert lånades in från West Ham var det många Real-fans som höjde på ögonbrynen. Hur skulle denne okände fransos slå sig in i ett lag där Raul, Higuain, Van Nistelrooy och Saviola redan fanns?

Annons
Nej Faubert var aldrig ens nära att slå sig in i Marängernas lag (två matcher i ligan) och det blev väldigt mycket bänknötande.
Faubert gjorde sig så pass hemmastad på Reals bänk att han till och med somnade under en match - vilket kamerorna inte var sena med att fånga.

Thomas Gravesen  – från Everton till Real Madrid 2005

I ett lag med mängder av offensiva stjärnor behövde Real Madrid en spelare som tog jobbet och var beredd att stoppa in huvudet där de övriga inte ens satte foten till.

Valet föll på danske Thomas Gravesen som till en början fick stort förtroende och mycket speltid. Efter ett tag började dock problemen för Gravesen – som med sin tuffa spelstil - sägs ha retat upp flera spelare i Real som var trötta på danskens hårdförda sätt under träningarna.

Det uppmärksammade bråket mellan Gravesen och Robinho sommaren 2006 gjorde situationen ohållbar för dansken.

Annons

I tumultet som uppstod efter att Gravesen satte in en sen tackling på brassen ska Gravesen ha sagt: ”Du är inte någon Raul”.

Kort därefter lämnade också Gravesen Real Madrid för Celtic.

Martin Ödegaard – från Strömsgodset till Real Madrid 2015

Efter att en blott 15-årig Ödegaard tog en startplats i Strömsgodset och dessutom slog in fem mål - fick världen på allvar upp ögonen för det norska underbarnet.

Ryktena placerade Ödegaard i nästan alla de största klubbarna, men norrmannen valde tillslut att gå till Real Madrid.

Drygt fyra månader efter ankomsten till Madrid fick en då 16 år och 158 dagar gammal Ödegaard – som yngste spelaren någonsin – debutera i Reals A-lag.

Sedan dess har Ödegaard fått finna sig att det inte finns plats för honom i Real Madrids A-trupp och numera håller norrmannen till i Castilla-laget som spelar i Segunda B.

Annons
Där har han på 19 ligamatcher ännu inte skrivit in sig i målprotokollet.

Det återstår helt enkelt att se om det under fönstrets sluttamp görs några värvningar som det kommer att diskuteras om långt framöver. I ett fullsmockat #Superlive får du här på Fotbollskanalen allt du behöver för att på bästa sätt följa Deadline Day på måndag.

Publicerad 2016-01-30 kl 22:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto