Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EMDAMGAMMALSPAN

EM-nedräkningen: Taktikanalys Spanien - sex mittfältare och noll anfallare?

Xavi och Iniesta

Hur är det spanska landslagets taktiska läge? Svaren finns här.

Efter att ha vunnit både EM 2008 och VM 2010 så kommer Spanien till sommarens EM som favoriter, men det är inget som lär bekomma dem. För även om det har sett skakigt ut emellanåt i träningslandskamper så är deras facit i tävlingslandskamper fantastiskt. Och även om det finns farhågor kring att man får klara sig utan David Villa i anfallet och oro för defensiven efter att Carles Puyol tvingats tacka nej så är det en sak som är det stora frågetecknet för Spanien. Nämligen, ska man helt enkelt fortsätta att spela som Barcelona med ett spel som helt styrs av mittfältet. När förbundskapten VicenteDel Bosque tog över landslaget från Luis Aragones spelade man likt Barcelona 4-3-3 med ett tremannamittfält bestående av Busquets, Xabi Alonso och Xavi där David Villa fick spela till vänster i anfallet och Iniesta tillhöger medan Fernando Torres ledde anfallslinjen som centerforward.

Men när det väl var dags för VM 2010 hade David Villa petat ut Torres till bänken, Iniesta flyttat till vänsterkanten och Barcelonas Pedro tog plats till höger i anfallet. Och när det nu är dags för EM 2012 så lär vi få se nya förändringar i den spanska elvan. David Villa är skadad och Fernando Torres har haft svårt att emulera den framgång han hade i Atletico Madrid och Liverpool sedan han kom till Chelsea. Så om man fortsätter att spela på Barcelonas vis så betyder det antagligen att Iniesta återigen återfinns på en kant i anfallet, sannolikt den vänstra medan två stora frågetecken kvarstår, vem ska spela till höger i anfallet? Och vem ska spela i mitten i anfallet? Till höger är både Juan Mata och David Silva tänkbara kandidater och skulle om de placeras till höger fylla en liknande funktion som vänsterfotad högerytter som kan bryta in i banan snarare än att gå på inlägg nere vid kortlinjen.  Och i Villas frånvaro kan Fernando Llorente ta plats som center men då han snarare är en avslutare än en anfallare som deltar i uppbyggnaden av spelet så dyker det upp andra alternativ. Det ena är att den av David Silva eller Jan Mata som inte får spela på kanten helt enkelt kliver in i mitten, eller så får man vända sig till Cesc Fabregas. Barcelonaspelaren har vid tillfälle vikarierat för Messi i Barcelona som ”falsk nia”, en slags släpande forward utan någon framför sig. Men om så blir fallet så skulle det innebära att man utöver målvakten i praktiken startar med fyra backar och sex mittfältare – men inga anfallare.

I andra änden av planen står Casillas säker mellan stolparna medan viss oro finns för försvaret. Del Bosque tippas lita till Jordi Alba till vänster och hade trots Sergio Ramos framgångsrika mittbacksspel i Real Madrid antagligen spelat honom till höger i backlinjen och låtit tandemparet från Barcelona, Pique och Puyol spela som mittbackar. Men nu tvingas man klara sig utan Puyol, något som gör att Del Bosque måste bestämma sig för om han ska ersätta Puyol med en mittback eller om han ska flytta in Ramos i mitten och ersätta honom med en ny högerback.

Publicerad 2012-06-23 kl 12:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons