TV: Xabi Alonso sänkte Frankrike - Spanien till semi

qEMdam3

Tre skott på mål av Spanien, alla av Xabi Alonso.

Men det räckte för att skjuta Frankrike ur EM när Spanien vann med 2-0.

Offensiven trampar vatten, men vad gör väl det när den spanska armadan inte låter motståndarna låna bollen?
 2-0 mot Frankrike förde den regerande världs- och Europamästaren till semifinal i fotbolls-EM.
 Mittfältaren Xabi Alonso fick fira sin 100:e landskamp precis så där perfekt som man bara kan önska sig.

1-0 kom på en elegant pricknick efter 19 minuter, sedan vänsterbacken Jordi Alba sprungit förbi de två (!) franska högerbackarna och fått god tid på sig att måtta in ett friställande inlägg.
 2-0 kom på straff i slutminuterna.
 -I början var det tufft, men sedan tog vi över, konstaterade 32-åringen själv.

-Han är en väldigt bra lagspelare, han vet hur man offrar sig. Han vet hur man skapar och hur man avslutar. Han är en av våra kompletta mittfältare, berömde förbundskapten Vicente Del Bosque.

Tvåmålsskytten Xabi Alonso tv-intervjuades direkt efter matchen.
 -Jag är mycket nöjd med min insats och mina två mål, sade han.
 -I början var det tufft, men sedan tog vi över.
 Det var ingen orgie i målchanser som bjöds i kvartsfinalen i Donetsk.
 -Trots att vi inte hade så många chanser så vann vi, sade Real Madrid-mittfältaren.

Frankrikes förbundskapten Laurent Blanc hade inför matchen betonat vikten av en säker defensiv. Få hade dock trott att Frankrike skulle vara så ultradefensivt som det blev mot Spanien.
 Blanc ställde upp fem backar från start i tydligt syfte att ta det försiktigt.

Eftersom Del Bosque precis som i EM-premiären mot Italien spelade med Cesc Fabregas som "falsk nia" så slogs antagligen någon form av rekord på arenan i Donetsk med endast en riktig anfallare bland de 22 spelarna på plan.

Det gjorde matchen tät och tilltryckt, med stadigt spanskt bolltrillande under fransk bevakning. Spanien skapade inte många chanser - men i alla fall fler än motståndarna.
 -Att spela med en riktig forward ger mer djup, men vi ville dominera och ha kontroll över bollen, förklarade Del Bosque.

Blanc lär få tung fransk kritik för totaldefensiven.
 -Vi är väldigt besvikna. Vi visste att de var väldigt starka på vänsterkanten. Det mest frustrerande är att vi släppte in mål på just den sidan där vi försökte stoppa dem, sade Blanc.
 -Hade vi haft oavgjort i paus så är jag säker på att vi hade kunnat skapa problem för dem.

Publicerad 2012-06-23 kl 22:34