POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN

Barca får transferförbud - i ett år

BARCELONA. Barcelona får transferförbud av FIFA i ett år efter att klubben brutit mot bestämmelser gällande övergångar på spelare under 18 år.

Fifa har valt att ge FC Barcelona ett transferförbud på ett år vilket innebär att den katalanska klubben inte får göra några värvningar under sommarfönstret 2014 eller januarifönstret 2015.

Anledningen till förbudet är att Barcelona ska ha brutit mot bestämmelser när det kommer till övergångar för spelare under 18 år. 

Utöver transferförbudet kommer den katalanska klubben få böta 450,000 schweiziska franc. Även det spanska fotbollsförbundet kommer få böta 500,000 schweiziska franc och Fifa begär att de reglerar sitt regelverk och befintliga system när det gäller övergångar av minderåriga.

 Det är paragraf 19 av FIFAs övergångsklausuler som FC Barcelona ska ha brutit mot. Enligt paragrafen får en klubb inte värva minderåriga spelare under 18 år från andra länder. Men det finns tre undantag.

  •  Att spelarens föräldrar ska ha flyttat till den nya klubbens land av icke fotbolls relaterade anledningar.
  • Att övergången sker inom EU eller EES och spelaren är mellan 16 och 18 år gammal.
  • Att spelaren bor 50km från gränsen av landet där klubben finns och att klubben är inom 50km av samma gräns.

Enligt Fifa har FC Barcelona värvat 10 stycken spelare som inte lever upp till de här kraven och som har spelat officiella matcher med klubbens ungdomslag vid olika tillfällen mellan åren 2009-2013.

 En av FC Barcelonas mes lysande ungdomsspelare Lee Seung Woo (15) från Sydkorea har sedan februari 2013 varit förbjuden av Fifa att delta i officiella matcher för Barcelona av den här anledningen. Barcelona har försökt överklaga beslutet med anledningen att det var det Sydkoreanska fotbollsförbundet som tog kontakten med dem om övergången av Lee samt två andra ungdomsspelare från samma land. 

Fifa har ännu inte bekräftat om Barcelona kommer kunna värva Marc-André Ter Stegen och Alen Halilovic, spelare som den katalanska klubben redan gjort klart med.

Barcelona förväntas nu överklaga Fifas beslut om transferförbud. Står beslutet kvar kommer Barcelona nästa säsong får nöja sig med tre mittbackar, om man inte tar upp någon från ungdomslaget, då Carles Puyol bestämt sig för att lämna.

Även på målvaktsfronten kan det bli problem, då Victor Valdés även han valt att lämna klubben efter säsongen. Får man inte igenom värvningen av Ter Stegen kommer Barcelona lämnas med José Pinto, Oier Olazábal och B-lags målvakten Jordi Masip.

Däremot kommer Rafinha Alcantara (Celta de Vigo) och Gerard Deulofeu (Everton) återvända till klubben efter lån.

Det ska dock understrykas att Fifa har gett Barcelona 90 dagar att överklaga domen och förklara sig själva. Enligt AS säger sig Barcelona ta lugnt på uppgifterna och att de kan förklara sig.

Publicerad 2014-04-02 kl 12:39
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå