Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Barcelona och Reals hårda smäll - förlorar makten om TV-avtalet

Foto: Scanpix

La Liga vill närma sig Premier League med hjälp av ett nytt TV-avtal. De spanska storklubbarna kommer därmed förlora makten att själva förhandla fram lukrativa avtal.
– Förra året tjänade nykomlingarna i Premier League mer än Atletico Madrid, säger Spaniens sportministerns talesman Miguel Cardenals

Det spanska TV-avtalet har i många år varit en het potatis. Storklubbarna Barcelona och Real Madrid har själva kunnat förhandla med TV-bolagen och på så sätt kunnat fått till lukrativa avtal. Nu vill den spanska regeringen ändra på systemet så att ligan gemensamt förhandlar fram ett avtal.

Enligt The Guardian så kommer de nya reglerna börja gälla från och med 2016 och ersätta det nuvarande systemet. Ändringarna görs för att spansk fotboll ska växa och komma ikapp framförallt engelska Premier League. Beslutet kommer efter att majoriteten av de 42 spanska elitklubbarna pressat regeringen till att göra denna förändring.

I februari förhandlade Premier League om sitt TV-avtal som gör att ligan kommer tjäna hela 60 miljarder kronor de närmsta tre åren som fördelas på klubbarna. Det spanska avtalet som gällde säsongen 2013-2014 gav enligt The Guardian ungefär kring 7,9 miljarder kronor.

– Förra året tjänade nykomlingarna i Premier League mer än Atletico Madrid som vann ligan, säger sportministerns talesman Miguel Cardenals till The Guardian.

De nya reglerna måste fortfarande bli godkända av det spanska parlamentet innan de börjar gälla. Men då premiärministern Mariano Rajoy har stark majoritet så är det osannorlikt att förslaget skulle bemötas med hårt motstånd.

Publicerad 2015-05-01 kl 10:53
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons