Bilbao vann supercupen - sänkte Barcelona med drömträff

Spanien

Athletic Bilbao har vunnit den spanska supercupen.
Det efter att man besegrat Barcelona i finalen med 3-2 efter förlängning.
Iñaki Williams gjorde det avgörande målet under förlängningen med en rejäl drömträff.

Efter att Barcelona slagit ut Alexander Isaks Real Sociedad i semifinalen, och Athletic Bilbao slagit ut Real Madrid, så möttes de två i den spanska supercupfinalen under söndagskvällen.

Då var Lionel Messi tillbaka i spel efter att ha missat Barcelonas semifinal under onsdagen på grund av en skada. Argentinaren startade tillsammans med Antoine Griezmann och Ousmane Dembele längst fram för Barcelona i deras 4-3-3-formation.

Men trots den starka trean längst fram för Barcelona tog det 40 minuter innan man tog ledningen, vilket man gjorde på deras egentligen första riktigt bra chans. Lionel Messi passade in lågt i Bilbaos straffområde och till slut nådde bollen fram till Griezmann som sköt in 1-0 till Barcelona.

Men bara någon minuter efter Barcelonas ledningsmål kvitterade Athletic Bilbao. Iñaki Williams frispelade högermittfältaren Oscar de Marcos, som dök upp i ögonskuggan på Barcelonas försvarslinje och bredsidade in 1-1-kvitteringen på volley.

Tio minuter in i den andra halvleken nickade veteranen Raul Garcia in 2-1 till Athletic Bilbao på ett frisparksinlägg från Iker Muniain, men efter VAR-granskning så dömdes målet bort då Garcia stod offside när frisparken slogs.

Med kvarten kvar att spela höll sig Griezmann framme igen. Efter ett fint väggspel frigjorde sig Jordi Alba på vänsterkanten och passade sedan in en låg passning i straffområdet - och där dök Griezmann upp och styrde enkelt in 2-1 bakom Unai Simon.

Men Bilbao gav inte upp. I den 90:e minuten gjorde inhopparen Asier Villalibre 2-2 när han nådde först på ett frisparksinlägg. Ett blytungt mål för Bilbao, då det innebar att man gick till förlängning.

Bara tre minuter in på förlängningen tog sedan Athletic Bilbao ledningen. Iñaki Williams fick bollen strax utanför straffområdet, la upp bollen åt sig själv, och skruvade sedan in 3-2-målet med en drömträff i det bortre krysset.

I sista förlängningsminuten fick dessutom Lionel Messi se det röda kortet efter våldsamt beteende, när han viftat vilt med armarna och träffat en Bilbao-spelare som föll till marken. Det röda kortet är Messis första röda kort på 753 matcher i Barcelona-tröjan, enligt Gracenote Live.

3-2 blev sedan slutresultatet och Atheltic Bilbao vann den spanska supercupfinalen. Titeln innebär klubbens första sedan man vann den spanska supercupen 2015, och är klubbens andra titel sedan man vann La Liga, Copa del Rey och den spanska supercupen säsongen 1983-84.

Barcelona: ter-Stegen - Dest, Araujo, Lenglet, Alba - de Jong, Busquets, Pedri - Grizmann, Messi, Dembele.

Athletic Bilbao: Simon - Capa, Alvarez, Martinez, Balenziaga - de Marcos, Dani Garcia, Vencedor, Muniain - Raul Garcia, Williams.

Publicerad 2021-01-17 kl 23:31