POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN

Därför lämnade Garitano presskonferensen: "Lät mig inte svara"

BARCELONA. Journalisterna klagade på Eibar-tränarens språkval under presskonferensen. Då fick Garitano nog och stormade ut.
- Han måste få lov att prata sitt eget språk, säger Luis Enrique som backar Eibar-tränaren.

Eibar förlorade i söndags borta mot Almeria med 2-0 men eftersnacket i Spanien har inte handlat om matchen. Utan om Gaizka Garitanos val efteråt att avbryta sin presskonferens efter en fråga och storma ut ur rummet.

Den första frågan under presskonferensen kom från en baskisk TV-kanal och för att de skulle kunna sända materialet utan översättningar ställdes frågan på baskiska, varpå tränaren svarade på baskiska. Det är inget nytt. Garitano brukar börja sina presskonferenser med att ta två-tre frågor på sitt modersmål, baskiska, innan han tar resterande frågor på spanska. Liksom David Moyes på svarar frågor på engelska och Josep Guardiola brukade ta frågor på katalanska.

Journalist klagade
Men den baskiska tränaren hade bara hunnit säga några få ord innan han avbröts av en lokaljournalist i Almeria som klagade på att han inte kunde förstå något. Almerias presschef sa till journalisten att visa lite respekt, bad om ursäkt till Garitano och bad tränaren att fortsätta. Vilket han gjorde, men avbröts på nytt. Denna gången av en annan lokaljournalist. “Är där ett problem” frågade Garitano varpå journalisten svarade “Ja, där är ett problem. Vi förstår inte ett ord”

Almerias presschef Juanjo Moreno höjde rösten på nytt. “Vi har varit i La Liga i sex år nu och när Barcelona har varit här har de svarat på frågor på katalanska och spanska utan problem. Jag kan verkligen inte förstå vad det är ni klagar på”. Garitano hade då redan fått nog, reste sig upp och börjat gå mot dörren.

"Lät mig inte svara"
Under måndagen förklarade Garitano sitt beslut att lämna presskonferensen.

- De lät mig inte svara, jag försökte två, tre gånger men de lät mig inte. När det händer, då går du.

Han fortsatte med att uttrycka att situationen varit annorlunda om det varit så att han aktivt vägrat att prata spanska, vilket inte var fallet.

- Varje vecka svara jag på frågor på baskiska och det har aldrig varit ett problem. Hade jag vägrat att prata spanska så hade det varit annorlunda. Men det har jag inte gjort och skulle jag aldrig göra. Det har aldrig hänt. Får jag en fråga på baskiska, så svarar jag på baskiska. Får jag en fråga på castellano så svarar jag på castellano och skulle jag få en fråga på engelska så försöker jag svara på engelska, säger Garitano till Diario Vasco.

Stora rubriker
Incidenten har skapat rubriker i Spanien och nu får Eibar-tränaren uppbackning av tränarkollegor i andra klubbar.

- Det som har hänt är helt absurt. Om frågan ställs på baskiska måste man få svara på samma språk, precis som med katalanska eller engelska. Jag ser inget större problem än den intolerans som vissa människor besitter. Hade jag kunnat, hade jag också svarat på frågor på baskiska. Men jag har ännu inte lärt mig språket, säger Athletic Bilbaos tränare Ernesto Valverde.

Även Barcelonatränaren Luis Enrique ställer sig bakom Garitano.

- Jag förstår allas åsikter. Men det sista vi behöver är att Garitano ska bli förbjuden från att prata sitt eget språk, säger Luis Enrique.

UD Almería gick efter incidenten ut på twitter för att be om ursäkt för det inträffade.

“Almería är ledsna över det som hände på Garitanos presskonferens och vill göra det väldigt tydligt  att den attityd som några reportrar visat inte bör vanhedra resten av yrkeskåren i Almeria”, skriver klubben.

SD Eibar ska även efteråt ha skickat ett tackbrev till Almeria för att klubben och framförallt deras presschef Juanjo Moreno ställt sig bakom Garitano.

Publicerad 2015-04-28 kl 22:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå