Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Efter alla turer - spanska cupfinalen spelas på Camp Nou

Foto: Scanpix

BARCELONA. Efter många turer är det nu officiellt att den spanska cupfinalen kommer spelas på Camp Nou, något båda klubbarna är nöjda med.
- Vi kommer praktiskt taget kunna ta hela San Mamés till Barcelona, säger Athletic Clubs president Urrutia enligt Marca.

I Spanien finns ingen utsedd nationalarena och varje år väljer det spanska fotbollsförbundet att vänta med att utse en finalarena i den spanska cupen tills det att finallagen är klara. Något som ofta skapar stora problem och en hel del turer, så även i år.

Så fort det stod klart att FC Barcelona och Athletic Club Bilbao var de två finallagen så gick båda klubbarnas presidenter ut och uttryckte sin vilja att spela finalen på Santiago Bernabeu. Då Real Madrids arena är den största neutrala arenan i landet.

I Athletic har man från början varit tydliga med att prioritet nummer ett är att hitta en arena som tar så många åskådare som möjligt. Lagets två senaste cupfinaler, båda mot Barcelona, spelades på Mestalla respektive Vicente Calderón. Två arenor som tar runt 50,000 och skapade problem för Athletic som inte kunde förutse alla sina klubbmedlemmar, 44,000 med biljetter. Ett läge man inte ville sättas i på nytt.

Trots att Real Madrid gjorde det snabbt tydligt att Bernabeu inte var ett alternativ. Har Athletic och Barcelona gjort sitt yttersta för att få finalen till huvudstaden och klubbarna har bland annat skickat in en formell begäran, som fick avslag.

Athletic föreslog därefter landets tredje största arena, efter Camp Nou och Bernabeu, La Cartuja i Sevilla som tar nästan 60,000. Arenan som byggdes i hopp om att få OS till Sevilla 2004 står idag mestadels tom. Löparbanor runt planen gör den mindre attraktiv och Athletics förslag nekades ganska snabbt.

Valencia var först med att erbjuda sin arena Mestalla som möjlig finalarena. Ett alternativ Barcelona tyckte om och föredrog när det blev nej från Bernabeu. Nästa klubb att erbjuda sin arena var Real Betis som under den senaste veckan gjorde klart att man gärna ser finalen på Benito Villamarín i Sevilla.

Till slut var det fyra arenor som låg på bordet när REFE under måndagen skulle ta sitt beslut. Valencias Mestalla (50,000), Betis Benito Villamarín (52,000), Athletic Clubs San Mamés (53,000) och Barcelonas Camp Nou (99,000).

I ett tidigt läge gjorde Barcelona det tydligt att man inte ville ha finalen på Camp Nou, utan på en neutral mark samtidigt som Athletic Club uttryckt att man gärna ser finalen på Camp Nou, då det skulle generera i fler biljetter.

Under ett första möte för att bestämma finalarenan träffades representanter från de två klubbarna men man kunde inte komma överens om en arena. Barcelona ville se finalen helst i Mestalla och därefter San Mamés. Medan Athletic föredrog Benito Villamarín och Camp Nou.

Det blev därför upp till RFEF att ta beslutet. Under ett andra möte la förbundets styrelse sina röster och Camp Nou vann över San Mamés med 26-18 i röster. Barcelona president Josep Bartomeu har senare offentliggjort att han röstade på San Mamés.

RFEF ska från början ha föreslagit Betis Benito Villamarín som finalarena. Alternativet valdes bort när man insåg att det inte skulle finnas tillräckligt med hotellrum i Sevilla då en viktig läkarkongress kommer hållas i staden samma datum.

Efter alla turer verkar dock båda klubbarna vara nöjda med beslutet.

- Camp Nou är det bästa möjliga alternativet för finalen, säger Sergio Busquets enligt Marca.

Athletic Club kommer få tillgång till runt 40,000 biljetter något klubbens president är tacksam över.

- Förbundet gjorde det väldigt tydligt att Bernabeu inte var ett alternativ. Men vi är nöjda med beslutet av Camp Nou, vi kommer praktiskt taget kunna ta hela San Mamés till Barcelona. Det kommer kännas som vi spelar på hemmaplan, säger Josu Urrutia enligt Marca.

Cupfinalen kommer spelas på Camp Nou den 30 maj.

Publicerad 2015-03-26 kl 13:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons