POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Gaspart: "Att avbryta matchen hade varit en stor skandal"

Foto: Scanpix

BARCELONA. LFP-presidenten Tebas vill avbryta cupfinalen om nationalsången på nytt blir utvisslad. REFEs vice-president är av en annan mening.
- Det skulle vara emot yttrandefriheten, säger Joan Gaspart enligt Sport. 

Den spanska cupfinalen kommer att spelas den 30 maj mellan FC Barcelona och Athletic Club Bilbao på Camp Nou. Något som oroar i Spanien då man förväntar sig att de två lagens fans kommer fortsätta sin tradition med att busvissla åt den spansk nationalsången och kungen.

FC Barcelona och Athletic Club kommer från två provinser, Katalonien och Baskien, som vill ha självständighet från Spanien. När de två lagen möttes i cupfinalen 2009 på Mestalla gick lagens supportrar tillsammans ihop för att busvissla åt nationalsången och den spanska kungen Juan Carlos I. Ljudnivån blev så hög att nationalsången inte kunde höras och på spansk tv valde man att censurera busvisslingarna.

När FC Barcelona tog sig till final på nytt 2011 fortsatte busvisslingarna mot nationalsången och kungen. Ett år senare 2012 var det dags för en ny final mellan Barcelona och Athletic Club, denna gången på Vicente Calderón i den spanska huvudstaden. Man valda då att höja ljudvolymen på arenans högtalare så att nationalsången skulle höras trots busvisslingarna, men det hjälpte inte. På nytt valde man i spansk tv och radio att censorer incidenten. Även 2014 när Barcelona mötte Real Madrid i finalen buade och visslade Barça supportrarna åt nationalsången.

Oroliga för upprepning

När finalen nu på nytt ska stå emellan FC Barcelona och Athletic Club dessutom på Camp Nou en arena som tar 99,000 åskådare är man oroliga för en ännu värre upprepning. Det spanska ligaförbundet LFPs president Javier Tebas vill se ordentliga åtgärder för att ”traditionen” ska få ett slut.

- Det har hänt flera gånger och vi kan inte tillåta att det blir en tradition. Det ä inte rätt att busvissla åt kungen och nationalsången. Vi måste få ett slut på det här. Avbryta matchen om det visslas? Varför inte?, säger Tebas enligt El Mundo Deportivo.

Men det spanska fotbollförbundet RFEFs vicepresident och före detta Barça-presidenten Joan Gaspart håller inte med Tebas.

"En stor skandal"

- Att avbryta matchen för att nationalsången blir utvisslad hade varit en stor skandal. Det hade varit emot yttrandefriheten. Det handlar om att fritt få uttrycka sin åsikt. Jag kommer inte bussvissla, jag var i Valencia 2009 och jag gjorde det inte då heller. Men vi kan inte tvinga 90,000 personer att göra som vi vill, säger Joan Gaspart enligt Sport.

Även Barcelonas Andrés Iniesta har uttalat sig om situationen och ber fansen att visa hänsyn och inte busvissla under finalen.

- Jag vill inte att de busvisslar åt den spanska nationalsången. Det är inte kul när något sådant händer eller när vi har den här typen av diskussioner. I slutändan så vill jag att det ska handla om sport och att alla andra frågor läggs åt sidan, säger Iniesta till Cadena Cope. 

Publicerad 2015-03-26 kl 20:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå