Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Guardiola om förödmjukelsen mot Real: "Karriärens största fuck up"

Foto: SCANPIX

Pep Guardiola brukar vara lågmäld – men i en ny bok öppnar managern upp ordentligt. Han berättar om sin önskan att träna Manchester United, och om karriärens hittills största misstag.
- Jag fuckade upp monumentalt mot Real Madrid, säger spanjoren.

I den nya boken "Pep Confidential" har Guardiola låtit en frilansjournalist följa honom och Bayern Münchens A-lag under ett helt år på Allianz Arena. Tidsperioden sträcker sig från tränarens ankomst, över rekordsäsongen i Bundesliga, fram till vårens uttåg ur Champions League. Den försmädliga semifinalen mot Real Madrid.

Och den förre Barcelonabossen är frispråkig. Bland annat lyfter han fram de verkliga orsakerna till att han valde att lämna Camp Nou, ta ett sabbatsår i New York och sedan flytta till Tyskland. Enligt Guardiola var grundorsaken en tydlig mättnad från Barcas trupp, plus att han själv kände att han inte hade några taktiska idéer att vidareförmedla till det tidigare så framgångsrika laget.

- Jag såg att glöden slocknade i spelarnas ögon, och då insåg jag att det var dags att röra på sig, säger han i boken.

Enligt Guardiola kunde det mycket väl ha blivit så att han hamnade i Manchester United, som ersättare till Alex Ferguson. Men trots att den legendariske skotten gärna ville handplocka honom ska affären ha runnit ut i sanden under 2012, efter att diskussioner med Premier League-laget pågått en tid. Språkförbistring ska ha varit ett av skälen.

- Sir Alex pratade så fort att jag ibland inte hängde med. Kanske var det därför jag inte förstod om jag verkligen fått ett erbjuadande eller inte. Men jag gillar atmosfären kring Manchester United och kan definitivt se mig själv jobba där en vacker dag, säger Guardiola.

I "Pep Confidential" visar Guardiola även upp en portion självkritik. Han medger att 4-0-förlusten mot Real Madrid på hemmaplan i CL var en av hans mest svårsmälta nederlag. Särskilt eftersom han "klantat bort taktiken fullständigt", enligt egen utsago.

På förhand hade Guardiola bestämt sig att formera Bayern München i en 3-4-3-uppställning, men under resan till matchen ändrade han sig två gånger om. Först till att använda ett klassiskt 4-2-3-1-system, och sedan till ett mer okonventionellt 4-2-4. Men satsningen var för friskt vågad, och istället för att hämta igen 0-1-underläget från Bernabéu blev Bayern överkört.

- Jag gjorde helt fel. Fullkomligt fel. Det var en monumentalt fuck up. Min största fuck up i karriären. Jag hade gått genom hela säsongen och konstant vägrat att spela 4-2-4, och sedan väljer jag att testa formationen på årets viktiga match. En komplett fuck up, säger Guardiola i boken.

Publicerad 2014-10-16 kl 08:14
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons