POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Här ber fansen till de döda för El Clasico-seger

Foto: Alexandra Jonson
Foto: Alexandra Jonson
Foto: Alexandra Jonson
Foto: Alexandra Jonson
Foto: Alexandra Jonson
Foto: Alexandra Jonson
Foto: Alexandra Jonson

BARCELONA. Ett stenkast från Camp Nou ligger kyrkogården Cementiri de les Corts - där flera Barca-legendarer ligger begravna. I dag samlas fansen vid gravarna för att be för en seger i kvällens El Clasico.

Liv, död och i mitten fotboll. På ena sidan ligger Hospital Clinic, stadens BB där bland andra Gerard Piqué föddes för 28 år sedan. På andra sidan ligger Cementiri de les Corts, kyrkogården där flera legendariska Barça-spelare i dag vilar. I mitten står Camp Nou, Europas största fotbollsarena där FC Barcelona och Real Madrid i kväll ska göra upp i en fotbollsmatch som för vissa inte ens handlar om fotboll.

- Det blir 2-1 i kväll. Inte 1-2 utan 2-1 till Barcelona, säger Lluís självsäkert och tittar mot Camp Nou som ligger bara några meter bort från Cementiri de les Corts där han jobbar som vaktmästare.

Vem gör målen?
- Det bryr jag mig inte om, fotbollen spelar ingen roll. Du förstår Barcelona är en symbol för Katalonien. Jag bryr mig inte om fotbollen, jag är ingen fotbollssupporter. Men kvällens match betyder allt för mig för jag är en katalansk självständighetskämpe. I kväll spelar de inte för att vinna en fotbollsmatch, utan för att vinna åt Katalonien. Det handlar inte om fotboll, säger han till fotbollskanalen.se.

Många av gravstenarna inne på Cementiri de les Corts smyckas av blommor i Barças färger, halsdukar och bilder på klubbmärket. På vissa finns även den avlidnes klubbmedlemsnummer utskrivet. Liksom El Clásico så är det tydligt att FC Barcelona handlar om mer än fotboll för de här människorna.

Lluís sopar vidare och fortsätter att förklara de enligt honom enorma skillnaderna mellan Barcelona och Real Madrid, mellan Katalonien och Madrid.

- Real Madrid är dåliga förlorare, när Barcelona förlorar sjunker huvudet lite och vi blir besvikna men vi reser oss alltid. Madrid försöker hitta ursäkter och skyller på allt möjligt. Ronaldo är en typisk madrileño - även om han kommer från Portugal - självisk och kaxig. Han kanske är bäst i världen just nu, det står mellan honom och Messi. Så visst är han en fantastisk fotbollsspelare men han är ingen förebild. Det är Messi. Han är väldigt katalansk, trots att han är argentinare, i sitt sätt att vara. Lugn, tyst och ödmjuk.

Han står och sopar i sin ensamhet under en vägg som fylls av gravstenar. Det är en stor kyrkogård på en liten plats, här finns nästan 30 000 gravar på bara 34 417 kvadratmeter. Det krävs en stege för att komma upp till de gravstenar som är högst upp och blocken med stenar bildar lite av en labyrint. Luís står ensam men han är inte ensam på Cementiri de les Corts i dag. 

Precis som varje gång när Real Madrid kommer till stan så tar sig människor hit för att be sina släktingar, sina vänner och de legendariska Barça-spelarna om hjälp i kvällens match, om en vinst.

- Det är alltid fler människor här än normalt när det är El Clásico. Runt fem timmar innan match brukar folk komma hit och gå till Barcelona-spelarnas gravar. Kubala finns här, han som är staty utanför Camp Nou. En av de bästa spelarna i klubbens historia. Hans gravplats ligger bara två platser från Urrutioechea, en annan legendarisk spelare. Där brukar alltid vara mycket folk, säger Lluís till fotbollskanalen.se.

Just i dag är det dock annorlunda, gången där Kubala och Urrutioechea gravplatser ligger är avstängda för renovering. Inte långt bort förbereds en minnesplats för FC Barcelonas stjärnor, men den är ännu inte klar. En man och hans hustru tittar besviket in mot där Kubalas sten ska vara, i dag kan de inte hälsa på.

Ladzló Kubala kallas ofta för ”Barcelonas första Messi”. Han var deras första riktigt stora stjärna, som drog så mycket publik att man 1957 tvingades bygga Camp Nou. Javier Urrutioechea som ligger nästan bredvid Kubala spelade för Barcelona under 1980-talet och är framförallt ihågkommen för en historisk räddning som 1985 gav klubben sin första ligatitel på 11 år.

De två är inte de enda legendariska spelarna som finns här. Där finns Paulino Alcantara, han som i 87 år höll rekordet som klubbens genom tiderna bästa målskytt, tills det att Lionel Messi slog det. César Rodiguez, klubbens tredje bästa målskytt genom tiderna, är även där, liksom Josep Samitier.

Samitier som under en semesterresa till Cadaqués spelade fotboll med Salvador Dalí. Samitier som var med och tog Barcelona till klubbens allra första La Liga-titel och vann över 18 titlar för klubben. Samitier som efter att ha bråkat med klubbens ledning lämnades utanför truppen och gick till ärkerivalen Real Madrid. För att senare återvända till Barcelona som tränare över tio år senare.

Julio César Benítez är en annan Barcelona-spelare som finns här. Precis som de tidigare nämnde spelarna är han en klubblegend. Men till skillnad från de andra fick han inte chansen att visa hur stor han kunde bli. Benítez var nämligen bara 27 år gammal när han fick sin sista viloplats här. Det var i april 1968, bara två dagar innan Barcelona skulle spela mot Real Madrid på Camp Nou. Han hade bara tre dagar tidigare dött av matförgiftning, efter att ha ätit skaldjur.

150,000 Barcelonafans tog del av en minnescermoni för Benítez på Camp Nou och hans sista ord ska ha varit ”Kom igen vänner, vinn över Madrid med 2-0”. Men Benítez lagkamrater klarade inte att mentalt komma över hans död och matchen mot Madrid slutade 1-1.

I dag, 47 år senare, kommer flera Barcelona-supportrar att besöka hans grav och be. Be om att Barcelona i kväll, den 22 mars 2015, ska besegra Real Madrid.

Publicerad 2015-03-22 kl 17:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå