Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

INFÖR VIVA LA LIGA: Fansen står alltid kvar

Christopher Kviborg berättar om klubben i sitt hjärta - UD Las Palmas. Krönikören kom i kontakt med klubben redan som liten grabb och har tyvärr sett klubben förfalla lite under senaste åren. Nu jämför han den med Hammarby.

Jag har inte kanariskt påbrå i blodet men i själen – sedan barnsben har stora delar av min familj alltid bott på Gran Canaria och mina besök på ön börjar närma sig tresiffrigt. Därav är logiken stor att mitt hjärta klappar lite extra för öns lokala gäng, UD Las Palmas.

Under våren 2000 besökte jag min far som bodde och fortfarande bor i Las Palmas. Stadens klubblag var glödheta och jag fick nöjet att bevittna en match mot säsongens slutskede. Jag minns den känslan som att den vore igår. Lukten av allt som grillades utanför arenan, den elektriska stämningen men framförallt den familjära atmosfären.

Fotboll i Spanien är ett tillfälle för familjen – inte som i Serie A och Premier League där besökarna uteslutande består av män, mer eller mindre rejält aggressiva dessutom. Utanför Bernabéu eller Camp Nou kan man inför avspark se ett helt gäng med tanter som i armkrok spatserar utanför arenan iklädd hemmalagets färger – huliganism är förvisso förekommande men inte ett stort problem i Spanien.

Just den här sena vårkvällen i kokande hetta på gamla Estadio Insular skulle Las Palmas ta ett stort kliv mot spel i förstadivisionen. Insular – en arena som klubben inte längre använder men som för tio år sedan låg mitt i stan – hela stället andades passion och fotboll även fast arenan redan då hade sett sina bästa tider.

Las Palmas mötte Lleida och man vann matchen och gick sedermera upp i La Primera División där man stannade två säsonger.

Idag är situationen annorlunda, klubben som charmade mig för tio år sedan och klubben som har en speciell plats i mitt hjärta styrs idag av amatörer. Så länge jag kan minnas har UD Las Palmas alltid haft en urusel ekonomi – i ett visst avseende påminner klubben om Bajen, en förening som aldrig har pengar men samtidigt en förening som fansen aldrig sviker.

Kanariefåglarna är på väg utför i seriesystemet, i skrivande stund parkerar UD Las Palmas på nedflyttningsplats i Segunda División och inte mycket tyder på att klubben kan vända på steken – man har inte vunnit en match sedan i november 2010!

Smällen får som vanligt fansen ta – samtidigt som slipsklädda inkompetenta amatörer sitter på VIP-läktaren och röker cigarrer – samtidigt står fansen troget kvar på läktaren och lider.

Det gör ont att när ett hjärtas lag lider, men det gör ännu ondare att bevittna den enorma slöhet Las Palmas styrelse besitter.

Positivare är det då att Rayo, Celta och Betis gör om två direktplatser till rikets högsta serie. Min vän och vapendragare Per Zander håller säkert tummarna då just Rayo har en plats i hans hjärta – likt UD Las Palmas är dock Rayo en klubb som i åratal kantats av intriger, men allt sådant glömmer man ju bort, naiv supporter som dels jag själv är men kanske du som läser med?

Fem snabba inför helgen


* När Real Madrid tar emot Hércules hemma i Madrid så har bortalaget inte bara ambitioner på att plocka med sig poäng hem, man vill även få till ett låneavtal med Los Blancos rörande yttern Pedro León.

* Manuel Pellegrini sitter löst och lär behöva minst en poäng på Anoeta mot Real Sociedad för att inte reta upp Málaga-ledningen ytterligare.

* Sevilla borta är en svår match och för ligans skull hoppas säkerligen en hel del människor på att Barcelona inte vinner där.

* Kan Valencia skaka av sig CL-förlusten och får i sådant fall Zaragoza sota för det?

* Rosenberg och Kennedy spelade riktigt bra mot Real Madrid förra helgen, ny chans att övertyga Erik Hamrén kommer borta i Pamplona mot Osasuna.

Christopher Kviborg

Publicerad 2011-03-11 kl 11:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons