Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Streama alla matcher från La Liga på TV4 Play

Laget som inte har några fans: "Ett straff att vara på plats"

Spanien

Coliseum Alfonso Perez är ökänt för sin usla stämning. Läs om laget som inte har några fans - Getafe

Foto: Alexandra Jonson

Glest på Getafes läktare

Det är den 26 oktober 2014 och Getafe tar emot Atlético de Madrid på Coliseum Alfonso Perez. Utanför arenan är stämningen god, det kryllar av fans, sjungs och bränns bengaler. Men det är inte Getafefansen som har tagit ton utan bortasupportrarna som stämt upp med "Atletí Atletí Atlético de Madrid". Faktum är att det krävs en del letande för att få syn på en och annan hemmasupporter.

Inne på arenan syns fler Getafesupportarar men det är ändå Atlético som har det största stödet trots bortaplan. När matchen väl kommer igång har några fler Getafesupportrar hittat till klacken bakom Guaitas mål men de blir ständigt överröstade av Los Rojiblancos.

Annons

Det är ingen ovanlig syn och långt ifrån första gången som bortalaget haft flest supportrar och högst ljudvolym på Coliseum Alfonso Perez. Getafe har kommit att bli ökända i hela Spanien som laget ingen bryr sig om, de som inte har några fans.

När journalister och supportrar för andra lag diskuterar vem de helst ser åker ur La Liga brukar Getafe komma upp ganska snabbt. Anledningen är att till skillnad från andra klubbar i landet så är det få som känner något för Getafe, det är ingen så kallad historisk klubb i Spanien och det är ytterst få som lockas av att åka till Coliseum Alfonso Perez för match.

"Att ta plats på Coliseum en måndagskväll kan nästan ses som ett straff" uttryckte kommentatorn inför en match mellan Getafe och Real Betis 2012. Då precis som mot Atlético var bortafansen både fler och mer högljudda även om deras resa till Coliseum nerifrån Sevilla i Andalusien varit betydlig längre.

Annons

När Getafe samma säsong överraskande besegrade självaste Real Madrid i ett derby var euforin enorm, det vill säga bland de få som faktiskt tagits sig till Coliseum. I ett madridderby fanns nämligen endast 9,600 åskådare på plats.

Om Real Betis är klubben hela Spanien verkar älska, mycket på grund av sina otroligt lojala supportrar så är Getafe deras motsats. En klubb ingen kunde bry sig mindre om, just på grund av avsaknaden av supportrar.

2011 skrev den spanska satirtidningen El Mundo Today en skämtsam artikel de rubricerade med "Getafes enda supporter går i pension"

Artikeln handlade om Héctor Moratalla, en supporter som funnits på läktaren vid alla lagets matcher. Efter Getafes dåliga form och då ensamheten på läktaren blivit för stor insåg 57-åringen att efter 30 år på läktaren fanns det inte längre någon mening med att dedikera sitt liv till ett lag ingen annan brydde sig om.

Annons

I ett desperat försök för att få fler fans släppte klubben 2011 en påkostad reklamfilm där man uppmanade fans till att bli spermadonatorer för att säkra supporterunderlaget inför framtiden. Ett mycket uppseendeväckande och kontroversiellt grepp enligt de ansvariga.

För femton år sedan spelade Getafe i den spanska tredjedivisionen mot de lag som klubbens B-lag idag möter. Då hade man aldrig spelat på en högre nivå, men femton år senare har laget blivit en hyfsat stabil klubb i den spanska högstadivisionen, spelat final i Copa del Rey och fått självaste Bayern München att skaka i Uefacupen. Det är en ganska stor förändring från de bråkiga tredjedivisionsplanerna i Madrid till Allianz Arena.

Det är den här extrema utvecklingen som gjort att man i Getafe haft ett enormt förtroende för mannen som skapade framgången presidenten Ángel Torres.

Annons

Men i Getafe har man på senare tid börjat förstå att något är fel. Arenan står tom och 2010 slog man rekord i att ha sämsta publiksnittet i den spanska högsta divisionen.

2012 lovade Ángel Torres medlemmarna att årskort för andra delen av säsongen endast skulle kosta 50 €, men när sanningen kom fram var det ett erbjudandet som endast gällde för ungdomar och pensionärer som var medlemmar i klubben och att det i verkligheten kostade 170€. När detta uppdagades började relationen mellan presidenten och supportrarna att spricka. Problemet till att arenan står tom menar många idag är att priserna är på tok för höga och invånarna i Getafe helt enkelt inte har råd att gå på fotboll. Den yngre generationen växer därmed inte upp med laget då de inte har råd att se matcherna och istället för att sänka biljettpriserna slösar klubben pengarna på reklamfilmer för att få supportrar.

Annons

Där är dock inte den enda anledningen till att Getafe har få supportrar. Mycket har att göra med att klubben är relativt ung, grundad så sent som 1983. I skuggan av redan etablerade Real Madrid och Atlético de Madrid var det svårt att locka supportrar.

Ett annat problem är att Madridförorten är liten. För att fylla sin arena på 17,000 skulle det krävas att 1 av 10 invånare gick på matcherna. Utöver det måste man konkurrera med giganterna Real Madrid och Atlético och många av Getafes supportrar har även Los Blancos och Rojiblancos som sina förstalag vilket gör att Getafe inte ens prioriteras av sina egna fans. Därmed finns inte den lojala fotbollssupportern i Getafe som i andra klubbar. Till och med klubbens egna president Ángel Torres är en känd Real Madridsupporter.

Att Getafe mötte Bayern München i UEFA Cupen eller slog ut Barcelona ur Copa del Rey glöms bort när biljettpriset hamnar på 40 euro för en 9-åring och då stämning på arenan är trist och grå. "När vi kommer in på arenan tänker vi alltid: hur få är vi egentligen?" uttrycker en Getafesupporter.

Annons

Det är inte konstigt att Getafe blivit ökända i Spanien som laget som saknar fans och de fans som finns beskrivs oftast som bleka och kalla. Coliseum Alfonso Perez är allmänt ansedd som Spaniens sämsta fotbollsarena, eftersom den helt saknar någon atmosfär.

2010 annonserade klubbens styrelse att de skulle bygga en ny arena. Ett förslag som ganska snabbt skrotades. Varför skulle ett lag som inte ens kunde fylla en arena som tar 17,000 behöva en ny arena som tar 25,000?

En gång i tiden var det annorlunda. När klubben var ny på 80-talet hade man dålig ekonomi och var ganska tidigt nära på att gå i konkurs, men atmosfären var fantastisk. Fansen åt lunch tillsammans och följde med laget även på bortamatcher. Varje dag var en Getafe dag.

Idag är verkligheten annorlunda och klubbens missriktade ekonomiska strategi har gjort att supportrarna uteblivit, biljettpriserna är helt enkelt för höga.

Annons

Den sista trogna supportern har lämnat och det är tvivelaktigt om spermadonationer kan lösa problemet. Getafe behöver tänka om och tänka rätt för att få de supportrar de så desperat behöver.

Artikeln är uppdaterad - förtydligande kring hänvisningen till El Mundo today.

Publicerad 2014-11-13 kl 11:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto