Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Nobbades av allsvenska klubbar – gör succé i La Liga: ”Synd de inte testade”

Foto: Bildbyrån.

Han fick nobben av Malmö FF och Mjällby.
Nu huserar i stället Enis Bardhi i La Liga.
- Jag visste att det skulle bli såhär, säger hans förre tränare tränare Agim Sopi till Fotbollskanalen. 

I somras var han Makedoniens bäste spelare i U21-EM, och han har börjat etablera sig i A-landslagets startelva. Han köptes till La Liga-klubben Levante för 19 miljoner kronor, inklusive klausuler. Under försäsongen gjorde han tre frisparksmål. Nu när La Liga har satt igång har han fyra matcher och tre mål, varav två på frispark. 

22-åringen Enis Bardhi har blivit en så stor publikfavorit hos Levante att fansen skriker hans namn så fort laget får frispark. 

- Det går fantastiskt bra. Jag visste att det skulle bli såhär, säger Landskronas tränare Agim Sopi till Fotbollskanalen. 

Sopi har nämligen varit en stor del av Bardhis karriär. Sopi, som föddes och växte upp i nuvarande Makedonien innan han flyttade till Sverige, fick reda på Bardhi via en bekant redan när spelaren var 12 år. Sopi kollade på en träning när han var på plats där nere. Redan då slog det honom:

- Den här killen kan komma hur långt som helst. Jag fortsatte ha koll på honom. Sedan var de i en cup i Danmark när han var 15 år gammal. Så jag åkte och kollade på finalen när de mötte något tyskt lag i finalen. Det makedonska laget vann med 9-2. Han gjorde fem mål i den matchen. Han valdes till turneringens bästa i den åldern.

- Sen var jag ute och körde ett träningspass med honom där nere. Vi hade en skottövning när jag såg vilket tillslag han hade. Jag sa bara till honom ”jag kan lära dig massa med andra saker, men när det gäller tillslaget har jag inget att säga”. 

Vid två tillfällen, på totalt sex månader, så tog Sopi dessutom Bardhi till Sverige för att ge honom individuell träning. Även om tillslaget redan var på en så hög nivå så var det en prioritet att öva mer på det.

- Vi jobbade jättemycket på frisparkar. Vi tog sjumannamålet, satte den vid straffpunkten, så att han skulle skjuta över den och dunka in den på andra sidan i stora målet. 

- Det som folk inte vet är att han kan skjuta likadant med vänstern. Han slår hörnor både med vänstern och högern. Han har samma kraft med båda tillslagen.

När Bardhi var 18 år ville han flytta till Skandinavien, men ingen svensk klubb tog in honom. Det blev en tid i Bröndby, men den danska storklubben avvaktade med att skriva ett A-lagskontrakt. Det blev istället ett kort stopp i Prespa Birlik, som Sopi tränade. 

Sopi körde individuellt med Bardhi på förmiddagarna ute i Höllviken, och med honom i Prespa Birliks lagträning på eftermiddagarna. Ett liknande upplägg som Sopi även hade med Kingsley Sarfo en gång i tiden. 

- Men Bardhi var alldeles för bra för division 2, det märkte allihopa. Han stänkte in massa frisparkar och var fantastisk. 

Malmö FF hade sagt nej till att ha Bardhi på provspel i U19-laget. Han tränade med Mjällby, men de valde David Löfquist. 

- Det var synd att (MFF) inte testade. Jag hade gärna haft honom i närheten och fortsatt jobba med honom här. 

Efter ett halvår var det istället ungerska Ujpest som hittade spelaren. 

- De trodde inte sina ögon, att han hade spelat i fjärdeligan i Sverige. De gav honom kontrakt meddetsamma. 

Tre år senare är han i La Liga, men fortfarande med kontinuerlig rådgivning från Sopi. 

- Han ringer efter varje match och under veckan, och berättar hur det har sett ut. Han ringde mig i natt halv ett efter matchen (3-0 mot Real Sociedad). Vi gick igenom vissa situationer som hade uppstått där, med felpass och rätt pass. 

Vad är det mer än hans skott som sticker ut?
- Hans djupledsbollar. Han precision i passningar, både med vänstern och högern. Hans dribblingar en mot en. Det är omöjligt att ta honom, för han har låg tyngdpunkt. Han kan dribbla både utåt och inåt. Du vet aldrig åt vilket håll han kommer sticka.

Publicerad 2017-09-22 kl 19:33
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons