Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Officiellt: Pep Guardiola lämnar Barcelona

Foto: Scanpix

Pep Guardiola

Succetränaren Guardiola har bestämt sig. 41-åringen lämnar Barcelona efter säsongen. Ny tränare blir den nuvarande assistenten Francesc "Tito" Vilanova.

Pep Guardiola lämnar Barcelona efter säsongen. Det bekräftades på presskonferensen under fredagen. Guardiolas efterträdare i klubben blir den nuvarande assisterande tränaren Francesc "Tito" Vilanova.

– Att vara tränare för Barcelona i fyra år är en evighet. I oktober informerade jag klubben att slutet på min tid där var nära. Jag har ingen energi kvar, jag behöver ladda mina batterier. Jag har alltid velat ha korta kontrakt av den anledningen att kraven i Barcelona är så höga. Nu när vi är borta från två stora turneringar var det ett bra tillfälle att gå ut med det här. Anledningen är enkel. Fyra år tröttar ut vem som helst. Den nye tränaren kommer att kunna bidra med saker som jag inte kan längre, säger Guardiola.

Han anser även att det är bäst för klubben att han lämnar.

– Det hade inte varit bra, vare sig för mig eller spelarna, om jag hade fortsatt. Jag tackar spelarna som gjorde det spel jag hade tänkt i mitt huvud möjligt.

Guardiola ger sin efterträdare full backning.

– Personen som efterträder mig (Vilanova) har skickligheten till att göra det. Ni kan förvänta er det bästa av Tito. Han är mer än skicklig, spelarna känner honom. Jag anser att klubben har gjort ett fantastiskt val. Jag var bara rösten för idéerna som Tito och jag framtog tillsammans.

41-åringen har ingen tanke på att direkt kasta sig över ett nytt tränarjobb.

– Förr eller senare kommer jag att ta ett annat tränaruppdrag men inte ännu, säger Guardiola som nämner en spelare som hjälpt honom i tränarjobbet.

– Keita har varit min etiska och morala barometer. Jag tittade på honom för att se om jag gjorde ett bra jobb eller ett dåligt sådant.

Guardiola har tidigare uttryckt en vilja om att ta ett år ledigt från fotbollen - annars finns det flera klubbar som gärna vill locka till sig tränaren. Heta alternativ i pressen är de engelska storklubbarna Manchester City och Chelsea, liksom Milanoklubbarna Inter och Milan. Dock lär det inte bli något nytt uppdrag för Guardiola redan nästa säsong.

– Jag lämnar och kommer inte att inskrida något mer. Nu är det upp till Tito. Jag tar steget åt sidan. Jag kommer att vara här till cupfinalen (mot Athletic Bilbao den 25 maj), säger Guardiola.

Pep Guardiola är Barcelonas mest framgånsrike tränare genom tiderna. 41-åringen har vunnit allt med mästarklubben med 13 titlar i bagaget, och därmed lämnar spanjoren en era i den europeiska toppfotbollen bakom sig.

Publicerad 2012-04-27 kl 13:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons