Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Racing två dagar från att upplösas: "Klubbens liv står på spel"

Foto: SCANPIX

Kennedy Bakircioglu i Racing.

BARCELONA. Kennedy Bakircioglus och Markus Rosenbergs gamla klubb Racing Santander är två dagar och 900,000 euros från att upplösas. Nu vädjar man till allmänheten om hjälp.
- Klubbens liv står på spel, säger förra spelaren Manuel Higuera.

Den klassiska La Liga-klubben Racing Santander kommer upplösas om två dagar om klubben inte får in 2,7 miljoner euro. Det meddelades under en presskonferens på måndagen.

Den regionala regeringen i Kantabrien har tillsammans med staden Santander och ett antal före detta Racing-spelare gått ihop med klubben för att be om allmänhetens hjälp till att rädda Racing Santander.

Under måndagen anordnade de förra Racing-spelarna Manuel Higuera, Quique Setién, Bernando Colsa, Kantabriens president Ignachio Diego, Santanders borgmästare Inigo de Serna och klubbens president Juan Antonio “Tuto” Sañudo en presskonferens där man förklarade den kritiska situationen.

Racing Santander måste inom två dagar få in 2,7 miljoner euro för att klubben ska undgå att upplösas. Manuel Higuera förklarade att före detta spelare redan gett 1,5 miljoner samtidigt som man lyckats få in 300,000 euro via sålda aktier. Därmed saknas nu 900,000 euro som klubben alltså måste få in på två dagar.

- Att en institution som Racing skulle behöva upplösas på grund av 900.000 euro är något jag aldrig trodde skulle kunna ske i mina värsta mardrömmar, säger Manuel Higuera på presskonferensen.

Higuera som spelade för Racing under 80-talet fortsatte med att vädja till allmänheten att göra sitt för att hjälpa den historiska klubben att överleva.

- Vi måste försvara det som är vårt, vilket är Racing. Vi behöver att alla hjälper till, vissa mer och andra mindre men vad den här klubben behöver just nu är att folk köper aktier. Klubbens liv står på spel.

Bakgrunden till krisen
2011 köptes Racing Santander av affärsmannen Ahsan Ali Syed som påstod att han skulle få klubben att konkurrera med Barcelona och Real Madrid. Istället kom han med brutna löften och pinsamma ursäkter innan det att han helt gick under jorden. När det 2014 visade sig att Ali aldrig betalat för sina aktier i klubben och egentligen aldrig ägt den, så hade dåligt ledarskap och korrupta politiker redan kört Racing ner i botten.

Trots obetalda löner har nuvarande och före detta spelare lyckats återta kontrollen över klubben. Man har tagit sig tillbaka till den spanska andradivisionen och sett till att alla ledare bytts ut. En förändring som dock kan ha kommit försent då klubben om två dagar kan upplösas.

Racing som grundades för 102 år sedan har spenderat majoriteten av sin existens i den spanska högsta divisionen. 2008-09 nådde man sin största framgång då man tog sig till Europa League och bland annat besegrade Manchester City i en gruppspelsmatch med 3-1.

Publicerad 2015-04-21 kl 14:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons