POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN

Real Betis - sist i La Liga men älskade i Spanien

Foto: Scanpix

I söndags spelades en av Europas hetaste matcher. Betis, sportsligt sett lillebror till derbymotståndaren Sevilla, förlorade.

Men bara matchen – fansens kärlek består, trots att de ser ut att trilla ur la liga igen.

Säsongen 1934-35 var Real Betis Spaniens bästa fotbollslag. Men det spanska inbördeskriget slog klubben hårt och 1947 hade laget åkt ner i den spanska fjärdedivisionen. Sedan 1935 har Betis till den här dagen aldrig ens varit nära att vinna den spanska ligan igen.

Men trots det är klubben, som sedan den grundades för över 100 år sedan representerat Sevillas arbetsklass, ett av Spaniens mest älskade fotbollslag.

“Även om de är sist så kommer de alltid med de här fansen ses som mästare, beetis, beeetis” orden kommer från Laura, som bor och är uppvuxen i Barcelona. Hennes lag är Barça men precis som många andra i Spanien är hon svag för Real Betis.

Runt om i Spanien märker man snabbt hur omtyckta Real Betis är och enligt en undersökning gjord av den spanska tidningen AS 2012 är Betis landets fjärde populäraste klubb, efter FC Barcelona, Real Madrid och Atlético Madrid. Enligt samma tidning sålde Real Betis under 2012 även fjärde mest tröjor och andra souvenirer i Spanien efter Barça, Real och Atlético.

Efter fjolsäsongen 2012/13 röstade spanska fotbollssupportrar fram Betis hemmaarena Estadio Benito Villamarín till den arena med bäst atmosfär i landet.

Om inte det var nog så berättar taxichauffören Javier att Betis även har flest penyas (supporterföreningar) efter de två giganterna.

- Den spanska klubb med flest penyas i Spanien och i världen är Real Madrid, sen Barcelona och trea är Real Betis. Vi har aldrig varit en framgångsrik klubb, men folk älskar Betis.

Den passionerade taxichauffören som även han är en Bético förklarar att laget har penyas i Tyskland, Italien, Frankrike, överallt. Men inte ens han kan förstå varför.

-  Jag vet verkligen inte varför. Barcelona och Madrid är så populära eftersom de alltid vinner titlar. Men Betis vi vinner aldrig titlar, vi har två Copa del Rey och en ligatitel från 1930-talet, det är allt. Vi är alltid närmare andradivisionen än att vinna ligatiteln. Jag vet verkligen inte varför folk hejar på Betis, vi bara föds Béticos.

Senast Real Betis föll ner i den spanska andradivisionen var 2009, men inte ens det kunde få fansen att sluta gå på fotboll.

-  Folkets passion är otrolig. Det spelar ingen roll hur laget spelar, arenan är alltid full. Även när laget åkte ner i andradivisionen fortsatte supportrarna att komma. Innan Betis åkte ner hade klubben 31,000 socios (medlemmar) och man skulle kunna tro att den siffran skulle sjunka i och med fallet till andradivisionen. Men istället steg den till 35,000 det är helt otroligt. Det är annorlunda med Sevilla, om de har några dåliga matcher går fansen hellre till gymmet än arenan, det händer aldrig med Betis, berättar Javier.

Det verkar vara just det som gör Betis så attraktivt, deras supportrar. Enligt flera fans var det de tio år som klubben tillbringade i fjärdedivisionen i slutet av 40-talet och början av 50-talet som la grunden till klubbens identitet och själ. Det var under den tiden som Betis blev kända över hela Spanien för att fylla sin hemmaarena och ha ett massivt stöd även på bortamatcher, något som är ovanligt inom spansk fotbollskultur.

Än idag ger fansen inte upp på sitt lag, tvärtom och hela tiden pratas det om en speciell känsla.

“Un rio, una calle, una ciudad, un sentimiento universal” En flod, en gata, en stad, en universell känsla. Orden sträcker sig över en banderoll som Los Béticos rullat ut inför derbymatchen mot Sevilla.

Betis ligger sist i La Liga och den här söndagsförmiddagen förlorar man derbyt mot rivalen med 0-2. Laget har haft en minst sagt urusel säsong och när spelet väl fungerat har allt annat gått fel. Skador, straffar, utvisningar, ingenting har gått Betis väg och allt tyder på att de ännu en gång åker ner i den spanska andradivisionen.

Men när det kommer till Real Betis spelar det ingen roll hur dåligt det går på fotbollsplanen, fansen kommer aldrig sluta att komma till arenan. Samma dag som derbyt mot Sevilla spelades var den första dagen av Semana Santa. En högtid som, för att citera en annan taxichaufför i Sevilla “är det enda sevillaborna bryr sig om mer än fotboll”.

På presskonferensen inför matchen fick Betistränaren Calderón frågan om han trodde supportrarna skulle välja festligheterna framför fotbollen varpå han svarade.

-  Vi kan inte begära något från dem, de har lidit tillräckligt den här säsongen och vi har full förståelse om de inte skulle komma. Men de kommer komma, för det gör de alltid.

Och supportrarna kom, de skapade en fantastisk inramning och sjöng sig hesa under 90 minuter. Det trots att laget ännu en gång förlorade.

“Vive er beti manque pierna” (Leve Beti även då vi förlorar) är Betisfansens slagord och de symboliserar väldigt bra hur Los Béticos, Spaniens mest hängivna fotbollssupportrar, är. Förstadivisionen, andradivisionen, tredjedivisionen eller fjärdedivisionen det spelar ingen roll för “Vive er beti manque pierna” kommer för alltid fortsätta att sjungas på ett fullsatt Estadio Benito Villamarín i Sevilla.

Publicerad 2014-04-16 kl 06:16
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå