Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Real Madrid drar in mest pengar: 4 miljarder i intäkter - se hela listan

Den stjärnspäckade spanska fotbollsklubben Real Madrid, med Ronaldo och Kaka i uppställningen, är inte bara framgångsrik i spel med läderkula. Los Blancos kniper åter förstaplatsen i Deloitte Fotball Money League, som spelas i euro.

Totalt kunde Europas 20 hetaste fotbollsklubbar räkna hem 3,9 miljarder euro (cirka 38 miljarder kronor) i intäkter under säsongen 2008-2009. Mest av alla lyckades Real Madrid håva in, som därmed vinner Money League för andra året i rad.

Segern tar man genom att som första fotbollsklubb genom tiderna redovisa intäkter på över 400 miljoner euro för ett år, skriver revisionsbyrån Deloitte i ett pressmeddelande. Framgången bygger inte minst på intäkter från tv-rättigheter, summerade till 160 miljoner euro.

I övrigt domineras Money League av engelska storklubbar.
Bakslag på valutamarknaden berövade dock Manchester United andraplatsen. Money League spelas i euro och pundets försvagning med 7 procent mot den gemensamma valutan blev på slutraden en för tung börda att bära för de engelska mästarna, som fick ge vika för Champions League- och La Liga-segraren FC Barcelona.

Den spanska toppklubbens intäkter lyfte med 18 procent under säsongen.
I Money Leagues bottenträsk föll två klubbar ur: tyska VFB Stuttgart och turkiska Fenerbache. De ersattes av Werder Bremen och Manchester City.

De allsvenska storklubbarna spelar i dessa sammanhang i en gärdsgårdsserie. Allsvenska mästarna och segrarna i Svenska cupen, AIK Fotboll, låg enligt en färsk årsredovisning omkring tio gånger för lågt för att ens ta sig in i Money Leagues bottenträsk.

Trots de fotbollsmässiga framgångarna stannade AIK:s årsomsättning på 110 miljoner kronor i fjol.

Publikmagneterna IFK Göteborg och Malmö FF drog in mer, med intäkter på 121 miljoner respektive 185 miljoner kronor.
-Nu har vi guld i ryggen, så det kanske lättar lite, säger Annela Yderberg, vd för AIK Fotboll, till TT med årets allsvenska avspark en dryg vecka bort.
-Vi är modesta när vi budgeterar nu, men samtidigt vet vi att konjunkturen så småningom kommer att vända. Så lite positiv effekt får vi nog, tillägger hon.

Yderberg tror att internationella framgångar för svenska klubbar skulle ge ett lyft. Men för att det ska bli riktig fart på omsättningen i svensk fotboll krävs mer än sportsliga framgångar.
-Det har med det kommersiella värdet på produkten att göra. Det är inte lika attraktivt. Vi kan till exempel jämföra våra tv-avtal med norska och danska, som dragit ifrån till det dubbla, säger hon.

Men svensk fotboll är väl lika bra som dansk?
-Svensk fotboll är nog bättre än dansk. Vi är väldigt duktiga på att ta fram bra fotbollsspelare. Men de stannar ju inte här. Och det handlar mycket om skatteregler. Vi har inte samma ekonomiska muskler, helt enkelt.

TT

Publicerad 2010-03-02 kl 15:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons