POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN
11å

Rörelse vill ge Casillas mamma egen gata

Per Zander bloggar från Spanien. Om Ronaldinhos hemsidemiss och Casillas mammas egna gata.

Reebok vill göra Iker Casillas till en ny David Beckham. En sport- och sexikon som känns igen över hela världen. Det initiativet stöder jag absolut. Och att Real Madrids målvakt tjänar ännu mer pengar – som han naturligtvis är värd.

Moderklubben tjänar också ännu mer pengar – som klubben naturligtvis är värd. Och sportmärket tjänar ännu mer pengar – som företaget naturligtvis är värt, eftersom industrin och samtliga inblandade vet hur man effektivt ska utnyttja resurserna som finns till förfogande.

Så enkelt fungerar det i den multinationella företagsvärlden, utan att gå in på krusiduller. Sedan finns det andra grejer som inte är lika enkla att lyckas med, men som ändå kan vara värda ett försök.

Till exempel, Casillas straffräddningar mot Italien i sommarens EM födde ett lustigt initiativ. På spanska i alla fall, för det är inte så jäkla lätt att översätta till svenska.

Konkret, det skapades en rörelse som ville hedra Iker Casillas högt ansedda mor, som på så sätt skulle få en egen gata i familjens hemort Móstoles en dryg mil söder om Madrid. Namnförslaget var ”La Calle de la madre que parió a Casillas”.

Det blir ungefär ”Morsan som födde Casillas gata”. Vilket inte alls är lika kul på svenska, eftersom just ”la madre que lo parió…” är ett fast spanskt uttryck på gränsen till fult som understryker något riktigt överjävligt. Precis som räddningarna, och framgången, faktiskt var.

Hursomhelst, i brist på humor ansåg Móstoles gatunämnd att det inte passade. Men det hindrade inte ”rörelsen” från att trycka upp namnskyltar som hängdes upp i gathörn över hela stan. Därtill fick man uppbackning från en av huvudstadens öl-fabrikanter, som förstod att det fanns pengar och goodwill i det populära initiativet.

För att kompensera en aning, möjligen, har i alla fall de styrande i Móstoles nu ordnat med en namninsamling för att Iker ska vinna guldbollen. Underskrifterna ska sedan skickas till France Footboll i försök att påverka utgången av årets vinnare.

Det går alldeles utmärkt att skriva upp sig på kommunens officiella websida från Sverige också (med passnummer) om någon läsare vill hänga på. För tillfället räknar man med över 10 000 underskrifter.

*******

I kategorin skvaller som vi vet är sant, vet jag vet inte vad som var festligast av dessa två transferaktuella händelser:

Att Zigic gömde sig från FC Valencia under det sista övergångsdygnet, så att klubben inte kunde ”meddela” spelaren om utlåningen till Racing, vilket i sin tur innebar att serbiern slutligen blev kvar. Eller om det var Éver Banegas ”anti-sponken-klausul” som accepterades av spelaren i och med flytten till Atlético.

Efter att ha följt argentinarens förehavanden i Valencia tog i alla fall Atlético inte några risker.

Mittfältaren kommer inte bara dömas till de vanliga böterna om han uppträder allmänt dumt i den nya klubben. 20-åringen åker också på att betala en knapp miljon svenska kronor om han ertappas på någon av huvudstadens krogar. Varje gång.

Med den summan borde det rimligtvis också utgå en belöning, för framgångsrikt angiveri.

*******

Är det någon som inte har reagerat på att Ronaldinho fortfarande tillhör Barça? Jag menar, på brassens officiella hemsida är det alltjämt Ronnie i de katalanska klubbfärgerna som gäller.

Är man överhuvudtaget bekant med fenomenet i Italien, eller har man accepterat Ronnies slapphet rent generellt... Wiklander, någon?

*******

På tal om Barcelona så har klubben blivit erbjuden hela 45 miljoner kronor för att spela en uppvisningsmatch mot Kuruvchi – eller det betydligt mer internationellt gångbara PFC Bunyodkor som klubben numer väljer att kalla sig.

Om någon mot förmodan inte kände till storheten så hör klubben hemma i det exceptionellt trendiga Uzbekistan, så det borde inte komma som en överraskning att Barça tänker ta sig dit med hela partajet i vår. Samuel Eto’o rekade ju som bekant läget tidigare i somras.

Nåja, det blir i maj närmare bestämt, lite beroende på hur det går för katalanerna i de bara aningen mer lukrativa tillställningarna La Liga och Champions league. Och eftersom Barça redan har fått ett rejält förskott från Bunyodkor handlar det mest om att hitta en bekväm lucka i matchkalendern.

Spännande, dessutom får man möta den 36-årige gamle blaugrana, och Deportivo, hjälten Rivaldo igen. Robinho var ju faktiskt inte den förste som gjorde en guldkantad ”shejkvärvning” i somras.

Lite plåster på såren kommer utflykten också att innebära. Spaniens högsta domstol bestämde nämligen tidigare i veckan att Barcelona är skyldig skattmasen nästan 200 miljoner kronor. En inbetalning som klubben hade missat, när man gjorde upp om spelarnas bildrättigheter i början av 90-talet.

Lagens långa arm är sällan så lång som i Spanien.

*******

Jag avslutar med några kommentarer till de mycket välformulerade och intressanta kommentarerna som följde efter min förra krönika.

Josef har uppenbarligen kommit igång på allvar. Det snackas bland annat om idealiska sportchefer, marketingansvariga och klubbpresidenter i Real Madrid - för nästa tjugoårsperiod.

Tänk om klubben hade visat en gnutta av samma framsynthet i somras. Då kanske Real Madrid till och med hade haft en relativt trovärdig offensiv i ett längre perspektiv.

Angående diskussionen om att ”köpa” spanska klubbar är det korrekt att varken Barcelona eller Real Madrid (för tillfället) kan bli föremål för magnaterna då de ägs av sina medlemmar. Det kan vara på sin plats att förtydliga att det samma även gäller Osasuna och Athletic Bilbao.

På tal om Man City, och supervärvningar för massor av pengar, menar Crack att ”pengar kan köpa mycket, men man kan inte köpa titlar” för ”de måste man jobba sig till”.

Den sanningen är i och för sig ofta ifrågasatt (de senaste årens tyska och italienska cirkus ligger närmast till hands). Men det ska oavsett bli oerhört intressant att följa Premier League-lagens framgångar i Europa, och utvecklingen när transferperioden öppnar igen.

Abdul efterlyste däremot lite snack om landslaget. Har eventuell kritik mot Vicente del Bosque redan börjat eller är ”medierna eniga om att Europa-mästarna har en autostrada fram till VM bucklan?”

Landslaget tänkte jag eventuellt göra en egen grej av i helgen (eftersom de bedrövliga väderprognoserna och den 20-gradiga höstkylan har fått mig att ställa in den planerade utflykten till Valencia).

Men för att svara på frågan, för tillfället är det lika hoppfullt som lugnt kring Europamästarna och den nye förbundskaptenen.

Det finns givetvis ett stort förtroende för landslaget (som i princip är intakt), och Del Bosques erfarenhet, sympatiska figur och beslut att fortsätta med Aragonés spelidé har fått medias nerver att utebli. För tillfället i alla fall...

Läs mer:

Zanders blogg

Publicerad 2008-09-05 kl 19:04
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå