Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
SPANIEN

Stjärnflykten från La Liga: "Klubbarna betalar av på sina gigantiska skuldberg"

Falcao. Higuain. Negredo. Och Soldado. Stjärnflykten fortsätter från La Liga - klubbarna har inte råd att ha kvar dem.

– Regeringen har satt hårt mot hårt, säger fotbollskanalens Spanienbloggare, Johanna Garå.

Den ekonomiska krisen slår hårt mot La Liga i allmänhet och de mindre klubbarna i synnerhet. Trots spanska framgångar i de europeiska cuperna har ligan tappat en mängd av sina stjärnor de senaste säsongerna. Av de sju spelare som toppat skytteligan de senaste åren så finns det bara tre kvar. Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Karim Benzema finns fortfarande i ligan, medan Falcao, Roberto Soldado, Gonzalo Higuain och Alvaro Negredo gått till andra ligor.

– Klubbarna har länge tillåtits leva över sina tillgångar och dragit på sig enorma skulder. Sedan ett år tillbaka har regeringen satt hårt mot hårt, och krävt att klubbarna betalar av på sina gigantiska skuldberg.  För att ha råd så måste klubbarna, förutom Real Madrid och Barcelona, sälja av de spelare som de kan tjäna pengar på – med andra ord stjärnorna, säger fotbollskanalens Spanienbloggare, Johanna Garå.

Är det någonting som kommer att fortsätta ett bra tag framöver?

– Ja, tyvärr. Den enda glädjande nyheten är väl att klubbarnas skulder minskar, 14 procent på ett år läste jag någonstans, säger Garå.

En av anledningarna till att skillnaden mellan toppklubbarna, Barcelona och Real Madrid, och de andra lagen är så stor är att Barcelona och Real Madrid får in betydligt mycket mer pengar på tv-rättigheter än de andra lagen. Något som den spanska staten försöker förändra.

– Idrottsministern Miguel Cardenal jobbar hårt för att tv-rättigheterna ska förhandlas kollektivt (idag förhandlar klubbarna individuellt med tv-bolaget och Barcelona/Real Madrid delar nästan på hälften av summan) och fördelas mer rättvist. Han vill att staten ska vara inblandad och se till så att en bestämd del går till avbetalning av klubbarnas skulder. Jag tror att det är den enda vägen för att ligan ska bli jämnare och mer attraktiv, säger Garå.

För i nuläget är ligan varken jämn ekonomiskt eller sportsligt. I Forbes årliga analys av de rikaste fotbollsklubbarna ligger Real Madrid och Barcelona etta respektive trea. Samtidigt är Malaga och Rayo Vallecano avstängda från spel i Europa på grund av finansiella problem, Deportivo La Coruña riskerar att tvångsdegraderas och Valencia har skulder på 360 miljoner euro, vilket är orsaken till att klubbens nya hemmaarena, Nou Mestalla, har stått halvfärdig i tre år. För att nämna några exempel.

– Klubbarna har inte anpassat priserna till fansens ekonomiska krisverklighet, vilket gjort att åskådarantalet har gått ner sju procent de senaste fem åren, säger Garå.

Garå menar också att om trenden fortsätter kommer ligan att tappa sin plats som den högst rankade i Europa. För landet Spanien finns det dock vissa fördelar med spelarflykten.

– Med många av de stora stjärnorna borta får förhoppningsvis ungdomarna chansen i större utsträckning. Varje år dyker det upp duktiga unga spelare. Det lär det göra i framtiden också. Sedan är det en positiv utveckling för landslaget eftersom allt fler spanjorer spelar på en högre nivå utanför landets gränser.

Publicerad 2013-08-15 kl 12:37
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons