POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SPANIEN

STOR KARTLÄGGNING: Barcelona producerar flest toppspelare - 38 produkter i de fem stora ligorna

Foto: AP

Leo Messi och Xavi, två av Barcelonas produkter

Vilken klubb i Europa är bäst på att ta fram talanger?

Barcelona är svaret och Ligue 1 är bästa ligan - och IFK Göteborg är bästa svenska klubb.

En stor genomgång genomförd av sportingintelligence.com har kartlagt varifrån spelarna i de fem stora ligorna i Europa kommer från.

Barcelona är framgångsrikast och klubben har utvecklat 38 spelare som i dag representerar klubbar i de fem stora ligorna, varav14 är kvar i klubben.

Det finns många sätt att mäta, om vi tillåter oss att använda det ordet, vilken klubb som är bäst i Europa. Ingen kan ta ifrån Chelsea att de är regerande Champions League-mästare. 

I ett längre perspektiv är det svårt att bortse från Manchester Uniteds enorma framgångar under Alex Fergusons drygt 25-åriga regim. 

Lika svårt är det att bortse från den enormt höga nivå som Barcelona har hållit under de senaste åren med flera ligatitlar och tre Champions League vinster sedan 2006.

Ett annat sätt att mäta är att titta på vilka lag det är som ser till att fylla de europeiska topplagens trupper med spelare. Det är ett sätt som, till viss del, ger ett annat resultat än om man tittar på vilka lag som vunnit ligor och cuper de senaste åren.

Sportingintelligence har tagit hjälp av CIES Football Observatory i Schweiz och gjort en unik kartläggning av samtliga lag i de fem stora ligorna (England, Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike). 

Man har gått igenom 2 286 spelare i 98 klubbar och tittat på vilken klubb spelarna tillhörde i tre år eller mer mellan åldrarna 15-21, den tid som man bedömer att spelaren framförallt formas och som gör den till egen produkt. 

Man har även lagt till en kategori som kallas ”sekundärprodukt” där en spelare hamnar om den har tillhört mer en klubb i minst tre år i åldern 15-21 år, något som är ganska ovanligt.

Totalt har 805 olika klubbar tillsammans producerat alla spelare i Europas fem toppligor, och det lag som har utvecklat flest spelare av alla som för närvarande tillhör en klubbarna i de fem stora ligorna är Barcelona. Katalanerna har producerat hela 38 spelare varav två är sekundärprodukter. Och vad som är anmärkningsvärt är att hela 14 av dem spelar i klubben just nu.

Näst flest spelare har Lyon utvecklat med 31, och tio av dem är fortfarande kvar i klubben. Strax därefter kommer Real Madrid som bidragit med 29 spelare till den europeiska toppfotbollen och där tio återfinns i dagens Real Madrid trupp.

Övriga lag på topp fem är Rennes och Manchester United som bägge utvecklat 24 spelare.

Sportingintelligence har gjort en topp 42-lista med alla lag som producerat 13 eller fler spelare till klubbarna i de fem toppligorna. Värt att notera är att regerande mästarna Manchester City inte är med, medan exempelvis franska division två-laget Monaco är femtonde lag med 19 produkter i toppligorna, men där ingen är kvar i klubben. 

Enda utomeuropeiska lag på topp 42 är argentinska Boca Juniors och River Plate med 15 respektive 13 produkter.

Bästa svenska lag är IFK Göteborg som producerat fyra spelare till de fem toppligorna (Oscar Wendt, Sebastian Eriksson, Marcus Berg och Mikael Antonsson). Även Malmö FF, BP, Landskrona, Halmstad och Sundsvall finns med på listan.

 

TOPP TIO

Placering Klubb Produkter 2a-produkt Totalt Kvar i klubb (om topp 5) I annan "fem stora klubb
1 Barcelona 36 2 38 14 24
2 Lyon 29 2 31 10 21
3 Real Madrid 27 2 29 8 21
4 Rennes 21 3 24 7 17
5 Manchester United 20 4 24 9 15
6 Bayern München 21 2 23 7 16
7 Sochaux 22 0 22 12 10
8 delad Real Sociedad 21 0 21 14 7
8 delad Atalanta 21 0 21 5 16
10 Atlético Madrid 20 1 21 7 14

Vill du se hela kartläggningen klicka HÄR (extern länk) där finns en specialkartläggning av den engelska ligan samt samtliga lag som producerat spelare till de fem toppligorna, från Barcelona till CAI Comodoro Rivandia. Nedan ser du topp 42 från sportingintelligence.com

Publicerad 2012-12-13 kl 19:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå